Elintapaohjauksen tavoitteena on tukea yksilöä tai ryhmää tekemään terveyttä ja hyvinvointia edistäviä pysyviä muutoksia elintavoissa. Elintapaohjaus on asiakaslähtöistä ja huomioi aina kokonaisvaltaisesti asiakkaan omat toiveet, tarpeet, voimavarat ja elämäntilanteen. Elintapaohjaus voi olla kertaluontoista tai pidempään kestävä prosessi.
Liikkuminen, ravitsemus, uni ja päihteet ovat keskeisempiä teemoja elintapaohjauksessa. Elintapamuutokset hyödyttävät erityisesti niitä, joilla on kohonnut riski sairastua kansantauteihin, tai jotka ovat juuri sairastuneet. Elintapaohjauksen polku on suunnattu aikuisväestölle ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille.
Asiakkaan elintapaohjauksen polku sisältää testejä omien elintapojen arvioimiseksi, tietoa terveellisistä elintavoista ja omahoito-ohjelmia. Jatko-ohjausosiossa on tietoa eri toimijoiden palveluista ja toiminnasta.
Ammattilaisen elintapaohjauksen polku toimii sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille toimintamallina elintapaohjauksen toteuttamiseen Siun soten alueella. Polku sisältää valmiita malleja puheeksiottoon, menetelmiä asiakkaan motivointiin, työkaluja elintapaneuvonnan toteuttamiseen sekä ohjeet asiakkaan ohjaamiseen Siun soten prosessinomaisiin palveluihin ja eri toimijoiden palveluihin tai toimintaan.
Tunnistaminen
Hienoa, että olet elintapaohjauksen polulla! Elintavoilla on hyvin suuri merkitys terveyteemme ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Alkoholin kohtuukäyttö, nikotiinituotteista luopuminen, tasapainoinen ravitsemus, aktiivinen arki sekä riittävä uni ja lepo edistävät terveyttämme.
Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita elämässä? Selkeä käsitys itselle tärkeistä asioista auttaa tekemään arjessa valintoja, jotka tukevat hyvinvointiasi. Elintapojen muuttamiseen ei ole olemassa yhtä oikeaa, kaikille yhteisesti sopivaa tapaa. Kannattaa kuitenkin ensin punnita omia voimavaroja ja sitä, minkälaista tukea sinulla on mahdollisuus saada omalla polullasi.
Elintapamuutoksen ensimmäinen askel on tunnistaa ne arjen tottumukset, jotka ovat jo hyvin ja ne, joihin haluat muutosta. Tule mukaan! Tässä osiossa voit arvioida omia elintapojasi eri testien avulla.
Liikunnalla ja liikkumisella on tutkitusti lukuisia hyviä vaikutuksia mielen ja kehon hyvinvointiin. Säännöllisellä kohtuutehoisella liikunnalla on todettu olevan edullisia vaikutuksia myös useiden sairauksien ehkäisyssä.
Riittävällä ja monipuolisella liikkumisella voidaan ennaltaehkäistä kaatumisia erityisesti ikääntyessä. Pelkäätkö kaatumista tai rajoittaako kaatumisen pelko liikkumistasi? Mikäli vastasit kyllä, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Liikkumisella ja monipuolisella ravitsemuksella voi ylläpitää hyvää lihasvoimaa, mikä edistää tasapainoa.
Tässä osiossa voit arvioida itsenäisesti, liikutko riittävästi tai onko kaatumisriskisi suurentunut.
Terveellinen ravitsemus on kokonaisuus, jossa merkitsevät jokapäiväiset valinnat pitkällä aikavälillä. Pysyäkseen terveenä ja toimintakykyisenä, ihminen tarvitsee tasaisesti ja monipuolisesti ravintoaineita ja energiaa.
Iän karttuessa riittävän ja monipuolisen ruuan merkitys on tärkeä. Ruokahalu voi vähentyä fyysisen aktiivisuuden ja pienentyneen energiankulutuksen vuoksi. Nälän- ja janontunne sekä haju- ja makuaisti saattavat myös heikentyä. Ravintoaineita tarvitaan silti yhtä paljon, ellei jopa enemmän. Monipuolinen ravitsemus ja liikkuminen yhdessä ylläpitää myös hyvää lihasvoimaa, mikä on tärkeää kaatumisten ennaltaehkäisyssä.
Alla olevien testien avulla voit arvioida syömistottumuksiasi ja ruokavaliosta saamiesi rasvojen laadun sekä kuidun ja suolan saantisi.
Uni on elimistölle välttämätöntä lepoaikaa. Unen aikana aivot puhdistuvat kuona-aineista ja elimistö palautuu. Virkeänä jaksaa myös liikkua ja kiinnittää enemmän huomiota terveellisiin ruokailutottumuksiin, mikä edistää nukahtamista ja unen laatua.
Alla olevan testin avulla voit arvioida, nukutko riittävästi ja onko unesi riittävän laadukasta:
Siun soten ehkäisevän päihdetyön polulta löydät erilaisia arviointitestejä päihteiden käytöstä ja pelaamisesta. Lisäksi löydät ketjusta ohjeistuksen, mitä tehdä, jos huoli päihteiden käytöstä tai pelaamisesta herää.
Terve suu on osa yleisterveyttä. Heikentynyt suun terveys lisää riskiä sairastua moniin yleissairauksiin ja sillä voi olla yhteys jo olemassa olevien sairauksien pahenemiseen. Suun terveys vaikuttaa myös jokapäiväisiin toimintoihimme, kuten syömiseen ja puhumiseen sekä ulkonäköön, minkä vuoksi sillä on merkittävä sosiaalinen vaikutus. Suun terveydestä huolehtiminen on tärkeä osa omasta hyvinvoinnista huolehtimista.
Seuraavassa osiossa voit arvioida omia suun hoitotottumuksiasi (omahoito tarkoittaa oman, läheisen tai hoidettavan päivittäistä suun hoitoa).
