Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) ohjaa päihdehaittojen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi tehtävää työtä kunnassa ja hyvinvointialueella. Työ kattaa alkoholi‑, huumausaine- ja rahapelihaittojen sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyn ja vähentämisen. Päihteiden riskikäytön ja riskipelaamisen varhainen tunnistaminen ja tuki on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää niihin liittyviä haittoja. Ehkäisevän päihdetyön polun avulla lisätään päihteiden ja pelaamisen puheeksioton, tuen antamisen ja hoitoonohjauksen laatua ja tasavertaisuutta hyvinvointialueella.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselle tämä polku toimii toimintamallina ehkäisevässä päihdetyössä Siun soten alueella. Polku sisältää ohjeet puheeksiottoon, lyhytneuvonnan antamiseen, jatkohoidon arviointiin ja jatkohoitoon ohjaamiseen.
Asiakkaalle polku sisältää päihteiden käyttöä ja pelaamista arvioivia testejä, yleistä tietoa päihteisiin ja pelaamiseen liittyvistä terveysriskeistä, omahoito-ohjelmia.
Seuranta ja jatkohoidon järjestäminen osiosta saat tiedon Siun Soten palveluista. Ehkäisevän päihdetyön polulta löydät myös tietoa järjestöjen tarjoamasta tuesta ja toiminnasta.
Tunnistaminen
Päihteiden käyttö ja pelaaminen vaikuttavat ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Päihteidenkäytöstä ja pelaamisesta voi aiheutua haittoja sekä päihteitä käyttävälle tai pelaajalle itselleen, että heidän lähipiirilleen.
Varhainen riskikulutus tai riskipelaaminen on tärkeää tunnistaa haittojen ehkäisemiseksi. Omasta päihteidenkäytöstä ja pelaamisesta on hyvä olla tietoinen ja arvioida säännöllisesti itsensä tai läheisen tilannetta.
Lisätietoa päihteistä sekä raha- ja digipelaamisesta saat halutessasi alla olevista linkeistä:
Päihteiden ja pelaamisen puheeksi ottaminen kannattaa aina. Avoin keskustelu on suotavaa silloinkin, kun varsinaista ongelmaa ei ole. Erityisesti lasten ja nuorten kohdalla vanhemmat ja muut aikuiset ovat tärkeässä asemassa päihde- ja pelikasvatuksen näkökulmasta.
Puheeksioton vinkit
- Ota päihteet tai pelaaminen puheeksi tilanteessa, joka on rauhallinen ja neutraali
- Kunnioita toisen vastauksia, muista myös kuunteleminen
- Pyri rakentavaan keskusteluun, syyttely tai uhkailu eivät johda keskustelun etenemiseen
- Kerro miltä läheisesi päihteiden käyttö tai pelaaminen sinusta tuntuu, miten se vaikuttaa elämäänne ja minkälaisia pelkoja tai huolia sinulla asiaan liittyy
- Kerro myös havainnoistasi ja huolestasi
Toisinaan läheinen voi puolustautua ja kiistää tilanteen. Kuitenkin hän voi jäädä miettimään asiaa itsekseen. Myöhemmin voit ottaa asian uudelleen puheeksi ja kysyä ”muistatko, kun aiemmin puhuimme ja mitä ajattelet siitä nyt? ”
Lisätietoa päihteiden riskikäytöstä ja raha- sekä digipelaamisesta saat asiakkaiden neuvonta ‑osiosta. Omahoito materiaaleja löydät omahoito-osiosta. Siun soten palvelut sekä yhteystiedot löydät asiakkaiden seuranta ja jatkohoidon järjestäminen-osiosta. Alueellisten ja valtakunnallisten järjestöjen yhteystietoja löydät järjestöjen tarjoamaa tukea ja toimintaa ‑osiosta. Alla olevista linkeistä lisätietoa tunnistamiseen ja vinkkejä puheeksiottoon
Joskus päihteidenkäytöstä tai raha- ja digipelaamisesta voi muodostua ongelma. Ongelmalliseksi päihteidenkäyttöä tai pelaamista kuvataan silloin, kun se aiheuttaa jotain terveydellistä, taloudellista tai sosiaalista haittaa. Tai päihteiden käyttö tai pelaaminen on luonteeltaan sellaista, että se altistaa jatkuessaan näille riskeille.
Alla olevia testejä hyödyntäen voit arvioida omaa tilannettasi päihteiden käytön tai pelaamisen suhteen.Mikäli saat testeistä kohonneita pisteitä, sinulla on herännyt huoli päihteidenkäytöstäsi tai pelaamisestasi, siirry asiakkaiden neuvonta ‑osioon.
AUDIT-testi –alkoholin riskikäytön kartoittamisen mittari
ADSUME-nuorten päihteiden käyttöä tarkasteleva kysely, 14–17-vuotiaiden päihteiden käytön riskin kartoittamiseksi
Näiden testien avulla voit arvioida nikotiiniriippuvuutesi tasoa
HSI_lomake — THL (Savuke)
Huumausaineiden ja lääkeaineiden väärinkäyttö ei ole koskaan turvallista. Mikäli sinulla on huumausaineiden, lääkeaineiden väärinkäyttöä tai päihteiden yhteiskäyttöä, tutustu asiakkaiden neuvontaosioon ja ota yhteyttä Siun Soten palveluihin tilanteen arvioimiseksi, katso yhteystiedot seuranta ja jatkohoidon järjestäminen-osiosta.
Halutessasi voi täyttää DUDIT-huumeiden käytön riskit testin oman tilanteesi arvioimiseksi DUDIT_Lomake — THL
Voit selvittää CAST-kannabistestin avulla, onko kannabiksen käyttösi riskitasolla CAST_lomake — THL
PGSI-testin avulla voit selvittää aiheuttaako rahapelaaminen sinulle haittoja
PGSI_lomake — THL
Rahapelaajien läheisille olevan testin avulla voit arvioida aiheutuuko sinulle haittoja toisen ihmisen rahapelaamisesta.Arvioidaksesi digipelaamisen haittoja tai ongelmallisuutta, voit täyttää pelaamishäiriö- testin
Puheeksiottamisella tarkoitetaan päihteiden käytön ja pelaamisen kartoittamista. Puheeksiotto tehdään suorilla kysymyksillä, johon työntekijä voi käyttää avuksi erilaisia mittareita tai apukysymyksiä. Päihteidenkäytön ja pelaamisen puheeksiotto kuuluu kaikille sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille.
Päihteiden riskikäytön varhainen tunnistaminen on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää päihteiden haittoja. Mitä varhaisemmin alkoholin riskikäyttöön, tupakkatuotteiden tai huumausaineiden käyttöön tai haitalliseen rahapelaamiseen pystytään puuttumaan, sitä pienemmiksi jäävät vakavien ongelmien ja haittojen riskit.Voit ammattilaisena ottaa aina päihteet ja pelaamisen puheeksi ja hyödyntää ehkäisevän päihdetyön polkua työssäsi. Alla on listattuna Siun soten palvelualueiden määrittämät asiakastapaamiset, joissa päihteiden käyttö ja pelaaminen kartoitetaan sovitusti ehkäisevän päihdetyön polun mukaisesti.
Ehkäisevän päihdetyön polku on käytettävissä yli 14-vuotiaiden päihteiden käytön ja pelaamisen arviointiin. Tätä nuoremmille polun sisältöjä voi käyttää keskustelun tukena soveltuvin osin, lapsen ikätaso huomioiden.Neuvolapalveluiden asiakastapaamiset, jolloin päihteet ja pelaaminen otetaan puheeksi ehkäisevän päihdetyön mallin mukaisesti
Ehkäisyneuvola
- Ehkäisyn aloitus ‑käynti
Äitiysneuvola
- Odottajalle päihteiden ja pelaamisen puheeksiotto määräaikaisessa terveystarkastuksessa raskausviikoilla 8–10 (ensikäynti)
- Kumppanille päihteiden ja pelaamisen puheeksiotto lasta odottavan perheen laajassa terveystarkastuksessa raskausviikoilla 13–18
Lastenneuvola
Lapsen huoltajille tehdään lastenneuvolassa päihteiden ja pelaamisen puheeksiotto
- 1–4 viikon ikäisen lapsen määräaikainen terveystarkastus
- 18 kuukauden ikäisen laaja terveystarkastus
- 4 v ikäisen lapsen laaja terveystarkastus
Yllä olevien terveystarkastuksien kansalliset ohjeistukset neuvoloiden ammattilaisille löytyvät terveysportin NEUKO-tietokannasta.
Keskustelua sekä neuvontaa päihde- ja peliasioissa tarvittaessa myös muillakin tapaamisilla.
Neuvolapalveluissa alkoholin puheeksiotto tehdään AUDIT-mittarin avulla.
Raskaana olevien kohdalla toimitaan päihteiden käytön esille tullessa neuvolan omien ohjeiden mukaisesti
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon asiakastapaamiset, jolloin päihteet ja pelaaminen otetaan puheeksi ehkäisevän päihdetyön mallin mukaisesti
- 5lk terveystarkastus soveltuvin osin (kysytään päihteistä ja pelaamisesta ja annetaan tarpeen mukaan neuvontaa ja ohjeistusta opiskelijalle / vanhemmille
) - 8lk laaja terveystarkastus
- 9lk terveystarkastus
- Toisen asteen ensimmäisen opiskeluvuoden terveystarkastus
- Kutsuntatarkastus
- Ehkäisyn aloitus- käynnit Raskauden ehkäisy (kaypahoito.fi)
Yllä olevien terveystarkastuksien kansalliset ohjeistukset neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaisille löytyvät terveysportin NEUKO-tietokannasta.
SORA-lainsäädännön toimeenpano terveydenhuollossa
SORA ‑lainsäädännön toimeenpano terveydenhuollossa pdf — valtioneuvosto
Kouluterveydenhuollon toimintaohjeet
Opiskeluterveydenhuollon toimintaohjeet
Opiskeluhuollon asiakastapaamiset, jolloin päihteet ja pelaaminen otetaan puheeksi ehkäisevän päihdetyön mallin mukaisesti
- Kuraattorit: Kun vastaanoton syynä on jokin huoli (asiakkaan itsensä, oppilaitoksen edustajan tai läheisten). Huolen syitä voi olla esimerkiksi koulunkäynnin tai opiskelun haasteet, poissaolot, jaksaminen sekä mielialaan liittyvät asiat.
- Psykologit: oppilaan tai opiskelijan huolen arviointivaiheessa ja tutkimuksien alkuhaastatteluissa
Kartoitus tehdään mallin mukaisesti yli 18-vuotiaille seuraavissa asiakastapaamisissa
- Suun terveystarkastukset
- Suuhygienistin tapaamiset
Suun terveydenhuollossa sovituissa asiakastapaamisissa kartoitetaan alkoholin ja nikotiinituotteiden käyttö.
Alkoholin puheeksiotossa käytetään AUDIT-C- mittaria. Mikäli asiakas saa AUDIT-C-mittarista riskipisteitä, annetaan lyhytneuvonta suun terveydenhuollon näkökulmasta ja kerrotaan, että tarvittaessa tukea ja apua on saatavilla Mielenterveys- ja päihdepalveluista. Nikotiinituotteiden puheeksiotto tehdään ehkäisevän päihdetyön polun ohjeistuksen mukaisesti.
Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa alkoholin ja nikotiinin vaikutuksista suun terveyteen.
Työikäisten sosiaalipalveluiden asiakastapaamiset, jolloin päihteet ja pelaaminen otetaan puheeksi ehkäisevän päihdetyön mallin mukaisesti
- Työikäisten palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä
- Lastensuojelun jälkihuollon asiakassuunnitelman päivityksen yhteydessä
- Lisäksi tarvittaessa tai huolen herätessä
Työikäisten sosiaalipalveluissa alkoholin puheeksiotto tehdään AUDIT-mittarin avulla.
Sosiaalihuollossa päihteiden ja pelaamisen puheeksiotto sekä mittarit ja lyhytneuvonnan antaminen kirjataan käytössä olevan asiakasasiakirjan päihteisiin liittyvään kohtaan. Mikäli asiakasasiakirjan ei ole erikseen päihteisiin liittyvää kohtaa, tiedot kirjataan asiakkaan tilannekuvaukseen.
Tietoihin tulee kirjata- Onko asiakkaalla päihteiden käyttöä tai pelaamista
- Käytettyjen mittareiden pisteet sekä pisteiden sanallinen tulkinta
- Tieto, onko asiakkaalle annettu lyhytneuvontaa vai ei
- Tieto mahdollisesti sovitusta seurannasta tai järjestetystä jatkohoidosta
Tiedot kirjataan kontaktipisteessä käytettyyn asiakasasiakirjaan, esimerkiksi sosiaalihuollon palvelutarpeen arvio, työikäisten palvelutarpeen arvio ja lastensuojelun jälkihuollon asiakassuunnitelma. Täytetyt puheeksioton mittarit skannataan asiakasasiakirjan liitteeksi.
Työttömien terveystarkastuksissa päihteet ja pelaaminen otetaan puheeksi ehkäisevän päihdetyön mallin mukaisesti. Alkoholin puheeksiotto tehdään AUDIT-mittarin avulla.
Asiakastapaamiset, jolloin päihteet ja pelaaminen otetaan puheeksi ehkäisevän päihdetyön mallin mukaisesti
- Terveystapaamiset
- Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset
- Muut terveystapaamiset
Tulostettava muistilista päihteiden ja pelaamisen puheeksiottoon ja lyhytneuvonnan antamiseen:
Ehkäisevän päihdetyön puheeksioton malli on käytettävissä yli 14-vuotiaiden päihteiden käytön ja pelaamisen arviointiin. Tätä nuoremmille mallin sisältöjä voi käyttää keskustelun tukena soveltuvin osin, lapsen ikätaso huomioiden.
ALKOHOLI, NIKOTIINITUOTTEET JA MUUT PÄIHTEET
Täytetään 14–17-vuotiailla ADSUME-nuorten päihteiden käyttöä tarkasteleva kysely, joka kartoittaa päihteistä alkoholin, nikotiinituotteet ja muut päihteet.Huomioi Adsumea täytettäessä:
- Kartoita kysymyksen 1. kohdalla nikotiinituotteista myös sähkösavuke ja muut nikotiinituotteet (nikotiinipussit)
- Päivittäin nikotiinituotteita käyttäville nuorille tarkemmat suositukset nikotiiniriippuvuuden arviointiin löytyy ammattilaisten NEUVONTA-osiosta: Nikotiinituotteiden kohonnut riski -> lyhytneuvonta -> alaikäisten lyhytneuvonnan huomiot
- Kysymyksen 2. kohdalla kysy lisäksi kannabiksen käytöstä Huumausaineita-kohdassa
Lisäksi kysytään raha- ja digipelaamisesta:
RAHAPELAAMINEN- Pelaatko rahapelejä?
Jos asiakas vastaa pelaavansa rahapelejä, niin kysy
- Mitä rahapelejä pelaat?
- Kuinka usein pelaat rahapelejä?
- Miten rahapelaaminen mahdollistuu?
Säännöllisesti rahapelejä pelaaville nuorille voi hyödyntää SOGS-RA-mittaria rahapelaamisen arviointiin ja keskustelun tueksi
SOGS-RA_lomake Print (thl.fi)
DIGIPELAAMINEN
- Pelaatko digipelejä?
- Miten usein pelaat?
- Millaisia pelejä pelaat?
- Tuottaako pelaaminen huolta tai haittoja (huoli itsellä tai huoltajilla)?
Mikäli ADSUME-kyselystä tai kartoittavista kysymyksistä nousee esille päihteiden riskikäyttöä tai pelaamisen aiheuttamia haittoja, annetaan asiakkaalle lyhytneuvontaa. Katso ammattilaisen NEUVONTA ‑osio.Kerro asiakkaalle, että yksikössä kartoitetaan päihteiden käyttöä ja pelaamista kaikilta asiakkailta. Hyvä mainita, että keskustelut ammattilaisen kanssa ovat luottamuksellisia.
ALKOHOLIN KÄYTTÖ
Pyydä asiakasta täyttämään AUDIT-C_lomake — THLAUDIT‑C riskipisteet:
- 18–64-vuotiaat: naiset 5 pistettä tai enemmän ja miehet 6 pistettä tai enemmän
- Yli 65-vuotiaat: 4 pistettä tai enemmän
Mikäli Audit‑C riskipisteet ylittyvät, pyydä asiakasta täyttämään AUDIT-mittari
Sovituilla palvelualueilla (neuvolapalvelut ja työikäisten sosiaalipalvelut) puheeksiotto tehdään suoraan Audit-mittarilla.
Lisäksi kysy seuraavat kartoittavat kysymykset nikotiinituotteista, muista päihteistä ja pelaamisesta:
NIKOTIINITUOTTEET
- Käytätkö jotain nikotiinituotteita?
- Mitä nikotiinituotetta käytät?
- Kuinka paljon käytät nikotiinituotteita?
Mikäli asiakkaalla on nikotiinituotteiden käyttöä, pyydä täyttämään toinen nikotiiniriippuvuutta arvioiva mittari käytetyn nikotiinituotteen mukaisesti.
HSI_lomake — THL (savuke)
Nuuskatesti - julkari.fi (nuuska)
Yllä olevia testejä voi soveltaa myös sähkösavukkeiden ja muiden nikotiinituotteiden aiheuttaman riippuvuuden arviointiin, kun huomioidaan käytetyt nikotiinimäärät.
MUUT PÄIHTEET
- Käytätkö tai oletko kokeillut huumausaineita, kannabista tai lääkkeitä päihtymistarkoituksessa?
Jos asiakas vastaa kyllä
- Mitä päihteitä olet käyttänyt?
- Kuinka usein olet käyttänyt tai käytät huumausaineita?
Mikäli asiakas tuo esille kannabiksen käyttöä, pyydä täyttämään kannabiksen käyttöhäiriötä arvioiva CAST-testi
RAHAPELAAMINEN
- Pelaatko rahapelejä?
Jos asiakas vastaa pelaavansa rahapelejä, niin kysy
- Mitä rahapelejä pelaat?
- Kuinka usein pelaat rahapelejä?
Jos asiakas vastaa pelaavansa kerran kuukaudessa tai useammin, pyydä asiakasta täyttämään PGSI-mittari, joka arvioi rahapelaamisen haitallisuutta.
DIGIPELAAMINEN
- Pelaatko digipelejä?
- Miten usein pelaat?
- Millaisia pelejä pelaat?
- Tuottaako pelaaminen huolta tai haittoja?
Mikäli kartoittavista kysymyksistä tai käytetyistä mittareista nousee esille riskitason päihteiden käyttöä tai pelaamista, anna asiakkaalle lyhytneuvontaa. Katso ammattilaisen NEUVONTA ‑osio.
Neuvonta
Alkoholin ongelmakäytöstä puhutaan, kun riskikäytön rajat ylittyvät.
Alkoholin riskirajat
- Kohtalaisen riskin riskitasoksi luokitellaan työikäisillä ja perusterveillä aikuisilla naisilla 7 annosta viikossa, miehillä 14 annosta viikossa
- Yli 65-vuotiailla riskikäytön rajana pidetään 3,5 annosta kerralla tai 8 annosta viikossa
- Raskauden aikana on sikiön kannalta turvallisinta pidättäytyä kokonaan alkoholin käytöstä.Kaikkien päihteiden käyttö lisää raskausajan häiriöiden riskiä ja vaarantaa sikiön kasvun ja kehityksen
- Alaikäisille alkoholinkäyttö ei ole koskaan turvallista, eikä sille voida asettaa turvallisia rajoja.
