Ehkäisevän päihdetyön hoito- ja palveluketju
Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) ohjaa päihdehaittojen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi tehtävää työtä kunnassa ja hyvinvointialueella. Työ kattaa alkoholi‑, huumausaine- ja rahapelihaittojen sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyn ja vähentämisen. Päihteiden riskikäytön ja riskipelaamisen varhainen tunnistaminen ja tuki on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää niihin liittyviä haittoja. Ehkäisevän päihdetyön hoito- ja palveluketjun avulla lisätään päihteiden ja pelaamisen puheeksioton, tuen antamisen ja hoitoonohjauksen laatua ja tasavertaisuutta hyvinvointialueella.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselle ketju toimii toimintamallina ehkäisevässä päihdetyössä Siun soten alueella. Ketju sisältää ohjeet puheeksiottoon, lyhytneuvonnan antamiseen, jatkohoidon arviointiin ja jatkohoitoon ohjaamiseen.
Asiakkaalle hoito- ja palveluketju sisältää päihteiden käyttöä ja pelaamista arvioivia testejä, yleistä tietoa päihteisiin ja pelaamiseen liittyvistä terveysriskeistä, omahoito-ohjelmia. Jatkohoidon osiosta saat tiedon Siun soten palveluista, sekä järjestöjen palveluiden tarjoamasta tuesta ja toiminnasta.
Tunnistaminen
Päihteiden käyttö vaikuttaa merkittävästi ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Päihteidenkäytöstä ja rahapelaamisesta voi aiheutua haittoja sekä päihteitä käyttävälle tai rahapelaajalle itselleen, että heidän lähipiirilleen.
Varhainen riskikulutus tai riskipelaaminen on tärkeää tunnistaa haittojen ehkäisemiseksi. Omasta päihteidenkäytöstä ja pelaamisesta on hyvä olla tietoinen ja arvioida säännöllisesti itsensä tai läheisen tilannetta.
Lisätietoa päihteistä ja raha-/digipelaamisesta saat halutessasi alla olevista linkeistä:
Päihteiden ja pelaamisen puheeksi ottaminen kannattaa aina. Avoin keskustelu on suotavaa silloinkin, kun varsinaista ongelmaa ei ole. Erityisesti lasten ja nuorten kohdalla vanhemmat ja muut aikuiset ovat tärkeässä asemassa päihde- ja pelikasvatuksen näkökulmasta.
Puheeksioton vinkit
- Ota päihteet ja / tai pelaaminen puheeksi tilanteessa, joka on rauhallinen ja neutraali
- Kunnioita toisen vastauksia, muista myös kuunteleminen
- Pyri rakentavaan keskusteluun; syyttely tai uhkailu eivät johda keskustelun etenemiseen
- Kerro miltä läheisesi päihteiden käyttö tai pelaaminen sinusta tuntuu, miten se vaikuttaa elämäänne ja minkälaisia pelkoja tai huolia sinulla asiaan liittyy
- Kerro myös havainnoistasi ja huolestasi
Toisinaan läheinen voi puolustautua ja kiistää tilanteen. Kuitenkin hän voi jäädä miettimään asiaa itsekseen. Myöhemmin voi ottaa asian uudelleen esille ja kysyä ”muistatko, kun aiemmin puhuimme ja mitä ajattelet siitä nyt? ”
Lisätietoa päihteiden riskikäytöstä ja raha- sekä digipelaamisesta saat hoito- ja palveluketjun asiakkaiden neuvonta ‑osiosta. Materiaaleja, omahoito-oppaita sekä alueellisia ja valtakunnallisia yhteystietoja löydät Jatkohoito-osiosta sekä järjestöt ‑osiosta.
Alla olevista linkeistä lisätietoa ongelman tunnistamiseen ja vinkkejä puheeksiottoon.
Joskus päihteidenkäytöstä tai raha- ja digipelaamisesta voi muodostua ongelma. Ongelmalliseksi päihteidenkäyttöä tai pelaamista kuvataan silloin, kun se aiheuttaa jotain terveydellisiä, taloudellista tai sosiaalisia haittaa tai päihteiden käyttö/pelaaminen on luonteeltaan sellaista, että se altistaa jatkuessaan näille riskeille.
Alla olevia testejä hyödyntäen voit arvioida omaa tilannettasi päihteiden käytön tai pelaamisen suhteen.Mikäli saat testeistä kohonneita pisteitä, sinulla on herännyt huoli päihteidenkäytöstäsi tai pelaamisestasi, seuraa hoito- ja palveluketjun Neuvonta ‑osioon. Sieltä saat lisätietoa, onko päihteiden käyttösi tai pelaamisesi riskitasolla.
Näiden testien avulla voit arvioida nikotiiniriippuvuutesi tasoa
Huumausaineiden/lääkeaineiden väärinkäyttö ei ole koskaan turvallista. Mikäli sinulla on huumausaineiden, lääkeaineiden väärinkäyttöä tai päihteiden sekakäyttöä, tutustu Neuvonta-osioon ja ota yhteyttä Siun Soten palveluihin tilanteen arvioimiseksi, kts. yhteystiedot jatkohoito-osiosta.
Kannabis
Voit selvittää CAST-kannabistestin avulla, onko kannabiksen käyttösi riskitasolla
Halutessasi voi täyttää DUDIT-huumeiden käytön riskit testin oman tilanteesi arvioimiseksi
- PGSI-testin avulla voit selvittää aiheuttaako rahapelaaminen sinulle haittoja.
Testi rahapelaajien läheisille:
Testin avulla voit arvioida aiheutuuko sinulle haittoja toisen ihmisen ongelmallisesta rahapelaamisesta. Saat myös tietoa ja tukea tilanteeseesi.- Digipelaaminen on usein myönteiseksi koettua ajanvietettä, mutta joskus pelaaminen aiheuttaa haittoja. Mikäli haluat tietää lisää haitallisesta digipelaamisesta, jatka Neuvonta- osioon.
- Joskus digipelaaminen voi muodostua myös ongelmaksi. Arvioidaksesi digitaalisen pelaamisen ongelmallisuutta, voit täyttää pelaamishäiriö- testin:
Puheeksiottamisella tarkoitetaan päihteiden käytön ja pelaamisen kartoittamista. Puheeksiotto tehdään suorilla kysymyksillä, johon työntekijä voi käyttää avuksi erilaisia mittareita tai apukysymyksiä. Päihteidenkäytön ja pelaamisen puheeksiotto kuuluu kaikille sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille.
Päihteiden riskikäytön varhainen tunnistaminen on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää päihteiden haittoja. Mitä varhaisemmin alkoholin riskikäyttöön, tupakkatuotteiden tai huumausaineiden käyttöön tai haitalliseen rahapelaamiseen pystytään puuttumaan, sitä pienemmiksi jäävät vakavien ongelmien ja haittojen riskit.Voit ammattilaisena ottaa aina päihteet ja pelaamisen puheeksi ja hyödyntää hoito- ja palveluketjua työssäsi. Alla on listattuna palvelualueiden määrittämät asiakastapaamiset, joissa päihteiden käyttö ja pelaaminen kartoitetaan sovitusti ehkäisevän päihdetyön hoito- ja palveluketjun mallin mukaisesti.
Hoito- ja palveluketju on käytettävissä yli 13-vuotiaiden päihteiden käytön ja pelaamisen arviointiin. Tätä nuoremmille ketjun sisältöjä voi käyttää keskustelun tukena soveltuvin osin, lapsen ikätaso huomioiden.
- 5lk terveystarkastus soveltuvin osin (kysytään päihteistä ja pelaamisesta ja annetaan tarpeen mukaan neuvontaa ja ohjeistusta opiskelijalle / vanhemmille)
- 8lk laaja terveystarkastus Kahdeksannen luokan laaja terveystarkastus
- 9lk terveystarkastus Yhdeksännen luokan määräaikainen terveystarkastus
- Toisen asteen ensimmäisen opiskeluvuoden terveystarkastus
- Kutsuntatarkastus
- Ehkäisyn aloitus ‑käynnit Raskauden ehkäisy (kaypahoito.fi)
Yllä olevien terveystarkastuksien kansalliset ohjeistukset neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaisille löytyvät terveysportin NEUKO-tietokannasta.
SORA ‑lainsäädännön toimeenpano terveydenhuollossa pdf (valtioneuvosto.fi)
Kouluterveydenhuollon toimintaohjeet
Opiskeluterveydenhuollon toimintaohjeet
Opiskeluhuollon asiakastapaamiset, jolloin päihteet ja pelaaminen otetaan puheeksi ehkäisevän päihdetyön mallin mukaisesti
- Kuraattorit: Kun vastaanoton syynä on jokin huoli (asiakkaan itsensä, oppilaitoksen edustajan tai läheisten). Huolen syitä voi olla esimerkiksi koulunkäynnin tai opiskelun haasteet, poissaolot, jaksaminen sekä mielialaan liittyvät asiat.
- Psykologit: oppilaan tai opiskelijan huolen arviointivaiheessa ja tutkimuksien alkuhaastatteluissa
Kartoitus tehdään mallin mukaisesti yli 18-vuotiaille seuraavissa asiakastapaamisissa
- Suun terveystarkastukset
- Suuhygienistin tapaamiset
Muistilista alkoholin riskikäytön tunnistamiseen ja lyhytneuvonnan antamiseen:
Terveystapaamiset
Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset
Muut terveystapaamiset
Tulostettava muistilista päihteiden ja pelaamisen puheeksiottoon ja lyhytneuvonnan antamiseen:
Alla puheeksioton mallit.
Hoito- ja palveluketju on käytettävissä yli 13-vuotiaiden päihteiden käytön ja pelaamisen arviointiin. Tätä nuoremmille ketjun sisältöjä voi käyttää keskustelun tukena soveltuvin osin, lapsen ikätaso huomioiden.
ALKOHOLI, NIKOTIINITUOTTEET JA MUUT PÄIHTEET
13–17-vuotiailla täytetään ADSUME-nuorten päihdemittari,
joka kartoittaa päihteistä alkoholin, nikotiinituotteet ja muut päihteet.
ADSUME-nuorten päihdemittari (thl.fi) (Tulostettava versio)Huomioi Adsumea täytettäessä: kartoita kysymyksen 1. kohdalla nikotiinituotteista myös sähkösavuke ja muut nikotiinituotteet (nuuska ja nikotiinipussit)
Kysymyksen 2. kohdalla kysy lisäksi kannabiksen käytöstä Huumausaineita-kohdassa
Lisäksi kysytään raha- ja digipelaamisesta:RAHAPELAAMINEN
- Pelaatko rahapelejä?
Jos asiakas vastaa pelaavansa rahapelejä, niin kysy
- Kuinka usein pelaat rahapelejä?
- Miten rahapelaaminen mahdollistuu?
DIGIPELAAMINEN
- Pelaatko digipelejä?
- Miten usein pelaat?
- Millaisia pelejä pelaat?
- Tuottaako pelaaminen huolta tai haittoja (huoli itsellä tai huoltajilla)?
Mikäli kartoittavista kysymyksistä tai ADSUME-testistä nousee esille päihteiden riskikäyttöä tai pelaamisen aiheuttavia haittoja, anna asiakkaalle mini-interventio Ammattilaisten NEUVONTA ‑osion alta.
TUNNISTA RISKIKÄYTTÖ
Kerro asiakkaalle, että yksikössä kartoitetaan päihteiden käyttöä ja pelaamista kaikilta asiakkailta. Hyvä mainita, että keskustelut ammattilaisen kanssa ovat luottamuksellisia
ALKOHOLIN KÄYTTÖ”Tähän käyntiin kuuluu, että täytämme kaikilla alkoholinkäyttöä kartoittavan mittarin”
Täytä asiakkaalla AUDIT-C-testi
AUDIT‑C pdf (paihdelinkki.fi)jos riskipisteet ylittyvät, täytä lisäksi AUDIT- testi
AUDIT pdf (tulostettava versio, paihdelinkki.fi)
Lisäksi kysy seuraavat kartoittavat kysymykset päihteistä ja pelaamisesta:
____________________________________________________________________________________
NIKOTIINITUOTTEET
- Käytätkö jotain nikotiinituotteita?
- Kuinka paljon käytät nikotiinituotteita?
Mikäli asiakkaalla on säännöllistä nikotiinituotteiden käyttöä, pyydä täyttämään toinen seuraavista testeistä:
Fagerströmin-nikotiiniriippuvuus-testi (savuke)
Nuuskatesti (nuuska)
_____________________________________________________________________________________
MUUT PÄIHTEET
Selvitä onko asiakas kokeillut tai käyttääkö huumausaineita, mitä ja kuinka usein.
- Käytätkö tai oletko kokeillut huumausaineita, kannabista tai lääkkeitä päihtymistarkoituksessa?
Jos kyllä
- Mitä päihteitä olet käyttänyt?
- Kuinka usein olet käyttänyt tai käytät huumausaineita?
Yli 18-vuotiaat:
Mikäli asiakas tuo esille kannabiksen käyttöä, pyydä täyttämään kannabiksen käyttöhäiriötä arvioiva CAST-testi
CAST-kannabishanke (kannabishanke.fi)
_____________________________________________________________________________________
RAHAPELAAMINEN
- Pelaatko rahapelejä?
Jos asiakas vastaa pelaavansa rahapelejä, niin kysy
- Kuinka usein pelaat rahapelejä?
Jos asiakas vastaa pelaavansa kerran kuukaudessa tai useammin, pyydä asiakasta täyttämään PGSI-mittari, joka arvioi rahapelaamisen haitallisuutta.
Rahapelaamisen haitat — PGSI pdf (päihdelinkki.fi)
_____________________________________________________________________________________
DIGIPELAAMINEN
- Pelaatko digipelejä?
- Miten usein pelaat?
- Millaisia pelejä pelaat?
- Tuottaako pelaaminen huolta tai haittoja?
Jos asiakas tuo ilmi pelaamisen aiheuttavan haittoja, tai sinulla työntekijänä herää huoli, niin siirry suoraan kohonneen riskin NEUVONTA-osioon.
_____________________________________________________________________________________
Mikäli kartoittavista kysymyksistä tai testeistä nousee esille päihteiden riskikäyttöä, anna asiakkaalle tarvittaessa mini-interventio Ammattilaisten NEUVONTA ‑osion alta.
Neuvonta
Alkoholin ongelmakäytöstä puhutaan, kun riskikäytön rajat ylittyvät.
Kohtalaisen riskin tasoksi katsotaan työikäisillä ja perusterveillä aikuisilla
- naisilla 7 alkoholiannosta viikossa
- miehillä 14 alkoholiannosta viikossa
Alkoholin säännöllinen riskikulutus altistaa mm. seuraaville ongelmille
- Kohonnut verenpaine ja sydämen rytmihäiriö
- Vatsaoireet esim. närästys, ulosteen löysyys, erilaiset vatsakivut
- Suun kuivuminen, hampaiden kuluminen, suun limakalvon muutokset sekä suusyöpä
- Ylipaino
- Unettomuus, ahdistuneisuus, masennus ja muut mielenterveysongelmat
- Hormonihäiriöt
- Aivovammat ja aivoverenvuoto
- Tasapainovaikeudet
- Muistiongelmat
- Tapaturmat ja väkivalta
- Sosiaaliset haitat esim. talousongelmat, ongelmat ihmissuhteissa, yksinäisyys
- Riippuvuuden kehittyminen
- Maksan rasvoittuminen (rasvamaksa), maksakirroosi ja maksasyöpä
- Delirium, eli sekavuustila
- Alkoholiriippuvuuden kehittyminen
Ikääntyneet ovat alttiimpia alkoholin haitoille iän myötä elimistössä tapahtuvien muutosten takia. Riskirajat ylittävästä alkoholinkäytöstä seuraa todennäköisesti merkittäviä terveyshaittoja. Noin joka viidennen yli 65-vuotiaan alkoholinkäyttö ylittää riskirajat. Määritellyt ikärajat ovat suuntaa antavia. Iän myötä alkoholihaittojen riski lisääntyy ja muutoksia alkoholinkäyttöön kannattaa tehdä ennakoiden jo ennen 65 ikävuoden täyttymistä.
Yli 65-vuotiaiden alkoholinkäytön riskirajaksi on määritelty:
- yli 7 alkoholiannosta viikossa
- yli 2 annosta kerralla
Alaikäisillä alkoholinkäyttö vaikuttaa aivojen kehittymiseen. Toistuva humalahakuinen juominen voi aiheuttaa aivoihin pysyviä vaurioita. Alkoholinkäyttö vaikuttaa mm. aivojen etuotsalohkoon, jonka kypsymistä tapahtuu ainakin 20 ikävuoteen saakka. Tämä alue on pääasiallisesti vastuussa mm. toiminnanohjauksesta ja tunnesäätelystä. Päihteidenkäyttö nuorena voi jättää muutoksia näihin toimintoihin, joka näkyvät myöhemmin aikuisiällä.
Alaikäisillä päihteidenkäyttö voi hidastaa tai pahimmillaan jopa pysäyttää normaalin hermoston kypsymisen ja haitta voi jäädä pysyväksi.
Alle 15 vuoden iässä alkoholia kokeilleella on moninkertainen riski myöhemmin alkoholiriippuvuuden kehittymiseen. Nuoret ovat erityisessä riskiryhmässä alkoholimyrkytysten suhteen.
Alaikäisille alkoholinkäyttö ei ole koskaan turvallista, eikä sille voida asettaa turvallisia rajoja!
Riskikäyttäjä pystyy yleensä halutessaan vähentämään juomistaan. Vähentämisen tueksi on saatavilla apua ja omahoito-ohjelmia, joiden myötä voi pohtia suhdettaan alkoholiin.
Katso omahoito-ohjelmat ja materiaalit vähentämisen / lopettamisen tueksi Jatkohoito-osiosta.Apua muutokseen on saatavilla Siun Soten palveluista tai valtakunnallisista palveluista, kts. yhteistiedot jatkohoito-osiosta tai järjestöjen tarjoamaa tukea ‑osiosta
Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on aina riskikäyttöä, ns. turvallisia käyttörajoja ei ole olemassa
Tupakoinnilla tarkoitetaan tässä tupakkatuotteita (savuke, nuuska) ja sähkösavukkeita. Nuuskan käytöstä on nostettu esille omia erityispiirteitä.
Tupakkatuotteiden sisältämä nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Se kulkeutuu savun tai höyryn mukana hengitysteiden kautta keuhkoihin tai imeytyy suun limakalvojen kautta ja siirtyy verenkiertoon nopeasti.
____________________________________________________________________________________
Tupakointi on monien sairauksien riskitekijä ja pahentaa jo todettuja sairauksia:
Sydän- ja verenkiertoelintensairaudet: Sepelvaltimotauti, sydäninfarkti, sydänperäinen äkkikuolema, kohonnut verenpaine ja alaraajojen valtimotauti
Hengityselimistönsairaudet: Keuhkoahtaumatauti, krooninen keuhkoputkitulehdus, astma
Syöpäsairaudet: keuhkosyöpä, kurkunpään syöpä, suusyöpä
Suunsairaudet: Hampaan kiinnityskudosten sairaus, hampaiden menetys, haju- ja makuaistin heikkeneminen, hampaiden reikiintyminen.