- Harjaan hampaat 2 x päivässä fluoripitoisella hammastahnalla
- Puhdistan hammasvälit päivittäin
- Käytän ksylitolituotteita ruokailujen jälkeen
- Noudatan ateriarytmiä (5–6 ruokailua/pv) sekä ravitsemussuosituksia ja vältän runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita
- Juon janojuomana vettä
- En käytä nikotiinituotteita
- En käytä säännöllisesti alkoholituotteita
- Puhdistan proteesit 2 x päivässä harjaamalla
- Harjaan oman jäljellä olevan hampaiston 2 x päivässä fluoripitoisella tahnalla
- Puhdistan oman jäljellä olevan hampaiston hammasvälit päivittäin
- Käytän proteesien puhdistamiseen tarkoitettuja tuotteita ja välineitä
- Puhdistan proteesit ja/tai suun limakalvot huuhtelemalla ruokailujen jälkeen
- Proteesit eivät hankaa ja istuvat napakasti suussa
- Noudatan ateriarytmiä (5–6 ruokailua/pv) ja ravitsemussuosituksia sekä vältän runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita
- Juon janojuomana vettä
- En käytä nikotiinituotteita
- En käytä säännöllisesti alkoholituotteita
Neuvonta-osiosta saat hyviä vinkkejä suun omahoitoon (siirry kohtaan)
Miten ja milloin otan elintavat puheeksi?
Asiakkaan elintavat on hyvä ottaa puheeksi säännöllisesti. Puheeksiotto on erityisen tärkeää silloin, kun asiakas soittaa tai saapuu vastaanotolle sen kaltaisen ongelman vuoksi, jonka taustalla voi olla jokin elintapoihin yhteydessä oleva pulma. Usein otollinen hetki elintapojen puheeksiottoon on myös silloin kun asiakas on vasta sairastunut johonkin pitkäaikaissairauteen. Keskeisintä on tarjota asiakkaalle tukea elintapamuutokseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Elintavat tulee ottaa puheeksi rauhallisessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä. Puheeksiotossa tulee muistaa asiakaslähtöisyys ja asiakkaan yksilöllisen tilanteen huomiointi. Tärkeintä on saada aikaiseksi aitoa keskustelua, sen sijaan että ammattilainen perustelee muutostarvetta ja asiakas puolustaa valitsemia elintapojaan. Muista, että asiakas on aina oman elämänsä asiantuntija ja voit tarjota ratkaisua esimerkiksi kysymällä ”Mitä ajattelet, mikä toimisi sinulle?”
- Miten liikut, kuinka usein ja kuinka kauan kerrallaan?
- Kuinka paljon liikut reippaasti tavallisen viikon aikana?
- Tauotatko paikallaanoloasi tavallisina päivinä?
- Minkälainen liikkuja olet ollut elämäsi aikana?
- Kuinka monta kertaa sinulle kertyy tavallisen viikon aikana liikkumista, joka kuormittaa lihaksiasi, haastaa tasapainoasi ja pitää yllä notkeuttasi?
Ikääntyneillä liikkumisen lisäksi on tärkeä arvioida kaatumisriskin lisääntymistä seuraavilla kysymyksillä:
- Oletteko kaatunut viimeksi kuluneen vuoden aikana?
- Oletko huolissasi tai pelkäätkö kaatumista?
- Oletko vähentänyt kävelemistä tai portaissa liikkumista terveydentilan vuoksi?
Tarkemmin kaatumisriskiä voi arvioida FRAT-mittarilla. Säännöllisen kotihoidon ja asumispalvelun asiakkailla kaatumisriskin arviointi sisältyy RAI-arviointiin. Monet lääkkeet voivat lisätä kaatumisriskiä, minkä vuoksi kokonaislääkitystä tulisi arvioida kaatumisen näkökulmasta.
- Millainen on ateriarytmisi?
- Kerro, miten ja mitä yleensä syöt?
- Miten kuvailisit omia ruokatottumuksiasi?
Ikääntyneiden kanssa keskustellessa on kiinnitettävä huomio myös riittävään energian ja proteiinin saantiin sekä painonmuutoksiin.
Unihäiriöiden tunnistamiseen voidaan käyttää kahta kysymystä:
- Kärsitkö nukahtamisvaikeuksista, häiriintyneestä yöunesta tai päiväväsymyksestä vähintään kolmena päivänä viikossa?
- Huonontaako unihäiriö (unettomuushäiriö, mahdollinen uniapnea, levottomat jalat, narkolepsia, muu unihäiriö) päiväaikaista toimintakykyäsi?
Jos vastaus on ainakin toiseen kysymykseen myöntävä, on syytä jatkaa unihäiriön tarkempaa selvittelyä.
- Mitä ajattelet omasta painostasi?
- Oletko itse huomannut painossasi tapahtuneen muutoksia viime aikoina?
- Miten painosi on muuttunut eri elämänvaiheissa?
- Toivotko apua painonhallinnan tueksi?
- Onko sinulla tällä hetkellä jotain huolia terveytesi / painosi suhteen?
- Mitä ajattelet, jos keskustelisimme painostasi?
Siun soten ehkäisevän päihdetyön polulta löydät mallin päihteiden ja pelaamisen puheeksiottoon.
Kysymykset, joilla terveydenhuollon ammattilaiset voivat kartoittaa lapsen suun terveyttä ja tarvetta antaa ohjausta lapselle ja/tai huoltajalle.
- Harjataanko hampaat säännöllisesti 2 x päivässä fluorihammastahnalla?
- Puhdistetaanko hammasvälit (yläkouluikäisestä lähtien)?
- Onko puhdistustulos yleensä onnistunut vai jääkö plakkia tai ruokaa suuhun puhdistuksen jälkeen?
- Onko lapsella käytössä ksylitolituotteet suun hoitoon?
- Onko lapsi käynyt lakisääteisissä suun terveystarkastuksissa (1,5v, 3v, 5v sekä kouluiässä 1lk, 5lk ja 8lk)?
- Onko lapsella oireita suussa?