Alkoholinkäytön riskirajat ovat suuntaa antavia. Yksilölliset tekijät vaikuttavat haittojen ilmenemiseen, eikä täysin turvallisen käytön rajaa ole mahdollista määrittää.
Yleisimpiä alkoholin käyttöön liittyviä terveyshaittoja ovat alkoholin vaikutukset erilaisiin syöpäsairauksiin, uneen ja mielenterveyteen sekä verenkierto- ja ruuansulatuselimistön sairauksiin.- Alkoholi vaikuttaa kaikkialla elimistössä, joten säännöllinen runsas alkoholin käyttö voi vaurioittaa lähes jokaista elintä
- Lisätä ruuansulatuselinten sairauksia ja ongelmia, kuten närästys, ruokatorventulehdus, ripuli, akuutti ja krooninen haimatulehdus, maksasairaudet (rasvamaksa, alkoholihepatiitti, alkoholimaksakirroosi)
- Aiheuttaa haittaa sydän- ja verisuoniterveydelle, koska alkoholi kohottaa verenpainetta, sekä lisää sydämen rytmihäiriöitä
- Aiheuttaa suun kuivumista, hampaiden kulumista, suun limakalvon muutoksia, sekä suusyöpää
- Aiheuttaa unihäiriöitä, kuten lyhyt unijakso, unen heikentynyt laatu, katkonainen aamu-uni ja yöunta häiritsevät jalkojen liikkeet
- Heikentää mielen hyvinvointia eri tavoin esimerkiksi lisätä ahdistuneisuutta, masentuneisuutta
- Lisätä sosiaalisia haittoja, kuten talousongelmat, ongelmat ihmissuhteissa, yksinäisyys
- Nostaa monien erilaisten tapaturmien riskiä, kuten kaatumisten sekä väkivaltatilanteiden
- Humalajuomiseen liittyy merkittävä sydäninfarktin, äkkikuoleman ja aivoverenkierron häiriön vaara
- Voi johtaa sekavuustilaan eli deliriumiin
- Alkoholiriippuvuuden kehittymiseen
Ikääntyneet ovat alttiimpia alkoholin haitoille iän myötä elimistössä tapahtuvien muutosten takia. Riskirajat ylittävästä alkoholinkäytöstä seuraa todennäköisesti merkittäviä terveyshaittoja. Määritellyt ikärajat ovat suuntaa antavia. Iän myötä alkoholihaittojen riski lisääntyy ja muutoksia alkoholinkäyttöön kannattaa tehdä ennakoiden jo ennen 65 ikävuoden täyttymistä.
Ikääntyneet ja päihteidenkäyttö | Päihdelinkki.fi (paihdelinkki.fi)
Alaikäisille alkoholinkäyttö ei ole koskaan turvallista, eikä sille voida asettaa turvallisia rajoja. Alaikäisillä alkoholinkäyttö vaikuttaa aivojen kehittymiseen. Toistuva humalahakuinen juominen voi aiheuttaa aivoihin pysyviä vaurioita. Alkoholinkäyttö vaikuttaa mm. aivojen etuotsalohkoon, jonka kypsymistä tapahtuu ainakin 20 ikävuoteen saakka. Tämä alue on pääasiallisesti vastuussa mm. toiminnanohjauksesta ja tunnesäätelystä. Päihteidenkäyttö nuorena voi jättää muutoksia näihin toimintoihin, joka näkyvät myöhemmin aikuisiällä. Alle 15 vuoden iässä alkoholia kokeilleella on moninkertainen riski myöhemmin alkoholiriippuvuuden kehittymiseen. Nuoret ovat erityisessä riskiryhmässä alkoholimyrkytysten suhteen.
Päihteiden vaikutus kasvavan lapsen ja nuoren aivoihin (duodecimlehti.fi)
Riskikäyttäjä pystyy yleensä halutessaan vähentämään juomistaan. Vähentämisen tueksi on saatavilla apua ja omahoito-ohjelmia, joiden myötä voi pohtia suhdettaan alkoholiin. Omahoito-materiaalit löytyvät omahoito-osiosta.
Apua muutokseen on saatavilla Siun Soten palveluista tai valtakunnallisista palveluista, katso yhteistiedot asiakkaiden seuranta ja jatkohoidon järjestäminen-osiosta tai järjestöjen tarjoamaa tukea ja toimintaa ‑osiosta
Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on aina riskikäyttöä, turvallisia käyttörajoja ei ole olemassa
Tupakoinnilla tarkoitetaan tässä tupakkatuotteita (savuke, nuuska) ja sähkösavukkeita. Nuuskan käytöstä on nostettu esille omia erityispiirteitä.
Tupakkatuotteiden sisältämä nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Se kulkeutuu savun tai höyryn mukana hengitysteiden kautta keuhkoihin tai imeytyy suun limakalvojen kautta ja siirtyy verenkiertoon nopeasti.
Tupakointi on monien sairauksien riskitekijä ja pahentaa jo todettuja sairauksia:
- Sydän- ja verenkiertoelintensairaudet: Sepelvaltimotauti, sydäninfarkti, sydänperäinen äkkikuolema, kohonnut verenpaine ja alaraajojen valtimotauti
- Hengityselimistönsairaudet: Keuhkoahtaumatauti, krooninen keuhkoputkitulehdus, astma
- Syöpäsairaudet: keuhkosyöpä, kurkunpään syöpä, suusyöpä
- Suunsairaudet: Hampaan kiinnityskudosten sairaus, hampaiden menetys, haju- ja makuaistin heikkeneminen, hampaiden reikiintyminen.
- Hedelmällisyys: Sekä naisen että miehen hedelmällisyyden heikkeneminen
- Ihosairaudet: Tupakointi huonontaa ääreisverenkiertoa ja haavojen paranemista. Monet ihosairaudet, kuten psoriaasi, hankaloituvat tupakoinnin myötä
Tupakointi on merkittävin ehkäistävissä oleva ennenaikaisen kuolleisuuden aiheuttaja. Tupakoitsijan eliniänodote on 10 vuotta vähemmän, kun ei-tupakoivalla. Tupakointi heikentää merkittävästi monien sairauksien hoitojen tehoa, suurentaa hoitoihin tai toimenpiteisiin liittyvien komplikaatioiden riskiä ja hidastaa muun muassa haavojen ja murtumien paranemista.
Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito — Käypähoito
Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina
- Haju- ja makuaisti alkavat korjautua muutamassa päivässä
- Yskä ja limannousu lievittyvät 1–2 kuukauden kuluessa
- Keuhkojen toiminta paranee merkittävästi 2–3 kuukauden kuluessa
- Sepelvaltimotaudin ja siitä johtuvan kuoleman riski puolittuu vuodessa
- Tupakoinnin lopettaminen parantaa merkittävästi suun terveyttä. Se esimerkiksi vähentää hampaiden menetystä, pienentää limakalvomuutosten ja suusyövän riskiä
Nuuska valmistetaan jauhetusta tupakasta, johon on lisätty säilöntä- ja makuaineita ja muita lisäaineita. Nuuskaa ei saa ostaa Suomesta, sen myynti on kielletty lähes koko EU:n alueella. Ruotsi ja Norja voivat poikkeusluvan turvin myydä nuuskaa. Nuuskaa käytetään kuitenkin laajalti, erityisesti nuorten keskuudessa. Nuuskan käyttöä pidetään virheellisesti tupakointia vaarattomampana.
Nuuskan käyttö vaikuttaa yleisterveyteen
- Se edistää sydän- ja verisuonisairauksia sekä tyypin 2 diabetesta, vaikuttaa verenpainetta nostavasti ja altistaa muun muassa suu- ruokatorvi- ja mahasyövälle
- Nuuskasta saa keskimäärin suuremman nikotiiniannoksen kuin tupakasta. Nikotiiniannos on jopa 3–5 kertainen tupakkaan verrattuna.
- Nuuskan käyttöön liittyy korkeampi nikotiiniriippuvuuden syntymisen riski
- Nuuskaajan hampaat värjäytyvät ja kuluvat helposti
- Tavallisin nuuskan aiheuttama terveyshaitta on suun paikallinen limakalvovaurio, nuuskaleesio. Se näkyy vaaleana tai harmahtavana, ryppyisenä ja paksuuntuneena kohtana paikassa, jossa nuuskaa useimmiten pidetään
- Ienrajat vetäytyvät ja syöpyvät ja hampaiden kiinnityskudokset löystyvät
- Limakalvovaurio paranee useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Vakavat ja pitkälle edenneet limakalvovauriot voivat olla syövän esiasteita
Sähkösavukkeen käyttö on haitallista niin sivullisille kuin itse käyttäjällekin. Sähkösavukkeissa hengitetään höyrystyvää nestettä, joka sisältää yleensä nikotiinia. Sähkösavuketta käyttävillä on havaittu yhtä voimakasta nikotiiniriippuvuutta kuin poltettavia savukkeita käyttävillä. Tutkimustieto sähkösavukkeiden käytön pitkäaikaisvaikutuksista on vielä vähäistä. Kuitenkin viitteitä on siitä, että sähkösavukkeet voivat aiheuttaa muutoksia keuhkojen toimintaan lyhytaikaisenkin käytön aikana ja lisäksi suun sairauksien riski kasvaa.
Sähkösavukkeet, sähkötupakka — Terveyskirjasto
Nikotiinituotteiden lopettamiseen ja vähentämiseen on saatavilla apua.
Omahoito-materiaalejalöydät omahoito-osiosta.
Siun soten terveydenhuollon palvelusta on saatavilla esimerkiksi lääkehoitoa lopettamisen tueksi, katso asiakkaiden seuranta ja jatkohoidon järjestäminen-osiosta.
Lisäksi järjestöpuolelta ja valtakunnallisista palveluista on saatavissa tukea ja neuvontaa, katso järjestöjen tarjoamaa tukea ja toimintaa ‑osiosta
Tupakoinnin lopettaminen — THL
Tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaminen — Terveyskirjasto
Huumausaineiden ja lääkeaineiden väärinkäyttö ei ole koskaan turvallista ja sille ei voida määrittää turvallisia käyttörajoja. Riskit ja haitat riippuvat monesta eri tekijästä; käytettävästä aineesta, käyttötavasta, käytön tiheydestä ja käyttömääristä. Myös ikä ja terveys vaikuttavat riskien ja haittojen syntymiseen.
Kannabiksessa päihtymystä aiheuttava aine THC (tetrahydrokannabinoli) sitoutuu kannabinoidireseptoreihin, joita on aivoissa sekä ääreishermostossa. Sen vaikutukset elimistössä ovat laajat THC:n vaikutus keskushermostossa on pääosin lamaava.
Kannabiksen vaikutukset vaihtelevat käyttötavan, käytetyn valmisteen, kasvilajikkeen, käyttöympäristön sekä käyttäjän kokemuksen ja henkilökohtaisen herkkyyden mukaan. Myös annoskoolla on suuri merkitystä koettuun vaikutukseen.- Ääreisverenkierron vilkastuminen, sydämen tykytys, silmän valkuaisten punoitus, silmien, nielun ja suun kuivuminen, huimaus, yskä ja ruokahalun lisääntyminen.
- Liiketoimintojen heikentymistä
- Arvostelukyvyn heikkenemistä
- Keskittyneisyys, muistitoiminnot ja tarkkuutta vaativat toiminnat heikkenevät kannabiksen alaisuudessa ja runsaammassa käytössä
- Suurentunut psykoosiriski
- Huonoa oloa, mikäli kannabista on käytetty kerralla liian paljon
- Säännöllinen ja pitkäaikainen kannabiksen käyttö johtaa sietokyvyn kehittymiseen, jolloin käyttäjä tarvitsee suurempia ja/tai useampia annoksia saadakseen aineesta saman vaikutuksen
- Pitkäaikainen käyttö voi johtaa hedelmällisyyden alenemiseen
- Masennus‑, ahdistus- ja psykoosioireiden pahentuminen
- Passiivisuus ja apatia
- Kannabis voimistaa muiden päihteiden vaikutuksia
Kannabiksen käyttö on erityisen haitallista nuorille. THC:llä on merkittävä yhteys etuaivolohkoon, hidastaen sen kehittymistä. Kannabiksen käyttö on erityisen haitallista nuoren kehittyvälle hermostolle hidastaen ja jopa estäen sen normaalia kehitystä. Vaikutukset voivat olla pysyviä.
Kannabiksen käyttö aiheuttaa kohonneen psykoosiriskin, jo kannabiksen kertakäyttö voi laukaista joillain henkilöillä psykoosioireita. Kannabista runsaasti käyttävällä on kaksinkertainen riski sairastua skitsofreniaan.Riskiä lisäävät käytön aloitus alle 16-vuotiaana, suvussa kulkeva psykoosisairauksien rasite ja aiemmat psykoosityyppiset kokemukset.Kannabiksen käytön lopettamiseen ja vähentämiseen on saatavilla apua. Omahoito-materiaaleja löydät omahoito-osiosta.
Apua muutokseen on saatavilla Siun Soten palveluista tai valtakunnallisista palveluista, katso yhteistiedot asiakkaiden seuranta ja jatkohoidon järjestäminen-osiosta tai järjestöjen tarjoamaa tukea ja toimintaa ‑osiosta
Kannabiksen aiheuttamat terveyshaitat — Käypähoito
Yleisimmät huumausaineet ovat jaoteltu kolmeen yläluokkaan niiden vaikutustapojen mukaisesti; Stimulantit (keskushermostoa kiihdyttävät), opiaatit (keskushermostoa lamaavat ja kipua poistava) ja hallusinogeenit (aistiharhoja tuovat huumausaineet).
Huumausaineiden käytön riskeihin vaikuttavat monet tekijät ja jokaisella huumausaineryhmällä on omat erityisriskinsä. Kuitenkin kaikkien huumausaineiden käytön kohdalla suuri riskitekijä on yliannostus ja akuuttiin päihtymystilaan liittyvät, jopa hengenvaaralliset riskit.
Lisäksi useiden huumausaineiden kohdalla tyypillistä on nopea fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden syntyminen. Huumausaineiden käyttö lisää psyykkisiä- ja fyysisiä terveysongelmia sekä sosiaalisia ongelmia.
Alla olevasta päihdelinkin pikatieto-osiossa, on tietoa yleisimmistä huumausaineista ja niiden vaikutuksista sekä riskeistä.
Huumausaineiden käytön lopettamiseen on saatavilla apua Siun Soten palveluista ja valtakunnallisista palveluista, katso yhteistiedot asiakkaiden seuranta ja jatkohoidon järjestäminen-osiosta sekä järjestöjen tarjoamaa tukea ja toimintaa ‑osiosta.
Lääkkeiden väärinkäytöllä viitataan lääkkeiden ei-lääkinnälliseen käyttöön, joka on reseptilääkkeiden käyttöä ilman lääkärin määräystä, suurempina annoksina tai eri tarkoituksiin kuin on määrätty. Lääkkeiden väärinkäyttöön liittyy hyvin usein myös yhteiskäytön riski. Yhteiskäytöllä tarkoitetaan alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäyttöä tai eri lääkeaineiden ja huumausaineiden yhteiskäyttöä.
Yhteiskäytössä vaikutukset ovat ennalta-arvaamattomia. Aineet voivat vaikuttaa yhteiskäytössä eri tavoin, esimerkiksi lisäten toisen aineen päihdyttävää vaikutusta. Joidenkin aineiden yhteisvaikutukset voivat olla jopa hengenvaarallisia.
Kaikki keskushermostoa lamaavat lääkkeet, erityisesti unilääkkeet, voivat aiheuttaa vakavan vaaratilanteita (hengityslaman) alkoholin kanssa. Myöskään lihasrelaksanttien tai rauhoittavien lääkkeiden kanssa ei alkoholia tulisi käyttää.
Ikääntyneillä on usein säännöllistä lääkitystä, jolloin tulisi olla erityisen tarkka mm. alkoholin ja lääkeaineiden yhteisvaikutuksista tai lääkeaineiden keskinäisistä vaikutuksista.
Lääkkeiden väärinkäyttö lisää kuolleisuusriskiä. Lääkkeiden väärinkäytössä riippuvuuden kehittymisen riski on suuri.
Lääkkeiden väärinkäytön lopettamiseen on saatavilla apua Siun Soten palveluista ja valtakunnallisista palveluista, katso yhteistiedot asiakkaiden seuranta ja jatkohoidon järjestäminen-osiosta sekä järjestöjen tarjoamaa tukea ja toimintaa ‑osiosta.
Suurin osa suomalaisista pelaa rahapelejä maltillisesti ilman haittoja. Kuitenkin osalle rahapelaaminen voi aiheuttaa erilaisia haittoja. Pahimmillaan runsas rahapelaaminen voi johtaa ongelmalliseen pelaamiseen tai rahapeliriippuvuuteen. Rahapelaamisen kielteiset vaikutukset liittyvät usein talouteen, suoriutumiseen opinnoissa tai työelämässä sekä fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.
Riskitason rahapelaaminen tarkoittaa pelaamista, joka aiheuttaa yksittäisiä haittoja. Se edeltää usein varsinaisen rahapeliongelman kehittymistä.
Riskipelaamiseksi katsotaan, kun pelaamista on usein ja pelataan useita erilaisia rahapelejä. Lisäksi suurentunut riski on myös, mikäli pelaaja pelaa useampaa korkean riskin rahapeliä. Riskipelaamisessa tapahtuu yleensä ylilyöntejä rahan ja ajankäytön suhteen.
Korkean riskin rahapelejä ovat:
- urheiluvedonlyönti
- nettiarvat
- nopeat päivittäiset arvontapelit
- rahapeliautomaatit
- kasinopelit, kuten ruletti ja Blackjack
- nettikasinopelit
- nettipokeri
Ongelmallinen pelaaminen:
- Pelaamisen haitat näkyvät elämän eri osa-alueilla, teoissa, tunteissa, terveydessä ja taloudessa. Haitat voivat ulottua läheisiin.
- Voidaan huomata selkeitä muutoksia käyttäytymisessä mm. ärtyneisyys, pelaamisen salailu ja peittely läheisiltä
Rahapeliriippuvuus:
- Toiminnallinen riippuvuus
- Pakonomainen tarve pelata rahapelejä
- Pelaaminen aiheuttaa vakavia taloudellisia, psyykkisiä, sosiaalisia ja fyysisiä haittoja sekä vaikuttaa vahvasti pelaajan arkeen, hyvinvointiin ja läheisiin.
- Pelaamisen vähentäminen ja lopetusyritykset voivat aiheuttaa vieroitusoireita.
Rahapelaamisen vähentämiseen ja lopettamiseen on saatavilla apua. Omahoito-materiaaleja löydät omahoito-osiosta.