Hedelmällisyys: sekä naisen että miehen hedelmällisyyden heikkeneminen
Ihosairaudet:. Tupakointi huonontaa ääreisverenkiertoa ja haavojen paranemista. Monet ihosairaudet, kuten psoriaasi, hankaloituvat tupakoinnin myötäTupakointi on merkittävin ehkäistävissä oleva ennenaikaisen kuolleisuuden aiheuttaja.
- Tupakoitsijan eliniänodote on 10 vuotta vähemmän, kun ei-tupakoivalla
- Tupakoija menettää keskimäärin 10 elinvuotta.
- Tupakointi heikentää merkittävästi monien sairauksien hoitojen tehoa, suurentaa hoitoihin tai toimenpiteisiin liittyvien komplikaatioiden riskiä ja hidastaa muun muassa haavojen ja murtumien paranemista.
Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina
- Haju- ja makuaisti alkavat korjautua muutamassa päivässä
- Yskä ja limannousu lievittyvät 1–2 kuukauden kuluessa
- Keuhkojen toiminta paranee merkittävästi 2–3 kuukauden kuluessa
- Sepelvaltimotaudin ja siitä johtuvan kuoleman riski puolittuu vuodessa
- Tupakoinnin lopettaminen parantaa merkittävästi suun terveyttä. Se esimerkiksi vähentää hampaiden menetystä, pienentää limakalvomuutosten ja suusyövän riskiä
____________________________________________________________________________________
Nuuska
Nuuska valmistetaan jauhetusta tupakasta, johon on lisätty säilöntä- ja makuaineita ja muita lisäaineita. Nuuskaa ei saa ostaa Suomesta, sen myynti on kielletty lähes koko EU:n alueella. Ruotsi ja Norja voivat poikkeusluvan turvin myydä nuuskaa. Nuuskaa käytetään kuitenkin laajalti, erityisesti nuorten keskuudessa. Nuuskan käyttöä pidetään virheellisesti tupakointia vaarattomampana. Nuuskan käyttö vaikuttaa yleisterveyteen, se edistää sydän- ja verisuonisairauksia sekä tyypin 2 diabetesta, vaikuttaa verenpainetta nostavasti ja altistaa muun muassa suu- ruokatorvi- ja mahasyövälle.
- Nuuskasta saa keskimäärin suuremman nikotiiniannoksen kuin tupakasta. Nikotiiniannos on jopa 3–5 kertainen tupakkaan verrattuna.
- Nuuskan käyttöön liittyy korkeampi nikotiiniriippuvuuden syntymisen riski.
- Nuuskaajan hampaat värjäytyvät ja kuluvat helposti.
- Tavallisin nuuskan aiheuttama terveyshaitta on suun paikallinen limakalvovaurio, nuuskaleesio. Se näkyy vaaleana tai harmahtavana, ryppyisenä ja paksuuntuneena kohtana paikassa, jossa nuuskaa useimmiten pidetään.
- Ienrajat vetäytyvät ja syöpyvät ja hampaiden kiinnityskudokset löystyvät.
- Limakalvovaurio paranee useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Vakavat ja pitkälle edenneet limakalvovauriot voivat olla syövän esiasteita.
____________________________________________________________________________________
Sähkösavukkeet
Sähkösavukkeen käyttö on haitallista niin sivullisille kuin itse käyttäjällekin. Sähkösavukkeissa hengitetään höyrystyvää nestettä, joka sisältää yleensä nikotiinia. Sähkösavuketta käyttävillä on havaittu yhtä voimakasta nikotiiniriippuvuutta kuin poltettavia savukkeita käyttävillä. Tutkimustieto sähkösavukkeiden käytön pitkäaikaisvaikutuksista on vielä vähäistä. Kuitenkin viitteitä on siitä, että sähkösavukkeet voivat aiheuttaa muutoksia keuhkojen toimintaan lyhytaikaisenkin käytön aikana ja lisäksi suun sairauksien riski kasvaa.Sähkösavukkeet, sähkötupakka (terveyskirjasto)
Nikotiinituotteiden lopettamiseen ja vähentämiseen on saatavilla apua. Omahoito-materiaaleja löydät asiakkaiden jatkohoito-osiosta. Siun soten terveydenhuollon palvelusta on saatavilla esimerkiksi lääkehoitoa lopettamisen tueksi, kts. Jatkohoito-osio.
Lisäksi järjestöpuolelta ja valtakunnallisista palveluista on saatavissa tukea ja neuvontaaHuumausaineiden ja lääkeaineiden väärinkäyttö ei ole koskaan turvallista ja sille ei voida määrittää turvallisia käyttörajoja. Riskit ja haitat riippuvat monesta eri tekijästä; käytettävästä aineesta, käyttötavasta, käytön tiheydestä ja käyttömääristä. Myös ikä ja terveys vaikuttavat riskien ja haittojen syntymiseen.
Kannabiksessa päihtymystä aiheuttava aine THC (tetrahydrokannabinoli) sitoutuu kannabinoidireseptoreihin, joita on aivoissa sekä ääreishermostossa. Sen vaikutukset elimistössä ovat laajat THC:n vaikutus keskushermostossa on pääosin lamaava.
Kannabiksen vaikutukset vaihtelevat käyttötavan, käytetyn valmisteen, kasvilajikkeen, käyttöympäristön sekä käyttäjän kokemuksen ja henkilökohtaisen herkkyyden mukaan. Myös annoskoolla on suuri merkitystä koettuun vaikutukseen.Käyttö voi aiheuttaa välittömiä haittoja: huonontunut keskittymiskyky, muistin ja psykomotoriikan aleneminen.
Osalla kannabiksen käyttö aiheuttaa voimakkaita mielialaoireita: ahdistuneisuutta, paniikki- ja pelkotiloja, vainoharhoja, psykoottisia oireita, taustalla olevan psyykkisen ongelman pahentumista, pahoinvointia ja sisäänpäin kääntyneisyyttä.
Toistuvan ja pitkäaikaisen käytön myötä myös toleranssi aineen vaikutuksille kasvaa ja riski riippuvuuden kehittymiseen suurenee.
Muita vaikutuksia ovat ääreisverenkierron vilkastuminen, sydämen tykytys, silmän valkuaisten punoitus, silmien, nielun ja suun kuivuminen, huimaus, yskä ja ruokahalun lisääntyminen.
Kannabiksen käyttö on erityisen haitallista nuorille. Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö voi muuttaa aivojen rakennetta ja hermostoa pysyvästi. THC:llä on merkittävä yhteys etuaivolohkoon, hidastaen sen kehittymistä. Kannabiksen käyttö on erityisen haitallista kehittyvälle hermostolle hidastaen ja jopa estäen sen normaalia kehitystä. Vaikutukset voivat olla pysyviä.
Kannabiksen käyttö aiheuttaa kohonneen psykoosiriskin, jo kannabiksen kertakäyttö voi laukaista joillain henkilöillä psykoosioireita. Kannabista runsaasti käyttävällä on kaksinkertainen riski sairastua skitsofreniaan.Riskiä lisäävät käytön aloitus alle 16-vuotiaana, suvussa kulkeva psykoosisairauksien rasite ja aiemmat psykoosityyppiset kokemuksetPitkään jatkunut kannabiksen käyttö altistaa mielenterveyshäiriöiden kehittymiselle, psykoosille sekä skitsofrenialle.
___________________________________________________________________________________
Kannabiksen käytön lopettamiseen ja vähentämiseen on saatavilla apua. Omahoito-materiaaleja löydät asiakkaiden jatkohoito-osiosta.
Apua muutokseen on saatavilla myös Siun Soten palveluista tai valtakunnallisista palveluista, kts. yhteistiedot jatkohoito-osiosta tai järjestöjen tarjoamaa tukea –osiosta.
___________________________________________________________________________________
Yleisimmät huumausaineet ovat jaoteltu kolmeen yläluokkaan niiden vaikutustapojen mukaisesti; Stimulantit (keskushermostoa kiihdyttävät), Opiaatit (keskushermostoa lamaavat ja kipua poistava) ja Hallusinogeenit (aistiharhoja tuovat huumausaineet).
Huumausaineiden käytön riskeihin vaikuttavat monet tekijät ja jokaisella huumausaineryhmällä on omat erityisriskinsä. Kuitenkin kaikkien huumausaineiden käytön kohdalla suuri riskitekijä on yliannostus ja akuuttiin päihtymystilaan liittyvät, jopa hengenvaaralliset riskit.
Lisäksi useiden huumausaineiden kohdalla tyypillistä on nopea fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden syntyminen. Huumausaineiden käyttö lisää psyykkisiä- ja fyysisiä terveysongelmia sekä sosiaalisia ongelmia.
___________________________________________________________________________________
Huumausaineiden käytön lopettamiseen on saatavilla apua. Omahoito-materiaaleja löydät asiakkaiden jatkohoito-osiosta.
Apua muutokseen on saatavilla Siun soten palveluista tai valtakunnallisista palveluista, kts. yhteistiedot jatkohoito-osiosta tai järjestöjen tarjoamaa tukea –osiosta.
____________________________________________________________________________________
Alla olevasta päihdelinkin pikatieto-osiossa, on tietoa yleisimmistä huumausaineista ja niiden vaikutuksista sekä riskeistä.
Lääkkeiden väärinkäytöllä viitataan lääkkeiden ei-lääkinnälliseen käyttöön, joka on reseptilääkkeiden käyttöä ilman lääkärin määräystä, suurempina annoksina tai eri tarkoituksiin kuin on määrätty. Lääkkeiden väärinkäyttöön liittyy hyvin usein myös sekakäytön riski. Sekakäytöllä tarkoitetaan alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäyttöä tai eri lääkeaineiden ja huumausaineiden yhteiskäyttöä.
Sekakäytössä vaikutukset ovat ennalta-arvaamattomia. Aineet voivat vaikuttaa yhteiskäytössä eri tavoin, esimerkiksi lisäten toisen aineen päihdyttävää vaikutusta. Joidenkin aineiden yhteisvaikutukset voivat olla jopa hengenvaarallisia.
Kaikki keskushermostoa lamaavat lääkkeet, erityisesti unilääkkeet, voivat aiheuttaa vakavan vaaratilanteita (hengityslaman) alkoholin kanssa. Myöskään lihasrelaksanttien tai rauhoittavien lääkkeiden kanssa ei alkoholia tulisi käyttää.
Ikääntyneillä on usein säännöllistä lääkitystä, jolloin tulisi olla erityisen tarkka mm. alkoholin ja lääkeaineiden yhteisvaikutuksista tai lääkeaineiden keskinäisistä vaikutuksista.
Lääkkeiden väärinkäyttö lisää kuolleisuusriskiä. Lääkkeiden väärinkäytössä riippuvuuden kehittymisen riski on suuri.
___________________________________________________________________________________
Lääkkeiden väärinkäytön lopettamiseen on saatavilla apua.
Apua muutokseen saat Siun Soten palveluista tai valtakunnallisista palveluista, kts. yhteistiedot jatkohoito-osiosta tai järjestöjen tarjoamaa tukea –osiosta.
___________________________________________________________________________________
Suurin osa suomalaisista pelaa rahapelejä maltillisesti ilman haittoja. Kuitenkin osalle rahapelaaminen voi aiheuttaa erilaisia haittoja. Pahimmillaan runsas rahapelaaminen voi johtaa ongelmalliseen pelaamiseen tai rahapeliriippuvuuteen. Rahapelaamisen kielteiset vaikutukset liittyvät usein talouteen, suoriutumiseen opinnoissa tai työelämässä sekä fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.
Riskipelaaminen:
Riskitason rahapelaaminen tarkoittaa pelaamista, joka aiheuttaa yksittäisiä haittoja. Se edeltää usein varsinaisen rahapeliongelman kehittymistä.
Riskipelaamiseksi katsotaan, kun pelaamista on usein ja pelataan useita erilaisia rahapelejä. Lisäksi suurentunut riski on myös, mikäli pelaaja pelaa useampaa korkean riskin rahapeliä. Riskipelaamisessa tapahtuu yleensä ylilyöntejä rahan ja ajankäytön suhteen.
Korkean riskin rahapelejä ovat:
- urheiluvedonlyönti
- nettiarvat
- nopeat päivittäiset arvontapelit
- rahapeliautomaatit
- kasinopelit, kuten ruletti ja Blackjack
- nettikasinopelit
- nettipokeri
Ongelmallinen pelaaminen:
• Pelaamisen haitat näkyvät elämän eri osa-alueilla, teoissa, tunteissa, terveydessä ja taloudessa. Haitat voivat ulottua läheisiin.
• voidaan huomata selkeitä muutoksia käyttäytymisessä mm. ärtyneisyys, pelaamisen salailu ja peittely läheisiltä
Rahapeliriippuvuus:
• Toiminnallinen riippuvuus.
• Pakonomainen tarve pelata rahapelejä.
• Pelaaminen aiheuttaa vakavia taloudellisia, psyykkisiä, sosiaalisia ja fyysisiä haittoja sekä vaikuttaa vahvasti pelaajan arkeen, hyvinvointiin ja läheisiin.
• Pelaamisen vähentäminen ja lopetusyritykset voivat aiheuttaa vieroitusoireita.
_____________________________________________________________________________________
Rahapelaamisen vähentämiseen ja lopettamiseen on saatavilla apua. Omahoito-materiaaleja löydät asiakkaiden jatkohoito-osiosta.
Apua muutokseen on saatavilla myös Siun Soten palveluista tai valtakunnallisista palveluista, kts. yhteistiedot jatkohoito-osiosta tai järjestöjen tarjoamaa tukea –osiosta.
_____________________________________________________________________________________
Digipelaamisen ongelmallisuutta pohdittaessa tärkeäksi nousee pelaajan oma henkilökohtainen kokemus tilanteesta.
Pelkkä peliaika ei kerro pelaamisen ongelmallisuudesta, mutta runsas peliaika lisää riskiä digipelaamisen kehittymisestä ongelmalliseksi.
Ongelmallinen digipelaaminen
Useimmiten ongelmallinen digipelaaminen näyttäytyy pelimaailman ulkopuolisen arjen kaventumisena ja pelimaailman ensisijaisena ajanvieton, sosiaalisuuden ja merkityksellisyyden hakemisen paikkana.
Ongelmalliseen digipelaamiseen on yhdistetty erilaisia psykososiaalisen hyvinvoinnin ongelmia, kuten masennusta ja ahdistusta, univaikeuksia sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen vähyyttä, arjen hallintaan liittyviä (vuorokausirytmi, ajankäyttö, poissaolot, velvollisuuksien laiminlyönti) ongelmia.
Lisäksi se voi aiheuttaa fyysisiä oireita kuten: tuki- ja liikuntaelinten haittoja, silmien väsymistä ja väsymystä.
Jatkuvat pelihaitat kertovat pelaajan vaikeudesta hallita pelaamistaan. Tällöin voidaan puhua ongelmallisesta pelaamisesta. Siinä on myös kyse pelaamisen ja ongelmien kytkeytymisestä yhteen. Keskeistä on pelaamisen haitalliset seuraukset: mm. hyvinvointiin, terveyteen, arjen sujumiseen, talouteen tai ihmissuhteisiin, kuten parisuhteeseen.
Ongelmallinen pelaaminen siis ylläpitää, pahentaa tai synnyttää ongelmia pelaamisen ulkopuolisessa elämässä. Pelaaja ei joko halua tai kykene muuttamaan pelitapojaan, vaikka tunnistaisi niiden haitalliset seuraukset.
_____________________________________________________________________________________
Mikäli digipelaaminen herättää sinussa huolta, voit tutustua Omahoito-materiaaleihin asiakkaiden jatkohoito-osiosta.
Apua muutokseen on saatavilla myös Siun Soten palveluista tai valtakunnallisista palveluista, kts. yhteistiedot jatkohoito-osiosta tai järjestöjen tarjoamaa tukea –osiosta.
_____________________________________________________________________________________
Mini-interventiot
Mini-interventio, eli lyhytneuvonta pitää sisällään päihteiden käytön ja pelaamisen puheeksioton, riskikäytön tunnistamisen, neuvonnan ja seurannan järjestämisen. Jos keskustelussa nousee huoli asiakkaan päihteidenkäytöstä tai pelaamisesta, tarjotaan mini-interventio, ennen kuin vakavaa haittaa tai riippuvuutta ehtii syntyä. Mini-interventio on kustannustehokas keino vähentää päihteistä aiheutuvien vakavampien haittojen riskiä
Mini-intervention perusedellytyksenä on tiedostaa päihteiden riskikäytön yleisyys ja kysyä aktiivisesti potilaiden päihteidenkäytöstä. Neuvonta suhteutetaan potilaan tilanteeseen.
Asiakkaalle kerrotaan päihteidenkäytön tai pelaamisen haittavaikutuksista ja häntä motivoidaan sekä suullisilla, että mahdollisuuksien mukaan kirjallisilla ohjeilla, muutamaan toimintaansa. Tapaamisen lopuksi sovitaan tarvittaessa muutama seurantakäynti.
Alkoholin riskirajat
Riskikäytöksi luokitellaan naisilla 7 annosta viikossa, miehillä 14 annosta viikossa
Alaikäisen alkoholinkäyttö luokitellaan aina riskikäytöksi.
Yli 65-vuotiailla riskikäytön rajana pidetään yli 2 annosta kerralla tai 7 annosta viikossa
Anna asiakkaalle mini-interventio /motivoivaa neuvontaa mittareiden pisteiden mukaisesti
ADSUME 0–3 pistettä
AUDIT‑C naiset alle 5 pistettä, miehet alle 6 pistettä
AUDIT naiset 0–6 pistettä, miehet 0–7 pistettä
Yli 65-vuotiailla suositellaan matalampia AUDIT ‑pisterajoja (alle 5 pistettä = ei riskikäyttöä)
Alkoholi ja puheeksiotto THL
Anna voimavaroja vahvistava interventio
Tuo esille, että huolta päihteiden käytöstä ei herää. Riskikulutuksen rajoista on hyvä kertoa, vaikka oma käyttö ei riskikäyttöä olisikaan.
Alaikäiset
- Nuorten kohdalla on tärkeää vahvistaa päihteettömyyttä. Keskustele nuoren voimavaroista. ihmissuhteet, koti, työpaikka, koulu, ystävät, sosiaaliset taidot, harrastukset, itsetunto, mieliala.
- Vaikka nuorella itsellään ei olisi päihteidenkäyttöä, on tärkeä selvittää perheen / lähipiirin päihteidenkäytön tilanne.
- Anna myönteinen palaute raittiudesta
- Keskustelua selviämiskeinoista tilanteissa, joissa päihteitä saatetaan tarjota ja kuinka niissä tilanteessa toimisi / voisi toimia.
- Nuorta tulee kannustaa puhumaan päihteistä vanhempien tai luotettavien aikuisten kanssa.
Yli 65-vuotiaat
Ikääntyneillä alkoholin riskirajat ovat matalammat, koska alkoholin haitat lisääntyvät iän myötä. Keskustele ikääntyneen kanssa hänen voimavaroistaan ja syistä, jonka vuoksi juomattomuus / kohtuukäyttö on tärkeää. Elämänmuutokset voivat olla joillain laukaiseva tekijä alkoholinkäytön lisääntymiselle.
