Hoito- ja palveluketju on kuvaus aikuisen uniapnea-asiakkaan hoitopolusta Siun soten alueella pois lukien Lieksan ja Nurmeksen terveysasemat. Suurin osa uniapnea-asiakkaista hoidetaan perusterveydenhuollossa maakunnan eri terveysasemilla
Hoitoketjutyössä on myös yhteensovitettu julkisen ja yksityisen terveydenhuollon hoitokäytäntöjä unitutkimukseen ohjautumisen ja jatkohoidon osalta.
Kuvauksessa on omat osiot ammattilaiselle ja asiakkaalle. Ammattikuljettajat on hoitoketjussa huomioitu erikseen.
Hoito- ja palveluketjun tavoitteena on, että unitutkimukseen lähetettävä on lääkärinvastaanotolla tutkittu sovitulla tavalla ennen unitutkimukseen lähettämistä.
Oireet
Uniapnealle tyypillisin oire on päiväväsymys, joka ilmenee erityisesti uneliaisuutena tai pakonomaisena taipumuksena nukahtaa päivällä. Muisti tuntuu ”pätkivän” ja keskittyminenkin herpaantuu helposti. Naiset kuvailevat väsymystään usein uupumukseksi tai saamattomuudeksi.
Voimakas kuorsaus on tavallinen uniapnean oire, mutta kaikki uniapneasta kärsivät eivät kuitenkaan kuorsaa.
Muita oireita ovat muun muassa hengityskatkokset, herääminen tukehtumisen tunteeseen, levoton yöuni, suun kuivuminen, yöhikoilu, yöllinen virtsaamistarve, aamupäänsärky – ja jopa unettomuus.
(Lähde: Käypä hoito ‑suositus)
Varaa aika lääkärille omalle terveysasemallesi tai työterveyshuoltoon.
Oireet
Kuorsaus/yölliset oireet
PäiväväsymysTutkiminen ja lähetekriteerit unitutkimukseen
Tutki asiakas vastaanotolla aina ennen unitutkimukseen lähettämistä. Arvioi myös, onko asiakas halukas ja kykenevä Cpap-hoitoon (muistisairaus, vaikeat psykiatriset potilaat, parkinson, aivoinfarktipotilaat, iäkkäät).Tutkimukset
Terveyskeskus- tai työterveyslääkärin vastaanotolla lääkäri käy kanssasi läpi unen pituutta, elämäntapoja, allergioita ja muita mahdollisia sairauksia. Hän kiinnittää tutkimuksessaan lisäksi huomiota verenpaineeseen, painoindeksiin, vyötärönympärykseen ja uniapnealle altistaviin kasvojen rakenteisiin. Myös ammattiisi ja työvuoroihin liittyvät asiat käydään läpi. Tarvittaessa Sinut ohjataan lisätutkimuksiin keuhkosairauksien tai korva‑, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai hammaslääkärin luo.
Varsinainen uniapneatutkimus eli unirekisteröinti (yöpolygrafia) voidaan tehdä sairaalassa tai kotona. Aivosähkökäyrän (EEG) sisältävää laajempaa unirekisteröintiä (unipolygrafia) käytetään silloin, kun halutaan saada tietoa myös unen laadusta hengityksen lisäksi.
Ennen vastaanottoa voit täyttää unitutkimus-esitietokaavake Medinetissä. Ohje kaavakkeen täyttämiseen on ajanvarauskirjeessä. Vastaanotolla hoitaja kysyy vielä tarkemmin mahdolliseen uniapneaan liittyviä oireita ja nukkumiseen vaikuttavia asioita elämässäsi.
Hoitaja ohjelmoi unitutkimuslaitteen ja ohjaa Sinulle laitteen pukemisen. Saat tutkimuslaitteen yhdeksi yöksi kotiin. Tutkimuslaite rekisteröi yön aikana hengityksesi toimintaa nukkuessa, nukkumisasentoa sekä unenaikaista veren happipitoisuutta.