Apua muutokseen on saatavilla myös Siun Soten palveluista tai valtakunnallisista palveluista, katso yhteistiedot asiakkaiden seuranta ja jatkohoidon järjestäminen-osiosta sekä järjestöjen tarjoamaa tukea ja toimintaa ‑osiosta.Lisätietoa rahapelaamisesta:
Digipelaamisen ongelmallisuutta pohdittaessa tärkeäksi nousee pelaajan oma henkilökohtainen kokemus tilanteesta. Pelkkä peliaika ei kerro pelaamisen ongelmallisuudesta, mutta runsas peliaika lisää riskiä digipelaamisen kehittymisestä ongelmalliseksi.
Useimmiten ongelmallinen digipelaaminen näyttäytyy pelimaailman ulkopuolisen arjen kaventumisena ja pelimaailman ensisijaisena ajanvieton, sosiaalisuuden ja merkityksellisyyden hakemisen paikkana.
Ongelmalliseen digipelaamiseen on yhdistetty erilaisia psykososiaalisen hyvinvoinnin ongelmia, kuten masennusta ja ahdistusta, univaikeuksia sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen vähyyttä, arjen hallintaan liittyviä (vuorokausirytmi, ajankäyttö, poissaolot, velvollisuuksien laiminlyönti) haasteita. Lisäksi se voi aiheuttaa fyysisiä oireita kuten: tuki- ja liikuntaelinten haittoja, silmien väsymistä ja väsymystä.
Jatkuvat pelihaitat kertovat pelaajan vaikeudesta hallita pelaamistaan, tällöin voidaan puhua ongelmallisesta digipelaamisesta. Siinä on myös kyse pelaamisen ja ongelmien kytkeytymisestä yhteen. Keskeistä on pelaamisen haitalliset seuraukset: mm. hyvinvointiin, terveyteen, arjen sujumiseen, talouteen tai ihmissuhteisiin, kuten parisuhteeseen. Ongelmallinen pelaaminen saattaa siis ylläpitää, pahentaa tai synnyttää ongelmia pelaamisen ulkopuolisessa elämässä.
Mikäli digipelaaminen herättää huolta, voit tutustua omahoito- materiaaleihin omahoito-osiosta.
Apua muutokseen on saatavilla myös Siun Soten palveluista tai valtakunnallisista palveluista, katso yhteistiedot asiakkaiden seuranta ja jatkohoidon järjestäminen-osiosta sekä järjestöjen tarjoamaa tukea ja toimintaa ‑osiosta.
Lisätietoa digipelaamisesta
Uutta tekemistä digipelaamisen rinnalle — Digipelirajaton
Lyhytneuvonta pitää sisällään päihteiden käytön ja pelaamisen puheeksioton, riskikäytön tunnistamisen, neuvonnan ja seurannan järjestämisen. Lyhytneuvonta on kustannustehokas keino vähentää päihteistä aiheutuvien vakavampien haittojen riskiä.
Jos keskustelussa nousee huoli asiakkaan päihteiden käytöstä tai pelaamisesta, tarjotaan lyhytneuvontaa, ennen kuin vakavaa haittaa tai riippuvuutta ehtii syntyä. Mikäli asiakas ei ole tapaamisella valmis keskustelemaan aiheesta, voidaan asiaan palata myöhemmin ja kertoa mistä lisätietoa ja tukea on saatavilla. Voit arvioida asiakkaan muutosmotivaatiota muutosvaihemallin mukaisesti.
Lyhytneuvonnan runko (kestoltaan noin 5–10 min)
Neuvonta: Annetaan asiakkaan tilanteeseen suhteutettua neuvontaa riskikulutuksesta tai riskipelaamisesta. Neuvonnassa huomioidaan perussairaudet, ikä ja elämäntilanne.
Motivointi: Motivoidaan ja kannustetaan asiakasta muutokseen. Motivoida voi asiakkaan terveydentilaan vedoten, erityisesti jos merkkejä esim. riskikulutuksen haitoista. Muista voimavaralähtöisyys ja neutraalit kysymykset. Kuuntele ja ymmärrä mitä asiakas kertoo ja kunnioita hänen näkökantaansa.
Seuranta: Tarjotaan asiakkaalle käyntiä tai puhelua 2–6 viikon päähän, kannustetaan muutoksessa. Mikäli lyhytneuvontaa antaneessa yksikössä seurantakäyntiä tai puhelua ei ole mahdollista toteuttaa tai asiakas kieltäytyy tarjottavasta seurannasta, anna asiakkaalle tietoa seuranta ja jatkohoidon järjestäminen osiosta, mihin hän voi tarvittaessa olla yhteydessä.Lyhytneuvonta annetaan tarvittaessa säännöllisin väliajoin n. 1–2 vuoden välein
Linkeistä lisätietoa
Puheeksiotto ja mini-interventio — THL
Motivoiva toimintatapa ja motivoiva haastattelu — THL
Muutosvaihemallin mukainen hoitosuunnitelma - käypähoito
- Alaikäisten kohdalla on tärkeää vahvistaa päihteettömyyttä
- Alaikäisille päihteiden käyttö ei ole koskaan turvallista, eikä sille voida asettaa turvallisia rajoja
- Alaikäisen lyhytneuvonta annetaan ikätaso huomioiden
- Keskustele nuoren voimavaroista. ihmissuhteet, koti, työpaikka, koulu, ystävät, sosiaaliset taidot, harrastukset, itsetunto, mieliala.
- Vaikka nuorella itsellään ei olisi päihteidenkäyttöä, on tärkeä selvittää perheen tai lähipiirin päihteidenkäytön tilanne
- Keskustelua selviämiskeinoista tilanteissa, joissa päihteitä saatetaan tarjota ja kuinka nuori niissä tilanteessa voisi toimia, kuinka kieltäytyä
- Nuorten kohdalla neuvonta kannattaa kytkeä nuoren elämäntilanteeseen ja terveydentilaan
- Nuorta tulee kannustaa puhumaan päihteistä vanhempien tai luotettavien aikuisten kanssa
- Kaikkien päihteiden käyttö lisää raskausajan häiriöiden riskiä ja vaarantaa sikiön kasvun ja kehityksen
- Raskausaikana päihteiden käytön puheeksiottamisessa ja lyhytneuvonnan antamisessa on tärkeää, että kohtaamisessa on avoin, hyväksyvä ja kannustava ilmapiiri. Yhteistyössä luotu luottamuksellinen suhde on tärkeää varhaisten ongelmien havaitsemiseksi. Riittävän tuen avulla raskauden aikana on mahdollisuus muuttaa elämän suuntaa
- Palveluissa on tärkeää huomioida myös puolison ja koko perheen rooli
- Ennakollinen lastensuojeluilmoitus on tehtävä, jos on perusteltua syytä epäillä, että syntyvä lapsi tulee tarvitsemaan lastensuojelun tukitoimia välittömästi syntymänsä jälkeen. Ennakollinen lastensuojeluilmoitus — THL
- Siun soten intranetistä -> neuvolatoiminta, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto -> äitiysneuvola löytyvät neuvolan omat toimintaohjeet
- Ammattilaiset voivat tiedustella haitallisesti vaikuttavista lääkeaineista teratologisesta tietopalvelusta Äidin lääkeneuvonta, teratologinen tietopalvelu — HUS
- Ammattilaisten käytössä olevasta Gravbase ja lactbase tietokannoista, voi tarkistaa lääkityksen sopivuutta raskauden ja imetyksen aikana
- Omahoito-ohjelma raskaus- ja vauva-ajan mielen hyvinvointiin Tervetuloa raskaus- ja vauva-ajan mielen hyvinvoinnin omahoito-ohjelmaan! — Mielenterveystalo.fi
- Kaikki kohtaamiset ovat hyviä tilaisuuksia tunnistaa ikääntyvien ihmisten alkoholin ja muiden päihteiden käyttö, tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö sekä haitallinen rahapelaaminen
- Ikääntyneiden päihteiden käytön ja rahapelaamisen puheeksiotossa on tärkeää, että kohtaamisessa on avoin, hyväksyvä ja kannustava ilmapiiri. Ikäeettisyys tarkoittaa työotetta, jossa ikääntynyt nähdään ja häntä tuetaan toimijana, joka pyrkii itse ylläpitämään ja saavuttamaan terveyttä ja hyvinvointia
- Ikääntyneiden päihteidenkäytöllä on ikään liittyviä erityispiirteitä. Muun muassa vesipitoisuus pienenee ja rasvan osuus kasvaa, tämä altistaa suuremmille haitta- ja yhteisvaikutuksille. Myös useiden lääkeaineiden poistuminen elimistöstä hidastuu, sillä maksan ja munuaisten toimintakyky heikkenee.
- Ikääntyessä tasapainoaisti ja motoriikka heikentyvät, jolloin alttius kaatumiselle lisääntyy. Myös muisti, aistitoiminnat, motoriikka ja koordinaatio heikkenevät ja päihteiden käyttö lisää näitä haittoja entisestään
- Ikääntyneemmät voivat käyttää päihteitä rentoutumis- ja päihtymistarkoituksessa sekä keinona lievittää fyysisiä ja psyykkisiä oireita tai yksinäisyyttä. Rahapelien pelaamisesta taas saatetaan hakea jännitystä elämään tai pakoa arjen kuormittavista tilanteista. Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on usein tiukasti nivoutunut arkisiin rutiineihin ja totuttuun käyttäytymiseen eri tilanteissa
Puheeksiotto ikääntyneiden palveluissa — THL
Ikääntyneet ja päihteiden käyttö — päihdelinkki.fi
Päihteet puheeksi omaishoitajan kanssa — paihdelinkki.fi
ADSUME 0–3 pistettä, raittius tai kokeilukäyttö
AUDIT‑C naiset 0–4 pistettä, miehet 0–5 pistettä
AUDIT naiset 0–5 pistettä, miehet 0–7 pistettä, riskit vähäisiä
Yli 65-vuotiailla suositellaan matalampia pisterajoja
AUDIT‑C 0–3 pistettä
AUDIT 0–4 pistettäRaskaana oleville ei suositella alkoholinkäyttöä ollenkaan
Tuo esille, että huolta päihteiden käytöstä tämänhetkisillä käyttötavoilla ei herää. Riskikulutuksen rajoista on hyvä kertoa, vaikka käyttö ei riskikäyttöä olisikaan.Alkoholin riskirajat
- Riskikäytöksi luokitellaan naisilla 7 annosta viikossa, miehillä 14 annosta viikossa
- Yli 65-vuotiailla riskikäytön rajana pidetään 3,5 annosta kerralla tai 8 annosta viikossa
- Raskauden aikana on sikiön kannalta turvallisinta pidättäytyä kokonaan alkoholin käytöstä
- Alaikäisille alkoholinkäyttö ei ole koskaan turvallista, eikä sille voida asettaa turvallisia rajoja
Alkoholinkäytön riskirajat ovat suuntaa antavia. Yksilölliset tekijät vaikuttavat haittojen ilmenemiseen, eikä täysin turvallisen käytön rajaa ole mahdollista määrittää.
Voit kertoa asiakkaalle mistä hän tarvittaessa saa apua ja tukeaPäihdeneuvonta: Maksutonta tukea päihteidenkäytön aiheuttamaan huoleen — EHYT ry
ADSUME 4–12 pistettä, toistuva käyttö tai riskikäyttö
AUDIT‑C naiset 5 pistettä tai enemmän, miehet 6 pistettä tai enemmän, kohonnut riski saada alkoholihaittoja
Pyydä asiakasta täyttämään AUDIT
AUDIT naiset 6–15 pistettä, miehet 8–15 pistettä, alkoholin käyttö on niin runsasta, että se aiheuttaa eri asteisia haittoja
Yli 65-vuotiailla
AUDIT‑C 4 pistettä tai enemmän
AUDIT 5 pistettä tai enemmänJos AUDIT-testiä halutaan soveltaa alaikäisen kanssa keskustellessa, viitteellinen seulontaraja on 2 pistettä tai enemmän (THL)
Raskaana olevat kaikki päihteidenkäyttö katsotaan riskikäytöksiAnna asiakkaalle lyhytneuvontaa
”Mittareiden pistemäärien mukaan alkoholinkäyttösi ylittää riskirajat, näin ollen meidän olisi hyvä tarkastella yhdessä alkoholinkäyttöäsi”
1. Keskustele asiakkaan kanssa ADSUME tai AUDIT mittarin tuloksesta sekä mittarin mahdollisesti herättämistä ajatuksista. Voit käyttää mittaria keskustelun pohjana.
2. Kerro asiakkaalle mitä alkoholin riskikäyttö onAlkoholin riskirajat
- Riskikäytöksi luokitellaan naisilla 7 annosta viikossa, miehillä 14 annosta viikossa
- Yli 65-vuotiailla riskikäytön rajana pidetään 3,5 annosta kerralla tai 8 annosta viikossa
- Raskauden aikana on sikiön kannalta turvallisinta pidättäytyä kokonaan alkoholin käytöstä
- Alaikäisille alkoholinkäyttö ei ole koskaan turvallista, eikä sille voida asettaa turvallisia rajoja
Alkoholinkäytön riskirajat ovat suuntaa antavia. Yksilölliset tekijät vaikuttavat haittojen ilmenemiseen, eikä täysin turvallisen käytön rajaa ole mahdollista määrittää.
Yleisimpiä alkoholin käyttöön liittyviä terveyshaittoja ovat alkoholin vaikutukset erilaisiin syöpäsairauksiin, uneen ja mielenterveyteen sekä verenkierto- ja ruuansulatuselimistön sairauksiin.q
- Alkoholi vaikuttaa kaikkialla elimistössä, joten säännöllinen runsas alkoholin käyttö voi vaurioittaa lähes jokaista elintä
- Lisätä ruuansulatuselinten sairauksia ja ongelmia, kuten närästys, ruokatorventulehdus, ripuli, akuutti ja krooninen haimatulehdus, maksasairaudet (rasvamaksa, alkoholihepatiitti, alkoholimaksakirroosi)
- Aiheuttaa haittaa sydän- ja verisuoniterveydelle, koska alkoholi kohottaa verenpainetta, sekä lisää sydämen rytmihäiriöitä
- Aiheuttaa suun kuivumista, hampaiden kulumista, suun limakalvon muutoksia, sekä suusyöpää
- Aiheuttaa unihäiriöitä, kuten lyhyt unijakso, unen heikentynyt laatu, katkonainen aamu-uni ja yöunta häiritsevät jalkojen liikkeet
- Heikentää mielen hyvinvointia eri tavoin esimerkiksi lisätä ahdistuneisuutta, masentuneisuutta
- Lisätä sosiaalisia haittoja, kuten talousongelmat, ongelmat ihmissuhteissa, yksinäisyys
- Nostaa monien erilaisten tapaturmien riskiä, kuten kaatumisten sekä väkivaltatilanteiden
- Humalajuomiseen liittyy merkittävä sydäninfarktin, äkkikuoleman ja aivoverenkierron häiriön vaara
- Voi johtaa sekavuustilaan eli deliriumiin
- Alkoholiriippuvuuden kehittymiseen
Alkoholin riskikäytöstä puhutaan, kun riskikäytön rajat ylittyvät. Riskikäyttö lisää huomattavasti alkoholin aiheuttamien sairauksien vaaraa ja altistaa sosiaalisille haitoille sekä riippuvuudelle. Riskikäyttö ei välttämättä ole vielä aiheuttanut terveydellisiä haittoja, mutta niiden ilmaantumiseen on suuri todennäköisyys, mikäli alkoholinkäyttö jatkuu riskitasolla.- Alaikäiselle alkoholinkäyttö ei ole koskaan turvallista, eikä sille voida asettaa turvallisia rajoja
- Alaikäisillä alkoholinkäyttö vaikuttaa aivojen kehittymiseen. Toistuva humalahakuinen juominen voi aiheuttaa aivoihin pysyviä vaurioita. Alkoholinkäyttö vaikuttaa mm. aivojen etuotsalohkoon, jonka kypsymistä tapahtuu ainakin 20 ikävuoteen saakka. Tämä alue on vastuussa mm. toiminnanohjauksesta ja tunnesäätelystä. Runsas alkoholinkäyttö nuorena voi jättää muutoksia näihin toimintoihin, jotka näkyvät myöhemmin aikuisiällä
- Nuorten humalahakuinen alkoholinkäyttö suurentaa alkoholin käyttöhäiriöiden riskiä myöhemmällä iällä
- Alaikäisten kohdalla runsas alkoholinkäyttö on erityisen vaarallista. Humalatila aiheuttaa erityisesti suurentuneen riskin tapaturmille ja väkivaltatilanteille
- Nuorilla alkoholimyrkytykset ovat yleisempiä kuin muilla käyttäjillä: nuorten alkoholinkäyttö on usein humalahakuista ja heillä alkoholi pienentää usein voimakkaasti verensokeriarvoa
Päihteiden vaikutus kasvavan lapsen ja nuoren aivoihin — Duodecim-lehti
Koska sikiön elinten kehitys alkaa jo varhaisessa vaiheessa, jolloin äiti ei usein edes tiedä olevansa raskaana, kannattaa alkoholin käyttöä välttää kokonaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa.
Täysraittius on ainoa turvallinen vaihtoehto, koska mitään erillistä turvarajaa raskaudenaikaiselle alkoholin käytölle ei voida asettaa. Alkoholi kulkeutuu vapaasti istukan läpi, ja sikiön alkoholipitoisuus vastaa äidin pitoisuutta. Sikiöaikainen alkoholialtistuminen voi vaurioittaa sikiötä monin tavoin riippuen altistumisen ajankohdasta ja määrästä. Alkoholin käyttö kaikissa raskauden vaiheissa häiritsee sikiön kasvua ja keskushermoston kehitystä.
Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa monia riskejä raskauden aikana
- lisääntynyt keskenmenon riski
- lisääntynyt sikiön pienipainoisuuden ja kasvun hidastumisen riski
- lisääntynyt ennenaikaisuuden riski
- lisääntynyt epämuodostumariski (tyypillisiä alkoholin aiheuttamia epämuodostumia ovat sydämen, munuaisten, silmien ja luuston epämuodostumat)
- FASD (fetal alcohol spectrum disorders) ‑riski.
Alkoholin käyttöä imetyksen aikana tulee välttää. Alkoholin toistuva tai runsas käyttö imetyksen aikana voi suoraan (äidin ja lapsen vuorovaikutus) ja maidon kautta vaikuttaa haitallisesti lapsen kehitykseen. Alkoholin pitoisuus verenkierrossa vastaa pitoisuutta maidossa.
Raskaus ja tupakka, alkoholi sekä huumeet — Terveyskirjasto
NEUKO-tietokanta, lääkkeet, rokotukset, luontaistuotteet ja päihteet raskausaikana- Ikääntyneillä alkoholin riskirajat ovat matalammat, koska alkoholin haitat lisääntyvät iän myötä. Ikääntynyt humaltuu helpommin ja keskushermoston alkoholin sietokyky heikentyy. Alkoholin hajoaminen ja poistuminen elimistöstä hidastuu. Ikääntyneillä alkoholin käyttö lisää erityisesti tapaturmariskiä, aivotapahtumien riskiä sekä monien perussairauksien oireiden ja hoidon vaikeutumista
- Keskustele voimavaroista ja syistä, jonka vuoksi juomattomuus tai kohtuukäyttö on tärkeää
- Elämänmuutokset voivat olla laukaiseva tekijä alkoholinkäytön lisääntymiselle
- Täysraittiutta tulee suositella asiakkaalle, mikäli hänellä on sairauden hoitoon lääkitys, jonka kanssa alkoholia ei tulisi käyttää lainkaan, yhteisvaikutukset voivat olla jopa hengenvaarallisia. Tiesitkö tämän lääkkeistäsi ja alkoholista? Opas ikäihmisille (ehyt.fi)
- Tapaturmariskit ovat selkeästi suurentuneet suurkulutuksessa
- Ota ikääntyneen läheisen tai omaishoitajan kanssa päihteet puheeksi, vaikka päihteiden käyttöä ei kuvautuisikaan.