Täysraittiutta suositellaan asiakkaalle, mikäli hänellä on sairauden hoitoon lääkitys, jonka kanssa alkoholia ei tulisi käyttää lainkaan
- Uni- ja rauhoittavat lääkkeet
- Trisykliset masennuslääkkeet
- Keskushermostoon vaikuttavat kipulääkkeet
- Eräät antibiootit (esim. metronidatsoli) ja epilepsialääkkeet
Lisäksi erityistä varovaisuutta alkoholinkäytössä tulee huomioida, jos käytössä on
- Diabeteslääkitys (erityisesti insuliinihoito)
- Tulehduskipulääkitys
- Nesteenpoistolääkitys
- Sydän- ja verenpainelääkkeet
- Varfariini (Marevan), muut antikoagulantit (Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana)
- Potenssi- ja eturauhasen liikakasvulääkkeet
Ota myös ikääntyneen läheisen / omaishoitajan kanssa päihteet puheeksi, vaikka päihteiden käyttöä ei kuvautuisikaan.
ADSUME 4–12 pistettä
AUDIT naiset 7–10 pistettä, miehet 8–10 pistettä -> Riskit lievästi kasvaneet Pisteet 11–14 -> riskit selvästi kasvaneet
yli 65-vuotiailla suositellaan matalampia pisterajoja. Riskikulutus AUDIT 5 pistettä tai yli
Alkoholi ja puheeksiotto (THL)
”Testien pistemäärien mukaan alkoholinkäyttösi ylittää riskirajat, näin ollen meidän olisi hyvä tarkastella yhdessä alkoholinkäyttöäsi”
Anna asiakkaalle mini-interventio alla olevan mallin mukaan
Lyhyen ja pitkän aikavälin haitat riskikulutuksessa
Kysy asiakkaalta onko alkoholin käytöstä aiheutunut fyysisiä, psyykkisiä tai sosiaalisia haittoja.
Interventiossa huomioidaan asiakkaan kokonaistilanne ja annetaan interventio mm. perussairaudet, ikä ja elämäntilanne huomioiden.
Alkoholin säännöllinen käyttö lisää mm. ahdistuneisuutta, univaikeuksia ja kohottaa verenpainetta.
Riskikäyttö ei välttämättä ole vielä aiheuttanut terveydellisiä haittoja, mutta niiden ilmaantumiseen on suuri todennäköisyys, mikäli alkoholinkäyttö jatkuu riskitasolla.
Alkoholin riskikulutus altistaa mm. seuraaville ongelmille
- Kohonnut verenpaine ja sydämen rytmihäiriö
- Vatsaoireet esim. närästys, ulosteen löysyys, erilaiset vatsakivut
- Ylipaino
- Unettomuus, ahdistuneisuus, masennus ja muut mielenterveysongelmat
- Hormonihäiriöt
- Suun kuivuminen, hampaiden kuluminen, suun limakalvon muutokset sekä suusyöpä
- Aivovammat ja aivoverenvuoto
- Tasapainovaikeudet
- Muistiongelmat
- Tapaturmat ja väkivalta
- Sosiaaliset haitat esim. talousongelmat, ongelmat ihmissuhteissa, yksinäisyys
- Riippuvuuden kehittyminen
- Maksan rasvoittuminen (rasvamaksa), maksakirroosi ja maksasyöpä
- Delirium, eli sekavuustila
- Alkoholiriippuvuuden kehittyminen
Humalatila aiheuttaa erityisesti suurentuneen riskin tapaturmille ja väkivaltatilanteille.
Alaikäisillä alkoholinkäyttö vaikuttaa aivojen kehittymiseen. Toistuva humalahakuinen juominen voi aiheuttaa aivoihin pysyviä vaurioita. Alkoholinkäyttö vaikuttaa mm. aivojen etuotsalohkoon, jonka kypsymistä tapahtuu ainakin 20 ikävuoteen saakka. Tämä alue on vastuussa mm. toiminnanohjauksesta ja tunnesäätelystä. Päihteidenkäyttö nuorena voi jättää muutoksia näihin toimintoihin, joka näkyvät myöhemmin aikuisiällä.
Alaikäisillä päihteidenkäyttö voi hidastaa tai pahimmillaan jopa pysäyttää normaalin hermoston kypsymisen ja haitta voi jäädä pysyväksi.
Alle 15 vuoden iässä alkoholia kokeilleella on moninkertainen riski myöhemmin alkoholiriippuvuuden kehittymiseen. Nuoret ovat erityisessä riskiryhmässä alkoholimyrkytysten suhteen.
Alaikäisille alkoholinkäyttö ei ole koskaan turvallista, eikä sille voida asettaa turvallisia rajoja!
Yli 65-vuotiaat ovat alkoholihaitoille alttiimpia. Ikääntynyt humaltuu helpommin ja keskushermoston alkoholin sietokyky heikentyy. Alkoholin hajoaminen ja poistuminen elimistöstä hidastuu. Ikääntyneillä alkoholin käyttö lisää erityisesti tapaturmariskiä, aivotapahtumien riskiä sekä monien perussairauksien oireiden ja hoidon vaikeutumista. Yleensä ikääntyneellä on käytössä lääkehoitoa, joka ei sovi yhteen alkoholin kanssa. Lääkkeiden ja alkoholin käytön yhteisvaikutukset voivat olla jopa hengenvaarallisia.
Tietoiskut alkoholin vaikutuksista, voit käydä näitä läpi asiakkaan kanssa tai perehtyä itse
Kysy asiakkaalta onko hänen kanssaan aiemmin keskusteltu alkoholinkäytöstä.
Voit herätellä keskustelua kysymällä:
- Onko asiakas ajatellut vähentää alkoholin käyttöä?
- Millainen suhde asiakkaalla on alkoholiin?
- Mitä hyvää alkoholinkäytön vähentämisestä voisi seurata?
- Miten alkoholinkäytön vähentäminen vaikuttaisi esimerkiksi ihmissuhteisiisi?
__________________________________________________________________________________
Motivoinnin muistilista
- Motivoida voi asiakkaan terveydentilaan vedoten, erityisesti jos merkkejä alkoholin riskikulutuksen haitoista.
- Muista voimavaralähtöisyys ja neutraalit kysymykset.
- Kuuntele ja ymmärrä mitä asiakas kertoo ja kunnioita hänen näkökantaansa
Vaikka asiakas ei olisi käynnillä motivoitunut tavoittelemaan päihteettömyyttä tai käytön vähentämistä, voi näin kuitenkin olla tulevaisuudessa.
__________________________________________________________________________________
Mini-intervention annetaan tarvittaessa säännöllisin väliajoin (n. 1–2 vuoden välein)
Voit arvioida asiakkaan muutosmotivaatiota muutosvaihemallin hoitosuunnitelman mukaisesti.
Mikäli asiakas on motivoitunut muutokseen, voit pyytää häntä pohtimaan seuraavia asioita:
- Minkä tavoitteen asiakas haluaa asettaa alkoholinkäyttöön liittyen?
- Mitä muutoksia hän toivoo alkoholinkäyttöön kuukauden / puolen vuoden / vuoden päästä?
- Miten voit päästä kohti asettamaasi tavoitetta?
- Millaisia muutoksia asettamasi tavoitteet edellyttävät?
VINKKI! Pyydä asiakasta esimerkiksi listaamaan alkoholinkäytön hyödyt / haitat sekä alkoholinkäytön lopettamisen hyödyt / haitat
Harjoitus: Arvioi muutoksen edut ja haitat pdf (mielenterveystalo.fi)
Pyydä asiakasta itseään asettamaan tavoitteet alkoholinkäytölleen
- Juomamäärien tai juomakertojen vähentäminen. Pyydä täyttämään esimerkiksi juomapäiväkirjaa muutaman viikon ajalta.
- Mikäli terveydentila selvästi edellyttää täysraittiutta, muista tuoda lopettaminen esiin yhtenä vaihtoehtona
Tarjoa asiakkaalle apua alkoholinkäytön vähentämiseen tai lopettamiseen.
Sovi seurantakäynti / puhelu 2–6 viikon päähän.
Seurantakäynnillä voitte käydä läpi mm. seuraavia asioita- Tavoitteiden tarkastelu; onnistuitko asettamissasi tavoitteissa? Tuntuiko jokin vaikealta? Vai oliko muutos helppo ‑mitkä asiat siihen vaikuttivat?
- Jos tavoitteet eivät täyttyneet; onko tarpeellista asettaa uudet, aiempaa matalammat tavoitteet? Miten tavoitteisiin voitaisiin päästä? Mitä muutoksia tulisi tapahtua, että tavoitteet onnistuisivat?
- Käykää läpi juomapäiväkirjan tulokset, omahoito-ohjelmien etenemistä, tai yhdessä keskustellen omahoito ohjelmia.
Mikäli interventiota antaneessa yksikössä seurantakäyntiä tai puhelua ei ole mahdollista toteuttaa, anna asiakkaalle tietoa, mihin hän voi jatkossa olla yhteydessä, mikäli tarvitsee ohjausta tai tukea tilanteessaan. Siun sotessa apua sekä matalan kynnyksen ohjausta tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattori.
Arvioi seurantakäyntien jatkojen tarve. Mikäli hoitoketjun mukaisesti annettu lyhytneuvonta / seuranta ei kuvaudu riittävänä tai asiakkaan vointi muuttuu, ota yhteys mielenterveys ja päihdepalveluihin jatkohoidon suunnittelemiseksi. seuraa JATKOHOITO-osiossa annettuja ohjeita.
Alaikäisten kohdalla alkoholin riskikulutuksessa otetaan yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluihin jatkohoidon järjestämiseksi sekä lapsiperheiden palveluiden PTA-yksikköön sosiaalihuollon tarpeen arvioimiseksi, seuraa jatkohoito-osioon.
ADSUME 10 pistettä tai enemmän (14–15v)
13 pistettä tai enemmän (16–18v)
AUDIT 15 pistettä tai enemmän
___________________________________________________________________________________
Anna motivoivaa neuvontaa
Lyhyen ja pitkän aikavälin haitat suurkulutuksessa
Alkoholin ongelmakäyttöä on, kun suuren riskin kulutus täyttyy. Kyseisillä annosmäärillä sairastavuus lisääntyy ja kuolleisuusriski suurentuu merkittävästi.
Käyttöä tulisi vähentää viimeistään tässä vaiheessa.
Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa mm.
- Kohonnutta verenpainetta ja sydämen rytmihäiriöitä
- Vatsaoireita esim. närästys, ulosteen löysyys, erilaiset vatsakivut
- Ylipainoa
- Unettomuutta, ahdistuneisuutta, masennusta ja muita mielenterveysongelmia
- Hormonihäiriöitä
- Aivovammoja ja aivoverenvuotoja
- Tasapainovaikeuksia
- Muistiongelmia
- Tapaturmia ja väkivaltaisuutta
- Sosiaalisia haittoja esim. talousongelmia, ongelmia ihmissuhteissa, yksinäisyyttä
- Maksan rasvoittuminen (rasvamaksa), maksakirroosia ja maksasyöpää
- Deliriumia, eli sekavuustilan
- Alkoholiriippuvuuden kehittymisen
Runsaana jatkuva alkoholin käyttö aiheuttaa maksasolujen tulehdusta, joka johtaa maksan rasvoittumiseen ja jatkuessaan sidekudoksen muodostumiseen ja kirroosiin. Alkoholi on yleisin äkillisen ja kroonisen haimatulehduksen aiheuttaja.
Alkoholiriippuvuutta sairastavilla ja alkoholin suurkuluttajilla esiintyy runsaasti neurologisia ja psykiatrisia ongelmia. Epilepsiariski on kymmenkertainen ja aivovammat ovat noin kolme kertaa yleisempiä kuin muussa väestössä. Pikkuaivojen surkastuminen, erilaiset ääreishermojen sairaudet ja muistihäiriöt ovat yleisiä.
Ikääntyneet (yli 65-vuotiaat): Alkoholin ongelmakäyttö voi ilmaantua missä iässä tahansa. Noin kolmasosalla ikääntyneistä ongelmakäyttäjistä se on alkanut myöhäisessä vaiheessa. Ikääntyneet ovat alkoholihaitoille alttiimpia. Ikääntynyt humaltuu helpommin ja keskushermoston alkoholin sietokyky heikentyy. Tapaturmariskit ovat selkeästi suurentuneet suurkulutuksessa. Myös lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutuksiin tulee tarvittaessa puuttua.
Mikäli asiakas käyttää runsaasti päihteitä ja huoli hänen tilanteestaan ja pärjäämisestään herää, voit tehdä Huoli-ilmoituksen sosiaalihuoltoon. Kts. Jatkohoito-osio
Alaikäisten kohdalla runsas alkoholinkäyttö on erityisen vaarallista. Nuorilla alkoholimyrkytykset ovat yleisempiä kuin muilla käyttäjillä: nuorten alkoholinkäyttö on usein humalahakuista ja heillä alkoholi pienentää usein voimakkaasti verensokeriarvoa. Nuorena aloitettu alkoholinkäyttö moninkertaistaa riskin alkoholiriippuvuuden kehittymiseen. Moniongelmaisuuden tunnistaminen alkoholinkäytön yhteydessä sekä yhteistyö viranomaisten ja muiden tahojen välillä on aiheellista.
____________________________________________________________________________________
Yli 18-vuotiaat:
Mikäli asiakkaalla kuvautuu korkean riskin alkoholin käyttöä, tulee asiakkaalle järjestää ja tarjota jatkohoitoa. Konsultoi Siun Soten mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattoria jatkohoidon järjestelyistä.
Mikäli asiakkaalla on alkoholinkäytön lisäksi muiden päihteiden sekakäyttöä, alkoholinkäyttö on päivittäistä ja runsasta, ota yhteyttä jatkohoidon suunnittelemiseksi Siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluihin TAI akuuteissa tilanteissa päivystyksellisiin palveluihin. Seuraa Jatkohoito-osioon.
Jos asiakas kieltäytyy hoidosta, tarjoa kuitenkin mahdollisuutta siihen, että voitte tavata seuraavan kerran ja keskustella asiasta uudelleen. Tarjoa tapaaminen / yhteydenotto 1–2 viikon päähän.
Alle 18-vuotiaat: Alaikäisten kohdalla korkean riskin alkoholinkäytössä otetaan yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluihin jatkohoidon järjestämiseksi sekä lapsiperheiden palveluiden PTA-yksikköön, johon tehdään lastensuojeluilmoitus alaikäisen runsaasta alkoholinkäytöstä kts. Jatkohoito-osio____________________________________________________________________________________
ADSUME- testin mukaan nuorella ei ole nikotiinituotteiden käyttöä tai satunnainen käyttö
Fagerström-testi: 0–2 pistettä
(vähäinen nikotiiniriippuvuus)
Nuuskatesti: 0–3 pistettä
(vähäinen nikotiiniriippuvuus)
__________________________________________________________________________________
Anna positiivista palautetta nikotiinittomuudesta:
Keskustele asiakkaan kanssa kokeilujen syistä/ taustoista:
Kannusta nikotiinittomuuteen ja kerro satunnaisen nikotiinituotteiden käytön riskeistä.
__________________________________________________________________________________
Alaikäiset:
Nuorten kohdalla nikotiinituotteiden käytön aloituksen ehkäisyssä tulee huomioida aloittamisen riskitekijät, kuten vertaisten tupakointi, vanhempien tupakointi ja ongelmat koulunkäynnissä.
Nuorten kohdalla on tärkeää vahvistaa päihteettömyyttä. Keskustele nuoren voimavaroista mm. ihmissuhteet (koti, työpaikka, koulu, ystävät), sosiaaliset taidot, harrastukset, itsetunto, mieliala.
Keskustelua selviämiskeinoista tilanteissa, joissa nikotiinituotteita saatetaan tarjota ja kuinka niissä tilanteessa toimisi / voisi toimia
ADSUME- testin mukaan nuorella on päivittäistä nikotiinituotteiden käyttöä
FAGERSTRÖM: 3–6 pistettä
NUUSKATESTI: 4–5 pistettä
(kohtalainen nikotiiniriippuvuus)
Anna mini-interventio nikotiinista alla olevien ohjeiden mukaisesti
Tupakkatuotteiden tai nikotiinituotteiden käyttöä pidetään aina riskikäyttönä, turvallisia käyttörajoja ei ole.
Tupakoinnilla tarkoitetaan tässä tupakkatuotteita (savuke, nuuska) ja sähkösavukkeita. Nuuskan käytöstä on nostettu esille omia erityispiirteitä.
Tupakkatuotteiden sisältämä nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Se kulkeutuu savun tai höyryn mukana hengitysteiden kautta keuhkoihin tai imeytyy suun limakalvojen kautta ja siirtyy verenkiertoon nopeasti.
_________________________________________________________________________________
Suositus on, että nikotiinituotteiden käyttö tulee pyrkiä lopettamaan kokonaan. Paras terveyshyöty on pysyvästä käytön lopettamisesta. Jos käytön kokonaan lopettaminen on asiakkaalle hankalaa, myös vähentämisestä on asiakkaalle terveydellistä hyötyä.
Tupakointi on monien sairauksien riskitekijä ja pahentaa jo todettuja sairauksia:
Sydän- ja verenkiertoelintensairaudet: Sepelvaltimotauti, sydäninfarkti, sydänperäinen äkkikuolema, kohonnut verenpaine.
Hengityselimistönsairaudet: Keuhkoahtaumatauti, krooninen keuhkoputkitulehdus, astma
Syöpäsairaudet: keuhkosyöpä, kurkunpään syöpä
Suunsairaudet: parodontiitti, eli hampaan kiinnityskudosten sairaus, hampaiden menetys, haju- ja makuaistin heikkeneminen, hampaiden reikiintyminen
Hedelmällisyys: sekä naisen että miehen hedelmällisyyden heikkeneminen
Lopettaminen kannattaa aina
- Haju- ja makuaisti alkavat korjautua muutamassa päivässä
- Yskä ja limannousu lievittyvät 1–2 kuukauden kuluessa
- Keuhkojen toiminta paranee merkittävästi 2–3 kuukauden kuluessa
- Sepelvaltimotaudin ja siitä johtuvan kuoleman riski puolittuu vuodessa
- Tupakoinnin lopettaminen parantaa merkittävästi suun terveyttä. Se esimerkiksi vähentää hampaiden menetystä, pienentää limakalvomuutosten ja suusyövän riskiä
__________________________________________________________________________________
Nuuska
Nuuska valmistetaan jauhetusta tupakasta, johon on lisätty säilöntä- ja makuaineita ja muita lisäaineita. Nuuskaa ei saa ostaa Suomesta, sen myynti on kielletty lähes koko EU:n alueella. Ruotsi ja Norja voivat poikkeusluvan turvin myydä nuuskaa. Nuuskaa käytetään kuitenkin laajalti, erityisesti nuorten keskuudessa. Nuuskan käyttöä pidetään virheellisesti tupakointia vaarattomampana. Nuuskan käyttö vaikuttaa yleisterveyteen, se edistää sydän- ja verisuonisairauksia sekä tyypin 2 diabetesta, vaikuttaa verenpainetta nostavasti ja altistaa muun muassa suu- ruokatorvi. ja mahasyövälle.
- Nuuskasta saa keskimäärin suuremman nikotiiniannoksen kuin tupakasta. Nikotiiniannos on jopa 3–5 kertainen tupakkaan verrattuna.
- Nuuskan käyttöön liittyy korkeampi nikotiiniriippuvuuden syntymisen riski.