- Noudattaako lapsi säännöllistä ateriarytmiä (5–6 ruokailua/pv), ravitsemussuosituksia ja välttääkö runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita?
- Juoko lapsi janojuomana vettä?
- Käyttääkö koululainen/nuori nikotiinituotteita tai muita päihteitä?
Mikäli lapselta on jäänyt viimeisin lakisääteinen suun terveystarkastus välistä, on lapsi syytä aina ohjata suun terveydenhuoltoon suun terveystarkastusta varten.
Mikäli suun terveystottumukset eivät toteudu suositusten mukaan, on suositukset hyvä kerrata ja perustella asiakkaalle.
Toteutuuko asiakkaan suun hoito asianmukaisesti? Kuka huolehtii asiakkaan suun hoidosta: asiakas itse / omaishoitaja / terveydenhuollon ammattilainen? Heikentynyt suun terveys lisää riskiä sairastua moniin yleissairauksiin ja sillä voi olla yhteys jo olemassa olevien sairauksien pahenemiseen.
Suun omahoidon tulee olla päivittäistä, säännöllistä ja tarpeen mukaista joko asiakkaan itsensä, omaishoitajan tai terveydenhuollon ammattilaisen toteuttamana. Seuraavien kysymyksien avulla voit kartoittaa, toteutuuko asiakkaan suun hoito asianmukaisesti.
- Pudistaako asiakas tai puhdistetaanko asiakkaan suu/hampaat/proteesit säännöllisesti päivittäin (hampaiden harjaus 2 x päivässä, hammasvälien puhdistus, proteesin harjaus 2 x päivässä, ruuan jäämien huuhtelu suun sisäpinnoilta)?
- Onko puhdistustulos yleensä onnistunut vai jääkö plakkia tai ruokaa suuhun puhdistuksen jälkeen?
- Onko asiakkaalla käytössä fluori- ja ksylitolituotteet suun hoitoon?
- Onko asiakkaalla oire suussa/hampaissa tai vaikeuksia proteesin käytössä? Oireita voi olla esim. kipu, epämukavuus, vaikeudet syödä tai kuivan suun oireet.
- Noudattaako asiakas ateriarytmiä (5–6 ruokailua/pv), ravitsemussuosituksia ja välttääkö runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita?
- Juoko asiakas janojuomana vettä?
- Käykö asiakas säännöllisesti suun ja hampaiston kokonaistutkimuksissa?
- Käyttääkö asiakas nikotiinituotteita?
- Käyttääkö asiakas säännöllisesti alkoholituotteita?
Mikäli asiakas ei puhdista suutaan/hampaita säännöllisesti päivittäin, käyttää nikotiinituotteita tai ei käy suun ja hampaiston kokonaistutkimuksissa säännöllisesti, on hyvä tarkistaa viimeisimmän suun tutkimuksen ajankohta ja onko asiakas tietoinen omasta henkilökohtaisesta suositellusta tarkastusvälistä (yleensä 1–5 vuoden välein). Jos asiakas ei tiedä suositeltua tarkastusväliä ja viimeisin tarkastus on tehty yli vuosi sitten, voi asiakkaalle suositella yhteydenottoa suun terveydenhuoltoon.
Neuvonta
Onneksi olkoon, olet lähtenyt mukaan elintapamuutoksen polulle! Muutostilanteessa tulee herkästi mietittyä pelkästään puutteita ja ongelmia. Jokaisen elintavoista löytyy kuitenkin myös hyviä ja toimivia asioita. Muutos kannattaakin usein aloittaa lisäämällä sitä, mikä jo sujuu ja tuntuu tutulta. Tärkeää on huomioida maltillinen tavoite:
- Aikaisemmista kokemuksista oppiminen
- Itselle sopivan tavoitteen pohtiminen
- Tavoitteen pilkkominen riittävän pieniin osiin
Jotta uusi elintapa tulisi osaksi arkea, tarvitaan selkeä suunnitelma. Ole kuitenkin lempeä itsellesi, koska elintapamuutos harvoin etenee suoraviivaisesti Paras suunnitelma on joustava suunnitelma, jota voi muuttaa kertyneiden kokemusten pohjalta. Valmius muuttaa suuntaa
,auttaa lopulta löytämään itselle sopivimman tavan olla, tehdä ja elää.Omien mittaustulosten seuranta (esim. päivittäisten askelten määrä, muutaman päivän ruokakirjanpito, unipäiväkirja) sopii joillekin havainnollistamaan omissa elintavoissa tapahtuneita muutoksia.
Alla olevien linkkien kautta saat lisätietoa elintapamuutoksesta ja työkaluja muutoksen toteuttamiseen:
Liikunnalla on runsaasti myönteisiä vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveyteen sekä sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.
Kaikki liike on terveydelle hyödyksi ja liikkeellelähtö vaikuttaa välittömästi jaksamiseesi:
- Mielialasi kohenee
- Ajatuksesi terävöityvät
- Stressin tunteesi kevenee
- Nukut paremmin
Liikkumisen säännöllistyessä saavutetaan lisäterveyshyötyjä. Säännöllinen liikunta:
- Parantaa koettua elämänlaatua ja unta.
- Auttaa painonhallinnassa.
- Ehkäisee useita sairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta ja metabolista oireyhtymää.
- Alentaa kohonnutta verenpainetta.
- Nostaa veren hyvää HDL-kolesterolipitoisuutta sekä laskee huonoja LDL-kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuksia.
- Vähentää masennukseen sairastumisen riskiä ja lieventää masennuksen oireita.
- Ehkäisee useita syöpiä, kuten vatsa‑, keuhko- ja paksusuolensyöpää.
- Vaikuttaa myönteisesti tuki- ja liikuntaelimistön kuntoon.
- Vähentää kokonaiskuolleisuuden riskiä
- Edistää aivoterveyttä.
- Ikääntyessä ehkäisee kaatumisia sekä ylläpitää toiminta- ja liikkumiskykyä.