Ikääntyneet ja päihteidenkäyttö — Päihdelinkki.fi
Alkoholimittari ikääntyneet, opas ammattilaisille — Julkari.fi
3. Käy asiakkaan kanssa läpi alkoholin käytön muutoksen hyötyjä ja haittoja, sekä motivoi muutokseen
Asiakasta voi pyytää pohtimaan, mitä positiivista hän kokee alkoholinkäytöstä ja mitä haittoja siitä on seurannut tai voisi tulevaisuudessa seurata. Miten muutos voisi vaikuttaa esimerkiksi asiakkaan mielialaan, sosiaalisiin suhteisiin ja talouteen. Keskustelkaa esille nousseista asioista
Mikäli asiakas haluaa tarkastella omaa alkoholin käyttöä voit kannustaa häntä täyttämään nelikenttä-tehtävän Harjoitus: Muutoksen edut ja haitat (mielenterveystalo.fi) tai pitämään juomapäiväkirjaa muutaman viikon ajan Harjoitus: Juomispäiväkirja (mielenterveystalo.fi)
4. Keskustele haluaako asiakas asettaa tavoitetta itselleen alkoholinkäytön suhteen
Tavoitteen on hyvä olla selkeä ja saavutettavissa oleva.- Minkä tavoitteen asiakas haluaa asettaa alkoholinkäyttöön liittyen? esimerkiksi juomamäärien tai juomakertojen vähentäminen, määräaikainen juomattomuuden kokeileminen, alkoholinkäytön rajaaminen juhlatilaisuuksiin, aikaikkuna = ”en juo enää klo 23 jälkeen”
- Mitä muutoksia hän toivoo alkoholinkäyttöön kuukauden / puolen vuoden / vuoden päästä?
- Muista tuoda lopettaminen esiin yhtenä vaihtoehtona, erityisesti mikäli terveydentila edellyttää täysraittiutta
5. Tarjoa asiakkaalle seurantakäyntiä tai puhelua esimerkiksi 2–6 viikon päähän, katso seuranta ja jatkohoidon järjestäminen.
Linkeistä lisätietoaAlkoholi ja terveys — Terveyskirjasto
Alkoholiongelmat — Käypähoito
Alkoholin käytön puheeksiotto ja mini-interventio — THL
Alkoholin vaikutukset suun terveyteen — Terveyskirjasto
ADSUME
10 pistettä tai enemmän (14–15 v), vaarallinen kulutus
13 pistettä tai enemmän (16–18 v), vaarallinen kulutus
AUDIT 16 pistettä tai enemmän, alkoholinkäyttö on haitallista tai päihderiippuvuus on todennäköinen
Haitallisesta käytöstä on kyse, kun alkoholista aiheutuu selviä fyysisiä tai psyykkisiä ongelmia, mutta henkilö ei kuitenkaan ole vielä alkoholiriippuvainen. Alkoholia haitallisesti käyttävä pystyy vielä itse vähentämään juomistaan niin, että haitat häviävät.
Alkoholiriippuvuudelle on tyypillistä pakonomaisuus, vaikeus hallita juomista sekä juomisen jatkaminen, vaikka tietäisi haitat. Alkoholiriippuvuus on oireyhtymä, joka on määritelty ICD-10-tautiluokituksessa.
Keskustele asiakkaan kanssa läpi mittarin tulokset ja sen mahdollisesti herättämät ajatuksetTarjoa asiakkaalle mahdollisuutta saada hoitoa ja tukea tilanteeseen, katso seuranta ja jatkohoidon järjestäminen
Linkeistä lisätietoaAlkoholiongelmaisen hoito — käypähoito
Alkoholin käytön puheeksiotto ja mini-interventio — THL
Nikotiinituotteella tarkoitetaan joko tupakkakasvista kokonaan tai osittain koostuvaa tuotetta tai muuta nikotiinia sisältävää tuotetta.
- Tupakkatuotteet sisältävät nikotiinia, näitä ovat esimerkiksi savukkeet, nuuska ja sikarit
- On myös tuotteita, joissa on nikotiinia muttei tupakkaa, näitä ovat esimerkiksi sähkösavukkeiden nikotiininesteet ja nikotiinipussit
Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ja riippuvuuden ehkäisy tulee kohdistaa 9–18-vuotiaisiin. Ehkäisyssä tulee huomioida uudet nikotiinituotteet savukkeiden ja nuuskaamisen lisäksi.
Uusien nikotiinituotteiden avulla käyttäjiksi houkutellaan entistä nuorempia, jonka vuoksi käytön aloittamisen ehkäisyyn tulee panostaa riittävän aikaisessa vaiheessa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tehtävänä on ottaa tupakka- ja nikotiinituotteet puheeksi lasten, nuorten sekä heidän vanhempiensa kanssa ja kannustaa nikotiinittomuuteen.Tupakoinnin aloittamista voidaan mahdollisesti ehkäistä nuoriin kohdistuvalla ohjauksella sekä perheelle annettavalla neuvonnalla, joissa tuetaan yleisemmin perheen toiminnallisuutta ja kasvatusta. Nikotiinituotteiden käytön aloittamiselle altistavat tekijät ovat perinnöllisiä, biologisia, psyykkisiä, sosiaalisia sekä ympäristöön liittyviä. On tärkeä tunnistaa ja vahvistaa suojaavia tekijöitä, joita on mm. lapsen ja nuoren hyvä itsetunto, mielialan tukeminen, vanhemmuuden tukeminen sekä nikotiinittoman ympäristön mahdollistaminen ja luominen.
Linkit aiheesta:
Lasten ja nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamisen ehkäisy (kaypahoito.fi)Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamisen riskitekijät (kaypahoito.fi)
ADSUME- testin ensimmäisestä kysymyksestä 0 pistettä, ei nikotiinituotteiden käyttöä
Yli 18-vuotiaalla ei ole nikotiinituotteiden käyttöäRaskaana oleville suositellaan nikotiinittomuutta
Tupakkatuotteiden tai nikotiinituotteiden käyttöä pidetään aina riskikäyttönä, turvallisia käyttörajoja ei ole. Nikotiinittomuus on aina paras vaihtoehto terveydelle.
ADSUME- testin ensimmäisestä kysymyksestä 1–2 pistettä, satunnaista tai päivittäistä nikotiinituotteiden käyttöä
Yli 18-vuotiaalla on säännöllistä nikotiinituotteiden käyttöä
HSI 0–2 pistettä, vähäinen tai kohtalainen nikotiiniriippuvuus
NUUSKATESTI 0–5 pistettä, hyvin vähäinen, vähäinen tai kohtalainen nikotiiniriippuvuus
Raskaana olevilla kaikki nikotiinituotteiden käyttö on riskikäyttöä
Anna asiakkaalle lyhytneuvonta
“Kaikki nikotiinituotteiden käyttö on riskikäyttöä, näin ollen meidän olisi hyvä tarkastella yhdessä tilannettasi”
Kannusta asiakasta nikotiinittomuuteen ja anna asiakkaan tilanteeseen suhteutettua neuvontaa, mikäli asiakas käyttäisi satunnaisesti jotain nikotiinituotteita.1. Keskustele asiakkaan kanssa nikotiinituotteiden käytöstä ja mahdollisesti heräävistä ajatuksista. Voit käyttää ADSUME, HSI tai NUUSKATESTIN tuloksia keskustelun pohjana.
2. Kerro asiakkaalle tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen myönteisistä vaikutuksistaTupakkatuotteiden tai nikotiinituotteiden käyttöä pidetään aina riskikäyttönä, turvallisia käyttörajoja ei ole.
Tupakkatuotteiden sisältämä nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Se kulkeutuu savun tai höyryn mukana hengitysteiden kautta keuhkoihin tai imeytyy suun limakalvojen kautta ja siirtyy verenkiertoon nopeasti.
Nikotiinin toistuvan käytön seurauksena elimistö tottuu ja sopeutuu siihen nopeasti ja riski tulla riippuvaiseksi on korkea. Säännöllinen käyttö johtaa sekä kestokyvyn (toleranssin) kasvamiseen, että nikotiinin stimuloivien ja euforisoivien vaikutusten voimistumiseen (herkistyminen).
Tupakointi on monien sairauksien riskitekijä ja pahentaa jo todettuja sairauksia
Kerro asiakkaalle, että alla olevat riskit pienenevät, kun tupakoinnin lopettaa
- Sydän- ja verenkiertoelintensairaudet: Sepelvaltimotauti, sydäninfarkti, sydänperäinen äkkikuolema, kohonnut verenpaine.
- Hengityselimistönsairaudet: Keuhkoahtaumatauti, krooninen keuhkoputkitulehdus, astma
- Syöpäsairaudet: keuhkosyöpä, kurkunpään syöpä
- Suunsairaudet: parodontiitti, eli hampaan kiinnityskudosten sairaus, hampaiden menetys, haju- ja makuaistin heikkeneminen, hampaiden reikiintyminen
- Hedelmällisyys: sekä naisen että miehen hedelmällisyyden heikkeneminen
Savuke — THL
Tupakka ja sairaudet — Terveyskirjasto
Tupakoinnin vaikutukset suun terveyteen — TerveyskirjastoNuuska valmistetaan jauhetusta tupakasta, johon on lisätty säilöntä- ja makuaineita ja muita lisäaineita. Nuuskaa ei saa ostaa Suomesta, sen myynti on kielletty lähes koko EU:n alueella. Ruotsi ja Norja voivat poikkeusluvan turvin myydä nuuskaa. Nuuskan käyttöä pidetään virheellisesti tupakointia vaarattomampana. Nuuskasta saa keskimäärin suuremman nikotiiniannoksen kuin tupakasta. Nikotiiniannos on jopa 3–5 kertainen tupakkaan verrattuna. Nuuskan käyttöön liittyy korkeampi nikotiiniriippuvuuden syntymisen riski
Nuuskan käyttö vaikuttaa yleisterveyteen
- Se edistää sydän- ja verisuonisairauksia sekä tyypin 2 diabetesta, vaikuttaa verenpainetta nostavasti ja altistaa muun muassa suu‑, ruokatorvi- ja mahasyövälle.
- Nuuskaaminen vaikuttaa suun terveyteen. Tavallisin nuuskan aiheuttama terveyshaitta on suun paikallinen limakalvovaurio, nuuskaleesio. Se näkyy vaaleana tai harmahtavana, ryppyisenä ja paksuuntuneena kohtana paikassa, jossa nuuskaa useimmiten pidetään.
- Syntyneet limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Vakavat ja pitkälle edenneet limakalvovauriot voivat olla syövän esiasteita.
Korosta asiakkaalle, että yllä olevat haitat ja riskit pienenevät, kun nuuskaamisen lopettaa.
Nuuskan vaikutukset suunterveyteen — Terveyskirjasto
Tupakkatuotteet, nuuska ja vesipiippu — Terveyskirjasto
Nikotiinipussit ovat nuuskaa muistuttavia tuotteita, mutta niissä ei ole tupakkakasvin osia, vaan puhdasta nikotiinia sisältävää jauhetta. Näissä on usein mukana myös jotain makuaineita. Nikotiini imeytyy verenkiertoon suun limakalvojen kautta ja elimistön nikotiinipitoisuudet vaihtelevat käytetyn vahvuuden mukaisesti.
Nikotiinipussit (kaypahoito.fi)
Nikotiinin haitalliset vaikutukset elimistössä (kaypahoito.fi)Sähkösavukkeissa hengitetään höyrystyvää nestettä, joka sisältää yleensä nikotiinia. Sähkösavuketta kuumennettaessa muodostuu soluja vaurioittavia happiradikaaleja kuten poltetuissa savukkeissakin. Nämä aiheuttavat keuhkosoluissa tulehduksenomaisen reaktion sekä altistavat suun alueen sairauksille. Sähkösavukkeen käyttö on haitallista niin sivullisille kuin itse käyttäjällekin.
Sähkösavukkeen lämpöelementin korkea lämpötila voi irrottaa nesteeseen metallihiukkasia ja tuottaa aerosoliin vaarallisia yhdisteitä, kuten formaldehydiä.
Sähkösavuketta käyttävillä on havaittu yhtä voimakasta nikotiiniriippuvuutta kuin poltettavia savukkeita käyttävillä. Tutkimustieto sähkösavukkeiden käytön pitkäaikaisvaikutuksista on vielä vähäistä.
Sähkösavuke — THL
Sähkösavukkeet, sähkötupakka — TerveyskirjastoSuositus on, että nikotiinituotteiden käyttö tulee pyrkiä lopettamaan kokonaan. Paras terveyshyöty on pysyvän käytön lopettamisesta. Jos käytön kokonaan lopettaminen on asiakkaalle hankalaa, myös vähentämisestä on asiakkaalle terveydellistä hyötyä
Tupakoinnin lopettamisen hyödyt — THL
Vieroitusohjaus — THLNuorten kohdalla nikotiinituotteiden käytön aloituksen ehkäisyssä tulee huomioida aloittamisen riskitekijät, kuten vertaisten tupakointi, vanhempien tupakointi ja ongelmat koulunkäynnissä.
Nikotiinituotteet aiheuttavat riippuvuutta, jonka kehittymiselle nuoret ovat erityisen alttiita.
Kasvava nuori on erityisen altis nikotiinin riippuvuudelle altistaville vaikutuksille, sillä aivojen kehitys jatkuu pitkälle yli 20-vuotiaaksi asti.Nuorten kohdalla lopettamiskehotus kannattaa kytkeä nuoren elämäntilanteeseen ja terveydentilaan esimerkiksi vaikutukset ihon kuntoon, fyysiseen suorituskykyyn, suun terveyteen sekä seksuaalitoimintoihin ja ehkäisyyn ovat lähellä nuorten arkielämää.
Säännöllisesti tupakoiville alaikäisille nuorille voidaan riippuvuuden arvioinnin perusteella tarvittaessa määrätä nikotiinikorvaushoitoa. Alaikäisille korvausvalmisteet vaativat lääkärin reseptin, lääkärinvastaanotto tai konsultaatio on aiheellinen.
Nuorten kanssa on hyvä keskustella nikotiinimyrkytyksen riskistä. Nikotiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, päänsärky ja vapina. Suurilla annoksilla oireina voi näiden lisäksi esiintyä esimerkiksi matalaa verenpainetta, epäsäännöllistä pulssia ja hengitysvaikeuksia.
Päivittäin tupakoivalle nuorelle sopii aikuiselle suunnitellut riippuvuusmittarit, kuten Heaviness of Smoking Index (HSI)
Epäsäännöllisesti tai vähäisiä määriä tupakoivalle, sekä muita nikotiinituotteita käyttävälle sopivat riippuvuuden ensimmäisten merkkien ilmaantumista havainnoivat mittarit. Näistä tutkituin ja eniten käytetyin on Hooked On Nicotine Checklist (HONC) HONC-testi soveltuu myös nuuskaaville, sähkösavuketta tai vesipiippua käyttäville nuorille
HONC_lomake (thl.fi)
Tupakoivalle- tai nikotiinituotteita käyttävälle nuorelle tulee aina tarjota tukea lopettamiseenNikotiinituotteet — EHYT ry
Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja lopetus — EHYT ry
Nuorten tupakka- ja nikotiiniriippuvuus ja sen arviointi (kaypahoito.fi)
Nuorten tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tuki (kaypahoito.fi)
Kerro asiakkaalle, että kun tupakointi lopetetaan, alla mainitut riskit vähenevät. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa missä tahansa vaiheessa raskautta. Työntekijänä on muistettava voimavaralähtöinen lähestyminen ja kannustaminen muutokseen.
Nikotiini on voimakkaasti verisuonia supistava aine ja raskauden aikana sen vaikutus kohdistuu myös istukan verisuoniin. Istukan verenkierron häiriintyessä sikiön hapensaanti vaikeutuu.
Raskauden aikainen tupakointi
- Lisää selkeästi keskenmenoriskiä
- Lisää merkittävästi perinataalivaiheen sairastuvuutta ja kuolleisuutta
- Ennenaikaisen synnytyksen, sekä istukan ennenaikaisen irtoamisen riski kasvaa
- Tupakointi lisää sikiön kasvunhäiriön riskiä. Sikiön kasvun normalisoituu, jos tupakointi lopetetaan viimeistään raskauden puoliväliin mennessä
- Raskauden aikana tupakoivien naisten lapset ovat alttiimpia myös myöhemmin esiin tuleville terveysongelmille mm. hengitystieinfektiot ja astma
- Kätkytkuoleman riski on moninkertainen verrattuna tupakoimattomien äitien lapsiin
Nuuskatessa ei tapahdu altistumista tupakan haitallisille palamistuotteille, mutta nuuskan käyttö aiheuttaa pidempikestoisen plasman nikotiinihuipun kuin tupakointi. Nuuskaamisen on todettu lisäävän sikiön kasvun hidastuman ja ennenaikaisuuden riskiä, haitoiltaan se on verrattavissa tupakanpolttoon.
Sähkötupakan käyttöä tulisi välttää raskausaikana, koska nestefiltterin sisältämän nesteen koostumukset voivat vaihdella, eikä niitä valvota lääkkeiden tavoin, sikiön riskiä on vaikea arvioida.
Äidin tupakoinnin myötä lapsi altistuu nikotiinin lisäksi muillekin haitallisille aineille sekä äidinmaidon kautta että epäsuorasti. Äidin tupakointi vaikuttaa myös maidon koostumukseen ja makuun. Nikotiini kulkeutuu maitoon, se aiheuttaa lapselle ärtyisyyttä, pahoinvointia ja vatsakipuja.
Nikotiinikorvaushoitoa tulisi harkita, jos raskaana oleva tupakoi yli 10 savuketta päivässä ja ohjaus sekä neuvonta eivät ole yksinään riittäviä lopettamisen tukimuotoja. Ensisijaisesti tulisi suosia lyhytvaikutteisia valmisteita kuten purukumia, imeskelytablettia tai inhaloitavaa nikotiinivalmistetta. Jos nikotiinikorvaushoitoa käytetään raskauden aikana, käyttö tulisi aina toteuttaa lääkärin tai terveydenhoitajan valvonnan alaisuudessa tarkassa seurannassa
Nikotiinikorvaushoidon aikana tupakointia pitää ehdottomasti välttää, koska nikotiinipitoisuudet voivat nousta huomattavan korkeiksi.
Raskaana olevien kohdalla on tärkeää huomioida koko perheen lopettamisen tuki. Myös kumppanin tupakoinnin ja nikotiinituotteiden lopettamiseen tulee motivoida raskausaikana.
Koko perheen nikotiinittomuudella on useita hyötyjä, esimerkiksi:- Tupakoinnin lopettaminen parantaa sekä vanhempien että lasten terveyttä ja hyvinvointia, mm. parantamalla unen laatua ja vähentämällä hengitystieinfektioita.