- Nuuskaajan hampaat värjäytyvät ja kuluvat helposti.
- Tavallisin nuuskan aiheuttama terveyshaitta on suun paikallinen limakalvovaurio, nuuskaleesio. Se näkyy vaaleana tai harmahtavana, ryppyisenä ja paksuuntuneena kohtana paikassa, jossa nuuskaa useimmiten pidetään.
- Ienrajat vetäytyvät ja syöpyvät ja hampaiden kiinnityskudokset löystyvät.
- Limakalvovaurio paranee useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Vakavat ja pitkälle edenneet limakalvovauriot voivat olla syövän esiasteita.
__________________________________________________________________________________
Sähkösavukkeet
Sähkösavukkeen käyttö on haitallista niin sivullisille kuin itse käyttäjällekin. Sähkösavukkeissa hengitetään höyrystyvää nestettä, joka sisältää yleensä nikotiinia. Sähkösavuketta kuumennettaessa muodostuu soluja vaurioittavia happiradikaaleja kuten poltetuissa savukkeissakin. Nämä aiheuttavat keuhkosoluissa tulehduksenomaisen reaktion sekä altistavat suun alueen sairauksille. Sähkösavuketta käyttävillä on havaittu yhtä voimakasta nikotiiniriippuvuutta kuin poltettavia savukkeita käyttävillä. Tutkimustieto sähkösavukkeiden käytön pitkäaikaisvaikutuksista on vielä vähäistä. Kuitenkin viitteitä on siitä, että sähkösavukkeet voivat aiheuttaa muutoksia keuhkojen toimintaan lyhytaikaisenkin käytön aikana ja lisäksi suun sairauksien riski kasvaa.Kysy asiakkaan tupakoinnista ja siitä, mitä hän itse ajattelee tupakoinnistaan ja lopettamisesta.
1. Oletko aikaisemmin yrittänyt lopettaa?
2. Onko lopettamiseen tarjottu apua?
3. Mikä saisi sinut harkitsemaan tupakoinnin/nuuskan käytön lopettamista?
___________________________________________________________________________________
Motivoinnin muistilista
- Motivoida voi asiakkaan terveydentilaan vedoten, erityisesti jos merkkejä nikotiinituotteiden käytön haitoista, kts. Yllä oleva lyhytneuvonnan osuus.
- Muista voimavaralähtöisyys ja neutraalit kysymykset.
- Kuuntele ja ymmärrä mitä asiakas kertoo ja kunnioita hänen näkökantaansa
___________________________________________________________________________________
Nuorten kohdalla lopettamiskehotus kannattaa kytkeä nuoren elämäntilanteeseen ja terveydentilaan; esimerkiksi vaikutukset ihon kuntoon, fyysiseen suorituskykyyn, suun terveyteen sekä seksuaalitoimintoihin ja ehkäisyyn ovat lähellä nuorten arkielämää.
Kartoita asiakkaan motivaatio muutokselle.
Jos ei asiakas ei ole motivoitunut muutokseen, kunnioita päätöstä ja tarjoa mahdollisuutta palata asiaan seuraavilla käyntikerroilla
Jos asiakas on motivoitunut lopettamaan/vähentämään, niin kerro mahdollisista vieroitusoireista.
- Tupakoinnin lopettamisesta johtuva elimistön nikotiinipitoisuuden pieneneminen aiheuttaa pääosan vieroitusoireista.
- Fyysiset vieroitusoireet alkavat 2–12 tunnin kuluessa tupakoinnin lopettamisen jälkeen, ovat huipussaan 1–3 vuorokauden kuluttua ja kestävät keskimäärin 3–4 viikkoa.
- ärtyisyys
- huonovointisuus
- kärsimättömyys
- tupakanhimo
- levottomuus
- keskittymisvaikeudet
- univaikeudet
- päänsärky
- makean himo ja ruokahalun lisääntyminen
Nikotiinikorvaushoito:
Nikotiinikorvaushoitoa on hyvä suositella lopettamista yrittäville tupakoijille, jotka polttavat yli 10 savuketta päivässä
Kaikki nikotiinikorvaushoitovalmisteet tehoavat tupakasta vieroituksessa ja lisäävät onnistumismahdollisuutta noin 1,5–2,5‑kertaiseksi riippumatta muusta vieroitustuesta. Nikotiinikorvaushoito sopii myös nuuskasta eroon pyrkiville. Katso lisätietoa korvaushoidosta käypähoitosuosituksesta
Pyydä asiakasta asettamaan tavoitteet omalle nikotiinituotteiden käytön vähentämiselle/lopettamiselle:
Esimerkiksi asteittainen lopettaminen, päivittäisen tupakka/nuuskamäärän vähentäminen.
Tehdään yhdessä vieroitussuunnitelma:
- Kirjataan ylös vieroituksen aikataulu
- Kirjaltaan tapaamiskerrat ja ohjaus
- Lisäksi kirjataan ylös käytettävät korvausvalmisteet
- Vieroitussuunnitelmaa tehtäessä on hyvä puhua aikaisemmista lopettamisyrityksistä, relapseista, ja ennakoida tarvittavaa relapsin ehkäisyä
Asiakkaan voi ohjata pitämään kotona tupakkapäiväkirjaa, johon palataan seuraavilla käyntikerroilla.
Tupakkalomake pdf (terveysportti.mobi)
Tue asiakkaan asettamia tavoitteita. Käykää läpi järjestöjen tarjoama tuki.
Tarjoa kontrollikäynti / seurantapuhelu esim. 2–6 viikon päähän, tai yksilöllisen tarpeen mukaisesti.
__________________________________________________________________________________
Seurantakäynnillä voitte käydä läpi mm. seuraavia asioita:
Vieroitussuunnitelman toteutumista sekä täytettyä tupakkapäiväkirjaa. Jos asiakas ei ole täyttänyt päiväkirjaa, keskustelkaa muutoin edellisten viikkojen sujumisesta.
Tavoitteiden tarkastelu:
- onnistuiko asiakas asettamissaan tavoitteissa?
- Tuntuiko jokin vaikealta?
- Vai oliko muutos helppo ‑mitkä asiat siihen vaikuttivat?
Jos asettamat tavoitteet, eivät täyttyneet, voidaan tarkastella tavoitteita uudelleen:
- onko tarpeellista asettaa uudet, aiempaa matalammat tavoitteet?
- Miten tavoitteisiin voitaisiin päästä?
- Mitä muutoksia tulisi tapahtua, että tavoitteet onnistuisivat?
Mikäli lopettamisen/vähentämisen käytön tueksi on käytössä nikotiinikorvausvalmisteita, niin käydään lävitse niiden sopivuus ja mahdolliset haittavaikutukset.
__________________________________________________________________________________
Mikäli interventiota antaneessa yksikössä seurantakäyntiä tai puhelua ei ole mahdollista toteuttaa, anna asiakkaalle tietoa, mihin hän voi jatkossa olla yhteydessä, mikäli tarvitsee ohjausta tai tukea tilanteessaan. Siun sotessa apua tupakoinnin lopettamiseen saa perusterveydenhuollon palveluista.
Mikäli taustalla on voimakas nikotiiniriippuvuus, eikä omatoiminen lopettaminen ole onnistunut useista yrityksistä huolimatta, voidaan kokeilla hoidoksi vieroitusvalmisteita: katso korkean riskin polku
Terveydenhuollon ammattilaisten velvollisuutena on käydä tupakoivan asiakkaan kanssa tupakoinnin lopettamista tukeva keskustelu vähintään kerran vuodessa.
FAGERSTRÖM: 7 pistettä tai enemmän
NUUSKATESTI: 6 pistettä tai enemmän
(voimakas nikotiiniriippuvuus)
Anna asiakkaalle mini-interventio keltaisen tason mukaisesti:
neuvonta, kuuntelu ja motivointi sekä tavoitteet ja seuranta.
Mikäli taustalla on voimakas nikotiiniriippuvuus, eikä omatoiminen lopettaminen ole onnistunut useista yrityksistä huolimatta, voidaan kokeilla hoidoksi vieroitusvalmisteita: varenikliini, bupropioni ja nortriptyliini.
Vieroitushoidon aloitus vaatii vähintään lääkärin konsultaation, koska kyseessä on reseptivalmiste.
Vieroituksen aloittavalle tulee järjestää seurantakontaktit 1–2 viikon, 1 kuukauden ja 3 kuukauden päähän vieroituksen alusta. Seurantavälejä muokataan yksilöllisten tarpeiden mukaan.
Alle 18- vuotiaat: Säännöllisesti tupakoiville alaikäisille nuorille voidaan riippuvuuden arvioinnin perusteella tarvittaessa määrätä nikotiinikorvaushoitoa. Alaikäisille korvausvalmisteet vaativat lääkärin reseptin, lääkärinvastaanotto/konsultaatio aiheellinen.
Potilasta hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten velvollisuutena on käydä tupakoivan potilaan kanssa tupakoinnin lopettamista tukeva keskustelu vähintään kerran vuodessa.
Mikäli suodatinkysymyksien pohjalta tulee esille muiden päihteiden käyttöä tai kokeiluja -> Anna neuvonta käytetyn päihteen mukaan.
ADSUME-testin mukaan nuorella ei ole ollut kannabiksen kokeiluja tai käyttöä
CAST-kannabistesti 0–2 (yli 18-vuotiaat)
Anna voimavaroja vahvistava interventio
Kannabiksen riskeistä on hyvä kertoa, vaikka käyttö ei riskikäyttöä olisikaan.
Päihteetön tekeminen; harrastukset ja mielekäs arki ovat asioita, joita on syytä tukea.
Voitte tutustua mm. Järjestöjen tarjoamaan päihteettömään toimintaan / alueellisiin harrastusmahdollisuuksiin.
Alaikäiset
Nuorten kohdalla on tärkeää vahvistaa päihteettömyyttä. Keskustele nuoren voimavaroista mm. ihmissuhteet (koti, työpaikka, koulu, ystävät), sosiaaliset taidot, harrastukset, itsetunto, mieliala. Anna myönteinen palaute raittiudesta
Voit käydä keskustelua tilanteista, joissa kannabista saatetaan tarjota ja kuinka nuori niissä tilanteessa toimisi
- Miten toimit / toimisit tilanteessa, jossa sinulle tarjottaisiin kannabista?
- Onko sinulla tuttavia / ystäväpiirissä henkilöitä, jotka käyttävät kannabista?
- Mitä ajattelet ikäistesi kannabiksen käytöstä?
Kannabishankkeen sivuilta löytyy tietoa kannabiksesta, jota voit käyttää keskustelun tukena.
Buenotalk (Ehyt ry) tuottaa erityisesti nuorille suunnattua ehkäisevän päihdetyön materiaalia ja tietoa päihteistä sosiaaliseen mediaan ja Youtubeen.ADSUME-testin mukaan nuorella on kannabiksen käytön kokeiluja
CAST-kannabistesti 3–6 pistettä (yli 18-vuotiaat)
Anna asiakkaalle kannabiksesta mini-interventio mallin mukaisestiKerro asiakkaalle, että kannabiksen käytölle ei ole määritelty varhaisvaiheen riskirajoja, vaan vähäinenkin käyttö tai kokeilu voi aiheuttaa riskejä.
Kannabiksen päihdevaikutukset vaihtelevat aineen voimakkuuden, lajikkeen, ainemäärän, käyttötavan, käyttöympäristön ja käyttäjän ominaisuuksien mukaan. Kannabiksen päihdyttävä vaikutus syntyy sen sisältämästä THC:stä (tetrahydrokannabinoli).
- Kannabiksen vaikutukset sekä alttius riippuvuudelle ovat yksilölliset. Esim. Ikä ja perussairaudet voivat vaikuttaa tähän.
- Kannabiksen kokeilun ei ole todettu automaattisesti johtavan riippuvuuden kehittymiseen
- Kannabiksen käyttö voi pahentaa eräiden sairauksien, mm. astman, keuhkoputken tulehduksen ja skitsofrenian oireita.
- Muita vaikutuksia ovat ääreisverenkierron vilkastuminen, sydämen tykytys, silmän valkuaisten punoitus, silmien, nielun ja suun kuivuminen, huimaus, yskä ja ruokahalun lisääntyminen.
Kannabispäihtymys tai pitkäaikaiskäyttö aiheuttaa seuraavanlaisia muutoksia:
- Liiketoimintojen heikentymistä
- Arvostelukyvyn heikkenemistä
- Keskittyneisyys, muistitoiminnot ja tarkkuutta vaativat toiminnat heikkenevät kannabiksen alaisuudessa ja runsaammassa käytössä
- Huonoa oloa, mikäli kannabista on käytetty kerralla liian paljon
- Säännöllinen ja pitkäaikainen kannabiksen käyttö johtaa sietokyvyn kehittymiseen, jolloin käyttäjä tarvitsee suurempia ja/tai useampia annoksia saadakseen aineesta saman vaikutuksen.
- Hedelmällisyyden aleneminen
- Suurentunut psykoosiriski
- Masennus‑, ahdistus- ja psykoosioireiden pahentuminen
- Passiivisuus ja apatia.
Kannabis voimistaa muiden päihteiden vaikutuksia. Myös vakavien mielenterveyshäiriöiden oireita voi ilmaantua, jos on perinnöllinen alttius mielenterveyshäiriöihin -> perinnöllisyystekijät eivät useinkaan ole tiedossa
Mikäli suvussa on alttiutta psykoosisairaudelle, kannabis voi laukaista psykoosioireet pahimmillaan jo ensimmäisellä käyttökerralla. Toisinaan psykoosioireet voivat jäädä pysyväsi ja kehittyä itsenäinen psykoosisairaus.Psyykkinen riippuvuus kannabikseen voi kehittyä, kun kannabista käytetään säännöllisesti. Päivittäin suuria annoksia käyttävälle voi kehittyä kannabikseen myös fyysinen riippuvuus. Yleisiä vieroitusoireita ovat unihäiriöt, hermostuneisuus, hikoilu ja ruokahaluttomuus.
Alaikäisten erityishuomiona: Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö lisää riskiä muiden laittomien päihteiden käyttöön ja kannabisriippuvuuteen sekä suurentaa riskin kaksinkertaiseksi sairastua psykoosiin/psykoosisairauden puhkeamiselle.
Käyttö nuorella iällä voi muuttaa aivojen rakennetta pysyvästi; THC vaikuttaa etuaivolohkon kehittymiseen ja sen käyttö voi jättää muutoksia mm. tunnesäätelyyn.
Linkit:
Motivoinnin tarkoituksena on herätellä asiakkaan omia ajatuksia kannabiksen käytöstä ja saada asiakas pohtimaan käytön vaikutuksia itsessään ja lähipiirissään. Motivointia tulee tehdä asiakkaan elämäntilannetta hyödyntäen ja huomioiden
Voit herätellä keskustelua kysymällä:
- Miten asiakas pitää huolta, ettei kannabiksen käytöstä aiheudu haittoja?
- Onko asiakas ajatellut vähentää kannabiksen käyttöä?
- Millainen suhde asiakkaalla on kannabikseen?
- Mitä hyvää kannabiksen käytön vähentämisestä voisi seurata?
- Miten kannabiksen käytön vähentäminen vaikuttaisi esimerkiksi ihmissuhteisiisi?
_______________________________________________________________________________
Motivoinnin muistilista
- Motivoida voi asiakkaan terveydentilan muutoksiin vedoten, erityisesti jos merkkejä kannabiksen haittavaikutuksista, kts. Neuvonta-osio. Tärkeää myös motivoida muutokseen, mikäli psyykkisessä voinnissa tapahtunut muutoksia kannabiksen käyttöön liittyen. Perussairaudet ja perinnöllinen alttius korkeammille riskeille, on hyvä käydä asiakkaan kanssa läpi.
- Muista voimavaralähtöisyys ja neutraalit kysymykset
- Kuuntele ja ymmärrä mitä asiakas kertoo ja kunnioita hänen näkökantaansa
Vaikka asiakas ei olisi käynnillä motivoitunut tavoittelemaan päihteettömyyttä tai käytön vähentämistä, voi näin kuitenkin olla tulevaisuudessa.
_______________________________________________________________________________
Mini-intervention annetaan tarvittaessa säännöllisin väliajoin (n. 1–2 vuoden välein)
Mikäli asiakas on motivoitunut muutokseen, voit pyytää häntä pohtimaan seuraavia asioita:
- Minkä tavoitteen asiakas haluaa asettaa itselleen?
- Mitä muutoksia hän toivoo kannabiksen käyttöön kuukauden/puolen vuoden/vuoden päästä?
- Miten voit päästä kohti asettamaasi tavoitetta?
- Millaisia muutoksia asettamasi tavoitteet edellyttävät?
VINKKI! Pyydä asiakasta esimerkiksi listaamaan kannabiksen käytön hyödyt/haitat sekä lopettamisen hyödyt/haitat.
Kannabis nelikenttä-tehtävä (kannabishanke.fi)
Voit arvioida asiakkaan muutosmotivaatiota muutosvaihemallin hoitosuunnitelman mukaisesti
Muutosvaihemallin mukainen hoitosuunnitelma (kaypahoito.fi)
Pyydä asiakasta itseään asettamaan tavoitteet kannabiksen käytölleen
- Esim. Käyttömäärien tai kertojen vähentäminen, käyttöä vain tietyissä tilanteissa. Pyydä täyttämään esimerkiksi kannabispäiväkirjaa muutaman viikon ajalta.
- Tuo aina lopettaminen esiin yhtenä vaihtoehtona, erityisesti jos terveydentila sitä edellyttää tai vähentäminen ei poista aiheutuvia haittoja/ongelmia. Myös riippuvuuden riskin huomioiminen on tärkeää sanoittaa asiakkaalle; miten pidät huolen, ettei käytöstä aiheudu haittoja?
Tarjoa asiakkaalle apua kannabiksen käytön vähentämiseen tai lopettamiseen.
Sovi seurantakäynti tai puhelu 2–6 viikon päähän.
Seurantakäynnillä voitte käydä läpi mm. seuraavia asioita- Tavoitteiden tarkastelu; onnistuitko asettamissasi tavoitteissa? Tuntuiko jokin vaikealta? Vai oliko muutos helppo ‑mitkä asiat siihen vaikuttivat?
- Jos tavoitteet eivät täyttyneet; onko tarpeellista asettaa uudet, aiempaa matalammat tavoitteet? Miten tavoitteisiin voitaisiin päästä? Mitä muutoksia tulisi tapahtua, että tavoitteet onnistuisivat?
- Käykää läpi kannabispäiväkirjan tulokset, omahoito-ohjelmien etenemistä, tai yhdessä keskustellen omahoito ohjelmia (Jatkohoito-> asiakkaat -> omahoito-oppaat)
Yli 18-vuotiaat:
Jos täysi-ikäisellä on huumausaineista ainoastaan kannabiksen riskikäyttöä, voit jatkaa seurantaa ja motivointia yksikössä, jossa asiakkaalla on hoitokontakti ja jossa lyhytneuvontaa on annettu.
Mikäli interventiota antaneessa yksikössä seurantakäyntiä tai puhelua ei ole mahdollista toteuttaa, anna asiakkaalle tietoa, mihin hän voi jatkossa olla yhteydessä, mikäli tarvitsee ohjausta tai tukea tilanteessaan. Siun sotessa apua sekä matalan kynnyksen ohjausta tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattori.