Lisätietoa liikkumisen vaikutuksista:
18–64 ‑vuotiaille suositellaan:
- Kevyttä liikuskelua arjessa mahdollisimman usein.
- Sydämen sykettä kohottavaa eli reipasta liikkumista (pystyt puhumaan hengästymisestä huolimatta) suositellaan yhteensä 2 tuntia 30 minuuttia viikossa.
- Samat terveyshyödyt saat lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi (puhuminen on hankalaa hengästymisen takia). Tällöin suositeltava liikkumisen määrä on puolet vähemmän eli 1 tunti 15 minuuttia viikossa.
- Voit kerryttää viikon liikunta-annoksen jo muutaman minuutin pätkistä kerrallaan.
- Lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa: valitse oma tapasi kuten porraskävely, raskaat pihatyöt, ryhmäliikunta, kuntosali tai pallopelit.
- Pidä taukoja paikallaanolosta aina kun voit. Kaikki liike on terveydelle eduksi.
- Aloita liikkuminen pitkän tauon jälkeen maltillisesti ja lisää haastetta asteittain. Kokeilemalla ja itseäsi kuuntelemalla tiedät, mikä sopii sinulle tällä hetkellä.
Yli 65-vuotaille liikkumisen suositus on muuten sama kuin 18–64-vuotailla, mutta ikääntyessä lihasvoiman ja tasapainon harjoittelun merkitys kasvaa. Suositus korostaa myös liikkumisen monipuolisuutta.
Alla olevien linkkien kautta saat tukea liikkumisen aloittamiseen ja vinkkejä itselle mieluisan liikkumistottumuksen löytämiseen.
Siun soten maksuton Lähde liikkeelle ‑itsehoitomateriaali kannustaa sinua liikkumisen aloittamisessa ja auttaa sinua löytämään itsellesi sopivia keinoja lisätä liikettä omaan arkeesi. Jokainen itsehoitomateriaalin teema sisältää perustietoa sekä teemaan liittyviä tehtäviä, joita voit toteuttaa omassa arjessasi. Materiaalit ja vinkit ovat käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta digitaalisten palvelujen kautta. Digipolkuja voi käyttää tunnistautuneena sekä tietokoneella että mobiilisovelluksen kautta. Hyvinvoinnin digipolut löydät: Siun soten digitaaliset palvelut siunsote.fi/digi
Liikkumisen aloittaminen omahoito-ohjelma (terveyskylä.fi) on maksuton ohjelma, joka vaatii vahvan tunnistautumisen (verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti/varmennekortti). Ohjelmassa on 15 istuntoa, joita voi suorittaa omaan tahtiin. Ohjelma sisältää tehtäviä, tietoa ja käytännön vinkkejä.
Terveyttä edistävä ruokavalio on monipuolinen, riittävä ja salliva. Säännöllinen ruokarytmi ja sopivat annoskoot pitävät yllä hyvää vireystilaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kun arjessa suosii terveyttä edistäviä valintoja, eivät yksittäiset ruokavalinnat heikennä kokonaisuutta. Toimiva suhde ruokaan sisältää omien hyvinvointia vahvistavien jokapäiväisten valintojen lisäksi myös sallivuutta ja ruoasta nauttimista.
- Syö kasviksia, hedelmiä, marjoja ja vihanneksia monipuolisesti jokaisella aterialla ja välipalalla. Niitä tulisi nauttia vähintään 500–800 g päivässä eli noin 5–9 annosta. Yksi annos tarkoittaa yhtä keskikokoista hedelmää, 1 desilitraa marjoja tai 1,5 desilitraa salaattia tai raastetta.
- Syö laadukkaita, kuitupitoisia hiilihydraatteja eli täysjyväviljaa, kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Täysjyväviljavalmisteita suositellaan 90 g päivässä (esim. lautasellinen kaurapuuroa, kolme täysjyväruisleipäpalaa ja noin 1 dl ohrasuurimoita ruoan lisäkkeenä). Vältä puhdistettua viljaa ja lisättyä sokeria.
- Korvaa lihaa kestävästi tuotetulla kalalla ja kasviproteiinin lähteillä. Palkokasveja suositellaan 50–100 g päivässä. Käytä lihaa kohtuudella ja lihavalmisteita (esim. leikkeleet ja makkara) mahdollisimman vähän.
- Huolehdi pehmeän rasvan saannistasi: kasviöljyjä, kasviöljypohjaisia levitteitä, pähkinöitä ja siemeniä sekä eri kalalajeja vaihdellen vähintään 2–3 kertaa viikossa.
- Huolehdi luustostasi D‑vitamiinilla ja kalsiumilla. Näiden hyviä lähteitä ovat mm. maitotuotteet tai vastaavat vitamiineilla ja kivennäisaineilla täydennetyt kasvipohjaiset tuotteet.
- Suosi vähäsuolaisia elintarvikkeita, mausteita ja yrttejä.
- Vesijohtovesi on paras janojuoma. Vältä sokeroituja juomia ja alkoholijuomia.
Ikääntyneiden ravitsemussuositukset ovat lähes samat kuin yleiset ravitsemussuositukset. Ikääntyneen tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomioita siihen, että päivän aikana saa riittävästi energiaa ja proteiinia. Lisäksi yli 75-vuotiaille suositellaan D‑vitamiinia 20 µg/vrk läpi vuoden.
Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024 (julkari.fi)
Alla olevien linkkien kautta saat vinkkejä tasapainoisista ruokailutottumuksista ja tukea ruokailutottumusten muutoksessa.