- Nikotiinittomuus myös suojaa lapsia myöhemmin tapaturmilta, joita voi syntyä, jos pienet lapset löytävät tupakka- tai nikotiinituotteita kotoa.
- Perheen nikotiinittomuus ehkäisee tulevaisuudessa lapsen ja nuoren tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamista.
- Rahaa säästyy muuhun toimintaan, kun nikotiinituotteiden käyttö lopetetaan.
NEUKO-tietokanta, lääkkeet, rokotukset, luontaistuotteet ja päihteet raskausaikanaRaskaus ja tupakka, alkoholi sekä huumeet — Terveyskirjasto
Linkeistä lisätietoa
THL tupakoiva aiti kortti - julkari.fi
Miten lopettaa tupakointi - Pikkutöppöset
Nikotiinikorvaushoito raskaana olevalle — Pikkutöppöset
3. Käy asiakkaan kanssa läpi muutoksen hyötyjä ja haittoja, sekä motivoi muutokseen
Asiakasta voi pyytää pohtimaan, mitä hyötyjä hän kokee saavansa nikotiinituotteiden käytöstä tai mitä hyötyjä lopettamisesta seuraisi. Mitä haittoja tai riskejä asiakas kokee nikotiinituotteiden käytöstä? Mitä siitä on seurannut tai voisi tulevaisuudessa seurata? Miten muutos voisi vaikuttaa esimerkiksi asiakkaan omaan hyvinvointiin? Keskustelkaa esille nousseista asioista
Mikäli asiakas haluaa tarkastella omaa nikotiinituotteiden käyttöään tarkemmin, kannustaa häntä täyttämään nelikenttä-tehtävän Nikotiinituotteen kayton hyödyt ja haitat.pdf (filha.fi)
Asiakkaan voi ohjata pitämään kotona tupakkapäiväkirjaa, johon palataan seuraavilla käyntikerroilla. Nikotiinin kaytto päiväkirja.pdf (filha.fi)
4. Keskustele haluaako asiakas asettaa tavoitetta itselleen nikotiinituotteiden käytön suhteen
Kysy asiakkaan tupakoinnista tai nikotiinituotteen käytöstä ja siitä, mitä hän itse ajattelee käytöstä ja lopettamisesta.- Oletko aikaisemmin yrittänyt lopettaa?
- Onko lopettamiseen tarjottu apua?
- Mikä saisi sinut harkitsemaan käytön lopettamista?
Jos asiakas on motivoitunut lopettamaan/vähentämään, niin kerro mahdollisista vieroitusoireista.
Tupakoinnin lopettamisesta johtuva elimistön nikotiinipitoisuuden pieneneminen aiheuttaa pääosan vieroitusoireista. Fyysiset vieroitusoireet alkavat 2–12 tunnin kuluessa tupakoinnin lopettamisen jälkeen, ovat huipussaan 1–3 vuorokauden kuluttua ja kestävät keskimäärin 3–4 viikkoa. Lopettamisen yhteydessä esiintyviä vieroitusoireita voidaan poistaa tai merkittävästi lieventää käyttämällä nikotiinikorvaustuotteita.
Mitä on tupakkariippuvuus — THL - Linkistä lista nikotiinin fyysisistä ja psyykkisistä vieroitusoireista ja niiden yleisyydestä
Pyydä asiakasta asettamaan tavoitteet omalle nikotiinituotteiden käytön vähentämiselle tai lopettamiselle. Esimerkiksi kerralla lopettaminen tai asteittainen lopettaminen, päivittäisen tupakka tai nuuskamäärän vähentäminen, nikotiinikorvausvalmisteiden avulla lopettaminen tai vähentäminen.Tee asiakkaan kanssa yhdessä vieroitussuunnitelma:
- Kirjataan ylös vieroituksen aikataulu
- Kirjataan ylös tapaamiskerrat ja ohjaus
- Lisäksi kirjataan ylös mahdollisesti käytettävät nikotiinikorvaustuotteet
- Vieroitussuunnitelmaa tehtäessä on hyvä puhua aikaisemmista lopettamisyrityksistä, relapseista, ja ennakoida tarvittavaa relapsin ehkäisyä Riskitilanteiden_kartoittaminen.pdf (filha.fi)
Nikotiinikorvaushoitoa on hyvä suositella lopettamista yrittäville tupakoijille, jotka polttavat yli 10 savuketta päivässä. Kaikki nikotiinikorvaushoitotuotteet tehoavat tupakasta vieroituksessa ja lisäävät onnistumismahdollisuutta noin 1,5–2,5‑kertaiseksi riippumatta muusta vieroitustuesta. Nikotiinikorvaushoitoa voidaan tarvittaessa käyttää myös nuuskasta tai sähkösavukkeesta vieroittautumiseen. Nikotiinikorvausvalmisteita on lyhyt- ja pitkävaikutteisia ja on tärkeää ohjata asiakasta käyttämään nikotiinikorvaustuotteita oikein.
Tupakasta vieroituksen lääkehoito ja korvaushoitotuotteet — THL
Nikotiinikorvaustuotteiden-käyttöohje_.pdf — Filha.fi
Tue asiakkaan asettamia tavoitteita. Kerro asiakkaalle lisäksi omahoitomateriaaleista sekä järjestöjen tarjoamasta tuesta.
Jos ei asiakas ei ole motivoitunut muutokseen, kunnioita päätöstä ja tarjoa mahdollisuutta palata asiaan seuraavilla käyntikerroilla
5. Tarjoa asiakkaalle seurantakäyntiä tai puhelua esimerkiksi 2–6 viikon päähän
Mikäli interventiota antaneessa yksikössä seurantakäyntiä tai puhelua ei ole mahdollista toteuttaa, anna asiakkaalle tietoa, mihin hän voi olla yhteydessä. Siun sotessa apua tupakoinnin lopettamiseen saa perusterveydenhuollon palveluista.Seurantakäynnillä keskustellaan asiakkaan tilanteesta:
- Onnistuitko asettamissasi tavoitteissa? Tuntuiko jokin vaikealta? Onko tarve muuttaa asetettuja tavoitteita? Minkä pitäisi muuttua, että tavoitteisiin voitaisiin päästä?
- Voidaan tarkastella vieroitussuunnitelman toteutumista sekä mahdollisesti täytettyä nikotiinipäiväkirjaa
- Nikotiinikorvaustuotteiden sopivuus ja näiden käytön tilanne
- Voidaan pohtia muutosta jarruttavia ja tukevia tekijöitä
- Kannustetaan muutoksessa
Mikäli asiakkaan tilanne kuvautuu hyvänä, tuetaan asiakasta ylläpitämään muutosta. Jos asiakas haluaa jatkaa itsenäistä työskentelyä, ohjataan omahoito –materiaaleihin. Lisäksi annetaan tietoa mistä saa tarvittaessa tukea ja apua.
Mikäli lyhytneuvonta ei ole asiakkaalle riittävä tai taustalla on voimakas nikotiiniriippuvuus, eikä omatoiminen lopettaminen ole onnistunut useista yrityksistä huolimatta: Katso korkean riskin polku.
Terveydenhuollon ammattilaisten velvollisuutena on käydä tupakoivan asiakkaan kanssa tupakoinnin lopettamista tukeva keskustelu vähintään kerran vuodessa.
HSI 3–6 pistettä vahva tai hyvin vahva nikotiiniriippuvuus
NUUSKATESTI 6 pistettä tai enemmän, voimakas tai erittäin voimakas nikotiiniriippuvuus
Anna asiakkaalle lyhytneuvonta ja sovi seurantatapaaminen kohonneen riskin mukaisesti.
Mikäli testien mukaan asiakkaalla on voimakas nikotiiniriippuvuus, eikä omatoiminen lopettaminen ole onnistunut useista yrityksistä huolimatta, voidaan lääkärin arvion mukaan kokeilla lopettamisen tueksi vieroitusvalmisteita, jotka ovat reseptivalmisteita. Mikäli käytettävä vieroitusvalmiste edellyttää terveydenhuollon seurantaa, sovitaan seurantakäynnit lääkärin ohjeen mukaan.
Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito (kaypahoito.fi) vieroitusvalmisteista kappaleessa lääkehoito vieroituksessa
Mikäli lyhytneuvontaa antaneessa yksikössä ei ole tarjolla lääkäripalveluita ja arviota vieroitusvalmisteista on tarpeellista tehdä, otetaan yhteyttä asiakkaan ensisijaiseen terveyspalveluun, esimerkiksi työterveyshuolto, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto tai terveysasema.
ADSUME-testin pohjalta ei nouse esille, että nuorella olisi ollut kannabiksen kokeiluja tai käyttöä
Alaikäisillä kaikki päihteidenkäyttö on riskikäyttöäYli 18-vuotiaalla ei ole ollut kannabiksen kokeiluja tai käyttöä
Raskaana olevat kaikki päihteiden käyttö katsotaan riskikäytöksi
Kerro asiakkaalle, että kannabiksen käytölle ei ole määritelty varhaisvaiheen riskirajoja, vaan vähäinenkin käyttö tai kokeilu voi aiheuttaa riskejä.
ADSUME-testin pohjalta nousee esille, että nuorella on kannabiksen käytön kokeiluja
Alaikäisillä kaikki päihteidenkäyttö on riskikäyttöäYli 18-vuotiaat CAST-kannabistesti 3–6 pistettä, kannabiksen käyttöhäiriön todennäköisyys on matala tai kohtalainen
Raskaana olevat kaikki päihteiden käyttö katsotaan riskikäytöksiAnna asiakkaalle lyhytneuvontaa
“Kannabiksen käytölle ei ole määritelty varhaisvaiheen riskirajoja, vaan vähäinenkin käyttö tai kokeilu voi aiheuttaa riskejä. Näin ollen meidän olisi hyvä tarkastella kannabiksen käyttöäsi”
1. Keskustele asiakkaan kanssa ADSUME tai CAST mittarin tuloksesta sekä mittarin mahdollisesti herättämistä ajatuksista. Voit käyttää mittaria keskustelun pohjana.
2. Kerro asiakkaalle kannabiksen käytön haitoista
Kannabiksen päihdevaikutukset vaihtelevat aineen voimakkuuden, lajikkeen, ainemäärän, käyttötavan, käyttöympäristön ja käyttäjän ominaisuuksien mukaan. Kannabiksen päihdyttävä vaikutus syntyy sen sisältämästä THC:stä (tetrahydrokannabinoli).
Kannabiksen vaikutukset sekä alttius riippuvuudelle ovat yksilölliset. Esim. Ikä ja perussairaudet voivat vaikuttaa tähän. Kannabiksen kokeilun ei ole todettu automaattisesti johtavan riippuvuuden kehittymiseen.
- Ääreisverenkierron vilkastuminen, sydämen tykytys, silmän valkuaisten punoitus, silmien, nielun ja suun kuivuminen, huimaus, yskä ja ruokahalun lisääntyminen.
- Liiketoimintojen heikentymistä
- Arvostelukyvyn heikkenemistä
- Keskittyneisyys, muistitoiminnot ja tarkkuutta vaativat toiminnat heikkenevät kannabiksen alaisuudessa ja runsaammassa käytössä
- Suurentunut psykoosiriski
- Huonoa oloa, mikäli kannabista on käytetty kerralla liian paljon
- Säännöllinen ja pitkäaikainen kannabiksen käyttö johtaa sietokyvyn kehittymiseen, jolloin käyttäjä tarvitsee suurempia ja/tai useampia annoksia saadakseen aineesta saman vaikutuksen
- Pitkäaikainen käyttö voi johtaa hedelmällisyyden alenemiseen
- Masennus‑, ahdistus- ja psykoosioireiden pahentuminen
- Passiivisuus ja apatia
- Kannabis voimistaa muiden päihteiden vaikutuksia
Myös vakavien mielenterveyshäiriöiden oireita voi ilmaantua, jos on perinnöllinen alttius mielenterveyshäiriöihin, perinnöllisyystekijät eivät useinkaan ole tiedossa. Mikäli suvussa on alttiutta psykoosisairaudelle, kannabis voi laukaista psykoosioireet pahimmillaan jo ensimmäisellä käyttökerralla. Toisinaan psykoosioireet voivat jäädä pysyväsi ja kehittyä itsenäinen psykoosisairaus.
Psyykkinen riippuvuus kannabikseen voi kehittyä, kun kannabista käytetään säännöllisesti. Päivittäin suuria annoksia käyttävälle voi kehittyä kannabikseen myös fyysinen riippuvuus. Yleisiä vieroitusoireita ovat unihäiriöt, hermostuneisuus, hikoilu ja ruokahaluttomuus.
KASVI-opas - Kannabishanke — lisätietoa lyhytneuvonnan tueksi
Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö lisää riskiä muiden laittomien päihteiden käyttöön ja kannabisriippuvuuteen sekä suurentaa riskin kaksinkertaiseksi sairastua psykoosiin tai psykoosisairauden puhkeamiselle.
Käyttö nuorella iällä voi muuttaa aivojen rakennetta pysyvästi: THC vaikuttaa etuaivolohkon kehittymiseen ja sen käyttö voi jättää muutoksia mm. tunnesäätelyyn
Kannabishankkeen sivuilta löytyy tietoa kannabiksesta, jota voit käyttää keskustelun tukena.
Buenotalk (Ehyt ry) tuottaa erityisesti nuorille suunnattua ehkäisevän päihdetyön materiaalia ja tietoa päihteistä sosiaaliseen mediaan ja youtubeenKannabisinterventio nuorille kannabiksen käyttäjille - Kannabishanke
Päihteiden vaikutus kasvavan lapsen ja nuoren aivoihin — Duodecimlehti
Kannabistuotteiden käyttö vaikuttaa sikiön kasvuun haitallisesti
- Vaikuttava aine tetrahydrokannabinoli (THC) läpäisee istukan helposti
- Kannabista poltettaessa hiilimonoksidia muodostuu korkeampi määrä tupakkaan verrattuna, mikä voi vähentää sikiön kudosten hapettumista
- Kannabistuotteiden käyttö lisää vastasyntyneiden pienipainoisuutta
- Kannabiksen käyttö lisää tupakoinnin tavoin selvästi sikiökuoleman riskiä
- Raskauden aikaisen kannabistuotteiden toistuvan käytön haitat voivat ilmetä lapsella myöhemmin esimerkiksi keskittymiskyvyn, tarkkaavuuden, oppimisen ja lähimuistin häiriöinä
- THC erittyy äidinmaitoon, joten jos kannabiksen käyttö jatkuu, ei imetystä voida suositella
Raskaus ja tupakka, alkoholi sekä huumeet — Terveyskirjasto
Huumeiden käyttö raskausaikana — Terveyskirjasto3. Käy asiakkaan kanssa läpi kannabiksen käytön muutoksen hyötyjä ja haittoja, sekä motivoi muutokseen
Asiakasta voi pyytää pohtimaan mitä positiivista hän kokee kannabiksen käytöstä ja mitä haittoja siitä on seurannut tai voisi tulevaisuudessa seurata? Mitä hyötyä mahdollisesta muutoksesta voisi olla? Keskustelkaa esille nousseista asioista ja nosta erityisesti esille muutoksen hyötyjä.
Mikäli asiakas haluaa tarkastella omaa kannabiksen käyttöä voit kannustaa häntä täyttämään nelikenttä-tehtävän Nelikenttä kannabiksen käytöstä — Kannabis.eu
Mikäli keskustelussa nousee esille merkkejä kannabiksen haittavaikutuksista, (psyykkisessä voinnissa tapahtunut muutoksia, asiakkaalla on perussairauksia tai perinnöllinen alttius korkeammille riskeille) on tärkeä korostaa muutoksen tärkeyttä.
4. Keskustele haluaako asiakas asettaa tavoitetta itselleen kannabiksen käytön suhteen
Asiakasta voi pyytää asettamaan tavoitteet kannabiksen käytölleen
- Minkä tavoitteen asiakas haluaa asettaa itselleen? Tavoitteen on hyvä olla selkeä ja saavutettavissa oleva
- Esimerkiksi kokonaan lopettaminen, “pidän jakson, kun ei käytä kannabista olleenkaan”, käyttömäärien tai kertojen vähentäminen, käyttöä vain tietyissä tilanteissa
- Tuo aina lopettaminen esiin yhtenä vaihtoehtona, erityisesti jos terveydentila sitä edellyttää tai vähentäminen ei poista aiheutuvia haittoja tai ongelmia. Myös riippuvuuden riskin huomioiminen on tärkeää sanoittaa asiakkaalle “miten pidät huolen, ettei käytöstä aiheudu haittoja?”
Vaikka asiakas ei olisi käynnillä motivoitunut tavoittelemaan päihteettömyyttä tai käytön vähentämistä, voi näin kuitenkin olla tulevaisuudessa.
5. Tarjoa asiakkaalle seurantakäyntiä tai puhelua esimerkiksi 2–6 viikon päähän, katso seuranta ja jatkohoidon järjestäminen. Jos täysi-ikäisellä on huumausaineista ainoastaan kannabiksen riskikäyttöä, voit jatkaa seurantaa sekä motivointia yksikössä, jossa lyhytneuvontaa on annettu ja asiakkaalla on hoitokontakti.Linkeistä lisätietoa
Huumeiden käytön ja lääkkeiden väärinkäytön puheeksiotto — THL
ADSUME-testin pohjalta nousee esille, että nuorella on toistuvaa kannabiksen käyttöä. Siirry alle 18-vuotiaiden jatkohoidon osioon.
Yli 18-vuotiaat CAST-kannabistesti 7 pistettä tai enemmän kannabiksen käyttöhäiriön todennäköisyys on korkea
Ongelmakäytöstä tai riippuvuudesta voidaan puhua, jos päihdyttävät aineet alkavat vaikuttamaan toimintakykyyn, terveyteen, haitata ihmissuhteita tai arkipäiväisen elämän sujuvuutta
Keskustele asiakkaan kanssa läpi mittarin tulokset ja sen mahdollisesti herättämistä ajatuksista.
Tarjoa asiakkaalle mahdollisuutta saada hoitoa ja tukea tilanteeseen, katso seuranta ja jatkohoidon järjestäminen
Linkistä lisätietoa
Alle 18-vuotiaat:
Mikäli ADSUME-testin mukaan nuorella on muiden huumausaineiden tai lääkeaineiden väärinkäytön kokeiluita, anna lyhytneuvonta ja katso jatkohoidon järjestäminen.Alaikäisten kohdalla kaikki muiden huumausaineiden ja lääkkeiden väärinkäytön kokeilut sekä säännöllisempiväärinkäyttö ja sekakäyttö luokitellaan korkean riskin käytöksi.