Potilasohjeet:
Koulutettu hoitaja tekee unitutkimuksen, skooraa ja antaa lausunnon ja hoitosuosituksen lähettäneelle lääkärille/lähettäneeseen yksikköön. Mikäli tutkimukseen liittyy jotakin erityistä (esim. poikkeuksellisen matala saturaatio), hoitaja pyytää keuhkolääkärin kannanottoa.
Jos löydöksenä on keskivaikea tai vaikea yöllinen katkohengitys, hoitaja laittaa potilaan suoraan Cpap-hoidon aloitusjonoon.
Työohjeet:
Asiakas käy lääkärinvastaanotto AINA ennen tutkimusta. Harkitse vastaanotolla huolellisesti asiakkaan lähettämistä unitutkimukseen Mikäli asiakkaalla todetaan laitehoitoa vaativa uniapnea, sen hoito edellyttää potilaan halukkuutta ja kykyä Cpap-laitteen käyttöön.
Siilaisen uniapneahoitaja järjestää asiakkaalle unitutkimuksen lääkärin työviestin/lähetteen perusteella.
Terveysasemalta lääkäri lähettää asiakkaan käyntitekstin hoitajalle Uniapneahoitajat Siilainen ‑työviestilistalle. Ammattikuljettajia koskevat työviestit lähetetään kiireellisenä.
Erikoissairaanhoidosta ja yksityisiltä lääkäriasemilta tehdään lähete unitutkimusta varten keuhkosairauksien poliklinikalle, josta asiakas ohjataan Siilaisen uniapneahoitajan vastaanotolle unitutkimusta varten
Asiakas voidaan lähettää unitutkimukseen myös:
Kliinisen neurofysiologian yksikköön (erityisesti, jos epäily levottomista jaloista). Lähete tehdään vain NeaRis:iin ja lähettävän yksikön hoitaja varaa potilaalle tutkimusajan NeaRis:sta. Tutkimuslausunto tulee lähettävälle lääkärille, joka tarvittaessa (keskivaikea tai vaikea uniapnea) lähettää potilaan työviestillä (Uniapneahoitajat Siilainen ‑työviestilista) Cpap-hoidon aloitukseen Siilaisen unihoitajalle.
Lieksan ja Nurmeksen terveysasemille, joissa on oma toimintamalli unitutkimusten osaltaJos BMI ≥ 40 kg/m² myös vb-vekaas (verikaasuanalyysi laskimoverestä).
Uniapnea-asiakkaan oireiden hankaloiduttua unitutkimusta ei uusita, jos
- laitehoito ei ole käytössä
- paino ei ole pudonnut selvästi
- nielua/nenää/leukoja ei ole operoitu
Hoito
Lievä uniapnea hoituu usein terveellisillä elintavoilla; tupakoinnin lopettaminen, päihteiden käytön vähentäminen, säännöllinen unirytmi ja painonpudotus riittävät yleensä lievän uniapnean hoidoksi.
Jos lievään uniapneaan liittyy asentoriippuvuutta, voidaan hoitoon liittää painonpudotuksen ohella asentohoito eli selällään nukkumisen välttäminen. Asentohoidosta saat kirjallisen ohjeen.
Joskus lievän uniapnean hoitona ovat uniapneakiskot, joita käytetään nukkuessa. Kiskot ohjaavat alaleukaa hieman eteenpäin, jolloin nielussa on enemmän tilaa, ja hengityskatkojen määrä voi vähentyä.
Kiskot ovat omakustanteiset tai ne voidaan tiettyjen kriteerien täyttyessä myös luovuttaa maksuttomina apuvälineinä. Oma hammaslääkärisi auttaa Sinua uniapneakiskoihin liittyvissä asioissa.
Potilasohje:
Unitutkimuksen jälkeen hoitaja laatii unitutkimuksen tuloksesta lausunnon, joka sisältää myös hoitosuunnitelman. Lausunnon voit käydä lukemassa Omakannasta.
Lääkäri hyväksyy hoitosuunnitelman ja asettaa diagnoosin. Mikäli tutkimustulos ei viittaa uniapneaan, varaa aika omalle terveysasemalle lääkärin vastaanotolle voimakkaan väsymysoireiston syyn selvittelyjä varten.
