Akuutin sekavuustilan (delirium) hoito- ja palveluketju

Akuut­ti seka­vuus­ti­la (deli­rium) on nopeas­ti kehit­ty­vä, koko­nais­val­tai­nen aivo­jen toi­min­ta­häi­riö. Sen voi­vat lau­kais­ta monet eri­lai­set yksi­lös­tä, akuu­tis­ta sai­rau­des­ta tai hoi­dos­ta joh­tu­vat teki­jät. Seka­vuus­ti­la ilme­nee tark­kaa­vai­suu­den ja tie­toi­suu­den hei­ken­ty­mi­se­nä, mikä vai­kut­taa kykyyn kes­kit­tyä, kes­kus­tel­la vas­ta­vuo­roi­ses­ti tai muis­taa lähia­jan tapah­tu­mia.

Akuut­ti seka­vuus­ti­la ilmaan­tuu nopeas­ti. Se edel­lyt­tää päi­vys­tyk­sel­lis­tä hoi­toa ja rea­goin­tia, sil­lä hoi­ta­mat­to­ma­na ennus­te on huo­no. Se lisää ympä­ri­vuo­ro­kau­ti­sen hoi­don tai hoi­van tar­vet­ta ja piden­tää sai­raa­la­hoi­don kes­toa sekä kus­tan­nuk­sia.

Akuut­ti seka­vuus­ti­la voi ilmaan­tua kenel­le tahan­sa iäs­tä riip­pu­mat­ta, mikä­li lau­kai­se­va teki­jä (esi­mer­kik­si infek­tio), on tar­peek­si voi­ma­kas. Ylei­sin­tä akuut­ti seka­vuus­ti­la on ikään­ty­neil­lä ja erit­täin yleis­tä ikään­ty­neil­lä, joil­la on muis­ti­sai­raus. On arvioi­tu, että akuut­ti seka­vuus­ti­la esiin­tyy noin 12–23 pro­sen­til­la kai­kis­ta sai­raa­la­hoi­dos­sa ole­vis­ta poti­lais­ta, yli 65-vuo­tiail­la jopa kol­mas­osal­la ja teho­hoi­dos­sa jopa 70 pro­sen­til­la.

Tämä hoi­to- ja pal­ve­lu­ket­ju on kuvaus ikään­ty­neen hen­ki­lön akuu­tin seka­vuus­ti­lan tun­nis­ta­mi­sek­si, ehkäi­se­mi­sek­si ja hoi­ta­mi­sek­si Poh­jois-Kar­ja­lan hyvin­voin­tia­lu­eel­la. Tavoit­tee­na on yhte­näis­tää käy­tän­tei­tä Poh­jois-Kar­ja­lan hyvin­voin­tia­lu­een toi­min­tayk­si­köis­sä sekä paran­taa hoi­don laa­tua.

Hoi­to- ja pal­ve­lu­ket­jua voi sovel­tu­vin osin käyt­tää yli 18-vuo­tiai­den aikuis­ten hoi­dos­sa, mut­ta ei alle 18-vuo­tiai­den eikä alko­ho­lin tai päih­tei­den käy­tön aiheut­ta­man seka­vuus­ti­lan (deli­rium tre­mens) ennal­taeh­käi­sys­sä, tun­nis­ta­mi­ses­sa tai hoi­dos­sa. 

Hoi­to­po­lus­sa on omat osion­sa ammat­ti­lai­sil­le ja asiak­kail­le.  

  1. Altistavat ja laukaisevat tekijät

    Useat eri teki­jät voi­vat altis­taa tai lau­kais­ta akuu­tin seka­vuus­ti­lan kehit­ty­mi­sen. Hen­ki­löil­le, joi­den kes­kus­her­mos­to on taval­lis­ta haa­voit­tu­vam­pi, voi vähäi­nen­kin muu­tos ympä­ris­tös­sä, ter­vey­den­ti­las­sa tai olo­suh­teis­sa lau­kais­ta akuu­tin seka­vuus­ti­lan.

    Altis­ta­vat ja lau­kai­se­vat teki­jät voi­daan jakaa yksi­lön omi­nai­suuk­siin, hoi­toon liit­ty­viin teki­jöi­hin sekä lää­ke­hoi­toon liit­ty­viin ris­kei­hin.

  2. Ennaltaehkäisy

    Akuu­tin seka­vuus­ti­lan ennal­taeh­käi­sy on yksi ikään­ty­nei­den hoi­don ja hoi­van sekä sai­raa­la­hoi­don laa­tu­te­ki­jöis­tä. Akuu­tin seka­vuus­ti­lan ilmaan­tu­mis­ta voi­daan vähen­tää tehok­kaas­ti otta­mal­la käyt­töön ennal­taeh­käi­se­viä toi­mia. Ennal­taeh­käi­sy on paras­ta ja vai­kut­ta­vin­ta hoi­toa. Ennal­taeh­käi­se­viä kei­no­ja voi käyt­tää aina, niis­tä ei ole todet­tu ole­van hait­taa.