Yli 18-vuotiaat:Ei huumausaineiden tai lääkeaineiden väärinkäyttöä: Matala riski
Huumausaineiden tai lääkkeiden väärinkäytön yksittäiset kokeilut: Kohonnut riski, anna lyhytneuvonta
Huumausaineiden tai lääkkeiden väärinkäytön toistuvat kokeilut, säännöllinen käyttö tai päihteiden yhteiskäyttö: Korkea riski, ohjaa jatkohoitoon
Raskaana olevat kaikki päihteiden käyttö katsotaan riskikäytöksi
ADSUME-testin pohjalta ei nouse esille, että nuorella olisi ollut muiden huumausaineiden tai lääkeaineiden väärinkäytön kokeiluita tai käyttöä
Yli 18-vuotiaalla ei ole ollut huumausaineiden tai lääkeaineiden väärinkäytön kokeiluita tai käyttöä
Kerro asiakkaalle, että huumausaineiden tai lääkeaineiden väärinkäytölle ei ole määritelty varhaisvaiheen riskirajoja, vaan vähäinenkin käyttö tai kokeilu voi aiheuttaa riskejä.
Yli 18 –vuotiaalla on kartoittavien kysymysten perusteella huumausaineiden tai lääkkeiden väärinkäytön kertaluonteisia, yksittäisiä kokeiluita
Anna asiakkaalle lyhytneuvonta käytetyn päihteen mukaan
”Kerroit että olet kokeillut huumausaineita tai lääkkeitä päihtymistarkoituksessa. Tämän vuoksi meidän olisi hyvä keskustella yhdessä tilanteestasi ”1. Keskustele esille nousseista kertaluontoisista päihteidenkäytön kokemuksista
Miten keskustelussa esille nousevat asiat vaikuttavat asiakkaan elämään?2. Kerro asiakkaalle huumausaineiden tai lääkkeiden väärinkäytön kokeilun riskeistä
Huumausaineiden tai lääkkeiden väärinkäytölle ei ole määritelty turvallisia riskirajoja. Kaikki käyttö katsotaan riskikäytöksi.
Anna interventio käytetystä huumausaineesta päihdelinkin pikatieto-osion avulla
Pikatieto — Päihdelinkki.fi
Päihteiden yhteiskäyttö on aina riskialtista. Eri huumausaineiden samanaikainen käyttö tai yhteiskäyttö alkoholin kanssa saattaa muuttaa niiden vaikutuksia ja haittoja.- Huumeiden käyttötavoilla on erilaiset riskit ja haitat, esim. yliannostuksen riski, pitoisuuksien vaihtelu ja käytettävän aineen epäpuhtaus.
- Eri huumausaineet vaikuttavat myös käyttäjäänsä eri tavoin ja aiheuttavat eri tavoilla riippuvuutta ja haittoja esimerkiksi terveydentila, perussairaudet ja ikä.
- Vaikka huumeiden kokeilun ei ole todettu automaattisesti johtavan huumausaineriippuvuuteen, jotkut koukuttuvat aineeseen ja sen tuomiin vaikutuksiin herkemmin kuin toiset
Lääkeaineiden käyttö päihtymistarkoituksessa
Lääkkeiden väärinkäytöllä viitataan lääkkeiden ei-lääkinnälliseen käyttöön, joka on reseptilääkkeiden käyttöä ilman lääkärin määräystä, suurempina annoksina tai eri tarkoituksiin kuin on määrätty. Lääkkeiden väärinkäyttöön liittyy hyvin usein myös yhteiskäytön riski.
Jos reseptilääkkeen käyttö on muuttunut ohjeenmukaisesta käytöstä, tilanne tulisi tunnistaa mahdollisimman pian, jotta se ei pahennu eivätkä hoidon tulokset vaarannu.
Anna interventio käytetyn lääkeaineen väärinkäytöstä päihdelinkin tietoiskujen avulla
Lääkkeet — Päihdelinkki.fi
Vaikka asiakkaalla ei ole ollut päihteiden yhteiskäyttöä, on hyvä kertoa asiakkaalle yhteiskäytön riskeistä. Yhteiskäyttö eli yleisimmin lääkkeiden käyttö alkoholin tehostajana lisää erilaisia päihtymystilan riskejä. Tavallisin yhteiskäytön muoto on alkoholi ja rauhoittavat lääkkeet. Yhteiskäytöksi luokitellaan myös esimerkiksi useamman lääkeaineen tai huumausaineen yhteiskäyttö päihtymistarkoituksessa.- alkoholin poikkeuksellisen voimakas vaikutus
- muistinmenetykset
- käytöshäiriöt
- aggressiivinen käyttäytyminen
- sekavuus
- toleranssi kasvaa herkästi, riippuvuuden riski
- tapaturmainen kuolleisuusriski on suuri
- yhteiskäyttö ja lääkkeiden väärinkäyttö kuormittaa sisäelimiä ja etenkin maksaa, minkä vauriot voivat olla pysyviä
Kaikki keskushermostoa lamaavat lääkkeet, erityisesti unilääkkeet, voivat aiheuttaa vakavan vaaratilanteita (hengityslaman) alkoholin kanssa. Myöskään lihasrelaksanttien tai rauhoittavien lääkkeiden kanssa ei alkoholia tulisi käyttää.
Alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö — Päihdelinkki.fiNuorten kohdalla on tärkeää vahvistaa päihteettömyyttä. Alaikäisten kohdalla kaikki muiden huumausaineiden ja lääkkeiden väärinkäytön kokeilut tai säännöllisempi väärinkäyttö luokitellaan korkean riskin käytöksi ja nuorelle tulee järjestää jatkohoitoa.
Erityisesti alaikäisten kohdalla avoin keskustelu päihteistä ja niiden vaikutuksista on tärkeää.Lääkkeiden väärinkäyttö oli todennäköisempää nuoremmissa ikäryhmissä, koska nuoret käyttävät päihtymykseen aineita, joita on helpoiten saatavilla. Nuorilla yleisiä väärinkäytettyjä lääkkeitä ovat erilaiset rauhoittavat – ja unilääkkeet sekä ADHD:n hoitoon tarkoitetut stimulanttipohjaiset lääkkeet.
Buenotalk (Ehyt ry) tuottaa erityisesti nuorille suunnattua ehkäisevän päihdetyön materiaalia ja tietoa päihteistä sosiaaliseen mediaan ja youtubeen.
Nuortenlinkistä löytyy tietoa huumausaineista ja niiden vaikutuksista.Huumausaineita käyttävän raskaus on aina riskiraskaus
- Kaikkien päihteiden käyttö lisää raskausajan häiriöiden riskiä ja vaarantaa sikiön kasvun ja kehityksen. Tilannetta pahentavat aineiden yhteiskäyttö, tupakointi ja alkoholin käyttö sekä ravitsemusongelmat
- Huumeiden käyttö lisää raskauden riskejä monin tavoin: pienipainoisuuden, ennenaikaisuuden ja sikiön kohtukuoleman vaara kasvaa
- Huumeita käyttävä ei saa imettää, koska huumausaineet erittyvät maitoon
Raskaus ja tupakka, alkoholi sekä huumeet — Terveyskirjasto
Huumeiden käyttö raskausaikana — Terveyskirjasto
NEUKO-tietokanta, lääkkeet, rokotukset, luontaistuotteet ja päihteet raskausaikana- Yli 65-vuotiailla voi esiintyä tahatonta lääkkeiden väärinkäyttöä tai yhteiskäyttöä (alkoholi + lääkeaineet). Tahatonta yhteiskäyttöä on esimerkiksi uni- ja rauhoittavien lääkkeiden liikakäyttö, jossa lääkeaine ei ole ehtinyt poistua elimistöstä ennen alkoholin nauttimista.
- Ikääntymisen myötä monet sairaudet ja lääkkeiden käyttö yleistyvät, jolloin riski yhteisvaikutukselle suurenee, vaikkei alkoholia ja lääkkeitä otettaisi yhtä aikaa vaan peräkkäin.On tärkeää tarkastella kokonaislääkitystä, jos esimerkiksi alkoholinkäyttöä ilmenee.
- Ikääntyneillä lääkeaineiden puoliintumisaika hidastuu ja lääkkeiden vaikutus voi olla voimakkaampaa.
- Lyhytneuvonnan antaminen korostuu tilanteessa, jossa asiakkaalla ei ole tietoa mahdollisesta väärinkäytöstä
3. Käy asiakkaan kanssa läpi muutoksen hyötyjä sekä motivoi päihteettömyyteen
Asiakasta voi pyytää pohtimaan omaa tilannettaan ja mitä haittoja kokeiluista voisi tulevaisuudessa seurata. Mitä hyötyä mahdollisesta muutoksesta voisi olla? Keskustelkaa esille nousseista asioista ja nosta erityisesti esille muutoksen hyötyjä.Mikäli keskustelussa nousee esille merkkejä haittavaikutuksista, (psyykkisessä voinnissa tapahtunut muutoksia, asiakkaalla on perussairauksia tai perinnöllinen alttius korkeammille riskeille) on tärkeä korostaa muutoksen ja päihteettömyyden tärkeyttä.
Motivoinnin tarkoituksena on herätellä asiakkaan omia ajatuksia päihteiden käytöstä ja saada asiakas pohtimaan käytön vaikutuksia itsessään ja lähipiirissään. Motivointia tulee tehdä asiakkaan elämäntilannetta hyödyntäen ja huomioiden
Voit herätellä keskustelua kysymällä:
- Minkä vuoksi olet kokeillut päihteitä?
- Mitä riskejä näet huumausaineiden tai lääkkeiden kokeiluihin liittyen?
- Millä tavoin päihdekokeilut vaikuttavat opiskeluun, työelämään, ihmissuhteisiin?
Itselääkinnälliset syyt ovat yleisiä esimerkiksi kivun, unettomuuden tai ahdistuksen omaehtoinen hoitaminen tai lääkitseminen. Pohdi asiakkaan kanssa olisiko olemassa muita ratkaisuja? (esimerkiksi keskustelutuki tai hoitokontaktin luominen tai lääkkeettömät hoitomuodot)
Motivoi asiakkaan terveydentilaan ja elämäntilanteeseen vedoten. On tärkeä painottaa huumausaineiden ja lääkkeiden väärinkäytön hengenvaarallisista riskeistä ja yhteiskäytön riskeistä.
Huumeiden käytön ja lääkkeiden väärinkäytön puheeksiotto — THL4. Tarjoa asiakkaalle seurantakäyntiä tai puhelua ja arvioi jatkohoidon tarve
Seurantakäynnillä keskustellaan asiakkaan kuulumisista ja onko asiakas pystynyt välttämään päihteiden kokeiluja. Kannustetaan muutoksessa.
Mikäli asiakas kieltäytyy tarjottavasta seurantakäynnistä, kerro että tukea voi jatkossa saada Siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluista.
Mikäli seurantakäynnillä asiakkaan tilanne kuvautuu hyvänä, tuetaan asiakasta ylläpitämään muutosta. Anna tietoa, että tarvittaessa hoitoa on saatavilla Siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluista. Lisäksi kerrotaan järjestöpuolelta saatavasta tuesta ja avusta.
Mikäli lyhytneuvonta ei ole asiakkaalle riittävä, asiakkaan voinnissa tapahtuu muutoksia, päihteiden käytön kokeilut lisääntyvät tai asiakkaalla on päihteiden yhteiskäyttöä, siirry jatkohoito-osioon.Mikäli ADSUME-testin mukaan alle 18-vuotiaalla on muiden huumausaineiden tai lääkeaineiden väärinkäytön kokeiluita tai säännöllisempää käyttöä tai yhteiskäyttöä. Katso seuranta ja jatkohoidon järjestäminen.
Yli 18-vuotiaalla on kartoittavien kysymysten perusteella huumausaineiden tai lääkkeiden väärinkäytön toistuvia kokeiluita, säännöllistä käyttöä tai päihteiden yhteiskäyttöä. Tarjoa asiakkaalle mahdollisuutta saada hoitoa ja tukea tilanteeseen, katso seuranta ja jatkohoidon järjestäminen
Jos asiakkaalla on suonensisäistä huumausaineiden käyttöä, ohjaa alueellisesti oikeiden palveluiden piiriin.
Vinkki-terveysneuvontapiste Vinkki info,Vinkki.info |
Huumehaittojen vähentäminen ja tartuntataudit — Päihdelinkki.fi
Rahapelaaminen ei aiheuta asiakkaalle tämän hetkisillä pelitavoilla riskiä
Mikäli asiakas pelaa rahapelejä, tue asiakasta pitämään rahapelaaminen hallinnassa
Voit pyytää asiakasta pohtimaan seuraavia asioita
- Pohdi ajoittain omia pelitapoja ja rahapelaamisen vaikutuksia omaan sekä läheisen elämään
- Pohdi itsellesi sopiva pelibudjetti rahapelaamiseen
- Ethän yritä voittaa hävittyjä rahoja takaisin
- Ethän pakene pelaamiseen suruja tai murheita
Voit kertoa asiakkaalle mistä hän tarvittaessa saa apua ja tukea
Peluuri
Rahapelaaminen — EHYT ryKartoittavan kysymyksen perusteella asiakas pelaa rahapelejä kerran kuukaudessa tai useammin
Pyydetään asiakasta täyttämään PGSI-mittari, jonka avulla voidaan arvioida aiheuttaako rahapelaaminen haittoja tai onko kyse mahdollisesta ongelmapelaamisesta.
Pyydä asiakasta itse laskemaan pisteet ja käykää yhdessä läpi mittarin pisteiden tulkinta.
PGSI-mittarin tulkinta
0 pistettä, ei ongelmapelaamista, ei tarvetta antaa lyhytneuvontaa
1–7 pistettä, riskitason rahapelaaminen, anna asiakkaalle lyhytneuvonta
8 pistettä tai enemmän, mahdollinen ongelmapelaaminen, katso korkean riskin kohta.
1. Keskustele PGSI-mittarin tuloksesta ja mittarin mahdollisesti herättämistä ajatuksista
2. Kerro asiakkaalle mitä on riskitason rahapelaaminenRiskitason rahapelaaminen tarkoittaa pelaamista, joka aiheuttaa yksittäisiä haittoja. Se edeltää usein varsinaisen rahapeliongelman kehittymistä.
Riskipelaaminen voidaan määritellä seuraavasti- Riskipelaaja on rahapelaaja, joka pelaa usein ja käyttää pelaamiseen omiin mahdollisuuksiinsa nähden runsaasti aikaa tai rahaa tai molempia
- Pelaa yleensä useita erilaisia rahapelejä
- Jolle mahdollisesti aiheutuu pelaamisesta jotain haittoja esim. taloudessa, terveydessä, sosiaalisissa suhteissa, työssä tai opiskelussa
Kerro korkean riskin rahapeleistä. Pelien haitallisuuteen vaikuttaa pelin nopea tempo sekä maksimipanoksen ja päävoiton suhde
- urheiluvedonlyönti
- nettiarvat
- nopeat päivittäiset arvontapelit
- rahapeliautomaatit
- kasinopelit, kuten ruletti ja Blackjack
- nettikasinopelit
- nettipokeri
Mitä useammin asiakas pelaa rahapelejä, sitä todennäköisemmin pelaamisesta aiheutuu jonkinlaisia haittoja.
On hyvä kartoittaa, liittyykö asiakkaan rahapelaamiseen muita huolia? Onko rahapelaamisen taustalla hyvinvoinnin haasteita kuten mielialan mataluutta, ahdistusta, univaikeuksia tai arjen muutoksia?
Alaikäisten suojelemiseksi pelihaitoilta apajaislaissa on rahapelien yleinen 18-vuoden ikäraja. On tärkeää selvittää, miten nuoren rahapelaaminen mahdollistuu.
Alaikäisten ongelmallisen rahapelaamisen arviointiin voi hyödyntää SOGS-RA mittariaSOGS-RA_lomake (thl.fi)
Keskustelua käydään mittarin pohjalta. Mikäli mittarista tulee riskipisteitä tai viitteitä ongelmallisesta pelaamisesta, tehdään yhteistyötä perheen kanssa tilanteen selvittämiseksi. Lisäksi tarjotaan tukea, seurantaa ja tarvittaessa hoitoa rahapelaamiseen liittyen. Katso seuranta ‑ja jatkohoidon järjestäminen.3. Käy asiakkaan kanssa läpi rahapelaamisen muutoksen hyötyjä ja haittoja, sekä motivoi muutokseen
Asiakasta voi pyytää pohtimaan, mitä hyvää hän kokee pelaamisesta ja mitä haittoja siitä on seurannut tai voisi tulevaisuudessa seurata. Keskustelkaa esille nousseista asioista. Pelaaminen voi vaikuttaa esimerkiksi asiakkaan mielialaan, sosiaalisiin suhteisiin ja talouteen.
Mikäli asiakas haluaa tarkastella omaa rahapelaamistaan, voit kannustaa häntä täyttämään rahapelipäiväkirjaa esimerkiksi parin viikon ajan.Netissä täytettävä:
Raipe Rahapelipäiväkirja (rahapelipaivakirja.fi)Paperinen versio:
PELIPÄIVÄKIRJA (paihdelinkki.fi)4. Keskustele haluaako asiakas asettaa tavoitetta itselleen pelaamisen suhteen
Tavoitteen on hyvä olla selkeä ja saavutettavissa oleva. Asiakas voi asettaa itsellensä esimerkiksi seuraavanlaisia tavoitteita:
• Hallittu pelaaminen (esim. pelaamisen vähentäminen, pelikohtaiset rajat).
• Osittainen lopettaminen (esim. tietyn pelimuodon lopettaminen, estot, sulut).
• Kokonaan lopettaminen (esim. Täyspelaamattomuus)
Pyydä huomioimaan jatkossa seuraavia asioita rahapelaamisen suhteen- Pohdi ajoittain omia pelitapoja ja rahapelaamisen vaikutuksia omaan sekä läheisen elämään
- Pohdi itsellesi sopiva pelibudjetti rahapelaamiseen
- Ethän yritä voittaa hävittyjä rahoja takaisin
- Ethän pakene pelaamiseen suruja tai murheita
5. Tarjoa asiakkaalle seurantakäyntiä tai puhelua esimerkiksi 2–6 viikon päähän, katso seuranta ja jatkohoidon järjestäminen
Linkeistä lisätietoa
Rahapelaaminen puheeksi – Puheeksiotto, tunnistaminen ja lyhytneuvonta (julkari.fi)Rahapelaamisen tunnistaminen ja puheeksiotto — THL
Rahapelaaminen | Päihdelinkki.fi (paihdelinkki.fi)
PGSI-mittarista 8 pistettä tai enemmän, mahdollinen ongelmapelaaminen
Ongelmapelaaminen kuvaa rahapeliriippuvuutta lievempää tilaa, johon liittyy monia kielteisiä seurauksia esimerkiksi terveyshaittoja ja talousvaikeuksia
Rahapeliriippuvuuteen liittyy pakottava rahapelaamisen tarve, henkilön elämää hallitsevat rahapelijaksot, joista aiheutuu vakavia sosiaalisia, taloudellisia ja terveydellisiä haittojaKeskustele asiakkaan kanssa läpi PGSI- mittarin tulokset ja sen mahdollisesti herättämistä ajatuksista.
Tarjoa asiakkaalle mahdollisuutta saada hoitoa ja tukea tilanteeseen, katso seuranta ja jatkohoidon järjestäminen
Rahapeliongelma (kaypahoito.fi)
Rahapeliongelman hoito ja tuki — THLKartoituskysymysten pohjalta asiakkaan digipelaaminen ei aiheuta haittoja tämänhetkisillä pelitavoilla.