Cpap- laitehoito on yleisin ja tehokkain hoitomuoto keskivaikeaan ja vaikeaan uniapneaan. Hoito perustuu laitteen letkun ja maskin kautta hengitysteihin puhaltamaan ylipainepuhallukseen, joka pitää hengitystiet avoimina, jolloin hengityskatkot jäävät pois.
Saat kutsun hoidonaloitukseen. Sinulle luovutetaan Cpap-laite tutustumista varten muutama päivä ennen varsinaista ohjausta. Laitteeseen liittyvät hoitotarvikkeet (maskit yms.) ovat Sinulle maksuttomia.
Hoidonaloitus toteutuu pääosin joko ryhmä- tai etäohjauksena. Ryhmäohjaukset toteutuvat 3–20 hengen ryhmissä. Ohjaukset ovat etätapaamisia, joissa ryhmien koko vaihtelee. Saat ohjeet etäohjaukseen osallistumiseen Cpap-laitteen luovutuksen yhteydessä. Yksilöohjauksia tehdään vain erityistapauksissa.
Hoitaja kirjaa luovutetun laitteen etäseurantaan, jonka avulla hän seuraa hoitosi toteutumista. Sinuun ollaan yhteydessä, mikäli laite ei ole käytössä tai hoidossasi on jotakin muuta huomioitavaa.
Sinut kutsutaan kontrolliin vuoden kuluttua hoidonaloituksesta. Jos hoito on sujunut hyvin, kontrolli voidaan tehdä myös puhelimitse. Ensimmäisen vuosikontrollin jälkeen otat yhteyttä hoitajaan oman hoidontarpeesi mukaan.
Ammattikuljettajan laitehoidon toteutumista seurataan vuosittain Siilaisen uniapneahoitajan vastaanotolla. Ensimmäiset kontrollit Cpap-hoidon aloituksesta ovat 1 kk ja 3 kk kohdalla, jonka jälkeen kontrollit ovat vähintään kerran vuodessa. Säännöllinen seuranta jatkuu niin kauan kuin työskentelet kyseisessä ammatissa.
Potilasohjeet:
Lähettänyt lääkäri/yksikkö saa hoitajalta lausunnon unitutkimuksesta hoitosuosituksineen, jonka jälkeen lääkäri asettaa diagnoosin ja vahvistaa hoitolinjan.
Diagnoosinumerot
G47.3 Uniapnea
R06.5 Suuhengitys (kuorsaus)
R53 VäsymysElintapaohjaus (alkoholi, tupakka, säännöllinen unirytmi)
Jos asiakkaalla on ylipainoa ensisijainen hoito aina laihduttaminen.
Työohjeet:
AHI Diagnoosi Hoito < 5/h Ei uniapneaa Jatkoselvittelyt tarvittaessa 5 – 15/h Lievä uniapnea Elintapaohjaus (painonpudotus, päihteet, liikunta, uni)
Asentohoito
Uniapneakiskot> 15/h Keskivaikea ja vaikea uniapnea CPAP-hoito
Uniapneakiskot
Hereilläpysymistestin tarve ajoterveyden selvittämiseksi
- Uniapneahoitaja pyytää myös herkästi keuhkolääkärin kannanoton, jos ammattikuljettajan Cpap-hoito ei onnistu tai vireystila kohene
Kriteerit hoidon onnistumisesta ammattikuljettajalla
- AHI alle 10, ESS alle 10
- CPAP käytössä vähintään 70 % öistä ja keskimäärin yli 4 tunti/ yö
Seuranta
Jos Cpap-hoitoa ei ole aloitettu, ei uniapnean osalta järjestetä seurantaa.
Mikäli Cpap-hoito on aloitettu, hoitoa seurataan alkuvaiheessa etäseurannan kautta langattomasti. Etäseurannan avulla saadaan tietoa esimerkiksi hoidon onnistumisesta, maskin ja Cpap-hoidon sopivuudesta ja tehosta. Sairaanhoitaja voi tehdä tarvittaessa etäseurantaohjelman kautta laitesäätöihin muutoksia yhteistyössä asiakkaan kanssa.