  3. Tunnistaminen ja diagnosointi

    Akuut­ti seka­vuus­ti­la kehit­tyy nopeas­ti ja voi ilme­tä monin eri tavoin. Oireet vai­kut­ta­vat itse­näi­seen toi­min­taan ja orien­taa­tio­ky­kyyn. Akuut­ti seka­vuus­ti­la jää hel­pos­ti tun­nis­ta­mat­ta. Tär­kein­tä on olla tie­toi­nen akuu­tin seka­vuus­ti­lan kehit­ty­mi­sen ris­kis­tä, jol­loin sitä osa­taan epäil­lä hen­ki­lön tilan muut­tues­sa äkil­li­ses­ti. Var­hai­nen tun­nis­ta­mi­nen mah­dol­lis­taa nopean rea­goi­mi­sen. Tun­nis­ta­mi­ses­sa tulee hyö­dyn­tää hen­ki­löi­tä, jot­ka tun­te­vat sai­ras­tu­neen hyvin (mm. lähei­set, oma hoi­ta­ja).

  4. Hoito

    Akuut­ti seka­vuus­ti­la edel­lyt­tää päi­vys­tyk­sel­lis­tä hoi­toa ja rea­goin­tia. Hoi­to­hen­ki­lös­töl­lä tulee olla mah­dol­li­suus kon­sul­toi­da lää­kä­riä ympä­ri­vuo­ro­kau­ti­ses­ti. Hoi­ta­mat­to­ma­na ennus­te on huo­no. Akuut­ti seka­vuus­ti­la lisää pysy­vän kog­ni­tion (mm. muis­ti, oppi­mi­nen, ongel­man­rat­kai­su) hei­ken­ty­mi­sen ris­kiä. Seka­vuus­ti­laa sai­ras­ta­vat tar­vit­se­vat enem­män hoi­to­työn toi­mia ja tukea ver­rat­tu­na nii­hin, joil­le seka­vuus­ti­laa ei ilmaan­nu. Sai­raa­la­hoi­don aika­na seka­vuus­ti­lan sai­ras­ta­nut siir­tyy toden­nä­köi­sim­min jat­ko­hoi­toon muu­al­le kuin kotiin.

    Akuut­ti seka­vuus­ti­la voi aiheut­taa myös sai­ras­tu­neen lähei­sis­sä ahdis­tus­ta ja tus­kaa. Läheis­ten tun­tei­den käsit­te­lyä aut­taa, kun heil­le tar­jo­taan mah­dol­li­suus kes­kus­tel­la tilan­tees­ta hoi­ta­van tahon kans­sa.

    Akuu­tin seka­vuus­ti­lan hoi­to voi­daan jakaa yleis­hoi­toon, lau­kai­se­vien teki­jöi­den hoi­toon, akuu­tin seka­vuus­ti­lan oirei­den hoitoon/hillintään (täs­sä kuvat­tu fyy­si­set rajoit­ta­mis­toi­men­pi­teet sekä lää­ke­hoi­to) ja kompli­kaa­tioi­den estoon.

  5. Kirjaaminen

    Akuu­tin seka­vuus­ti­lan tun­nis­ta­mi­nen, seu­lon­ta­tes­tien käyt­tö ja tulos, mah­dol­li­set oireet sekä teh­dyt ennal­taeh­käi­se­vät ja seka­vuus­ti­lan hoi­to­na käy­te­tyt toi­men­pi­teet tulee aina kir­ja­ta asia­kas- ja poti­las­tie­to­jär­jes­tel­mään riit­tä­vän tar­kas­ti. Tämä mah­dol­lis­taa oirei­den alka­mi­sa­jan­koh­dan mää­rit­tä­mi­sen ja aut­taa tun­nis­ta­maan mah­dol­li­sia lau­kai­se­via tai oirei­ta hel­pot­ta­via ja orien­taa­tio­ta tuke­via teki­jöi­tä kysei­sen hen­ki­lön koh­dal­la. Hyvä ja tark­ka kir­jaa­mi­nen aut­taa myös mah­dol­li­sen uusiu­tu­neen tilan­teen var­hai­ses­sa tun­nis­ta­mi­ses­sa ja hoi­dos­sa. 