Tue asiakasta pitämään digipelaaminen hallinnassa
- Huolehdithan omasta kokonaishyvinvoinnista ja arjen sujumisesta. Esimerkiksi huolehdi vastuualueistasi (opiskelu, työt, kotityöt), riittävästä ruokailusta, liikkumisesta, nukkumisesta, sosiaalisista suhteista ja muusta tekemisestä arjessa
- Pidä kiinni itselle sopivista peliajoista, sekä riittävästä pelaamisen tauottamisesta
- Määrittele käytätkö rahaa digipelaamiseen. Mikäli käytät rahaa, sovi itsellesi budjetti pelien sisällä käytettäviin maksuihin
Digipelaamisella voi olla myönteisiä vaikutuksia asiakkaan elämään. Pelaaminen voi toimia harrastuksena ja ajanvietteenä, sosiaalisena ympäristönä, luovana toimintana, joka kehittää koordinaatiota ja ongelmanratkaisutaitoja
Haitallinen digipelaaminen
Asiakas on vastannut kartoituskysymyksiin ja on huolissaan omasta pelaamisesta tai pelaaminen tuottaa haittoja
Käy asiakkaan kanssa läpi pelaamishäiriön (DSM ‑5) tuntomerkit viimeksi kuluneen 12 kuukauden ajalta.- Ajatukset pyörivät jatkuvasti pelaamisen ympärillä
- Vieroitusoireet (esim. ärtymys, hermostuneisuus)
- Tarve käyttää yhä enemmän aikaa pelaamiseen
- Epäonnistuneet pelaamisen kontrolliyritykset
- Kiinnostuksen menettäminen aiempiin harrastuksiin
- Runsas pelaaminen jatkuu huolimatta haitoista saadusta tiedosta
- Pelaamisen määrään liittyvä harhauttaminen (esim. valehtelu, salailu)
- Pakopelaaminen (esim. ikävien asioiden tai tunteiden välttely pelaamalla)
- Ihmissuhteen tai tärkeän mahdollisuuden menetys pelaamisen takia
Jos asiakkaalla ilmenee alle 5 tuntomerkkiä viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana tai asiakas kokee yksittäisiä haittoja digipelaamisesta, anna asiakkaalle lyhytneuvontaa
Jos asiakkaalla ilmenee 5 tuntomerkkiä tai enemmän viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana, katso korkea riski.
1. Keskustele esille nousseista pelihaittojen tuntomerkeistä
Miten esille nousevat asiat vaikuttavat asiakkaan elämään?
2. Kerro asiakkaalle haittoja aiheuttavasta digipelaamisestaDigipelaaminen voi aiheuttaa yksittäisiä haittoja esimerkiksi fyysisiä tuki- ja liikuntaelin haittoja tai silmien väsymistä.
Pelaaminen voi aiheuttaa joitain haitallisia seurauksia hyvinvointiin, terveyteen, arjen sujumiseen, ihmissuhteisiin tai talouteen.
Pelkkä digipelaamisen määrä ei kerro ongelmallisuudesta, mutta runsas peliaika lisää riskiä haitoille tai digipelaamisen kehittymistä ongelmalliseksi.
Jatkuvat pelihaitat kertovat pelaajan vaikeudesta hallita pelaamista, tällöin voidaan puhua ongelmallisesta pelaamisesta.
Digipelaamisen ongelmallisuutta pohtiessa erityisen tärkeäksi nousee pelaajan oma henkilökohtainen kokemus tilanteesta.
Ongelmallinen pelaaminen on usein osa ongelmavyyhteä. On tärkeä selvittää, mitkä asiat liittyvät ongelmalliseen pelaamiseen ja miten. Ongelmallisessa digipelaamisessa voi olla yhdistettynä hyvinvoinnin haasteita kuten mielialan mataluutta, ahdistusta, univaikeuksia, sosiaalisen vuorovaikutuksen vähyyttä, arjen hallintaan liittyviä haasteita.
Alaikäisillä digipelaamista arvioidaan keskustellen puheeksioton kartoittavien kysymyksien pohjalta. Haittoja arvioidessa pelihäiriön kriteerejä voi käyttää soveltaen ikätasoisesti arvioinnin tukena.
Alaikäinen lapsi tai nuori huolestuu harvemmin itse omasta digipelaamisestaan. Aikuisten tehtävänä on keskustella pelaamisesta ja sen merkityksestä lapselle tai nuorelle yhdessä tämän kanssa.
Tilannetta arvioidessa selvitetään kokonaistilanne ja digipelaamisen vaikutuksia lapsen tai nuoren elämään. Esimerkiksi onko väsymystä koulussa, poissaoloja tai muita haasteita arjessa.Mitä nuoremmasta pelaajasta on kyse, sen tärkeämpää on arvioida pelaajan kyvykkyys hallita omaa pelaamista ja huomioida vanhemman rooli pelaamisen hallinnan tukena.
Lapsilla huomioitava myös ruutuaika. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä perheen kanssa. Vanhemmille annetaan tukea sekä neuvontaa digipelaamisen hallitsemiseksi ja ohjeistetaan tutustumaan pelikasvatuksen materiaaleihin.
THL:n sivuilta kattavasti tietoa ja työvälineitä nuorten digipelaamisen kohtaamiseen ja käsittelyyn:
Nuorten digipelaaminen — THLHerättääkö digipelaaminen huolta? — EHYT ry
Tietoa digitaalisten pelien pelaamisesta kasvattajille ja ammattilaisille — Pelikasvatus.fi3. Käy asiakkaan kanssa läpi digipelaamisen muutoksen hyötyjä ja haittoja, sekä motivoi muutokseen
Asiakasta voi pyytää pohtimaan muutoksen hyötyjä ja haittoja. Mitä hyvää hän kokee digipelaamisessa ja mitä haittoja siitä on seurannut tai voisi tulevaisuudessa seurata? Mitä hyötyä mahdollisesta muutoksesta voisi olla? Keskustelkaa esille nousseista asioista
Mikäli asiakas haluaa tarkastella omaa digipelaamistaan voit kannustaa häntä täyttämään nelikenttä-tehtävän Tehtävä-Digipelaamisen-nelikenttä.pdf (digipelirajaton.fi)
4. Keskustele haluaako asiakas asettaa tavoitetta itselleen digipelaamisen suhteen
Tärkeää tukea asiasta juuri siinä tavoitteessa, jonka hän haluaa itselleen asettaa
- Tavoitteita voivat olla esimerkiksi pelaamiseen käytetyn ajan vähentäminen, haittaa aiheuttavan pelin tauottaminen tai lopettaminen, pelaamisen rajoittaminen, vuorokausirytmin korjaaminen tai muun tekemisen lisääminen digipelaamisen rinnalle
- Pelaamiseen liittyvän tavoitteen saavuttamisessa voidaan edetä asteittain. Tavoite voi muuttua tilanteen edetessä. Aluksi lyhytkin peliajan vähentäminen voi olla ensimmäinen tavoite
Pyydä huomioimaan jatkossa seuraavia asioita digipelaamisen suhteen:
- Huolehdithan omasta kokonaishyvinvoinnista ja arjen sujumisesta. Esimerkiksi huolehdi vastuualueistasi (opiskelu, työt, kotityöt), riittävästä ruokailusta, liikkumisesta, nukkumisesta, sosiaalisista suhteista ja muusta tekemisestä arjessa
- Pidä kiinni itselle sopivista peliajoista, sekä riittävästä pelaamisen tauottamisesta
- Määrittele käytätkö rahaa digipelaamiseen. Mikäli käytät rahaa, sovi itsellesi budjetti pelien sisällä käytettäviin maksuihin
5. Tarjoa asiakkaalle seurantakäyntiä tai puhelua esimerkiksi 2–6 viikon päähän, katso seuranta ja jatkohoidon järjestäminen.
Linkeistä lisätietoaHerättääkö digipelaaminen huolta? — EHYT ry
Digipelaaminen — Päihdelinkki.fi
Digipelaaminen_opas.pdf — Pelituki.fi
Uutta tekemistä digipelaamisen rinnalle — Digipelirajaton.fi
Ongelmallinen pelaaminen tai pelihäiriö
Jotta voidaan puhua pelihäiriöstä, alla olevista tunnusmerkeistä vähintään viiden pitää täyttyä. Lisäksi näiden kaikkien tunnusmerkkien tulee olla näkyviä vähintään viimeksi kuluneen 12 kuukauden ajan.
- Ajatukset pyörivät jatkuvasti pelaamisen ympärillä
- Vieroitusoireet (esim. ärtymys, hermostuneisuus)
- Tarve käyttää yhä enemmän aikaa pelaamiseen
- Epäonnistuneet pelaamisen kontrolliyritykset
- Kiinnostuksen menettäminen aiempiin harrastuksiin
- Runsas pelaaminen jatkuu huolimatta haitoista saadusta tiedosta
- Pelaamisen määrään liittyvä harhauttaminen (esim. valehtelu, salailu)
- Pakopelaaminen (esim. ikävien asioiden tai tunteiden välttely pelaamalla)
- Ihmissuhteen tai tärkeän mahdollisuuden menetys pelaamisen takia
Pelaamisen hallinta heikkenee pikkuhiljaa. Kokemus pakonomaisuudesta syntyy vasta, kun on yrittänyt hallita pelaamistaan ja toistuvasti epäonnistunut siinä. Hiljalleen vaikeutuvaan tilanteeseenkin voi sopeutua, ennen kuin sen vakavuuteen havahtuu.
Käy asiakkaan kanssa läpi pelihäiriön tuntomerkit ja keskustele mahdollisesti heräävistä ajatuksista.
Tarjoa asiakkaalle mahdollisuutta saada hoitoa ja tukea tilanteeseen, katso seuranta ja jatkohoidon järjestäminen
Ongelmallinen digipelaaminen - Peluuri
DPRdigitaalinen, viihdepelaaminen ja digipeliriippuvuus.pdf — Digipelirajaton.fi
Omahoito
Alkoholinkäytön vähentämisen valmennusohjelma
Alkoholin liikakäytön omahoito-ohjelma
Alkoholi oma-apu
Sovellus alkoholinkäytön seurantaan
Tietoa tupakoinnin lopettamisen tueksi
Tupakoinnin lopettamisen valmennusohjelma
Tupakoinnin lopettamisen valmennusohjelma (omaolo.fi)
Tietoa ja tukea savuttomaan ja nikotiinittomaan elämään
Tietoa terveyshaitoista ja tukea nikotiinituotteiden lopettamiseen nuorille
Sovellus tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen nuorille
Raskautta suunnitteleville tai raskaana oleville tai pikkulapsi vaihetta eläville tukea tupakoinnin lopettamiseen
Tietoa ja tukea
Tietoa ja tukea kannabiksen käytön vähentämiseen ja lopettamiseen
- Oma-apusivusto kannabiksen käytön hallintaan — Kannabis.eu
- Opas kannabiksen käytön vähentämiseen tai lopettamiseen — Päihdelinkki.fi
Tietoa ja ohjeita amfetamiinista vieroittautujalle
Tietoa ja tukea haitalliseen rahapelaamisen
- Peluuri auttaa, kun pelaaminen haittaa — Peluuri.fi
- Peli poikki ‑ohjelma rahapelaajalle — Peluuri.fi
- Tehostartti ‑ryhmä — Peluuri.fi
Omahoito-ohjelma rahapeliongelman hoitoon
Tehtäväkirja rahapelaamisen arviointiin ja pelaamisen hallintaan
Tietoa ja tukea digipelaamisen hallintaan
Omatuki digipelaajalle
Verkkokurssi digipelaamisen hallintaan
Tietoa ja tukea sosiaalisen median hallintaan
Seuranta ja jatkohoidon järjestäminen
Vanhemmille päihdekeskustelun tueksi
- Nuoret ja alkoholi — mitä kasvattajan on syytä tietää? — EHYT ry
- Nuori kiinnostuu alkoholista — Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Tietoisku: Alkoholi ja nuoret — YouTube ‑kuuntele, kuule ja keskustele
- Tukea ja ohjeita vanhemmuuden päihdekeskusteluihin — EHYT ry
Kuinka tukea tupakoivaa lopettamaan
Vanhempi käyttää päihteitä
- Tervetuloa nuorten sivuille! - Lasinen lapsuus
- Oletko huolissasi puolisosi, vanhempasi tai läheisesi runsaasta päihteidenkäytöstä? — EHYT ry
Kun läheinen käyttää päihteitä
- Joka kolmas meistä elää päihderiippuvuuden lähellä — Kuivin jaloin.fi
- Läheiset ja päihteiden käyttö - Päihdelinkki.fi
- Mitä jos oma lapsi käyttää kannabista? — EHYT ry
- Itseapuopas huumeita käyttävän nuoren läheisille (kxcdn.com)
Kun läheinen pelaa
Voit ottaa päihteet ja pelaamisen esille missä tahansa perusterveyden- ja sosiaalihuollon yksikössä asioidessasi. Mikäli päihteet tai pelaaminen aiheuttaa sinulle tai läheisellesi ongelmia ja koet tarvitsevasi apua, ota yhteyttä Siun soten palveluihin.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto
Ota yhteys omaan koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon, jos huoli herää päihteidenkäytöstä tai pelaamisesta ja tilannetta tulee arvioida tarkemmin
- Koululaisten ja opiskelijoiden palvelut (siunsote.fi)
- Ajanvaraus puhelimitse tai verkkoajanvarauksen kautta Verkkoajanvaraus (siunsote.fi)
Lapsiperheiden sosiaalityö
Lapsiperheiden palveluiden sosiaalityössä ja sosiaaliohjauksessa työntekijä arvioi yhdessä perheen kanssa, millaisesta avusta ja tuesta perhe hyötyisi. Tuen tarpeet voivat liittyä esimerkiksi lapsen kasvuun ja kehitykseen, parisuhteeseen, haastavaan elämäntilanteeseen tai äkilliseen kriisiin.
Työn tavoitteena on vahvistaa perheiden hyvinvointia ja toimintakykyä. Työtä tehdään yhdessä muiden tukea tarjoavien tahojen kanssa
Lapsiperheiden sosiaalityön palveluiden numerosta saat ohjausta lapsiperheiden sosiaalipalveluista ja lastensuojelun palveluista
- Lapsiperheiden sosiaalityö — siunsote.fi
- Palveluihin hakeutuminen — siunsote.fi
- Lastensuojeluilmoitus — Miunpalvelut
Digisotekeskus
Mielen hyvinvoinnin palvelut
- Kysy neuvoa mielen hyvinvointiin, riippuvuuksiin tai päihteisiin liittyvissä huolissa arkisin 8–15.30. Palvelussa voit myös asioida nimettömästi. Mielen hyvinvoinnin palveluita tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalvelut, jotka tarjoavat mielenterveyspalveluita yli 18-vuotiaille ja päihdepalveluita myös alle 18-vuotiaille.
- Digitaaliset palvelut — siunsote.fi
Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Jokaisessa Siun soten alueen kunnassa on mielenterveys- ja päihdepalveluja tarjoava yksikkö.
Yksikkö tarjoaa mielenterveyden ja päihdehuollon avohoidon palveluja yli 18-vuotiaille kuntalaisille ja päihdepalveluja myös alle 18-vuotiaille. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa hoidetaan myös toiminnallisia riippuvuuksia.
Ota yhteys Mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattoriin
- Mielenterveys- ja päihdepalvelut (siunsote.fi)
- Tai varaa yhteydenottoaika verkosta alueesi MIEPÄ-hoitajalle Verkkoajanvaraus (siunsote.fi)
Terveysasemat
Ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle, jos tarvitset apua esimerkiksi nikotiininkäytön lopettamiseen. Terveysasemilta saat myös lisätietoa ja ohjeita, kuinka toimia, jos päihteet tai pelaaminen herättää huolta.
Työterveyshuolto
Omasta työterveyshuollostasi saat lisätietoa ja ohjeita, kuinka toimia, jos päihteet tai pelaaminen herättää huolta.
Digisotekeskus
Mielen hyvinvoinnin palvelut
- Kysy neuvoa mielen hyvinvointiin, riippuvuuksiin tai päihteisiin liittyvissä huolissa arkisin 8–15.30. Palvelussa voit myös asioida nimettömästi. Mielen hyvinvoinnin palveluita tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalvelut.
- Digitaaliset palvelut — siunsote.fi
Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Jos tarvitset apua päihteiden tai pelaamisen ongelmiin, ole yhteydessä Siun soten mielenterveys ja päihdepalveluihin. Jokaisessa Siun soten alueen kunnassa on mielenterveys- ja päihdepalveluja tarjoava yksikkö. Yksikkö tarjoaa mielenterveyden ja päihdehuollon avohoidon palveluja. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa hoidetaan myös toiminnallisia riippuvuuksia, sekä päihdeongelmaisten ja rahapelaajien läheisten tuki ja hoito toteutetaan mielenterveys- ja päihdepalveluissa.
Ota yhteys Mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattoriin
Tai varaa yhteydenottoaika verkosta alueesi MIEPÄ-hoitajalle verkkoajanvaraus (siunsote.fi)
Jos sinulla on akuutteja alkoholin vieroitusoireita, akuutteja psyykkisiä oireita tai muita päivystyksellistä hoitoa vaativia oireita, ota yhteys päivystyksellisiin palveluihin tilanteen arvioimiseksi
Hätätilanteissa ota aina yhteyttä yleiseen hätänumeroon 112
Yhteispäivystys
Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystys on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille ja loukkaantuneille.
Ennen päivystykseen hakeutumista, soita ensin maksuttomaan päivystysapu ‑palveluun
p. 116 117 (24/7)
Sosiaalipäivystys- ja kriisipäivystys
Tarjoaa apua sosiaalisessa hätätilanteessa tai kriisitilanteissa. Sosiaali- ja kriisipäivystyksellä varmistetaan, että kiireellisiä toimenpiteitä vaativissa tilanteissa sosiaalipalvelut ja akuutti kriisiapu ovat välittömästi asiakkaan saatavilla.
Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa puhelinneuvontaa, ohjausta ja paikan päälle tulevaa apua muun muassa seuraavissa äkillisissä tilanteissa:
- perhe- ja lähisuhdeväkivalta
- rikoksen uhrin auttaminen
- lastensuojelulliset asiat
- huoli aikuisesta
- vanhusten ongelmat
- äkillinen tilapäismajoituksen tarve
- onnettomuudet ja kriisit.
Mikäli alaikäisellä kuvautuu kohonneen riskin päihteiden käyttöä tai pelaamista, annetaan lyhytneuvontaa ikätasoisesti sekä tarvittaessa konsultoidaan tai pyydetään työparia mielenterveys- ja päihdepalveluista sekä otetaan yhteyttä lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin yksikköön (PTA-yksikköön) sosiaalihuollon tarpeen arvioimiseksi.