Siun soten maksuton Syö terveellisemmin ‑itsehoitomateriaali antaa sinulle tietoa ravitsemussuositusten mukaisesta ruokavaliosta. Saat käytännön työkaluja ja vinkkejä terveyttä edistävän ruokavalion toteuttamiseen. Tavoitteena on oppia uutta ja motivoitua tekemään hyviä valintoja omassa ruokavaliossasi. Lisäksi pääset tekemään vapaaehtoisia tehtäviä, joita voit soveltaa heti arjessasi ja toteuttaa askel kerrallaan. Materiaalit ja vinkit ovat käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta digitaalisten palvelujen kautta. Digipolkuja voi käyttää tunnistautuneena sekä tietokoneella että mobiilisovelluksen kautta. Hyvinvoinnin digipolut löydät: Siun soten digitaaliset palvelut siunsote.fi/digi
Painonhallinnan itsehoito-ohjelma (terveyskylä.fi) on maksuton ohjelma, joka vaatii vahvan tunnistautumisen (verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti/varmennekortti). Ohjelma kestää 8 viikkoa, mutta sen voi suorittaa myös omaan tahtiin. Ohjelma auttaa pääsemään alkuun elintapamuutoksessa ja saamaan hyvinvointia tukevia tottumuksia osaksi arkea erilaisten harjoitusten avulla.
Uni on elimistölle välttämätöntä lepoaikaa. Unen aikana aivojen nestekierto aivosolujen välissä tehostuu ja haitallisia aineita poistuu aivoista. Aivot siis puhdistuvat kuona-aineista, kun nukumme.
Ikääntymisen myötä unen määrä ja laatu muuttuu. Normaaleja vanhenemiseen liittyviä ilmiöitä ovat: syvän perusunen ja unien näkemisen määrän väheneminen, yöllisten heräilyjen lisääntyminen sekä vuorokausirytmin aikaistuminen. Muutoksista huolimatta uni on riittävää, jos päiväaikaan kokee itsensä virkeäksi ja toimintakykyiseksi.
Unella on monia tärkeitä tehtäviä:
- Fyysinen lepo ja elimistön voimien palautuminen.
- Muistin ja oppimisen tukeminen.
- Tulehdussairauksien torjunta ja vastustuskyvyn ylläpitäminen.
- Haitallisten aineenvaihduntatuotteiden ja kuona-aineiden poistuminen aivoista.
- Muutokset hormonitoiminnassa syvän unen aikana.
Unentarve on yksilöllinen. Normaali unentarve on yleensä 6–9 tuntia.
Hyvää unta voidaan edistää yksilöön itseensä ja ympäristöön kohdistuvilla toimilla, joita ovat:
- terveydentilasta huolehtiminen ja sairauksien hoito
- ravitsemus ja liikunta
- nautintoaineiden kohtuukäyttö
- työn ja levon suhde
- säännölliset nukkumisajat
- rentoutuminen
- sosiaaliset suhteet
- harrastukset
- perheen ja ystävien kanssa vietetty aika
- elämän vaikeuksien kohtaaminen päivällä eikä vuoteessa
- työaikajärjestelyt epäsäännöllisiä työaikoja noudattavilla
Unettomuudella tarkoitetaan kyvyttömyyttä nukkua. Se on häiriötila, jossa pääasiallisena vaivana on vaikeus nukahtaa tai unesta kesken herääminen ja vaikeus pysyä unessa. Unettomuudesta kärsivä ei virkisty unestaan vaan on väsynyt. Unihäiriöiden hoidoksi voi kokeilla seuraavia keinoja: liikunnan lisääminen, vuorokausirytmin säännöllistäminen (esim. nukkumaanmeno ja herääminen aina samaan aikaan), nukkumisympäristön rauhoittaminen sekä kirkasvalohoito. Unettomuuden taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä. Näissä ongelmissa kannattaa tarvittaessa turvautua ammattilaisen apuun.
Alla olevien linkkien kautta saat työvälineitä unen omahoitoon.
Siun soten maksuttoman Nuku paremmin- itsehoitomateriaalin tarkoituksena on auttaa sinua ymmärtämään ja parantamaan unesi laatua ja määrää. Unenhuollolla tarkoitetaan nukkumistottumuksiin ja elämäntapoihin liittyvää unen laatua ja vireystasoa lisäävää ohjeistusta. Ohjeistuksen tavoitteena on säännöllistää unirytmiä sekä ennaltaehkäistä unta häiritseviä sisäisiä ja ulkoisia tekijöitä. Näihin tavoitteisiin pääseminen edellyttää unettomuudesta kärsivältä aiempaa tietoisempaa suhtautumista valveaikaan, elämäntapavalintoihin sekä nukahtamiseen ja unenaikaisiin toimintoihin. Melko pienilläkin toimilla voit hyötyä suuresti. Materiaalit ja vinkit ovat käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta digitaalisten palvelujen kautta. Digipolkuja voi käyttää tunnistautuneena sekä tietokoneella että mobiilisovelluksen kautta. Hyvinvoinnin digipolut löydät: Siun soten digitaaliset palvelut siunsote.fi/digi
Unettomuuden omahoito-ohjelma (mielenterveystalo.fi) on maksuton eikä vaadi kirjautumista. Ohjelma kestää 6–8 viikkoa. Ohjelma sisältää useita itsehoito-ohjeita, tehtäviä ja esimerkkejä, joiden avulla voi löytää ongelmiin erilaisia näkökulmia ja ratkaisumalleja.
Lisätietoa kattavasti eri päihteiden sekä raha- ja digipelaamisen aiheuttamista terveyshaitoista löydät Siun soten ehkäisevän päihdetyön polulta. Lisäksi ketjusta löydät ohjeistuksen siihen, miten toimia, jos huoli päihteiden käytöstä tai pelaamisesta herää.
Suun omahoidon ohjeet (omahoito tarkoittaa oman, läheisen tai hoidettavan päivittäistä suun hoitoa)
- Harjaa hampaat 2 x päivässä fluoripitoisella hammastahnalla.
- Sähköhammasharjan käyttö on suositeltavaa hyvän harjaustuloksen varmistamiseksi.
- Puhdista hammasvälit päivittäin.
- Irrotettavat proteesit puhdistetaan 2 x päivässä proteesiharjalla ja astianpesuaineella sekä huuhdellaan aina ruokailujen jälkeen.
- Hampaaton suu puhdistetaan 2 x päivässä esim. Harsotaitoksella ja huuhdellaan aina ruokailujen jälkeen.