    Akuut­ti seka­vuus­ti­la kir­ja­taan poti­las­asia­kir­joi­hin käyt­täen ICD-diag­noo­si­luo­ki­tus­ta  

    F05 Seka­vuus­ti­la (deli­rium) ilman alko­ho­lia tai mui­ta psyy­keen vai­kut­ta­via ainei­ta:

    F05.0 Demen­ti­aan liit­ty­mä­tön seka­vuus­ti­la (deli­rium)

    F05.1 Demen­ti­aan liit­ty­vä seka­vuus­ti­la (deli­rium)

    F05.8 Muu seka­vuus­ti­la (deli­rium)

    F05.9 Mää­rit­tä­mä­tön seka­vuus­ti­la (deli­rium)

    Hoi­to­työn kir­jaa­mi­sen FinCC-luo­kit­te­lus­sa akuut­ti seka­vuus­ti­la ei ole oma koko­nai­suus, vaan seka­vuus­ti­la kir­ja­taan kysei­sen hen­ki­lön koh­dal­la havait­tu­jen oirei­den perus­teel­la. Esi­mer­kik­si

    • seka­vuus, käyt­täy­ty­mi­sen tai mie­lia­lan muu­tos:

    psyyk­ki­nen tasa­pai­no > todel­li­suu­den­ta­jun häi­riin­ty­mi­nen (ais­ti­har­hat, har­ha­luu­lot, seka­vuus)

    • hyper- tai hypoak­tii­vi­suus, vuo­ro­kausi­ryt­min muu­tos:

    akti­vi­teet­ti > akti­vi­tee­tin muu­tos (yliak­tii­vi­suus tai akti­vi­tee­tin heik­ke­ne­mi­nen) tai uni­häi­riö (vuo­ro­kausi­ryt­min muu­tos)

    Ikään­ty­nei­den pal­ve­lu­jen toi­mia­lu­eel­la koti­hoi­dos­sa ja asu­mis­pal­ve­luis­sa kir­jauk­set teh­dään koti­hoi­to­ker­to­muk­seen. Akuut­ti seka­vuus­ti­la kir­ja­taan voin­ti ‑otsi­kon alle.  Akuut­tiin seka­vuus­ti­laan liit­ty­vät havain­not, voin­ti, oireet, seu­ran­ta ja arvioin­ti sekä ennal­taeh­käi­se­vät ja hoi­ta­vat toi­men­pi­teet kir­ja­taan vapaal­la teks­til­lä otsi­kon alle.

  6. Jatkohoito ja seuranta

    Akuut­ti seka­vuus­ti­la on ahdis­ta­va koke­mus niin sai­ras­tu­neel­le itsel­leen kuin hänen lähei­sil­leen. Osal­le poti­lais­ta jää hyvin epä­miel­lyt­tä­viä mie­li­ku­via seka­vuus­ti­lan aikai­sis­ta tapah­tu­mis­ta. Seka­vuus­ti­lan oirei­den väis­tyt­tyä, tulee poti­lai­ta ja lähei­siä kan­nus­taa puhu­maan esi­mer­kik­si kysy­mäl­lä, miten he seka­vuus­jak­son koki­vat. Kir­jal­li­nen mate­ri­aa­li voi myös aut­taa tilan­teen aiheut­ta­man ahdis­tuk­sen lie­vit­tä­mi­sek­si. Tie­to voi aut­taa ymmär­tä­mään oirei­ta ja tun­nis­ta­maan ne var­hain.   

    Akuu­tis­ta seka­vuus­ti­las­ta toi­pu­mi­nen voi vie­dä kau­an aikaa, jopa kuu­kausia. Toi­pu­mi­seen vai­kut­ta­vat sai­ras­tu­neen kor­kea ikä, hypoak­tii­vi­nen seka­vuus­ti­la, oirei­den pit­kä kes­to sekä useat yhtä­ai­kai­set altis­ta­vat teki­jät.  

    Mah­dol­li­ses­ti aloi­te­tut psyy­ken­lääk­keet tulee lopet­taa asteit­tain heti oirei­den väis­tyt­tyä. Mikä­li sai­ras­tu­neel­la ei ole tie­dos­sa ole­vaa muis­ti­sai­raut­ta, ovat muis­ti­tut­ki­muk­set aiheel­li­sia 3–6 kuu­kau­den kulut­tua oirei­den väis­tyt­tyä. Seu­ran­nas­sa jopa kol­man­nek­sel­la sai­ras­tu­neis­ta on todet­tu aiem­min diag­no­soi­ma­ton muis­ti­sai­raus.

    Mikä­li sai­ras­tu­neel­la on ollut ajo-oikeus, tulee hänel­le aset­taa ajo­kiel­to sii­hen saak­ka, kun­nes hän on toi­pu­nut ja ajo­ky­kyä on arvioi­tu uudel­leen. Tila­päi­nen ajo­kiel­to tulee kir­ja­ta poti­las­asia­kir­joi­hin ja tulos­taa myös poti­laal­le mukaan. Lisäk­si lää­kä­rin tulee ottaa myös kan­taa mah­dol­li­seen aseen­kan­to­lu­paan.