Mikäli annettu seuranta/tuki ei kuvaudu riittävänä, asiakkaan voinnissa tapahtuu muutoksia tai kannabiksen käytön lisäksi asiakkaalla on muiden huumausaineiden ongelmakäyttöä, konsultoi mielenterveys- ja päihdepalveluita jatkohoidon suunnittelemiseksi. Seuraa JATKOHOITO- osioon.
Alle 18-vuotiaat:
Alaikäisten kohdalla kannabiksen käytön yhteydessä otetaan yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluihin työparityöskentelyn aloittamiseksi, sekä lapsiperheiden palveluiden PTA-yksikköön sosiaalihuollon tarpeen arvioimiseksi, seuraa jatkohoito-osioon.ADSUME-testin mukaan nuorella on toistuvaa kannabiksen käyttöä
CAST-kannabistesti yli 7 pistettä (yli 18-vuotiaat)
Yli 18-vuotiaat:Tee CAST-testiä apuna käyttäen tarkempi tilannearvio asiakkaan kannabiksen käytöstä. Jos päihdyttävät aineet alkavat haitata / ohjata ihmissuhteita, arkipäiväisen elämän sujuvuutta, toimintakykyä tai terveyttä, voidaan puhua ongelmakäytöstä/riippuvuudesta.
Esitä avoimia kysymyksiä
- Koetko kannabiksen olevan sinulle ongelma?
- Mitä ajattelet omasta kannabiksen käytöstäsi
- Miten kannabiksen käyttö vaikuttaa ihmissuhteisiisi/terveyteesi?
- Toivoisitko tilanteeseesi muutosta?
Lyhyen ja pitkän aikavälin haitat suurkulutuksessa
Käykää yhdessä läpi, mitä haittoja asiakkaan päihteiden käyttö hänelle aiheuttaa.
Anna interventio Kohonneen riskin Neuvonta ‑osiosta
Käytä motivoivan haastattelun keinoja
- “Oletko miettinyt vähentämistä tai lopettamista?”
- “Haluaisitko apua tilanteeseesi?”
Kuuntele. Vältä väittelyä, älä syyllistä, syytä, pelottele, anele tai tulkitse asiakkaan puolesta.
__________________________________________________________________________________
Jatkohoidon järjestäminen
Yli 18-vuotiaat:
Mikäli asiakkaalla on viitteitä kannabisriippuvuudesta tai kannabiksen käytön lisäksi asiakkaalla on useampien huumausaineiden sekakäyttöä tai muita riippuvuuksia, otetaan yhteyttä Siun Soten mielenterveys- ja päihdepalveluihin jatkohoidon suunnitelman tekemiseksi. Kts. Jatkohoito-osio
Jos asiakas kieltäytyy tarjotusta jatkohoidosta, tarjoa mahdollisuutta, että voitte tavata seuraavan kerran ja keskustella asiasta uudelleen. Sovi tapaaminen 1–2 viikon päähän. Muista, että täysi-ikäisillä hoito perustuu vapaaehtoisuuteen ja konsultointi tai asiakkuuden siirtäminen edellyttää asiakkaan suostumusta.
Alle 18-vuotiaat:Alaikäisten kohdalla tehdään lastensuojeluilmoitus oman alueen lapsiperheiden palveluiden sosiaalipalveluiden palvelutarpeen arviointitiimille (PTA-yksikköön).
Perustele nuorelle miksi teet ilmoituksen, muista painottaa, että haluat tarjota nuorelle apua tilanteeseen.
Alaikäisten kohdalla on tärkeä huolehtia päihdehoidon jatkuvuudesta. Ota yhteys nuoren kanssa Mielenterveys- ja päihdepalveluihin ja sovi jatkohoidon menettelystä.
kts. Jatkohoito-osio.
__________________________________________________________________________________
Kartoittavien kysymysten vastaukset ja hoito- ja palveluketjussa eteneminen
Yli 18-vuotiaat:Ei huumausaineiden tai lääkeaineiden väärinkäyttöä: Matala Riski
Huumausaineiden tai lääkkeiden väärinkäytön yksittäiset kokeilut: Kohonnut riski
Huumausaineiden tai lääkkeiden satunnainen / säännöllinen väärinkäyttö tai päihteiden sekakäyttö: Korkea riski
Alle 18-vuotiaat:Alaikäisten kohdalla kaikki muiden huumausaineiden ja lääkkeiden väärinkäytön kokeilut / säännöllisempi väärinkäyttö luokitellaan korkean riskin käytöksi. Seuraa KORKEAN RISKIN –osiota ja ohjeistuksia.
_________________________________________________________________________________
Yli 18-vuotiaat: Kartoittavien kysymysten perusteella ei huumausaineiden tai lääkkeiden väärinkäytön kokeiluita
Alle 18-vuotiaat: ADSUME-testin mukaan nuorella ei ole huumausaineiden tai lääkeaineiden väärinkäytön kokeiluita__________________________________________________________________________________
Voimavaroja vahvistava interventio
Päihteiden riskeistä on hyvä kertoa, vaikka käyttö ei olisi riskikäyttöä. Erityisesti alaikäisten kohdalla avoin keskustelu päihteistä ja niiden vaikutuksista on tärkeää.
Päihteetön tekeminen; harrastukset ja mielekäs arki ovat asioita, joita on syytä tukea. Voitte tutustua mm. Järjestöjen tarjoamaan päihteettömään toimintaan / alueellisiin harrastusmahdollisuuksiin Päihteetöntä tekemistä ‑kohdassa.
Alle 18-vuotiaat
Nuorten kohdalla on tärkeää vahvistaa päihteettömyyttä. Keskustele nuoren voimavaroista mm. ihmissuhteet (koti, työpaikka, koulu, ystävät), sosiaaliset taidot, harrastukset, itsetunto, mieliala. Anna myönteinen palaute raittiudesta
Voit käydä keskustelua tilanteista, joissa päihteitä saatetaan tarjota ja kuinka niissä tilanteessa toimisi / voisi toimia
- Miten toimit / toimisit tilanteessa, jossa sinulle tarjottaisiin päihteitä?
- Onko sinulla ystäväpiirissä henkilöitä, jotka käyttävät päihteitä?
- Mitä ajattelet ikäistesi päihteiden käytöstä?
Buenotalk (Ehyt ry) tuottaa erityisesti nuorille suunnattua ehkäisevän päihdetyön materiaalia ja tietoa päihteistä sosiaaliseen mediaan ja Youtubeen. Lisäksi Nuortenlinkistä löytyy tietoa huumausaineista ja niiden vaikutuksista.
Yli 65-vuotiaat
Ikääntyneillä voi esiintyä tahatonta lääkkeiden väärinkäyttöä tai sekakäyttöä (alkoholi + lääkeaineet). Tahatonta sekakäyttöä on esimerkiksi uni- ja rauhoittavien lääkkeiden liikakäyttö, jossa lääkeaine ei ole ehtinyt poistua elimistöstä ennen alkoholin nauttimista. Ikääntymisen myötä monet sairaudet ja lääkkeiden käyttö yleistyvät, jolloin riski yhteisvaikutukselle suurenee, vaikkei alkoholia ja lääkkeitä otettaisi yhtä aikaa vaan peräkkäin.
Ikääntyneillä lääkeaineiden puoliintumisaika hidastuu ja lääkkeiden vaikutus voi olla voimakkaampaaTäysraittiutta suositellaan asiakkaalle, mikäli hänellä on sairauden hoitoon lääkitys, jonka kanssa alkoholia ei tulisi käyttää lainkaan
- Uni- ja rauhoittavat lääkkeet
- Trisykliset masennuslääkkeet
- Keskushermostoon vaikuttavat kipulääkkeet
- Eräät antibiootit (esim. metronidatsoli) ja epilepsialääkkeet
Lisäksi erityistä varovaisuutta alkoholinkäytössä tulee huomioida, jos käytössä on
- Diabeteslääkitys (erityisesti insuliinihoito)
- Tulehduskipulääkitys
- Nesteenpoistolääkitys
- Sydän- ja verenpainelääkkeet
- Varfariini (Marevan) muut antikoagulantit (Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana yms.)
- Potenssi- ja eturauhasen liikakasvulääkkeet
Ota myös ikääntyneen läheisen / omaishoitajan kanssa päihteet puheeksi, vaikka päihteiden käyttöä ei kuvautuisikaan.
_______________________________________________________________________________
Yli 18 –vuotiaat: Kartoittavien kysymysten perusteella asiakkaalla on huumausaineiden tai lääkkeiden väärinkäytön kertaluonteisia kokeiluita.
Toistuvat kokeilut / satunnainen käyttö tai päihteiden sekakäyttö ohjautuu korkean riskin hoitoketjuun, kts. Korkean riskin ‑osuusAlle 18 ‑vuotiaat: Mikäli ADSUME-testin mukaan nuorella on muiden huumausaineiden tai lääkeaineiden väärinkäytön kokeiluita, SIIRRY KORKEAN RISKIN –osuuteen ja toimi ohjeiden mukaisesti. Interventiota voit antaa kohonneen riskin neuvonnan mukaisesti
_______________________________________________________________________________
Anna asiakkaalle interventio käytetyn päihteen mukaan.
Jos asiakkaalla on kertakokeiluita lääkkeiden käytöstä päihtymistarkoituksessa, anna interventio myös sekakäytön riskeistäKerro asiakkaalle, että huumausaineiden / lääkkeiden väärinkäytölle ei ole määritelty käytön määrään liittyviä varhaisvaiheen riskirajoja
- Eri huumausaineiden samanaikainen käyttö tai yhteiskäyttö alkoholin kanssa saattaa muuttaa niiden vaikutuksia ja haittoja.
- Päihteiden sekakäyttö on aina riskialtista
- Huumeiden käyttötavoilla on erilaiset riskit ja haitat; esim. yliannostuksen riski, pitoisuuksien vaihtelu ja käytettävän aineen epäpuhtaus, josta voi seurata mm. tulehduksia
- Eri huumausaineet vaikuttavat myös käyttäjäänsä eri tavoin ja aiheuttavat eri tavoilla riippuvuutta ja haittoja -> esim. Ikä ja perussairaudet
- Vaikka huumeiden kokeilun ei ole todettu automaattisesti johtavan huumausaineriippuvuuteen, jotkut koukuttuvat aineeseen ja sen tuomiin vaikutuksiin herkemmin kuin toiset
Anna interventio käytetystä huumausaineesta esim. päihdelinkin pikatieto-osion avulla
_______________________________________________________________________________
Lääkeaineiden käyttö päihtymistarkoituksessa
Lääkkeiden väärinkäytöllä viitataan lääkkeiden ei-lääkinnälliseen käyttöön, joka on reseptilääkkeiden käyttöä ilman lääkärin määräystä, suurempina annoksina tai eri tarkoituksiin kuin on määrätty. Lääkkeiden väärinkäyttöön liittyy hyvin usein myös sekakäytön riski.
Sekakäyttö eli yleisimmin lääkkeiden käyttö alkoholin tehostajana lisää erilaisia päihtymystilan riskejä. Tavallisin sekakäytön muoto on alkoholi ja rauhoittavat lääkkeet. Sekakäytöksi luokitellaan myös esimerkiksi useamman lääkeaineen tai huumausaineen yhteiskäyttö päihtymistarkoituksessa.
Tavallisimpia lääkkeiden väärinkäytön tai sekakäytön riskejä ovat
- alkoholin poikkeuksellisen voimakas vaikutus
- muistinmenetykset
- käytöshäiriöt
- aggressiivinen käyttäytyminen
- Sekavuus
- Toleranssi kasvaa herkästi -> riippuvuuden riski
- Tapaturmainen kuolleisuusriski on suuri
Sekakäyttö / lääkkeiden väärinkäyttö kuormittaa sisäelimiä ja etenkin maksaa, minkä vauriot voivat olla pysyviä.
Kaikki keskushermostoa lamaavat lääkkeet, erityisesti unilääkkeet, voivat aiheuttaa vakavan vaaratilanteita (hengityslaman) alkoholin kanssa. Myöskään lihasrelaksanttien tai rauhoittavien lääkkeiden kanssa ei alkoholia tulisi käyttää.
Alle 18-vuotiaat:
Lääkkeiden väärinkäyttö oli todennäköisempää nuoremmissa ikäryhmissä, koska nuoret käyttävät päihtymykseen aineita, joita on helpoiten saatavilla.
Nuorilla yleisiä väärinkäytettyjä lääkkeitä ovat erilaiset rauhoittavat – ja unilääkkeet sekä ADHD:n hoitoon tarkoitetut stimulanttipohjaiset lääkkeet.Yli 65-vuotiaat
Ikääntyneillä lääkeaineiden puoliintumisaika hidastuu ja lääkkeiden vaikutus voi olla voimakkaampaa. Iäkkäillä lääkkeiden väärinkäyttö / sekakäyttö voi olla tahatonta ja on tärkeää tarkastella kokonaislääkitystä, jos esimerkiksi alkoholinkäyttöä ilmenee.
Lyhytneuvonnan antaminen korostuu tilanteessa, jossa asiakkaalla ei ole tietoa mahdollisesta väärinkäytöstä.Alkoholin suhteen täysraittiutta suositellaan, mikäli asiakkaalla on sairauden hoitoon lääkitys, jonka kanssa alkoholia ei tulisi käyttää lainkaan.
Motivoinnin tarkoituksena on herätellä asiakkaan omia ajatuksia päihteiden käytöstä ja saada asiakas pohtimaan käytön vaikutuksia itsessään ja lähipiirissään. Motivointia tulee tehdä asiakkaan elämäntilannetta hyödyntäen ja huomioiden.
Voit herätellä keskustelua kysymällä:- Millainen suhde asiakkaalla on päihteisiin?
- Minkä vuoksi käytät päihteitä?
- Mitä hyvää päihteiden käytön lopettamisesta voisi seurata?
- Mitä riskejä näet huumausaineiden tai lääkkeiden kokeiluihin liittyen?
- Millä tavoin päihdekokeilut vaikuttavat opiskeluun, työelämään, ihmissuhteisiin?
- Miten päihteiden käytön lopettaminen vaikuttaisi olemassa oleviin ihmissuhteisiin?
- Miten pidät huolen, että käytöstä ei aiheudu sinulle haittoja?
Itselääkinnälliset syyt ovat yleisiä esimerkiksi kivun tai unettomuuden omaehtoinen hoitaminen sekä ahdistuksen lääkitseminen
Kysy asiakkaalta miksi hän käyttää päihteitä ja olisiko olemassa muita ratkaisuja?
esimerkiksi unettomuuden ja ahdistuksen hoito lääkkeettömästi? Keskustelutuki?______________________________________________________________________________
Motivoinnin muistilista
- Motivoida voi asiakkaan terveydentilaan vedoten.On tärkeä painottaa huumausaineiden ja lääkkeiden väärinkäytön hengenvaarallisista riskeistä ja sekakäytön riskeistä. Kts. Neuvonta-osio.
- Muista voimavaralähtöisyys ja neutraalit kysymykset
- Kuuntele ja ymmärrä mitä asiakas kertoo ja kunnioita hänen näkökantaansa
Vaikka asiakas ei olisi käynnillä motivoitunut tavoittelemaan päihteettömyyttä, voi näin kuitenkin olla tulevaisuudessa.
______________________________________________________________________________
Mini-intervention annetaan tarvittaessa säännöllisin väliajoin (n. 1–2 vuoden välein)
Mikäli asiakas on motivoitunut muutokseen, voit pyytää häntä pohtimaan seuraavia asioita:
- Minkä tavoitteen asiakas haluaa asettaa itselleen?
- Mitä muutoksia hän toivoo esim. puolen vuoden / vuoden päästä?
- Miten voit päästä kohti asettamaasi tavoitetta?
- Millaisia muutoksia asettamasi tavoitteet edellyttävät? Esim. Kaveripiiri / päihteetön tekeminen
VINKKI! Pyydä asiakasta esimerkiksi listaamaan päihteiden käytön hyödyt / haitat sekä lopettamisen hyödyt / haitat nelikenttään ja pohtimaan muutoksia sen avulla. Harjoitus: Muutoksen edut ja haitat (mielenterveystalo.fi)
Voit arvioida asiakkaan muutosmotivaatiota muutosvaihemallin hoitosuunnitelman mukaisesti. Muutosvaihemallin mukainen hoitosuunnitelma (kaypahoito.fi)
Tarjoa asiakkaalle apua huumausaineiden / lääkkeiden käytön vähentämiseen tai lopettamiseen.
Sovi seurantakäynti / puhelu 2–6 viikon päähän.
Seurantakäynnillä voitte käydä läpi mm. seuraavia asioita- Tavoitteiden tarkastelu; onnistuitko asettamissasi tavoitteissa? Tuntuiko jokin vaikealta? Vai oliko muutos helppo ‑mitkä asiat siihen vaikuttivat?
- Jos tavoitteet eivät täyttyneet; onko tarpeellista asettaa uudet, aiempaa matalammat tavoitteet? Miten tavoitteisiin voitaisiin päästä? Mitä muutoksia tulisi tapahtua, että tavoitteet onnistuisivat?
- Miltä muutoksen ylläpitäminen tuntuu?
- Mitä voisi tehdä, jos mielitekoja päihteidenkäyttöön tulisi?
yli 18-vuotiaat:
Arvioi seurantakäyntien jatkojen tarve. Mikäli annettu seuranta / tuki ei kuvaudu riittävänä, asiakkaan vointi tai päihteiden käyttö lisääntyy, ota yhteyttä Siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluihin jatkohoidon suunnittelemiseksi, kts. Yhteystiedot jatkohoito-osiosta.
Mikäli interventiota antaneessa yksikössä seurantakäyntiä tai puhelua ei ole mahdollista toteuttaa, anna asiakkaalle tietoa, mihin hän voi jatkossa olla yhteydessä, mikäli tarvitsee ohjausta tai tukea tilanteessaan. Siun sotessa apua sekä matalan kynnyksen ohjausta tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattori.
Alle 18-vuotiaat:
Alaikäisten kohdalla huumausaineiden, muiden päihdyttävien aineiden tai lääkkeiden väärinkäytön kokeiluiden yhteydessä ota yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluihin työparityöskentelyn järjestämiseksi. Lisäksi ota yhteyttä lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin yksikköön (PTA-yksikköön), jossa arvioidaan sosiaalihuollon palveluiden tarve + lastensuojeluilmoituksen tekeminen. Seuraa jatkohoito-osioon.Yli 18-vuotias: Kartoittavien kysymysten perusteella asiakkaalla on huumausaineiden tailääkkeiden satunnaista / säännöllistä käyttöä tai sekakäyttöä
Alle 18-vuotias: ADSUME-mittarin mukaan nuorella on huumausaineiden, muiden päihdyttävien aineiden tai lääkeaineiden useampia kokeiluita tai säännöllisempää käyttöä
Myös sekakäyttö tai sekakäyttökokeilut ovat aina korkean riskin käyttöä——————————————————————————————————————————-
Huumausaineiden tai lääkkeiden väärinkäyttö
Huumeet ja puheeksiotto (THL)
Huumeongelmaisen hoito (kaypahoito.fi)
Motivoiva haastattelu (kaypahoito.fi)
Kun päihdyttävät aineet alkavat haitata ihmissuhteita, arkipäiväisen elämän sujuvuutta, toimintakykyä tai terveyttä, voidaan puhua ongelmakäytöstä / riippuvuudesta.