Mikäli olet sopinut alaikäisen asiakkaan kanssa seurankäynnin, voidaan tapaamisilla keskustella seuraavia asioita
- Asiakkaan voinnista sekä päihteiden tai pelaamisen tilanteesta
- Kannustetaan ja motivoidaan päihteettömyyteen tai haittoja aiheuttavan pelaamisen muutokseen
- Voidaan pohtia kaveripiiriin tai ympäristön vaikutuksia päihteettömyyteen tai pelaamiseen
- Voidaan käydä läpi asiakkaan kanssa esimerkiksi nelikenttä-tehtävää, päiväkirjaa tai alaikäisille soveltuvia omahoito-ohjelmia
- Arvioidaan tilannetta kokonaisvaltaisesti ja mahdollinen jatkohoidon tarve (työparitoiminta, lastensuojelun arvio)
Mikäli asiakkaan tilanne kuvautuu hyvänä, tuetaan ylläpitämään muutosta ja tarpeen mukaan voidaan sopia jatkotapaamisia. Jos nuorella ei ole muita hoito- tai seurantakontakteja aiheen tiimoilta, on tärkeää järjestää seurantaa ja tukea kyseisessä yksikössä, jossa lyhytneuvontaa on annettu.
Tutustukaa järjestöjen tarjoamaan tukeen ja harrastustoimintaan. Järjestöjen tarjoamaa tukea ja toimintaa.
Mikäli alaikäisellä on muita haasteita esimerkiksi koulun käynnissä, ihmissuhteissa, perhe-elämässä tai muu vointi herättää huolta tai alaikäinen kieltäytyy suunnitellusta hoidosta, konsultoidaan asiakkaan tilanteesta lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin tiimiä (PTA-tiimi).
Mikäli asiakkaan tilanne on muuttunut eikä lyhytneuvonta ole asiakkaalle riittävä, ohjaa asiakas tarpeen mukaiseen jatkohoitoon ja ota yhteyttä lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin tiimiin (PTA) ja kerro muuttuneesta tilanteesta. Tässä vaiheessa myös lastensuojeluilmoituksen arvio yhdessä PTA-yksikön kanssa.Mikäli olet sopinut asiakkaan kanssa seurankäynnin, tapaamisella voidaan keskustella esimerkiksi alla olevista aiheista
- Asiakkaan voinnista sekä päihteiden tai pelaamisen tilanteesta
- Onko asiakkaan muutos onnistunut? Onko asiakas päässyt asettamiinsa tavoitteisiin? Tuntuiko jokin vaikealta?
- Voidaan pohtia muutosta jarruttavia ja tukevia tekijöitä
- Voidaan käydä läpi asiakkaan kanssa esimerkiksi nelikenttä-tehtävä tai päiväkirja
- Kannustetaan muutoksessa
- Muistutetaan päihteettömyydestä tai pelaamattomuudesta yhtenä vaihtoehtona, jos asiakkaan kokonaistilanne sitä edellyttää (esimerkiksi perussairaus, velkaantuminen)
- Arvioidaan tilanne ja mahdollinen jatkohoidon tarve
Mikäli asiakkaan tilanne kuvautuu hyvänä, tuetaan asiakasta ylläpitämään muutosta.
Kerro asiakkaalle omahoito –materiaaleista, sekä mistä järjestöjen puolelta saa tarvittaessa tukea ja apua.
Mikäli asiakkaan tilanne on muuttunut, eikä lyhytneuvonta ole asiakkaalle riittävä, ohjaa asiakas tarpeen mukaiseen jatkohoitoon.Mikäli lyhytneuvontaa antaneessa yksikössä seurantakäyntiä tai puhelua ei ole mahdollista toteuttaa,kerro, että asiakas voi jatkossa olla tarvittaessa yhteydessä Siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Kerro asiakkaalle omahoito –materiaaleista, sekä mistä järjestöjen tarjoamasta tuesta.
Mikäli alaikäisellä kuvautuu korkean riskin päihteiden käyttöä tai pelaamista, otetaan yhteyttä nuoren suostumuksella mielenterveys- ja päihdepalveluihin työparityöskentelyn tai jatkohoidon järjestämiseksi.
Lisäksi otetaan yhteyttä lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin yksikköön (PTA-yksikkö) ja tehdään lastensuojeluilmoitus. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti.- Perustele nuorelle miksi teet lastensuojeluilmoituksen, muista painottaa, että haluat tarjota nuorelle apua tilanteeseen
- Alaikäisten kohdalla on tärkeä huolehtia päihdehoidon jatkuvuudesta, joten voit olla suoraan yhteydessä mielenterveys- ja päihdepalveluihin nuoren luvalla. Jos nuori kieltäytyy jatkohoidon järjestelyistä, keskustele asiasta PTA-yksikön kanssa
- Moniongelmaisuuden tunnistaminen alaikäisten riskikäytön yhteydessä on tärkeää
- Yhteistyö kodin, viranomaisten ja muiden tahojen välillä on aiheellista
- Päivystyksellisissä tilanteissa ota yhteyttä tilanteen ja tarpeen mukaiseen päivystyspalveluun
Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Siun soten mielenterveys- ja päihdepalvelut tarjoavat mielenterveyden ja päihdehuollon avohoidon palveluja yli 18-vuotiaille kuntalaisille ja päihdepalveluja myös alle 18-vuotiaille. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa hoidetaan myös toiminnallisia riippuvuuksia.
Ota yhteys mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattoriin puhelimitse tai jättämällä konsultaatiopyyntö sähköpostilla
- Mielenterveys- ja päihdepalvelut — siunsote.fi
- Sähköposti löytyy Siun soten intranetistä mielenterveys- ja päihdepalveluiden alta -> hoitoonpääsy -> hoitokoordinaattorin puhelinpalvelu
Lapsiperheiden sosiaalityö
Mikäli asiakkaan tilanne herättää huolta ja ammattilaisena tarvitset neuvontaa, ota yhteyttä Lapsiperheiden palveluiden ja lastensuojelun palvelutarpeen arvioinnin yksikköön (PTA-yksikkö). Yhteystiedot ja puhelinajat löytyvät Siun Soten sivuilta.
Lapsiperheiden sosiaalityö — siunsote.fi
Lastensuojeluilmoitus
Lastensuojelulmoitus voidaan tehdä puhelimitse lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin yksikköön tai sähköisesti.- Lastensuojeluilmoitus — Miunpalvelut
- Lastensuojeluilmoitus — THL THL:n sivulla tietoa, missä tilanteissa tulee tehdä lastensuojeluilmoitus
Hätätilanteissa ota aina yhteyttä yleiseen hätänumeroon 112
Yhteispäivystys
Akuutit alkoholin vieroitusoireet, akuutit psyykkiset oireet (itsetuhoisuus, psykoottisuus) vaativat päivystyksellistä hoidontarpeen arviota. Näissä tilanteissa ohjaa asiakas Siun soten päivystyksellisiin palveluihin.
Päivystysapu ‑palvelu p. 116 117 (24/7)Sosiaali- ja kriisipäivystys
Ammattilaisen antamaa apua sosiaalisessa hätätilanteessa tai kriisitilanteissa.
Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa puhelinneuvontaa, ohjausta ja paikan päälle tulevaa apua muun muassa seuraavissa äkillisissä tilanteissa:
- perhe- ja lähisuhdeväkivalta
- rikoksen uhrin auttaminen
- lastensuojelulliset asiat
- huoli aikuisesta
- vanhusten ongelmat
- äkillinen tilapäismajoituksen tarve
- onnettomuudet ja kriisit.
Viranomaislinjan puhelinnumeron löydät Siun soten intranetistä perhe- ja sosiaalipalveluiden alta -> sosiaali- ja kriisipäivystys. Ensisijaisesti ammattilaisten toivotaan ottavan yhteyttä viranomaislinjan kautta.
Mikäli asiakkaalla on korkean riskin päihteidenkäyttöä tai pelaamista, kartoita asiakkaan tilanne ja ohjaa asiakas jatkohoitoon.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Siun soten mielenterveys- ja päihdepalvelut tarjoavat kiireetöntä hoitoa päihde- ja peliongelmiin. Voit kontaktoitua yhdessä asiakkaan kanssa tai hänen suostumuksellaan. Mikäli päihteitä käyttävän tai pelaavan asiakkaan läheiset tarvitsevat apua ja tukea, voit ohjata heidät Siun soten Mielenterveys- ja päihdepalveluihin.
Ota yhteys mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattoriin puhelimitse tai jättämällä konsultaatiopyyntö sähköpostilla
- Mielenterveys- ja päihdepalvelut — siunsote.fi
- Sähköposti löytyy Siun soten intranetistä mielenterveys- ja päihdepalveluiden alta -> hoitoonpääsy -> hoitokoordinaattorin puhelinpalvelu
Akuutit alkoholin vieroitusoireet, akuutit psyykkiset oireet (itsetuhoisuus, psykoottisuus) vaativat päivystyksellistä hoidontarpeen arviota. Näissä tilanteissa ohjaa asiakas Siun soten päivystyksellisiin palveluihin.
Hätätilanteissa ota aina yhteyttä yleiseen hätänumeroon 112
Yhteispäivystys
Päivystysapu ‑palvelu p. 116 117 (24/7)
Yhteispäivystyksessä toimii päivystävä päihdesairaanhoitaja jokaisena viikonpäivänä klo 8–16, joka arvioi asiakkaan tilannetta yhteispäivystyksessä ja järjestää tarvittavan jatkohoidon. Päivystysapu p.116 117Aikuispsykiatrian tehostettu avohoito
Kiireellisissä mielenterveyteen liittyvissä asioissa voit tarvittaessa konsultoida aikuispsykiatrian tehostettua avohoitoa. Psykiatrinen päivystys palvelee koko Siun soten alueella.Aikuispsykiatrian tehostetun avohoidon viranomaislinjan (hoitokoordinaattorin) numeron löydät Siun soten intranetistä psykiatrian alta –> tehostettu avohoito. Ensisijaisesti ammattilaisten toivotaan ottavan yhteyttä viranomaislinjan kautta.
Sosiaali- ja kriisipäivystys
Ammattilaisen antamaa apua sosiaalisessa hätätilanteessa tai kriisitilanteissa.
Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa puhelinneuvontaa, ohjausta ja paikan päälle tulevaa apua muun muassa seuraavissa äkillisissä tilanteissa:
- perhe- ja lähisuhdeväkivalta
- rikoksen uhrin auttaminen
- lastensuojelulliset asiat
- huoli aikuisesta
- vanhusten ongelmat
- äkillinen tilapäismajoituksen tarve
- onnettomuudet ja kriisit
Viranomaislinjan puhelinnumeron löydät Siun soten intranetistä perhe- ja sosiaalipalveluiden alta -> sosiaali- ja kriisipäivystys. Ensisijaisesti ammattilaisten toivotaan ottavan yhteyttä viranomaislinjan kautta.
Siun soten työikäisten sosiaalipalveluihin voit ohjata asiakkaan, mikäli asiakas tarvitsee tukea arjen sujumiseen tai asiakkaan taloudellisessa tilanteessa on haasteita.
Voit tehdä huoli-ilmoituksen, mikäli asiakkaan tilanteesta ja pärjäämisestä herää huoli. Tämä ei vaadi asiakkaan suostumusta, vaan työntekijä voi tehdä sen huolen perusteella.
Arvioi aina perhetilanne ja lastensuojeluilmoituksen tarve. Tarvittaessa ota yhteyttä lapsiperheiden palveluiden palveluntarpeen arvioinnin yksikköön.
Työikäisten sosiaalityö palvelee 18–64-vuotiaita Siun soten alueen aikuisia ja perheitä silloin, kun tarvitaan tukea, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa arkielämän tilanteissa. Sosiaalityöllä ja sosiaaliohjauksella tuetaan asiakkaita muutokseen. Muutoksella pyritään muun muassa vahvistamaan asiakkaan hyvinvointia, itsenäistä selviytymistä, elämänhallintaa ja vähentämään huono-osaisuutta.
Voit tehdä Huoli-ilmoituksen, jos olet huolissasi ihmisestä, joka ei mielestäsi pysty vastaamaan huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan. Huolta voi aiheuttaa esimerkiksi ikäihmisen kotona pärjääminen tai yksin asuvan aikuisen elämänhallinnan ongelmat.
Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, joka on huolestunut toisen henkilön elämäntilanteesta. Ilmoituksesi perusteella sosiaalipalvelujen ammattilaiset arvioivat avun tarpeen ja millaista apua henkilön tai perheen elämäntilanteeseen voidaan tarjota.
- Tee sähköinen huoli-ilmoitus (miunpalvelut.fi) avun tarpeen arvioimiseksi.
Lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin yksikkö (PTA-yksikkö)Mikäli asiakkaan tilanne herättää huolta ja ammattilaisena tarvitset neuvontaa, ota yhteyttä arvioinnin yksikköön.
Yhteystiedot ja puhelinajat löytyvät Siun Soten sivuilta.
Lastensuojeluilmoitus
Lastensuojelilmoitus voidaan tehdä puhelimitse lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin yksikköön tai sähköisesti.- Lastensuojeluilmoitus — Miunpalvelut
- Lastensuojeluilmoitus — THL THL:n sivulla tietoa, missä tilanteissa tulee tehdä lastensuojeluilmoitus
Kerro asiakkaalle lisäksi saatavilla olevasta vertaistuesta ja omahoito –materiaaleista.
Kerro järjestöpuolelta saatavissa olevasta tuesta. J os asiakas kieltäytyy jatkohoidosta, tarjoa mahdollisuutta tavata uudelleen ja kerro, että apua on saatavilla Siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluista.
Järjestöjen tarjoamaa tukea ja toimintaa
Ryhmiä, tukea ja apua
- Toimintaa ja tekemistä päihteettömyyden tueksi
- Kohtaamispaikkoja — Lähellä.fi
- Vapaaehtoistoiminta — Lähellä.fi
Lisää vaihtoehtoja:
Valtakunnallisesta Lähellä.fi ‑verkkopalvelusta löydät lisää tietoa Pohjois-Karjalan yhdistysten monipuolisesta toiminnasta!
Alkoholi ja muut päihteet
- Etusivu — AA-Nimettömät alkoholistit
- NA — Nimettömät Narkomaanit, Suomen alue (nasuomi.org)
- Irti Huumeista ry
Rahapelaaminen
- Vertaistukea rahapelaajille ja läheisille (pelirajaton.fi)
- Nimettömät Pelurit (nimettomatpelurit.fi)
Digipelaaminen
- Digipelirajaton: Uutta tekemistä digipelaamisen rinnalle
- Somerajaton: Tietoa somen käytöstä ja tukea someriippuvuuteen
Tupakointi / Nikotiinituotteet
Läheisille
- Mielenterveysomaisten keskusliitto (finfami.fi) omaiset mielenterveyden tukena
- Läheisille · Irti Huumeista ry (irtihuumeista.fi)
- Läheisille – Aca Suomi (Adult Children of Alcoholics)
Päihdeneuvonta numero (EHYT ry) avoinna vuorokauden ympäri. Päihdeneuvontaan voit soittaa jos, haluat keskustella ammattilaisen kanssa omasta päihteidenkäytöstäsi ja kaipaat keskustelutukea tai sinua huolestuttaa läheisen päihteidenkäyttö.
Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti.
AA:n valtakunnallinen auttava puhelin kaupungeittain
NA-Infopuhelin
Irti huumeista ‑puhelin
Tupakoinnin lopettamisen tueksi Stumppi-neuvontapuhelin
Peluurin auttava puhelin tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa.
Puhelu on täysin maksuton ja voit asioida nimettömänä, lisäksi myös chat-palvelu.
Pelirajaton tarjoaa vertaistukea myös puhelimitse
Nimettömät pelurit tarjoavat tukea myös puhelimitse
Pelituki tarjoaa neuvontaa peli- ja nettihaittoja kokeville, perheille ja läheisille.
Digipelirajaton tarjoaa tietoa ja tukea digipelaamisen hallintaan.
- Digipelirajaton: Uutta tekemistä digipelaamisen rinnalle
- Discord ‑palvelin vertaiskeskustelulle
MIELI kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä
Pohjois-Karjalan Kriisikeskus tarjoaa tukea elämän kriiseissä.
Ajanvaraus puhelimitse tai verkosta
Kirkon keskusteluapu
Kirjaaminen
Kun asiakkaan kanssa otetaan puheeksi päihteet, raha- tai digipelaaminen tai annetaan siihen liittyvää lyhytneuvontaa, kirjataan asiakkaan tietoihin
- Onko asiakkaalla päihteiden käyttöä tai pelaamista
- Käytettyjen mittareiden pisteet sekä pisteiden sanallinen tulkinta
- Tieto, onko asiakkaalle annettu lyhytneuvontaa vai ei
- Tieto mahdollisesti sovitusta seurannasta tai järjestetystä jatkohoidosta
Terveydenhuollon ammattilaiset kirjaavat potilastietojärjestelmä Mediatriin erillisen Siun soten kirjaamisohjeen mukaan:
Merja Leppänen, terveydenhoitaja, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto
Leena Naumanen, terveydenhoitaja, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto
Marimaiju Smolander-Pulkkinen, terveydenhoitaja, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto
Hanna Karvinen, sairaanhoitaja, mielenterveys- ja päihdepalvelut
Terhi Tolvanen, sairaanhoitaja, mielenterveys- ja päihdepalvelut
Anu Oinonen, apulaisylilääkäri, mielenterveys- ja päihdepalvelut
Tuula Pitkänen, palveluesihenkilö, geriatrinen osaamiskeskus
Tarja Voutilainen, terveydenhoitaja, geriatrinen osaamiskeskus
Sari Kortelainen, sairaanhoitaja, geriatrinen osaamiskeskus
Anu Huusko, apulaisosastonhoitaja, suun terveydenhuolto
Johanna Pasanen, ylihammaslääkäri, suun terveydenhuolto
Jasmine Tuononen, suuhygienisti, suun terveydenhuolto
Janina Filenius-Romppanen, projektisuunnittelija
Eerika Jormanainen, projektisuunnittelija
Jenni Sallanne, projektiasiantuntija
Karri Poutanen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö
Sanna Turunen, johtava sosiaalityöntekijä, oppilas- ja opiskelijahuolto
Miia Kattelus, koulukuraattori, oppilas- ja opiskelijahuolto
Marjaana Saarelainen, koulukuraattori, oppilas- ja opiskelijahuolto
Anne Lipponen, kuraattori, oppilas- ja opiskelijahuolto
Anni Hakkarainen, sosiaaliohjaaja, työikäisten sosiaalipalvelut
Marko Mikkonen, sosiaaliohjaaja, työikäisten sosiaalipalvelut
Sanna Salonen, sosiaalityöntekijä, työikäisten sosiaalipalvelut
Jenna Piironen, terveydenhoitaja, neuvolatoiminta
Mervi Remes, terveydenhoitaja, neuvolatoiminta
Soila Turunen, terveydenhoitaja, neuvolatoiminta
Polun tavoite on vähentää alkoholin, huumausaineiden, nikotiinituotteiden sekä digi- ja rahapelaamisen aiheuttamia haittoja väestötasolla. Indikaattoreina käytetään kansallisia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen minimitietoindikaattoreita. Organisaation tavoitteet ennalta ehkäisevän päihdetyön vaikuttavuuden arvioimiseksi asetetaan hyvinvointialueella valtuustokausittain. Prosessi-indikaattoreina käytetään vuosittain koulutettujen sosiaali- ja terveyden huollon ammattilaisten sekä tehtyjen puheeksi ottojen ja lyhytneuvontojen määrää. Prosessi-indikaattorit ovat toimi- ja palvelualuekohtaiset.
Ehkäisevän päihdetyön hoito- ja palveluketju on tuotettu Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa-hankkeessa.
Päivitetty 10/2023