Ehkäisevä päihdetyö

Laki ehkäi­se­vän päih­de­työn jär­jes­tä­mi­ses­tä (523/2015) ohjaa päih­de­hait­to­jen ehkäi­se­mi­sek­si ja vähen­tä­mi­sek­si teh­tä­vää työ­tä kun­nas­sa ja hyvin­voin­tia­lu­eel­la. Työ kat­taa alkoholi‑, huu­mausai­ne- ja raha­pe­li­hait­to­jen sekä tupak­ka- ja niko­tii­ni­tuot­tei­den käy­tön ehkäi­syn ja vähen­tä­mi­sen. Päih­tei­den ris­ki­käy­tön ja ris­ki­pe­laa­mi­sen var­hai­nen tun­nis­ta­mi­nen ja tuki on yksi tär­keim­mis­tä kei­nois­ta vähen­tää nii­hin liit­ty­viä hait­to­ja. Ehkäi­se­vän päih­de­työn polun avul­la lisä­tään päih­tei­den ja pelaa­mi­sen puheek­sio­ton, tuen anta­mi­sen ja hoi­too­noh­jauk­sen laa­tua ja tasa­ver­tai­suut­ta hyvin­voin­tia­lu­eel­la.

Sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lai­sel­le tämä pol­ku toi­mii toi­min­ta­mal­li­na ehkäi­se­väs­sä päih­de­työs­sä Siun soten alu­eel­la. Pol­ku sisäl­tää ohjeet puheek­siot­toon, lyhyt­neu­von­nan anta­mi­seen, jat­ko­hoi­don arvioin­tiin ja jat­ko­hoi­toon ohjaa­mi­seen.

Asiak­kaal­le pol­ku sisäl­tää päih­tei­den käyt­töä ja pelaa­mis­ta arvioi­via tes­te­jä, yleis­tä tie­toa päih­tei­siin ja pelaa­mi­seen liit­ty­vis­tä ter­veys­ris­keis­tä, oma­hoi­to-ohjel­mia.

Seu­ran­ta ja jat­ko­hoi­don jär­jes­tä­mi­nen osios­ta saat tie­don Siun Soten pal­ve­luis­ta. Ehkäi­se­vän päih­de­työn polul­ta löy­dät myös tie­toa jär­jes­tö­jen tar­joa­mas­ta tues­ta ja toi­min­nas­ta.

  1. Tunnistaminen

  2. Neuvonta

  3. Omahoito

  4. Seuranta ja jatkohoidon järjestäminen

Järjestöjen tarjoamaa tukea ja toimintaa

Kirjaaminen

Ehkäi­se­vän päih­de­työn hoi­to- ja pal­ve­lu­ket­ju on tuo­tet­tu Ennal­ta ehkäi­se­vä päih­de­työ Poh­jois-Kar­ja­las­sa-hank­kees­sa.

Anna palau­tet­ta!

Päi­vi­tet­ty 3/2025