Anna interventio kohonneen riskin ‑hoitoketjun mukaisesti
Käytä motivoivan haastattelun keinoja keskustelussasi
- Millainen on suhteesi huumeiden käyttöön / lääkkeiden käyttöön?
- Mitä ajattelet omasta päihteiden käytöstäsi?
- Miten päihteiden käyttö vaikuttaa ihmissuhteisiisi / terveyteesi?
- Toivoisitko tilanteeseesi muutosta?
- Oletko miettinyt vähentämistä tai lopettamista?
- Haluaisitko apua tilanteeseesi?
Kuuntele. Vältä väittelyä, älä syyllistä, syytä, pelottele, anele tai tulkitse asiakkaan puolesta
Tee tarkempi päihteidenkäytön ja voinnin kartoitus.Selvitä aiempi hoitohistoria + mahdolliset psykoosijaksot. Selvitä asiakkaan psyykkinen vointi, mahdolliset vieroitusoireet ja itsetuhoisuuden riski. -> tarvittaessa asiakas ohjataan päivystyksellisien palveluiden piiriin.
Jos asiakkaalla on suonensisäistä huumausaineiden käyttöä, tiedustele käyttövälineiden puhtaudesta ja tarpeesta mm. C‑hepatiitin testaamiseen. Ohjaa alueellisesti oikeiden palveluiden piiriin.
Vinkki-terveysneuvontapiste (vinkki.info)
Huumehaittojen vähentäminen ja tartuntataudit (päihdelinkki.fi)
Kerro asiakkaalle, että tukea ja apua on saatavilla.Jos asiakas kieltäytyy hoidosta tai seurannasta, tarjoa mahdollisuutta siihen, että voitte tavata seuraavan kerran ja keskustella asiasta uudelleen, tarjoa tapaamista 1–2 viikon päähän.
___________________________________________________________________________________
Yli 18-vuotiaat:
Mikäli asiakkaalla on säännöllistä tai toistuvaa
- Huumausaineiden käyttöä
- Muiden päihdyttävien aineiden käyttöä
- Lääkkeiden väärinkäyttöä
- Sekakäyttöä
- Viitteitä päihdeongelmasta
Tarjoa ja järjestä asiakkaalle jatkohoito Siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Kts. Jatkohoito-osio
Täysi-ikäisillä ja ikääntyneillä on aiheellista arvioida sosiaalipalveluiden tuen tarve.
Selvitä asiakkaan
- Taloudellinen tilanne
- Kyky huolehtia itsestään
- Asuntoon liittyvät kysymykset
Mikäli työntekijällä herää huoli asiakkaan tilanteesta, voit tehdä huoli-ilmotuksen siun soten ohjeen mukaisesti, kts. Jatkohoito
Alle 18- vuotiaat:
Huumausaineiden, muiden päihdyttävien aineiden tai lääkkeiden väärinkäytön yhteydessä ota yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluihin jatkohoidon järjestämiseksi. Lisäksi ota yhteyttä lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin yksikköön (PTA-yksikköön) ja tee alaikäisestä lastensuojeluilmoitus. Seuraa jatkohoito-osioon.Rahapelaaminen ei aiheuta asiakkaalle tämän hetkisillä pelitavoilla riskiä.
Asiakkaalle on hyvä kertoa korkean riskin peleistä, joiden suhteen on syytä tarkkailla omaa pelaamista myös jatkossa. Korkean riskin rahapelejä ovat
- urheiluvedonlyönti
- Nettiarvat
- nopeat arvontapelit
- raha-automaatit
- kasinopelit: kuten ruletti tai Blackjack
- Nettikasinopelit
- Nettipokeri
On hyvä keskustella asiakkaan kanssa, miten hän pitää huolta siitä, että rahapelaaminen ei jatkossakaan muodostu ongelmaksi; mitä hallintakeinoja asiakkaalla on käytössä?
Kerro, että asiakas voi olla yhteydessä, mikäli pelaaminen aiheuttaa myöhemmin huolta.
Huomioitavaa alle 18-vuotiaat: Alaikäisten suojelemiseksi pelihaitoilta arpajaislaissa on rahapelien yleinen 18 vuoden alaikäraja. Mikäli alaikäinen pelaa rahapelejä, olisi hyvä keskustella miten pelaaminen mahdollistuu. (huom. tunnistautumisen pakollisuus)
Kartoittavan kysymyksen perusteella asiakas pelaa rahapelejä kerran kuukaudessa tai useammin
Täytätetään asiakkaalla PGSI-mittari
- PGSI- mittarin avulla voidaan arvioida aiheuttaako rahapelaaminen haittoja ja voidaan havaita, onko kyse mahdollisesta ongelmapelaamisesta.
_____________________________________________________________________________________
PGSI-tulkinta
Alle 8 pistettä
- Riskitason rahapelaaminen = kohonneen riskin hoito- ja palveluketju.
- Anna asiakkaalle mini-interventio pelaamisesta
Yli 8 pistettä
- Mahdollinen ongelmapelaaminen: seuraa korkean riskin hoito- ja palveluketjua
_____________________________________________________________________________________
Riskitason rahapelaaminen tarkoittaa pelaamista, joka aiheuttaa yksittäisiä haittoja. Se edeltää usein varsinaisen rahapeliongelman kehittymistä.
Mielenterveyden häiriöt ja keskittymisvaikeudet, kuten masennus, skitsofrenia tai ADHD, voivat myös altistaa rahapeliongelmalle. Runsaalla alkoholinkäytöllä voi olla rahapelaamista edistävä vaikutus.
Riskipelaaminen voidaan määritellä seuraavasti
- Riskipelaaja on rahapelaaja, joka pelaa usein ja käyttää pelaamiseen omiin mahdollisuuksiinsa nähden runsaasti aikaa tai rahaa tai molempia
- Pelaa yleensä useita erilaisia rahapelejä
- Jolle mahdollisesti aiheutuu pelaamisesta jotain haittoja esim. taloudessa, terveydessä, sosiaalisissa suhteissa, työssä tai opiskelussa.
________________________________________________________________________________
Kartoita asiakkaan pelitavat seuraavilla kysymyksillä:
- Miten usein pelaat rahapelejä?
- Mitä rahapelejä pelaat?
Anna palaute pelitavoista
“Mitä useammin pelaat rahapelejä, sitä todennäköisemmin pelaamisesta aiheutuu jonkinlaisia haittoja”
Pelaako asiakas haitallisia pelejä? Pelien haitallisuuteen vaikuttavat esimerkiksi pelin tempo sekä maksimipanoksen ja päävoiton suuruus. Mikäli asiakkaalla on useiden riskipelien pelaamista, on aiheellista ottaa puheeksi, että riski pelaamisen ongelmiin on selkeästi suurentunut
Alla listatut rahapelit aiheuttavat muita useammin haittoja, ns. riskipelit:
- urheiluvedonlyönti,
- Nettiarvat
- nopeat arvontapelit
- raha-automaatit
- kasinopelit: kuten ruletti tai Blackjack
- Nettikasinopelit
- nettipokeri
________________________________________________________________________________
Käy asiakkaan kanssa läpi pelaamisen hyötyjä ja haittoja. Kiinnitä keskustelussa huomiota rahapelaamisen haittoihin ja pelaamisen rajoittamisen tai lopettamisen hyötyihin. Asiakasta voi pyytää pohtimaan, mitä hyvää hän kokee pelaamisesta ja mitä huonoa siitä on seurannut tai voisi tulevaisuudessa seurata?
Huomioitavaa alle 18-vuotiaat: Alaikäisten suojelemiseksi pelihaitoilta arpajaislaissa on rahapelien yleinen 18 vuoden alaikäraja. Alaikäisen pelatessa rahapelejä tulisi keskustella siitä, miten pelaaminen mahdollistuu. (huom. tunnistautumisen pakollisuus)
Keskustelun herättämiseksi, voit kysyä asiakkaalta seuraavat kysymykset:
- Mitä ajattelet pelaamisestasi tällä hetkellä?
- Oletko itse tai onko joku läheisesi ollut huolissaan pelaamisestasi?
Pohdi näitä asioita yhdessä asiakkaan kanssa:
- Kuinka paljon rahaa asiakas käyttää pelaamiseen viikossa? Entä vuodessa?
- Onko asiakkaalla tapana yrittää voittaa häviämiään rahoja takaisin? Johtaako tämä siihen, että hän pelaa yhä enemmän?
- Kuinka paljon asiakas käyttää aikaa pelaamiseen viikossa? Entä kuukaudessa? Jääkö hänelle riittävästi aikaa muuhun?
Kuulostele, olisiko asiakas halukas muuttamaan rahapelaamistaan.
1. Motivoida voi asiakkaan elämäntilanteeseen vedoten; mitä negatiivista rahapelaaminen tuo, jos pelaaminen jatkuu samanlaisena? Voisiko sillä olla vaikutusta talouteen / ihmissuhteisiin?
2. Muista voimavaralähtöisyys ja neutraalit kysymykset.
3. Kuuntele ja ymmärrä, mitä asiakas kertoo ja kunnioita hänen näkökantaansa.
__________________________________________________________________________________
Mikäli asiakas on huolestunut pelaamisestaan ja hän haluaa jatkaa siitä keskustelua, voit kannustaa häntä täyttämään rahapelipäiväkirjaa esimerkiksi parin viikon ajan.
Netissä täytettävä:
Raipe Rahapelipäiväkirja (rahapelipaivakirja.fi)
Paperinen versio:
Pelipäiväkirja pdf (paihdelinkki.fi)
Pyydä asiakasta vastaamaan lisäksi seuraaviin kysymyksiin pohtimalla asioita taloudellisen tilanteen, ihmissuhteiden, psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin näkökulmista:
- Mitä hyötyä muutoksesta olisi?
- Millaisia muita seurauksia muutoksesta olisi?
- Mitä haittaa muutoksen toteuttamatta jättämisestä olisi?
- Mitkä tekijät estävät muutoksen toteuttamista?
- Muutospäätöstä pohtiessa on hyvä selvittää tarkoin taloudellinen tilanne ja pelaamisen vaikutukset siihen.
Mikäli asiakas ei ole huolestunut pelaamisestaan eikä halua jatkaa asiasta keskustelua tai täyttää rahapelipäiväkirjaa, voit kertoa mistä hän halutessaan saa apua ja tukea.
__________________________________________________________________________________
TAVOITTEET
Keskustele asiakkaan kanssa, minkä tavoitteen hän on valmis asettamaan itselleen.
Tavoitteen on hyvä olla selkeä ja saavutettavissa oleva.Asiakas voi asettaa itsellensä esimerkiksi seuraavanlaisia tavoitteita:
- Hallittu pelaaminen (esim. pelaamisen vähentäminen, pelikohtaiset rajat)
- Osittainen lopettaminen (esim. tietyn pelimuodon lopettaminen, estot, sulut).
- Kokonaan lopettaminen (esim. täyspelaamattomuus)
Katsokaa yhdessä käytännön vinkkejä rahapelaamisen hallintaan:
Rahapelaaminen.pdf (pelituki.fi)
Rahapelaaminen (paihdelinkki.fi)
Rajoita rahapelaamista netissä (peluuri.fi)
Tärkeintä on, että asiakasta tuetaan juuri siinä tavoitteessa, jonka hän haluaa itselleen asettaa.
Tarjoa kontrollikäynti / seurantapuhelu esim. 2–6 viikon päähän.
Seurantakäynnillä käydään läpi asiakkaan täyttämä rahapelipäiväkirja. Tunnista asiat, jotka tukevat muutosta ja mitkä jarruttavat sitä. Jos asiakas ei ole täyttänyt päiväkirjaa, keskustelkaa muutoin edellisten viikkojen pelaamisesta.
Mikäli asiakas haluaa jatkaa työskentelyä itsenäisesti, voi hän käyttää tukenaan esimerkiksi oma-apuopasta ja seurata pelaamistaan rahapelipäiväkirjan avulla. Oma-apuoppaan sisällöt on rakennettu itsenäisen työskentelyn tueksi. Lisäksi voit kertoa asiakkaalle erilaisista tuki- ja vertaistukimuodoista.
Mikäli interventiota antaneessa yksikössä seurantakäyntiä tai puhelua ei ole mahdollista toteuttaa, anna asiakkaalle tietoa, mihin hän voi jatkossa olla yhteydessä, mikäli tarvitsee ohjausta tai tukea tilanteessaan. Siun sotessa apua sekä matalan kynnyksen ohjausta tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattori.
Yli 18-vuotiaat
Arvioi seurantakäyntien jatkojen tarve. Mikäli annettu seuranta / tuki ei kuvaudu riittävänä tai asiakkaan tilanne muuttuu, otetaan yhteys siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluihin jatkohoidon suunnittelemiseksi. Kts. yhteystiedot JATKOHOITO-osiosta.
Alle 18-vuotiaat:
Alaikäisten rahapelaamisen tilanteissa tulee selvittää, miten rahapelaaminen mahdollistuu. Yhteistyö perheen kanssa aiheellista. Konsultoi tarvittaessa mielenterveys- ja päihdepalveluita jatkohoidon selvittämiseksi. Lisäksi ota tarvittaessa yhteyttä lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin yksikköön (PTA-yksikköön). Kts. jatkohoitoo-osio.Arvioi seurantakäyntien jatkojen tarve. Mikäli annettu seuranta / tuki ei kuvaudu riittävänä tai asiakkaan vointi muuttuu, seuraa JATKOHOITO-osiossa annettuja ohjeita.
Alle 18- vuotiaiden kohdalla epäselvissä tilanteissa konsultoi tarvittaessa mielenterveys- ja päihdepalveluita jatkohoidon järjestämiseksi. Lisäksi ota tarvittaessa yhteyttä lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin yksikköön (PTA-yksikköön). Kts. jatkohoito- osio.
PGSI-testi yli 8 pistettä
Rahapeliongelma
Termiä rahapeliongelma käytetään yläkäsitteenä, kun puhutaan ongelmapelaamisesta ja rahapeliriippuvuudesta.
Ongelmapelaaminen tarkoittaa rahan- tai ajankäytöltään liiallista pelaamista, joka vaikuttaa kielteisesti pelaajaan, hänen läheisiinsä tai muuhun sosiaaliseen ympäristöön. Vakavien talousvaikeuksien lisäksi ongelmallisimpaan rahapelaamiseen liittyy usein muita samanaikaisia mielenterveyden häiriöitä ja päihderiippuvuuksia.
Ongelmapelaaminen aiheuttaa haittoja ja tuen tarvetta myös pelaajan lähipiirissä.
Rahapeliongelmaan liittyvä hoidon ja tuen tarve tulee arvioida aina tapauskohtaisesti.
Hoidontarpeen arvio: Kartoita asiakkaan tilanne kokonaisvaltaisesti: mm. arjen sujuminen, velkaantuminen, taloudellinen tilanne, päihteidenkäytön tilanne ja itsetuhoisuuden riski.
Yli 18-vuotiaat:
Jos omassa yksikössä annettu mini-interventio ei ole riittävä tuki tai asiakkaan tilanteessa tulee ilmi mm. päihteiden yhtäaikaista käyttöä, masennusta tai kohonnut itsemurhariski, tulee asiakas ohjata jatkohoitoon. Ota yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluihin jatkohoidon suunnittelemiseksi. Mikäli asiakkaalla kuvautuu taloudellista ongelmaa, johon hän tarvitsee apua, otetaan yhteyttä myös Siun soten sosiaalihuoltoon tilanteen arvioimiseksi. kts. yhteystiedot jatkohoito-osiosta.
Alle 18-vuotiaat:
Mikäli alaikäisellä kuvautuu ongelmallista rahapelaamista, ota mielenterveys- ja päihdepalveluiden lisäksi yhteyttä lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin yksikköön ja tehdään arvio mm. Lastensuojelullisesta tarpeesta (PTA-yksikköön). Seuraa jatkohoito-osioon.Mikäli velkaantumista, niin asiakkaan ohjaus lisäksi talous- ja velkaneuvontaan.
Muut linkit:
Digipelaamista tulee tarkastella aina osana elämää, eikä pelaamisen määrä suoraan kerro ongelmallisuudesta. Kuitenkin peliajan lisääntyessä kasvaa myös riski ongelmallisen digipelaamiskäyttäytymisen kehittymiseen.
Työntekijänä on hyvä muistaa, että digipelaamisella voi olla myös myönteisiä vaikutuksia: se toimii harrastuksena ja ajanvietteenä, sosiaalisena ympäristönä, luovana toimintana, joka kehittää koordinaatiota ja ongelmanratkaisutaitoja. ‑Ole työntekijänä kiinnostunut pelaamisesta ja keskustele miten hän pitää huolta hyvinvoinnistaan esim. pelirajat, riittävä lepo ja liikunta pelaamisen rinnalla.
Alaikäinen lapsi tai nuori huolestuu harvemmin itse omasta digipelaamisestaan. Aikuisen tehtävä on keskustella pelaamisesta ja sen merkityksestä lapselle tai nuorelle yhdessä tämän kanssa. Samalla voi virittää keskustelua siitä, millaisia vaikutuksia pelaamisella voi lapsen tai nuoren elämään olla.
HAITALLINEN DIGIPELAAMINEN
Pelaaminen aiheuttaa haitallisia seurauksia: hyvinvointiin, terveyteen, arjen sujumiseen, talouteen tai ihmissuhteisiin.
Arvioi pelaajan tilanne, ja mahdollisen pelihäiriön mahdollisuus alla olevien kriteerien avulla
- Ajatukset pyörivät jatkuvasti pelaamisen ympärillä
- Vieroitusoireet (esim. ärtymys, hermostuneisuus)
- Tarve käyttää yhä enemmän aikaa pelaamiseen
- Epäonnistuneet pelaamisen kontrolliyritykset
- Kiinnostuksen menettäminen aiempiin harrastuksiin
- Runsas pelaaminen jatkuu huolimatta haitoista saadusta tiedosta
- Pelaamisen määrään liittyvä harhauttaminen (esim. valehtelu, salailu)
- Pakopelaaminen (esim. ikävien asioiden tai tunteiden välttely pelaamalla)
- Ihmissuhteen tai tärkeän mahdollisuuden menetys pelaamisen takia
Jotta voidaan puhua pelihäiriöstä, yllä olevista tunnusmerkeistä vähintään viiden pitää täyttyä. Lisäksi näiden tunnusmerkkien tulee olla näkyviä vähintään viimeksi kuluneen 12 kuukauden ajan.
Mikäli pelihäiriön tunnusmerkit eivät täyty, anna asiakkaalle mini-interventio alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Jos pelihäiriön tunnusmerkit täyttyvät, seuraa korkean riskin ohjeistusta.
Digipelaamisen ongelmallisuutta pohdittaessa erityisen tärkeäksi nousee pelaajan oma henkilökohtainen kokemus tilanteesta.
Pelkkä peliaika ei kerro pelaamisen ongelmallisuudesta, mutta runsas peliaika lisää riskiä digipelaamisen kehittymisestä ongelmalliseksi.