- Noudata ateriarytmiä: ruokailut 5–6 kertaa päivässä. Älä napostele ruokailujen välissä.
- Syö monipuolisesti ravitsemussuositusten mukaan.
- Vältä liiallista sokerin käyttöä (sokeriset herkut, virvoitusjuomat, energiajuomat, runsaasti lisättyä sokeria sisältävät tuotteet).
- Juo janojuomana vettä.
- Vältä tupakointia ja nikotiinituotteita.
- Vältä alkoholia.
- Käy säännöllisesti suun terveystarkastuksissa hammaslääkärisi suositteleman tarkastusvälin mukaisesti.
Alla lisätietoja suun terveyden erityispiirteistä.
Huoltajat ovat vastuussa lasten hampaiden hoidosta aina yläkouluikään asti. On hyvä huomioida, että harjaukseen tarvittava hienomotoriikka kehittyy vielä kouluiässäkin. Tavat ja tottumukset kehittyvät jo lapsuudessa ja hyvät rutiinit kantavat läpi elämän, minkä vuoksi on tärkeää aloittaa säännöllinen hampaiden harjaus jo ensimmäisen maitohampaan puhjetessa ja jatkaa säännöllistä puhdistusta läpi elämän. Vanhempien antama esimerkki säännöllisestä hampaiden omahoidosta ohjaa myös lasten tottumuksia. Maitohampailla ja niiden terveydellä on merkittävä vaikutus pysyviin hampaisiin. Lapsia ei kannata totuttaa paljon sokeria sisältäviin ruokiin ja herkkuihin, esim. mehut, maustetut jugurtit.
Lasten suun terveyttä uhkaa yleisimmin karies, joka infektiosairaus. Karies bakteeri (mutans-streptokokki-bakteeri) tarttuu useimmiten läheiseltä aikuiselta tai sisarukselta syljen välityksellä. Tästä syystä tulee välttää yhteisten aterimien, juomalasien tms. käyttöä.
Alla vinkkejä lasten hampaiden puhdistamiseen sekä tietoa eri-ikäisten lasten fluorisuosituksista.
Siunsote_HAM_POTILAS_Vinkkeja_vanhemmille_Juliste_logoilla.pdf
Siunsote_HAM_POTILAS_fluorisuositus.docx
Siunsote_HAM_POTILAS_Harjausohje_vihkonen.pdf
Hampaiden puhdistus on tehokkain ja edullisin keino ennaltaehkäistä monia suu sairauksia. Ota hampaiden harjaus tekniikka haltuun ja tutustu hammasvälien eri puhdistamistuotteisiin ja niiden käyttöön alla olevien videoiden opastuksella.
Alla lisätietoa karieksesta eri ikäkausina ja mitä voit tehdä hampaiden reikiintymisen estämiseksi.
Hampaat ja suun terveys ovat yhteydessä moneen asiaan kuten yleisterveyteen, syömiseen, puhumiseen ja sosiaaliseen kanssa käymiseen. Yleisimmät suun sairaudet ovat karies, eli hampaiden reikiintyminen ja parodontiitti, eli hampaan tukikudosten tulehduksellinen sairaus, joka alkaa ientulehduksesta. Karies on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä sairauksista ja ientulehduskin koskettaa melkein jokaista suomalaista. Suun ja hampaiden pudistaminen suositusten mukaan yhdistettynä terveellisiin elämäntapoihin kuten ravitsemussuositusten noudattamiseen ja säännölliseen ateriarytmiin ovat merkittävimpiä tekijöitä suu sairauksien ennaltaehkäisyssä.
Hampaiden puhdistus on tehokkain ja edullisin keino ennaltaehkäistä monia suusairauksia. Tutustu hampaiden harjaustekniikkaan ja hammasvälien puhdistamiseen alla olevien videoiden opastuksella, sekä ohjeisiin proteesien puhdistamisesta ja hampaattoman suun hoidosta.
Siunsote_HAM_POTILAS_proteesienpuhdistus.docx
Siunsote_HAM_POTILAS_hampaattoman_suun_hoito-ohje.docx
Monilla aikuisiällä puhkeavilla sairauksilla ja niihin käytettävillä lääkityksillä on vaikutuksia suun terveyteen. Suusairaudet puolestaan voivat vaikuttaa monen yleissairauden puhkeamiseen ja niiden hoitotasapainoon. Vanhemmiten perussairauksien sekä käytettävien lääkitysten määrä usein lisääntyy, mikä osaltaan lisää riskiä suusairauksille.
Hyvä suun omahoito on erityisen tärkeää kroonista yleissairautta sairastavalle, kuten diabetesta, astmaa tai sydän- ja verisuonitauteja sairastaville tai henkilöille, joilla on tekonivel. Alla on linkki, josta näet tarkempaa tietoa suunterveyden merkityksestä yleisterveydelle.
Vanhemmiten perussairauksien sekä käytettävien lääkitysten määrä usein lisääntyy, mikä osaltaan lisää riskiä suusairauksille. Iän myötä myös syljen eritys usein heikkenee ja tämä osaltaan vaikuttaa suun terveyteen. Yleisin lääkkeen tai useamman lääkkeen yhteisvaikutus suussa on suun kuivuminen. Suu sairauksien ennaltaehkäisemiseksi kuivankin suun tärkein hoito on säännöllisen ja huolellisen omahoidon ylläpitäminen sekä terveellisten elintapojen noudattaminen.
Lääkkeet voivat vaikuttaa myös makuaistiin, limakalvoihin ja ikeniin, leukaluun metaboliaan ja suun hiivainfektioihin.
Kuiva suu altistaa hampaiden reikiintymiselle, mutta sillä on myös monia muita ikäviä vaikutuksia:
- Vaikeus niellä
- Vaikeus puhua
- Proteesien heikompi pysyvyys
- Suun ja/tai kielen arkuus/kirvely
- Huulten rohtuminen
- Makumuutokset suussa ja jatkuva paha maku
- Pahanhajuinen hengitys
Kuivan suun hoito:
- Huolellinen omahoito korostuu: hampaiden harjaus fluorihammastahnalla 2 x päivässä, proteesien puhdistus 2 x päivässä harjaamalla ja hammasvälien puhdistus päivittäin.