  7. Yksiköiden toimintakäytännöt

    Akuu­tin seka­vuus­ti­lan tun­nis­ta­mi­sen ja hoi­don käy­tän­nöt vaih­te­le­vat eri yksi­köis­sä. Tähän vai­kut­ta­vat mm. yksi­kön toi­min­nan luon­ne, pal­ve­lu­ja käyt­tä­vien ikä­ja­kau­ma ja moni­sai­ras­ta­vuus sekä hen­ki­lös­tön mää­rä, osaa­mi­nen ja yksi­kön tilat.

  1. Potilaalle ja läheisille

    Akuut­ti seka­vuus­ti­la on äkil­li­ses­ti alka­va aivo­toi­min­nan häi­riö. Se ilme­nee ajat­te­lun sekä käyt­täy­ty­mi­sen nopea­na muu­tok­se­na ja voi joh­taa toi­min­ta­ky­vyn romah­ta­mi­seen.  

    Akuut­ti seka­vuus­ti­la on ylei­sin ikään­ty­neil­lä ja erit­täin ylei­nen ikään­ty­neil­lä, joil­la on muis­ti­sai­raus. Tila voi kui­ten­kin kehit­tyä kai­ken ikäi­sil­le, mikä­li lau­kai­se­va teki­jä, kuten sai­raus on riit­tä­vän voi­ma­kas. Moni­sai­raal­la, muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­val­la ikään­ty­neel­lä voi vähäi­nen­kin teki­jä lau­kais­ta seka­vuus­ti­lan. Taval­li­sin­ta on, että seka­vuus­ti­la ilmaan­tuu lähes aina akuu­tin sai­rau­den yhtey­des­sä tai jon­kun muun äkil­li­sen tapah­tu­man yhtey­des­sä (mm. pai­kan­vaih­dos, kuten sai­raa­la­hoi­to).  

    Akuut­tiin seka­vuus­ti­laan tulee rea­goi­da nopeas­ti.    

Tavoitteet

Akuu­tin seka­vuus­ti­lan kehit­ty­mi­sen kan­nal­ta suu­res­sa ris­kis­sä ole­vat tun­nis­te­taan var­hain.

Akuu­tin seka­vuus­ti­lan kehit­ty­mi­nen tun­nis­te­taan var­hai­ses­sa vai­hees­sa.

Hoi­don, hoi­van ja pal­ve­lu­jen laa­tu para­nee

Hoi­to- ja pal­ve­lu­ket­jun toi­mi­vuut­ta kuvaa­vat mit­ta­rit:

Kir­jat­tu­jen akuu­tin seka­vuus­ti­lan diag­noo­si­koo­dien luku­mää­rä poti­las­tie­to­jär­jes­tel­mäs­tä (vuo­sit­tai­nen ver­tai­lu).

Akuut­tiin seka­vuus­ti­laan liit­ty­vien kus­tan­nus­ten mää­rä (euroa/asiakas) pie­ne­nee.

Akuut­tiin seka­vuus­ti­laan liit­ty­vien hoi­to­päi­vien mää­rä vähe­nee.

Akuu­tin seka­vuus­ti­lan arvioin­ti- ja seu­ran­ta­mit­ta­rei­den käyt­tö (CAM, 4AT) lisään­tyy.

Akuu­tin seka­vuus­ti­lan hoi­to- ja pal­ve­lu­ket­jun toi­mi­vuut­ta kuvaa­vat mit­ta­rit ovat osa Siun soten vuo­sit­tain jul­kai­se­maa laa­tu­ra­port­tia.

Työryhmä

Heik­ki Hyvä­ri­nen, yli­lää­kä­ri, geriat­ri­nen kes­kus, hoi­to- ja pal­ve­lu­ket­jun omis­ta­ja

Heli Heik­ki­nen, poti­las­tur­val­li­suus­pääl­lik­kö, poti­las­tur­val­li­suus

Kir­si Peso­nen, lää­ki­tys­tur­val­li­suus­asian­tun­ti­ja, poti­las­tur­val­li­suus

Han­ne­le Komu, pal­ve­lu­joh­ta­ja, ikään­ty­nei­den pal­ve­lut

Sari Kulo­ki­vi, hoi­to­työn­joh­ta­ja, hoi­to­työn pal­ve­lut

Jul­kais­tu 1/2024

Anna palautetta

Oli­ko hoi­to- ja pal­ve­lu­ket­jus­ta Sinul­le hyö­tyä? Löy­sit­kö etsi­mä­si tie­dot vai­vat­to­mas­ti. Miten voi­sim­me kehit­tää ket­jua?

Anna palau­tet­ta!