Ongelmalliseen digipelaamiseen on yhdistetty erilaisia psykososiaalisen hyvinvoinnin ongelmia
- masennusta ja ahdistusta
- univaikeuksia
- sosiaalisen vuorovaikutuksen vähyyttä
- arjen hallintaan liittyviä
Lisäksi ongelmallinen pelaaminen voi aiheuttaa fyysisiä oireita kuten: tuki- ja liikuntaelinten haittoja, silmien väsymistä ja väsymystä. Jatkuvat pelihaitat kertovat pelaajan vaikeudesta hallita pelaamistaan. Tällöin voidaan puhua ongelmallisesta pelaamisesta.
Ongelmallisessa pelaamisessa on kyse pelaamisen ja ongelmien kytkeytymisestä yhteen.
Keskeistä on pelaamisen haitalliset seuraukset hyvinvointiin, terveyteen, arjen sujumiseen, talouteen tai ihmissuhteisiin, kuten parisuhteeseen ja perhesuhteisiin.
Ongelmallinen pelaaminen siis ylläpitää, pahentaa tai synnyttää ongelmia pelaamisen ulkopuolisessa elämässä. Pelaaja ei joko halua tai kykene muuttamaan pelitapojaan, vaikka tunnistaisi niiden haitalliset seuraukset.Ongelmallinen digipelaaminen on usein osa ongelmavyyhteä. On tärkeää selvittää, mitkä asiat liittyvät ongelmalliseen pelaamiseen ja miten.
Alaikäinen lapsi tai nuori huolestuu harvemmin itse omasta digipelaamisestaan. Aikuisen tehtävä on keskustella pelaamisesta ja sen merkityksestä lapselle tai nuorelle yhdessä tämän kanssa. Samalla voi virittää keskustelua siitä, millaisia vaikutuksia pelaamisella voi lapsen tai nuoren elämään olla.
Tärkeää on pelaajan oma henkilökohtainen kokemus tilanteesta:
Kysy asiakkaalta esimerkiksi seuraavanlaisia kysymyksiä:
- Mikä merkitys pelaamisella on elämässäsi?
- Miksi pelaat ja mitä se tuo elämääsi?
Voit tehdä asiakkaan kanssa digipelaamisen nelikenttä-tehtävän, jonka pohjalta voitte keskustella pelaamisen hyödyistä ja haitoista Tehtävä-Digipelaamisen-nelikenttä.pdf (digipelirajaton.fi)
Muutosmotivaatio pelaamisen suhteen
- Onko yrityksiä muuttaa pelaamista ja mitä tapahtui?
- Miten pelaamisen toivoisi nyt muuttuvan?
- Millaista apua ja tukea tarvitsee?
1. Motivoida voi asiakkaan terveydentilaan vedoten, erityisesti jos merkkejä väsymyksestä, ahdistuksesta, terveydentilan tai verikokeiden muutoksista.
2. Muista voimavaralähtöisyys ja neutraalit kysymykset.
3. Kuuntele ja ymmärrä, mitä asiakas kertoo ja kunnioita hänen näkökantaansa.
_________________________________________________________________________________
Voit yhdessä asiakkaan kanssa kartoittaa seuraavia asioita:
Kuinka usein? Kuinka paljon? Päivittäin? Mihin aikaan vuorokaudesta?
Milloin? Vapaa-ajalla, työssä, koulussa, tauoilla?
Pelaamisen motiivit: Taitojen ja kykyjen testaus ja osoitus, Mahdollisuudet valita, ohjata ja vaikuttaa itse, Vuorovaikutus ja kuuluminen peliyhteisöihin, pakopelaaminen?
Nykytilanne: Mitä ajatuksia ja tunteita pelaaminen herättää? Millaisia tavoitteita pelaamiseen liittyy? Miten pelaaminen on vaikuttanut elämään? Millaisia haittoja ilmennyt? Huolettaako joku asia erityisesti pelaamisessa?
TAVOITTEET
- Asiakas voi halutessaan asettaa itselleen tavoitteen suhteessa toivottuun muutokseen tai mahdollisesti koettuun haittaan
- Tavoitteita voivat olla esimerkiksi pelaamiseen käytetyn ajan vähentäminen, haittaa aiheuttavan pelin tauottaminen tai lopettaminen, pelaamisen rajoittaminen, vuorokausirytmin korjaaminen tai muun tekemisen lisääminen digipelaamisen rinnalle
- Pelaamiseen liittyvän tavoitteen saavuttamisessa voidaan edetä asteittain. Tavoite voi muuttua tilanteen edetessä. Pienetkin askeleet tai muutokset ovat merkityksellisiä tavoitteen saavuttamisessa. Esimerkiksi aluksi lyhytkin peliajan vähentäminen voi olla ensimmäinen tavoite
- Tavoitteita on hyvä tarkastella säännöllisesti ja muuttaa tarvittaessa tilanteen mukaan
Ohjaa asiakasta tutustumaan tai voitte yhdessä tutustua eri järjestöjen tuottamiin materiaaleihin ja itsehoito-ohjelmiin:
Tarjoa seurantakäyntiaikaa vastaanotolle 2–6 viikon päähän, käynti voi toteutua myös puhelimitse.
Käynnillä voitte keskustella seuraavista asioista:
- onko muutoksia pelaamisessa tapahtunut?
- Onko asiakkaan itse luomiin tavoitteisiin päästy? jos ei, niin mitkä tekijät tähän on vaikuttanut.
- Mikäli tavoitteet eivät ole täyttyneet, yritetään silti löytää positiivisia asioita menneistä viikoista.
Yli 18-vuotiaat:
Arvioi seurantakäyntien jatkojen tarve. Mikäli annettu seuranta / tuki ei kuvaudu riittävänä tai asiakkaan tilanne pelaamisen suhteen lisääntyy, voit konsultoida tilanteesta mielenterveys- ja päihdepalveluita.Mikäli interventiota antaneessa yksikössä seurantakäyntiä tai puhelua ei ole mahdollista toteuttaa, anna asiakkaalle tietoa, mihin hän voi jatkossa olla yhteydessä, mikäli tarvitsee ohjausta tai tukea tilanteessaan. Siun sotessa apua sekä matalan kynnyksen ohjausta tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattori.
Alle 18- vuotiaat:
Alaikäisten kohdalla tulee arvioida digipelaamisen vaikutuksia nuoren elämään ja keskustella esimerkiksi perheen kanssa yhdessä tilanteelle ratkaisuja, mm. Vanhemmille tukea ja neuvontaa digipelaamisen rajoittamiseksi.
Mikäli digipelaaminen aiheuttaa haittoja ja sitä on vaikeuksia hallita kontrollikeinoista huolimatta, voit konsultoida mielenterveys- ja päihdepalveluita tilanteessa. Lisäksi voit ottaa yhteyttä lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin yksikköön (PTA-yksikköön), mikäli nuoren pelaaminen aiheuttaa mm. poissaoloja koulusta, syrjäytyneisyyttä tai muita haasteita arjessa. Tilanteessa on syytä pohtia nuorelle moniammatillista tukea tilanteen hallitsemiseksi, mikäli muut rajaamis- ja hallintakeinot eivät tilanteessa ole auttaneet. Kts. jatkohoito-osio.ONGELMALLINEN PELAAMINEN/PELIHÄIRIÖ
Pelaamisen hallinta heikkenee pikkuhiljaa. Kokemus pakonomaisuudesta syntyy vasta, kun on yrittänyt hallita pelaamistaan ja toistuvasti epäonnistunut siinä. Hiljalleen vaikeutuvaan tilanteeseenkin voi sopeutua, ennen kuin sen vakavuuteen havahtuu.
Jotta voidaan puhua pelihäiriöstä, alla olevista tunnusmerkeistä vähintään viiden pitää täyttyä. Lisäksi näiden kaikkien tunnusmerkkien tulee olla näkyviä vähintään viimeksi kuluneen 12 kuukauden ajan.
• Ajatukset pyörivät jatkuvasti pelaamisen ympärillä
• Vieroitusoireet (esim. ärtymys, hermostuneisuus)
• Tarve käyttää yhä enemmän aikaa pelaamiseen
• Epäonnistuneet pelaamisen kontrolliyritykset
• Kiinnostuksen menettäminen aiempiin harrastuksiin
• Runsas pelaaminen jatkuu huolimatta haitoista saadusta tiedosta
• Pelaamisen määrään liittyvä harhauttaminen (esim. valehtelu, salailu)
• Pakopelaaminen (esim. ikävien asioiden tai tunteiden välttely pelaamalla)
• Ihmissuhteen tai tärkeän mahdollisuuden menetys pelaamisen takia
Yli 18-vuotiaat:
Mikäli pelihäiriön tunnusmerkit täyttyvät, niin ohjaa asiakas jatkohoitoon Siun soten mielenterveys ja päihdepalveluihin.
Alle 18- vuotiaat:
Alaikäisten kohdalla pelihäiriön kriteerien täyttyessä ota yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluihin jatkohoidon järjestämiseksi. Lisäksi ota yhteyttä lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin yksikköön (PTA-yksikköön). Seuraa jatkohoito-osioon.
Jatkohoito
Vanhemmille päihdekeskustelun tueksi
- Nuoret ja alkoholi — mitä kasvattajan on syytä tietää? (EHYT ry)
- Nuori kiinnostuu alkoholista — Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)
- Tietoisku: Alkoholi ja nuoret (YouTube) ‑kuuntele, kuule ja keskustele
- Tukea ja ohjeita vanhemmuuden päihdekeskusteluihin (EHYT ry)
Kuinka tukea tupakoivaa lopettamaan
Vanhempi käyttää päihteitä
- Tervetuloa nuorten sivuille! (lasinenlapsuus.fi)
- Apua nuorille, jotka ovat huolissaan läheisten aikuisten päihteidenkäytöstä (paihdelinkki.fi)
- Oletko huolissasi puolisosi, vanhempasi tai läheisesi runsaasta päihteidenkäytöstä? (EHYT ry)
Kun läheinen käyttää päihteitä
- Joka kolmas meistä elää päihderiippuvuuden lähellä (kuivinjaloin.fi)
- Nuorten huumekokeilut | Päihdelinkki.fi (paihdelinkki.fi)
- Onko lapsellani huumeongelma? | Päihdelinkki.fi (paihdelinkki.fi)
- Mitä jos oma lapsi käyttää kannabista? (EHYT ry)
- Itseapuopas huumeita käyttävän nuoren läheisille pdf (kxcdn.com)
- Tervetuloa alkoholinkäytön omahoito-ohjelmaan! (mielenterveystalo.fi)
- Juomapäiväkirja (mielenterveystalo.fi)
- Alkoholinkäytön vähentäminen (omaolo.fi) Omaolo, alkoholinkäytön vähentäminen oma-ohjelma
- Alkoholi (paihdelinkki.fi) Päihdelinkki, OMA-APU alkoholin vähentäjän/lopettajan opas
- Alkoholinkäytön vähentäminen — miten pääsen alkuun? (EHYT ry)
- Uusi alku — 30 päivää ilman alkoholia (päihdelinkki.fi)
- Selvästi hyvä ikä ‑opas (päihdelinkki.fi) ‑ikääntyneille, jotka haluavat arvioida omaa päihteiden käyttöään
Sovellus-vinkit:
- Annoslaskuri (päihdelinkki.fi)
- Mille-sovellus, seuraa ja vähennä juomistasi
- OttoMitta ‑sovellus, alkoholin käytön hallintaan (EHYT ry)
- Tietoa peliriippuvuudesta (mielenterveystalo.fi)
- Rahapelaamisen tehtäväkirja (paihdelinkki.fi)
- Pelipäiväkirja (paihdelinkki.fi)
- Raipe Rahapelipäiväkirja (rahapelipaivakirja.fi)
- Miten vähentää tai lopettaa? (peluuri.fi)
- Rajoita rahapelaamista netissä (peluuri.fi)
- Omatoiminen vähentäminen ja lopettaminen — Ongelmana alkoholi, huumeet tai rahapelaaminen (suomi.fi)
- Level UP — Omatuki digipelaajalle (digipelirajaton.fi)
- Uutta tekemistä digipelaamisen rinnalle (digipelirajaton.fi)
- Ryhmät digipelaajille: DPR Bootcamp & DPR Ctrl (digipelirajaton.fi)
- Tiedote: Apua digitaalisen pelaamisen hallintaan saa nyt verkossa (peluuri.fi)
- Somerajaton: Tietoa somen käytöstä ja tukea someriippuvuuteen (somerajaton.fi)
- Restart-ohjelma videopelaajille (peluuri.fi)
Voit ottaa päihteet ja pelaamisen esille missä tahansa perusterveyden- ja sosiaalihuollon yksikössä asioidessasi. Mikäli päihteet tai pelaaminen aiheuttaa sinulle tai läheisellesi ongelmia ja koet tarvitsevasi apua, ota yhteyttä Siun soten palveluihin.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto
Ota yhteys omaan koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon, jos huoli herää päihteidenkäytöstä tai pelaamisesta ja tilannetta tulee arvioida tarkemmin.
- Koululaisten ja opiskelijoiden palvelut (siunsote.fi)
- Ajanvaraus puhelimitse tai verkkoajanvarauksen kautta Verkkoajanvaraus (siunsote.fi)
Varhaisen tuen palvelut
Varhaisen tuen sosiaalityössä sosiaalityöntekijä arvioi yhdessä perheen kanssa, millaisesta avusta ja tuesta perhe tai perheen jäsenet hyötyisivät. Pulmat voivat liittyä esimerkiksi kasvatuksellisiin asioihin, parisuhteeseen, terveydelliseen tilanteeseen, haastavaan elämäntilanteeseen tai äkilliseen kriisiin.
Varhaisen tuen palveluissa tehdään sosiaalihuollon palvelutarpeen arvio, yhteystiedot Siun soten nettisivuilla.
Palvelutarpeen arvioinnin yksikkö vastaa yleisestä sosiaalipalveluihin liittyvästä neuvonnasta ja ohjauksesta, sosiaalihuoltolain 35 §:n mukaisten yhteydenottojen ja lastensuojeluilmoitusten vastaanottamisesta ja käsittelystä sekä uusista sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaisista lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinneista.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Jokaisessa Siun soten alueen kunnassa on mielenterveys- ja päihdepalveluja tarjoava yksikkö.
Yksikkö tarjoaa mielenterveyden ja päihdehuollon avohoidon palveluja yli 18-vuotiaille kuntalaisille ja päihdepalveluja myös alle 18-vuotiaille. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa hoidetaan myös toiminnallisia riippuvuuksia. Ota yhteys Mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattoriin
Mielenterveys- ja päihdepalvelut (siunsote.fi)
tai varaa yhteydenottoaika verkosta alueesi MIEPÄ-hoitajalle Verkkoajanvaraus (siunsote.fi)
Hätätilanteissa ota aina yhteyttä yleiseen hätänumeroon 112
Yhteispäivystys
Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystys on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille ja loukkaantuneille, joiden
- tulee saada hoito viimeistään vuorokauden kuluessa sairastumisesta ja
- hoidon viivästyminen voi aiheuttaa pysyvää terveydellistä haittaa tai
- henki on uhattuna.
Yöaikaan tulee ottaa yhteyttä vain sellaisissa päivystyksellisissä terveysongelmissa, jotka eivät voi odottaa aamuun.
Ennen päivystykseen hakeutumista, soita aina ensin maksuttomaan päivystysapu ‑palveluun
p. 116 117 (24/7)
Sosiaali- ja kriisipäivystys
Sosiaali- ja kriisipäivystys on ammattilaisen antamaa apua sosiaalisessa hätätilanteessa tai kriisitilanteissa. Sosiaali- ja kriisipäivystyksellä varmistetaan, että kiireellisiä toimenpiteitä vaativissa tilanteissa sosiaalipalvelut ja akuutti kriisiapu ovat välittömästi asiakkaan saatavilla.
Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa puhelinneuvontaa, ohjausta ja paikan päälle tulevaa apua muun muassa seuraavissa äkillisissä tilanteissa:
- perhe- ja lähisuhdeväkivalta
- rikoksen uhrin auttaminen
- lastensuojelulliset asiat
- huoli aikuisesta
- vanhusten ongelmat
- äkillinen tilapäismajoituksen tarve
- onnettomuudet ja kriisit.
Terveysasemat
Ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle, jos tarvitset apua esimerkiksi nikotiininkäytön lopettamiseen. Terveysasemilta saat myös lisätietoa ja ohjeita, kuinka toimia, jos päihteet tai pelaaminen herättää huolta.
Työterveyshuolto
Omasta työterveyshuollostasi saat lisätietoa ja ohjeita, kuinka toimia, jos päihteet tai pelaaminen herättää huolta.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Jos tarvitset apua päihteiden tai pelaamisen ongelmiin, ole yhteydessä Siun soten mielenterveys ja päihdepalveluihin.
Jokaisessa Siun soten alueen kunnassa on mielenterveys- ja päihdepalveluja tarjoava yksikkö.
Yksikkö tarjoaa mielenterveyden ja päihdehuollon avohoidon palveluja yli 18-vuotiaille kuntalaisille ja päihdepalveluja myös alle 18-vuotiaille. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa hoidetaan myös toiminnallisia riippuvuuksia. Ota yhteys Mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattoriin
Mielenterveys- ja päihdepalvelut (siunsote.fi)
tai varaa yhteydenottoaika verkosta alueesi MIEPÄ-hoitajalle Verkkoajanvaraus (siunsote.fi)
Myös päihdeongelmaisten ja rahapelaajien läheisten tuki ja hoito toteutetaan mielenterveys- ja päihdepalveluissa.
Jos sinulla on akuutteja alkoholin vieroitusoireita, akuutteja psyykkisiä oireita tai muita päivystyksellistä hoitoa vaativia oireita, ota yhteys päivystyksellisiin palveluihin tilanteen arvioimiseksi.
Hätätilanteissa ota aina yhteyttä yleiseen hätänumeroon 112
Yhteispäivystys
Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystys on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille ja loukkaantuneille, joiden
- tulee saada hoito viimeistään vuorokauden kuluessa sairastumisesta ja
- hoidon viivästyminen voi aiheuttaa pysyvää terveydellistä haittaa tai
- henki on uhattuna.
Yöaikaan tulee ottaa yhteyttä vain sellaisissa päivystyksellisissä terveysongelmissa, jotka eivät voi odottaa aamuun.
Ennen päivystykseen hakeutumista, soita aina ensin maksuttomaan päivystysapu ‑palveluun
p. 116 117 (24/7)
Sosiaalipäivystys
Sosiaali- ja kriisipäivystys on ammattilaisen antamaa apua sosiaalisessa hätätilanteessa tai kriisitilanteissa. Sosiaali- ja kriisipäivystyksellä varmistetaan, että kiireellisiä toimenpiteitä vaativissa tilanteissa sosiaalipalvelut ja akuutti kriisiapu ovat välittömästi asiakkaan saatavilla.
Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa puhelinneuvontaa, ohjausta ja paikan päälle tulevaa apua muun muassa seuraavissa äkillisissä tilanteissa:
- perhe- ja lähisuhdeväkivalta
- rikoksen uhrin auttaminen
- lastensuojelulliset asiat
- huoli aikuisesta
- vanhusten ongelmat
- äkillinen tilapäismajoituksen tarve
- onnettomuudet ja kriisit.
Mikäli alaikäisellä on riskitason päihteiden käyttöä, ota yhteyttä Mielenterveys- ja päihdepalveluihin työparityöskentelyn aloittamiseksi. Työparin / konsultointiavun saamiseksi ota yhteyttä Mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattoriin.