- Ksylitolituotteet lisäävät syljen eritystä ja ovat hyväksi myös hampaille.
- Hammastahnoissa kannattaa välttää limakalvoja ärsyttäviä aineita, kuten natriumlauryylisulfaattia. Suuvettä käyttäessä tarkista, ettei suuvesi sisällä alkoholia.
- Veden riittävä juonti sekä happamien ruokien ja juomien välttäminen.
- Apteekit myyvät monenlaisia kuivan suun hoitotuotteita, kuten limakalvoja ja suuta kostuttavia suihkeita, geelejä ja sylkeä stimuloivia imeskelytabletteja. Myös useimmat ruokaöljyt sopivat suun kostuttamisen.
- Vältä muita kuin ksylitolipastilleja, suun kuivuuden oireiden hoidossa.
Lisätietoa kuivasta suusta
Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen
Suun terveydestä huolehtiminen vaatii riittävän hyvää motivaatiota, käden hienomotoriikkaa ja tietoa & ymmärrystä mitkä tekijät vaikuttavat suun terveyteen. Ikä, sairaudet ja elämäntilanteet voivat vaikuttaa yksilön kykyyn huolehtia omasta suun terveydestään. Alle on koottu linkkejä lisätietoa sekä vinkkejä omaisen/hoidettavan suun terveydestä hoitamiseen, silloin kun henkilö ei sitä pysty itse toteuttamaan.
Neuvonta osiosta löydät työkaluja ja materiaaleja vastaanotolla tapahtuvan elintapaneuvontatyön tueksi.
Elintapaneuvonnassa kannattaa hyödyntää motivoivan haastattelun periaatteita:
- Osoita empatiaa, kuuntele tarkkaavaisesti
- Vahvista uskoa muutoskykyyn, tunnista ja nimeä asiakkaan vahvuuksia
- Vältä väittelyä, myötäile vastarintaa, keskustele myönteisesti
- Avoimet kysymykset
- Suunnitelman tekeminen
- Aloita ja lopeta positiivisella viestillä
Motivoiva haastattelu on potilaan ja ammattilaisen väliseen yhteistyöhön perustuva vuorovaikutusmenetelmä, jolla pyritään löytämään ja vahvistamaan potilaan motivaatiota elämäntapamuutokseen.
Miten voin auttaa asiakas oivaltamaan itse?
Hoitavan viestinnän menetelmän perusajatuksena on, että kun potilas itse tunnistaa muutoksen tarpeen ja pohtii keinoja sen toteuttamiseksi, muutoksen todennäköisyys kasvaa. Elintapojen muuttaminen onnistuu siis vain silloin, kun ihminen haluaa sitä itse.
Auta asiakasta tunnistamaan ja ajattelemaan merkityksellisiä asioita hänen omassa elämässään ja auta häntä oivaltamaan, miten hän voi itse edistää niiden toteutumista. Asiakkaan oma oivallus on muutoksen perusta ja voima. Ammattilaisen tehtävä auttaa asiakasta viemään keskustelu sellaisille alueille, jossa omalle oivallukselle on tarvetta ja tilaa.
Esimerkkejä, millä kysymyksillä voit viedä asiakkaan ajatukset siihen, miten vaiva vaikuttaa asiakkaan elämään ja arkeen:
- Minkälainen on tavallinen arkipäiväsi?
- Onko jokin muuttunut arjessasi viime aikoina?
- Miten oire / vaiva on vaikuttanut arkeesi?
- Mitä harrastat? Mikä tuo iloa elämääsi? Mikä auttaa sinua jaksamaan?
- Mitä tekisit, jos vaivaa ei olisi?
- Minkälaiset asiat vaikuttavat hyvinvointiisi?
- Mitä toivot, minkälainen elämäsi olisi kahden vuoden päästä?
- Jatkokysymykset: miksi, miten, onko….
Auta asiakasta tämän jälkeen oivaltamaan, mitä hän voisi tehdä itse asian eteen. Esimerkkejä, miten voi herättää asiakkaassa oivallusta, miten hän voi itse vaikuttaa asiaan:
- Oletko itse kokeillut jotain keinoa? Onko se auttanut?
- Oletko tyytyväinen siihen, miten olet onnistunut…?
- Minkä olet huomannut auttavan…?
- Jatkokysymykset: miksi, miten, onko…?
Vahvista lopuksi asiakkaan merkitys- ja oivalluspuhetta tekemällä yhteenvetoa. Esimerkkejä, miten voit tukea asiakkaan hyvää päätöstä:
- Kerroit, että tilanteesi on / sinua huolettaa / sinulle tärkeää on…
- Sen vuoksi parasta on tehdä niin, että…
- Kerroit, että sinulle on tärkeää…/ hyvä terveys mahdollistaa sinulle…, jotta voit toteuttaa näitä asioita tulevaisuudessa, tässä ovat vaihtoehdot…
Tukea asiakkaan motivointiin:
Lisävinkki motivointiin
Asiakkaan mahdolliset vastaväitteet ja niiden taustalla olevat syyt ovat kahdenlaisia, joko - asiakas ei koe tarvetta muutokselle (”en tarvitse”) tai asiakas ei usko, että muutos auttaa tai onnistuu (”en usko”). Vastahakoisen asiakkaan kanssa keskusteluun voi käyttää sellaisia keinoja, joiden tarkoitus on välttää väittely ja saada asiakas itse pohtimaan asennettaan. Erityisen käyttökelpoinen keino on lisätiedon pyyntö: ”Kerro lisää” tai ”Mikä saa sinut epäilemään” sopii melkein kaikkiin tilanteisiin.