Etäseurantaohjelma nostaa asiakkaan tiedot esille, jos laitteen käytössä on ongelmia. Tällöin hoitaja tarkastelee hoidon sujumista etäseurannasta ja on tarvittaessa yhteydessä asiakkaaseen. Säännönmukaisesti etäseurantaa ei tarkastella. Asiakkaalle suositellaan MyAir-sovelluksen käyttöönottoa älypuhelimeen, josta voi itse seurata ajantasaisesti hoidon sujumista ja tehoa. Asiakkaiden toivotaan alusta lähtien seuraavan myös itse säännöllisesti hoitoaan ja ongelmatilanteissa ottavan yhteyttä uniapneahoitajiin.
Ammattiautoilijoiden etäseurantaa tarkastellaan aluksi 1 kk kuluttua hoidon aloituksesta ja sitten 3 kk välein ensimmäisen vuoden ajan. Tämän jälkeen kontrollit ovat vuosittain joko puhelin‑, etä- tai käyntikontrollina.
Cpap-hoidon vuosikontrolli
Ensimmäiseen Cpap-kontrolliin Sinut kutsutaan Siilaisen uniapneahoitajien vastaanotolle noin vuoden kuluttua hoidon aloittamisesta. Jos hoito on etäseurannan mukaan sujunut hyvin, voidaan kontrolli toteuttaa myös puhelin- tai etäseurantakontrollina. Kontrollin yhteydessä käytössä olevat tarvikkeet uusitaan. Vuosikontrollin jälkeen kontrollit siirtyvät oman kunnan terveysasemalle, jonne asiakkaan on tarpeen mukaan otettava yhteyttä. Joensuulaisten ja kontiolahtelaisten sekä ammattikuljettajien kontrollit pysyvät Siilaisen uniapneahoitajien vastaanotolla.
Ensimmäinen vuosikontrolli on Siilaisen uniapneahoitajan vastaanotolla joko läsnä- tai puhelinkäyntinä.
Kontrollin yhteydessä hoitaja tekee Cpap-tarvikkeista hoitotarvikelähetteen. Jatkossa asiakas saa tarvikkeet hoitotarvikejakelun kautta.
Ammattikuljettajilla ensimmäiset kontrollit Cpap-hoidon aloituksesta ovat 1 kk ja 3 kk kohdalla, jonka jälkeen kontrollit jatkuvat vuosittain Siilaisen uniapneahoitajan vastaanotolla niin kauan kuin asiakas työskentelee kyseisessä ammatissa.
Työterveyden arviointi toteutetaan asiakkaan omassa työterveyshuollossa.
Jos uniapnean oireet hankaloituvat tai laitteen toiminnassa tulee häiriöitä, asiakas ohjataan jatkossa hakeutumaan Cpap-kontrolliin oman kunnan terveysaseman uniapneahoitajan vastaanotolle (joensuulaiset ja kontiolahtelaiset hoidetaan Siilaisella).
Jos Cpap-hoito ei onnistu, asiakas ohjataan hammaslääkärille uniapneakiskojen hankkimista varten. Asiakas saa kiskot maksuttomana apuvälineenä (väh. keskivaikea, oireinen uniapnea ja BMI alle 30 kg/m2) tai hankkii ne omakustanteisesti. Hammaslääkäri lähettää asiakkaan tarvittaessa erikoissairaanhoitoon suupkl:lle.
Työohjeet:
Ajoterveys ja ammattikuljettajat
Epäily uniapneasta
Ammattikuljettaja on työssä, joka vaatii R2-ryhmän ajokortin tai vastaava työnkuva: ammattiautoilija, VR:n työntekijä, lentäjä.
Uniapneaepäilyn herätessä lääkäri tekee kiireellisen lähetteen uniapneahoitajalle (Uniapneahoitajat Siilainen ‑työlista) unitutkimukseen (kiireellisyys 4 viikkoa).
Ajokiellon määrääminen
Jos asiakkaalla on päiväväsymystä tai riskitilanteita, lähettävä lääkäri kirjoittaa sairausloman ja määrää ajokiellon siihen saakka, kunnes tutkimus on tehty ja tarvittaessa uniapnean hoito aloitettu tuloksellisesti.