______________________________________________________________________________________
Hoitokoordinaattoriin voit ottaa yhteyttä puhelimitse tai jättää konsultointipyynnön sähköpostitse. Ammattilaisten konsultointiin tarkoitettu sähköpostiosoite löytyy Siun Soten intranetistä mielenterveys- ja päihdepalveluiden alta -> hoitoonpääsy -> hoitokoordinaattorin puhelinpalvelu.
______________________________________________________________________________________
Mikäli alaikäisellä on päihteiden käytön tai haitallisen pelaamisen lisäksi ongelmia mm. koulussa, ihmissuhteissa, perhe-elämässä tai muu vointi herättää huolta, konsultoidaan asiakkaan tilanteesta lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnin tiimiä.
Mikäli päihteiden käyttö on säännöllistä tai alaikäisellä on päihteiden sekakäyttöä, lääkkeiden väärinkäyttöä / vahvojen huumausaineiden käyttöä tai näiden kokeiluita, tehdään aina lastensuojeluilmoitus ja lisäksi järjestetään asiakkaalle tarvittavat hoidolliset palvelut mm. Mielenterveys- ja päihdepalveluista. Ota yhteyttä aina ensisijaisesti asiakkaan oman alueen palvelutarpeen arviointitiimiin.Jokaisessa Siun soten alueen kunnassa on mielenterveys- ja päihdepalveluja tarjoava yksikkö. Mielenterveys- ja päihdepalveluista tarjotaan myös hoitoa ja tukea toiminnallisiin riippuvuuksiin.
Yksikkö tarjoaa mielenterveyden ja päihdehuollon avohoidon palveluja yli 18-vuotiaille kuntalaisille ja päihdepalveluja myös alle 18-vuotiaille. Ota yhteys Mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattoriin Mielenterveys- ja päihdepalvelut (siunsote.fi)
Ammattilaisten konsultointiin tarkoitettu sähköpostiosoite löytyy Siun Soten intranetistä mielenterveys- ja päihdepalveluiden alta -> hoitoonpääsy -> hoitokoordinaattorin puhelinpalvelu.
Alaikäisten ongelmalliseen pelaamiseen liittyvissä kysymyksissä ota lisäksi yhteyttä lapsiperheiden palveluiden PTA-yksikköön kokonaistilanteen arvioimiseksi.
Myös päihdeongelmaisten ja rahapelaajien läheisten tuki ja hoito toteutetaan mielenterveys- ja päihdepalveluissa.
Jos asiakkaalla on akuutteja alkoholin vieroitusoireita, akuutteja psyykkisiä oireita tai muita päivystyksellistä hoitoa vaativia oireita, ota yhteys päivystyksellisiin palveluihin tilanteen arvioimiseksi.
Perheneuvola
Perheneuvola auttaa ja tukee lapsen ja nuoren psyykkiseen kehitykseen, vanhemmuuteen ja perheen vuorovaikutussuhteisiin liittyvissä asioissa. Perheneuvolasta saa asiantuntijan apua lapsen käyttäytymis- tai tunne-elämän pulmiin.
Varhaisen tuen palvelut
Palvelutarpeen arvioinnin yksikkö vastaa yleisestä sosiaalipalveluihin liittyvästä neuvonnasta ja ohjauksesta, sosiaalihuoltolain 35 §:n mukaisten yhteydenottojen ja lastensuojeluilmoitusten vastaanottamisesta ja käsittelystä sekä uusista sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaisista lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinneista.
Mikäli asiakkaan tilanne herättää huolta ja ammattilaisena tarvitset neuvontaa, ota yhteyttä palvelutarpeen arvioinnin yksikköön. Yhteystiedot ja puhelinajat löytyvät Siun soten sivuilta
Hätätilanteissa ota aina yhteyttä yleiseen hätänumeroon 112
Yhteispäivystys
Ennen päivystykseen ohjaamista, soita aina ensin maksuttomaan päivystysapu ‑palveluun
p. 116 117 (24/7)
Sosiaali- ja kriisipäivystys
Sosiaali- ja kriisipäivystys on ammattilaisen antamaa apua sosiaalisessa hätätilanteessa tai kriisitilanteissa. Sosiaali- ja kriisipäivystyksellä varmistetaan, että kiireellisiä toimenpiteitä vaativissa tilanteissa sosiaalipalvelut ja akuutti kriisiapu ovat välittömästi asiakkaan saatavilla.
Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa puhelinneuvontaa, ohjausta ja paikan päälle tulevaa apua muun muassa seuraavissa äkillisissä tilanteissa:
- perhe- ja lähisuhdeväkivalta
- rikoksen uhrin auttaminen
- lastensuojelulliset asiat
- huoli aikuisesta
- vanhusten ongelmat
- äkillinen tilapäismajoituksen tarve
- onnettomuudet ja kriisit.
Sosiaali- ja kriisipäivystyksen viranomaislinjan puhelinnumeron löydät Siun soten intranetistä perhe- ja sosiaalipalveluiden alta -> sosiaali- ja kriisipäivystys. Ensisijaisesti ammattilaisten toivotaan ottavan yhteyttä viranomaislinjan kautta.
Mikäli asiakkaalla kuvautuu korkean riskin päihteiden käyttöä tai peliriippuvuuden merkkejä, arvioidaan erityishuollon palveluiden tarve Mielenterveys- ja päihdepalveluiden kanssa.
Ota yhteyttä Siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattoriin, josta saat tarvittaessa myös konsultointitukea.______________________________________________________________________________________
Hoitokoordinaattoriin voit ottaa yhteyttä puhelimitse tai jättää konsultointipyynnön sähköpostitse. Ammattilaisten konsultointiin tarkoitettu sähköpostiosoite löytyy Siun Soten intranetistä mielenterveys- ja päihdepalveluiden alta -> hoitoonpääsy -> hoitokoordinaattorin puhelinpalvelu.
______________________________________________________________________________________
Jokaisessa Siun soten alueen kunnassa on mielenterveys- ja päihdepalveluja tarjoava yksikkö.
Yksikkö tarjoaa mielenterveyden ja päihdehuollon avohoidon palveluja yli 18-vuotiaille kuntalaisille ja päihdepalveluja myös alle 18-vuotiaille. Mielenterveys- ja päihdepalveluista tarjotaan myös hoitoa ja tukea toiminnallisiin riippuvuuksiin. Ota yhteys Mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitokoordinaattoriin Mielenterveys- ja päihdepalvelut (siunsote.fi).
Ammattilaisten konsultointiin tarkoitettu sähköpostiosoite löytyy Siun Soten intranetistä mielenterveys- ja päihdepalveluiden alta -> hoitoonpääsy -> hoitokoordinaattorin puhelinpalvelu.
Myös päihdeongelmaisten ja rahapelaajien läheisten tuki ja hoito toteutetaan mielenterveys- ja päihdepalveluissa.
Jos asiakkaalla on akuutteja alkoholin vieroitusoireita, akuutteja psyykkisiä oireita tai muita päivystyksellistä hoitoa vaativia oireita, ota yhteys päivystyksellisiin palveluihin tilanteen arvioimiseksi.
Työikäisten sosiaalityö palvelee 18–64-vuotiaita Siun soten alueen aikuisia ja perheitä. Autamme silloin, kun tarvitset tukea, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa arkielämän tilanteissa.
Sosiaalityöllä ja sosiaaliohjauksella tuetaan asiakkaita muutokseen. Muutoksella pyritään muun muassa vahvistamaan asiakkaan hyvinvointia, itsenäistä selviytymistä, elämänhallintaa ja vähentämään huono-osaisuutta.
Aikuissosiaalityön alueelliset yhteystiedot löytyvät Siun soten nettisivuilta
Työikäisten sosiaalipalvelut (siunsote.fi)
____________________________________________________________________________________
Huoli-ilmoitus
Jos olet huolissasi ihmisestä, joka ei mielestäsi pysty vastaamaan huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, voit tehdä ilmoituksen asiasta. Huolta voi aiheuttaa esimerkiksi ikäihmisen kotona pärjääminen tai yksin asuvan aikuisen elämänhallinnan ongelmat.
Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, joka on huolestunut toisen henkilön elämäntilanteesta. Ilmoituksesi perusteella sosiaalipalvelujen ammattilaiset arvioivat avun tarpeen ja millaista apua henkilön tai perheen elämäntilanteeseen voidaan tarjota.
Tee sähköinen huoli-ilmoitus (miunpalvelut.fi) avun tarpeen arvioimiseksi.
____________________________________________________________________________________
Varhaisen tuen palvelut
Palvelutarpeen arvioinnin yksikkö vastaa yleisestä sosiaalipalveluihin liittyvästä neuvonnasta ja ohjauksesta, sosiaalihuoltolain 35 §:n mukaisten yhteydenottojen ja lastensuojeluilmoitusten vastaanottamisesta ja käsittelystä sekä uusista sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaisista lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinneista.
Mikäli asiakkaalla on alaikäisiä lapsia, tai perheeseen on syntymässä lapsi, ota yhteyttä palvelutarpeen arvioinnin yksikköön. Yhteystiedot ja puhelinajat löytyvät Siun Soten sivuilta
Yhteispäivystys
Jos asiakkaalla akuutti hoidon tarve (vaikeat alkoholin vieroitusoireet, psykoottisia oireita, itsetuhoisuutta tai muuta päivystyksellistä hoitoa vaativaa) ohjataan asiakas yhteispäivystykselliseen voinnin arvioon.
Yhteispäivystyksessä toimii päivystävä päihdesairaanhoitaja arkisin klo 8–16, joka arvioi asiakkaan tilannetta yhteispäivystyksessä ja järjestää tarvittavan jatkohoidon. Päivystykseen soitetaan ja annetaan esitiedot asiakkaasta ennen tänne ohjaamista.
Päivystysapu p.116 117
Psykiatrinen päivystys
Kiireellisissä mielenterveyteen liittyvissä asioissa voit tarvittaessa konsultoida aikuispsykiatrian tehostettua avohoitoa. Psykiatrinen päivystys palvelee koko Siun soten alueella.
Aikuispsykiatrian tehostetun avohoidon viranomaislinjan (hoitokoordinaattorin) numeron löydät Siun soten intranetistä psykiatrian alta –> tehostettu avohoito. Ensisijaisesti ammattilaisten toivotaan ottavan yhteyttä viranomaislinjan kautta.
Sosiaalipäivystys
Sosiaali- ja kriisipäivystys on ammattilaisen antamaa apua sosiaalisessa hätätilanteessa tai kriisitilanteissa. Sosiaali- ja kriisipäivystyksellä varmistetaan, että kiireellisiä toimenpiteitä vaativissa tilanteissa sosiaalipalvelut ja akuutti kriisiapu ovat välittömästi asiakkaan saatavilla.
Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa puhelinneuvontaa, ohjausta ja paikan päälle tulevaa apua muun muassa seuraavissa äkillisissä tilanteissa:
- perhe- ja lähisuhdeväkivalta
- rikoksen uhrin auttaminen
- lastensuojelulliset asiat
- huoli aikuisesta
- vanhusten ongelmat
- äkillinen tilapäismajoituksen tarve
- onnettomuudet ja kriisit.
Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa myös viranomaisille konsultaatio- ja virka-apua erilaisissa äkillisissä tilanteissa.
Sosiaali- ja kriisipäivystyksen viranomaislinjan puhelinnumeron löydät Siun soten intranetistä perhe- ja sosiaalipalveluiden alta -> sosiaali- ja kriisipäivystys. Ensisijaisesti ammattilaisten toivotaan ottavan yhteyttä viranomaislinjan kautta.
Järjestöjen tarjoamaa tukea ja toimintaa
Ryhmiä, tukea ja apua
Ryhmiä, tukea ja apua (Lähellä.fi)
Toimintaa ja tekemistä päihteettömyyden tueksi
Kohtaamispaikkoja (Lähellä.fi)
Vapaaehtoistoiminta (Lähellä.fi)
Lisää vaihtoehtoja:
Valtakunnallisesta Lähellä.fi ‑verkkopalvelusta löydät lisää tietoa Pohjois-Karjalan yhdistysten monipuolisesta toiminnasta!
Yhdistyksiä Pohjois-Karjalassa
Pohjois-Karjalan yhdistysten harrastus- ja vapaa-ajantoimintaa
Pohjois-Karjalan yhdistysten tarjoamaa tukea, apua ja neuvontaa
- Mielenterveysomaisten keskusliitto (finfami.fi) ‑omaiset mielenterveyden tukena
- Läheisille · Irti Huumeista ry (irtihuumeista.fi)
- AA.Savo-Karjala (savo-karjala.fi)
- NA — Nimettömät Narkomaanit, Suomen alue (nasuomi.org)
- Nimettömät Pelurit (nimettomatpelurit.fi)
- Vertaisryhmät (pelirajaton.fi)
- Vertaistukea rahapelaajille ja läheisille (pelirajaton.fi)
- Läheisille – Aca Suomi (Adult Children of Alcoholics)
Päihdeneuvonta EHYT ry
Päihdeneuvonnan numero avoinna vuorokauden ympäri.
Päihdeneuvontaan voit soittaa jos,
alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käyttö on sinulle ongelma, haluat keskustella omasta päihteidenkäytöstäsi ammattilaisen kanssa, tarvitset apua oikean hoitotahon tai vertaistuen löytämiseen, kaipaat keskustelutukea tilanteessa, jossa haluat välttää retkahduksen tai sinua huolestuttaa läheisen päihteidenkäyttö.
Sekasin-chat
Chat on suunnattu 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Välitämme sinusta ja siitä, mikä sinua mietityttää.
Sekasin247- Sekasin-chat (sekasin247.fi)
AA:n valtakunnallinen auttava puhelin
Nimettömät Alkoholistit eli Alcoholics Anonymous on kansainvälinen yhteisö, jonka jäsenten päämääränä on pysyä raittiina ja auttaa toisia alkoholisteja saavuttamaan raittius.
Etusivu — Suomen AA-kustannus ry (aa.fi)
AA-auttavat puhelimet kaupungeittain:
Auttavat puhelimet — Suomen AA-kustannus ry (aa.fi)
NA-Infopuhelin
Hyötyä tavoittelematon miesten ja naisten toveriseura niille, joilla huumeista on muodostunut ensisijainen ongelma.
NA — Nimettömät Narkomaanit, Suomen alue (nasuomi.org)
Irti huumeista
Irti Huumeista ry tarjoaa valtakunnallisia vertais- ja ammattitukipalveluita huumeita käyttävien läheisille, toipuville ja huumeita käyttäville.
Irti Huumeista ry (irtihuumeista.fi)
Tupakoinnin lopettamisen tueksi
Stumppi-neuvontapuhelin
Apua tupakoinnin lopettamiseen, mahdollisuus myös jättää soittopyyntö nettisivuilla
Apua tupakoinnin lopettamiseen (stumppi.fi)
Pohjois-Karjalan syöpäyhdistyksen yksilötuki tupakkatuotteiden lopettamiseksi
Yksilötukea tupakkatuotteiden lopettamiseksi, yhteydenotto-ohjeet nettisivuilla.
28 päivää ilman
28 päivää ilman® on nikotiiniriippuvuudesta vieroittautumiseen kehitetty tukimuoto. Korona pandemian aikana järjestämme verkkotapaamisia. Tapaamisiin voivat osallistua kaikkien nikotiinituotteiden käyttäjät, jotka haluavat oppia hallitsemaan nikotiiniriippuvuutta ja päästä riippuvuudesta eroon. Tukitapaamisia ohjaavat julkisen sektorin ja järjestöjen koulutut toimijat.
Peluurin auttava puhelin
Tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa
Puhelu on täysin maksuton ja voit asioida nimettömänä.
Lisäksi myös chat-palvelu.
Peluuri auttaa, kun pelaaminen haittaa (peluuri.fi)
Nimettömät pelurit
Jos haluat päästä peliongelmasta eroon, sinulle mahdollisesti sopiva ratkaisu on Nimettömien Pelurien GA-tukiryhmä.
Nimettömät Pelurit — Etusivu (nimettomatpelurit.fi)
Nimettömät Pelurit — Yhteystiedot (nimettomatpelurit.fi)
Pelituella on tarjolla neuvontaa peli- ja nettihaittoja kokeville, perheille ja läheisille. Pelituki järjestää ajoittain neuvontapisteitä, jotka tarjoavat matalan kynnyksen palveluohjausta, keskustelua ja neuvontaa peli- ja nettihaittoja kokeville ja heidän läheisilleen.
Kriisiapua
MIELI kriisipuhelin
kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä
Kriisipuhelin auttaa esimerkiksi silloin, kun
- elämäsi on juuri muuttunut ja sinun on paha olla,
- olet kokenut järkyttävän tapahtuman,
- koet, ettet jaksa yksin pelon, huolen tai surun kanssa,
- sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai
- olet huolissasi läheisestäsi.
Kriisipuhelin 09 2525 0111 (mieli.fi)
Pohjois-Karjalan Kriisikeskus
Tukea elämän kriiseissä. Ajanvaraus puhelimitse tai verkosta
Kirkon keskusteluapu
Painaako jokin mieltäsi? Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palvelu on valtakunnallinen, ja yhteydenottoihin vastataan eri puolilta Suomea.
Kirjaaminen
Siun soten ehkäisevän päihdetyön kirjaamisohjetta käytetään, kun asiakkaan kanssa otetaan puheeksi päihteet, raha- tai digipelaaminen tai annetaan siihen liittyvää neuvontaa / ohjeistusta. Ehkäisevän päihdetyön kirjaamisesta saatava tieto antaa alueellisesti tärkeää tietoa ennaltaehkäisevästä toiminnasta ja auttaa toiminnan vaikuttavuuden ja laadun arvioinnissa, niin yksilöllisesti kuin eri asiakasryhmien osalta.
Merja Leppänen, terveydenhoitaja
Leena Naumanen, terveydenhoitaja
Marimaiju Smolander-Pulkkinen, terveydenhoitaja
Hanna Karvinen, sairaanhoitaja
Terhi Tolvanen, sairaanhoitaja
Anu Oinonen, apulaisylilääkäri, mielenterveys- ja päihdepalvelut
Janina Filenius-Romppanen, projektisuunnittelija
Eerika Jormanainen, projektisuunnittelija
Jenni Sallanne, projektiasiantuntija
Karri Poutanen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö
Alueellisen hoito- ja palveluketjun tavoite on vähentää alkoholin, huumausaineiden, nikotiinituotteiden sekä digi- ja rahapelaamisen aiheuttamia haittoja väestötasolla. Indikaattoreina käytetään kansallisia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen minimitietoindikaattoreita. Organisaation tavoitteet ennalta ehkäisevän päihdetyön vaikuttavuuden arvioimiseksi asetetaan hyvinvointialueella valtuustokausittain. Prosessi-indikaattoreina käytetään vuosittain koulutettujen sosiaali- ja terveyden huollon ammattilaisten sekä tehtyjen puheeksiottojen ja lyhytneuvontojen määrää. Prosessi-indikaattorit ovat toimi- ja palvelualuekohtaiset.
Ehkäisevän päihdetyön hoito- ja palveluketju on tuotettu Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa-hankkeessa.

Päivitetty 11/2022
Löysitkö hoito- ja palveluketjusta etsimäsi tiedon?
Kiva kun pidit artikkelistamme!
Olemme pahoillamme, että tästä artikkelista ei ollut sinulle hyötyä.