Mikäli lähettänyt lääkäri ei ole määrännyt ajokieltoa, voi uniapneahoitaja määrätä sen tarpeen mukaan tutkimusvaiheessa. Hoitaja informoi annetusta ajokiellosta lähettänyttä lääkäriä tai keuhkolääkäriä.
Hoito
Jos ammattikuljettajalla todetaan AHI 15 tai enemmän (keskivaikea tai vaikea uniapnea), uniapneahoitaja järjestää asiakkaalle kiireellisen (4 viikon sisällä) Cpap-hoidon aloituksen.
Cpap-hoito aloitetaan myös lievemmässä uniapneassa (AHI 6 – 14), jos asiakkaalla on päiväväsymystä (ESS 10 tai yli) tai jos hänellä on ollut vaaratilanteita.
AHI alle 10, ESS alle 10 ja Cpap:in käyttö vähintään 70 % öistä ja keskimäärin yli 4 tuntia/yö
Mikäli ammattikuljettajalla laitehoito ei onnistu, uniapneahoitaja voi antaa hänelle suullisen ajokiellon ja tiedottaa asiasta keuhkolääkäriä ja lähettänyttä lääkäriä. Lääkäri jatkaa sairauslomaa ja tekee lähetteen hereilläpysymistestiin keuhkolääkärille sekä tarvittaessa määrää ajokiellon. Mikäli ajokielto jatkuu yli 6 kk, lääkäri tekee ilmoituksen TRAFI:lle. Työkyvyn arviointi toteutuu asiakkaan omassa työterveyshuollossa.
Tarvittaessa lääkäri tekee hammaslääkärin konsultaation uniapneakiskon hankkimista varten. Tuolloin pitäisi ensisijaisesti BMI:n olla alle 30 kg/m2 ja vähintään keskivaikea uniapnea. Ammattiautoilijoilla uniapneakiskojen tarve harkitaan yksilöllisesti suuplk:lla. Unitutkimus kontrolloidaan kiskohoidon kera.
Asiakasta ohjataan myös laihduttamaan ja päihteettömyyteen kuten muutoinkin uniapneapotilaita. Lievässä asentoriippuvaisessa asentohoito voi riittää.
Seuranta
Ammattikuljettajien ensimmäiset kontrollit laitehoidon osalta ovat 1 kk ja 3 kk kohdalla Cpap-hoidon aloituksesta, jonka jälkeen kontrollit jatkuvat Siilaisen uniapneahoitajan vastaanotolla vähintään vuosittain niin kauan kuin asiakas työskentelee kyseisessä ammatissa. Seurannan tuloksista informoidaan tarvittaessa keuhkolääkäriä.
Kontrollin yhteydessä asiakasta ohjataan ottamaan yhteyttä omaan työterveyshuoltoonsa, jossa järjestetään työkyvyn seuranta.
Merja Lehtiniemi, ylilääkäri keuhkosairaudet
Minna Tanskanen, sairaanhoitaja
Liisa Tanskanen, sairaanhoitaja
Merja Kosonen, palvelupäällikkö apuvälinekeskus
Jussi Tolvanen, lääkäri Terveystalo
Seija Palsio, työterveyshoitaja Terveystalo
Aki Vainio, erikoislääkäri keuhkosairaudet
Leila Karttunen, osastonhoitaja Siilaisen terveysasema
Jouni Tirronen, osastonhoitaja Siilaisen terveysasema
Nina Utriainen, osastonhoitaja
Heli Karvinen, ylihoitaja konservatiivinen klinikkaryhmä
Katja Ahonen, ylihoitaja terveysasemien vastaanotot
Minna Silvennoinen, sairaanhoitaja keuhkosairaudet
Anne Mutanen, palveluesimies toimistopalvelut
Päivitetty 2/2022
Löysitkö hoito- ja palveluketjusta etsimäsi tiedon?
Kiva kun pidit artikkelistamme!
Olemme pahoillamme, että tästä artikkelista ei ollut sinulle hyötyä.