Tämän osuuden materiaaleja voit hyödyntää elintapaneuvonnan toteuttamisessa vastaanotollasi. Nämä materiaalit soveltuvat käyttöösi myös silloin, kun sinulla on mahdollisuus tavata asiakasta useamman kerran. Tämän osuuden lopusta löydät lisämateriaalia asiakkaan muutosprosessin vahvistamiseen.
Liikunnalla on runsaasti myönteisiä vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveyteen sekä sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.
Kaikki liike on terveydelle hyödyksi ja liikkeellelähtö vaikuttaa välittömästi jaksamiseen:
- Mieliala kohenee
- Ajatukset terävöityvät
- Stressin tunne kevenee
- Nukut paremmin
Liikkumisen säännöllistyessä saavutetaan lisäterveyshyötyjä. Säännöllinen liikunta:
- Parantaa koettua elämänlaatua ja unta.
- Ehkäisee lihomista ja auttaa painonhallinnassa.
- Ehkäisee useita sairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta ja metabolista oireyhtymää.
- Alentaa kohonnutta verenpainetta.
- Nostaa veren hyvää HDL-kolesterolipitoisuutta sekä laskee huonoja LDL-kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuksia.
- Vähentää masennukseen sairastumisen riskiä ja lieventää masennuksen oireita.
- Ehkäisee useita syöpiä, kuten vatsa‑, keuhko- ja paksusuolensyöpää
- Vaikuttaa myönteisesti tuki- ja liikuntaelimistön kuntoon.
- Vähentää kokonaiskuolleisuuden riskiä.
- Edistää aivoterveyttä.
- Ikääntyessä ehkäisee kaatumisia sekä ylläpitää toiminta- ja liikkumiskykyä.
18–64 ‑vuotiaille suositellaan:
- Kevyttä liikuskelua arjessa mahdollisimman usein.
- Sydämen sykettä kohottavaa eli reipasta liikkumista (pystyt puhumaan hengästymisestä huolimatta) suositellaan yhteensä 2 tuntia 30 minuuttia viikossa.
- Samat terveyshyödyt saat lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi (puhuminen on hankalaa hengästymisen takia). Tällöin suositeltava liikkumisen määrä on puolet vähemmän eli 1 tunti 15 minuuttia viikossa.
- Viikon liikunta-annoksen voi kerryttää jo muutaman minuutin pätkistä kerrallaan.
- Lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa: esimerkiksi porraskävely, raskaat pihatyöt, ryhmäliikunta, kuntosali tai pallopelit.
- Pidä taukoja paikallaanolosta aina kun voit.
- Aloita liikkuminen pitkän tauon jälkeen maltillisesti ja lisää haastetta asteittain. Kokeilemalla ja itseäsi kuuntelemalla tiedät, mikä sopii sinulle tällä hetkellä.
Yli 65-vuotaille liikkumisen suositus on muuten sama kuin 18–64-vuotailla, mutta ikääntyessä lihasvoiman ja tasapainon harjoittelun merkitys kasvaa. Suositus korostaa myös liikkumisen monipuolisuutta.
Työkaluja liikkumisen arviointiin:
- Liikkumisen suositukset (ukkinstituutti.fi)
- Oma liikkumiseni ‑lomake 18–64-vuotiaille (ukkinstituutti.fi)
- Oma liikkumiseni ‑lomake yli 65-vuotiaille (ukkinstituutti.fi)
Työkaluja muutossuunnitelman laatimiseen:
- OTA-liikuntalomake (sydänliitto.fi)
- Avaintekijät (sydänliitto.fi)
- Helpompi Tapa — Liikunnan lisäämiseen (suomentule.fi)
Työkaluja neuvonnan tueksi:
- Kuvat ja materiaali liikuntaohjauksen tukena (sydänliitto.fi)
- Tottumusten automatisoinnin esimerkkejä (duodecim.fi)
- Missä ajassa liikkumista aloitteleva voi odottaa vaikutuksia? (ukkinstituutti.fi)
- Siun soten työntekijöille lisämateriaalia intran elintapaohjauksen ‑sivustolta
Työkaluja kaatumisen ehkäisyyn:
- Materiaalia kaatumisten ehkäisytyön tueksi (ukkinstituutti.fi)
- Pysy pystyssä ‑opas (pshyvinvointialue.fi)
- Kaatumisvaaraa lisäävät lääkkeet (pshyvinvointialue.fi)
- Ehkaise kaatumisia ‑ohje pdf (luustoliitto.fi)
- Siun soten työntekijöille lisämateriaalia intran kaatumisen ehkäisyn ‑sivustolta
Siun soten Kaatumisen ehkäisyn ‑intrasivuilta löydät lisämateriaalia kaatumisen ehkäisyyn.
Siun soten maksuton Lähde liikkeelle ‑itsehoitomateriaali kannustaa asiakasta liikkumisen aloittamisessa ja auttaa löytämään itselle sopivia keinoja lisätä liikettä arjessa. Jokainen itsehoitomateriaalin teema sisältää perustietoa sekä teemaan liittyviä tehtäviä, joita voit toteuttaa omassa arjessasi. Materiaalit ja vinkit ovat käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta digitaalisten palvelujen kautta. Digipolkuja voi käyttää tunnistautuneena sekä tietokoneella että mobiilisovelluksen kautta. Hyvinvoinnin digipolut löydät: Siun soten digitaaliset palvelut siunsote.fi/digi
Liikkumisen aloittaminen omahoito-ohjelma (terveyskylä.fi) on maksuton ohjelma, joka vaatii vahvan tunnistautumisen (verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti/varmennekortti). Ohjelmassa on 15 istuntoa, joita voi suorittaa omaan tahtiin. Ohjelma sisältää tehtäviä, tietoa ja käytännön vinkkejä.
Terveyttä edistävä ruokavalio on monipuolinen, riittävä ja salliva. Säännöllinen ruokarytmi ja sopivat annoskoot pitävät yllä hyvää vireystilaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kun arjessa suosii terveyttä edistäviä valintoja, eivät yksittäiset ruokavalinnat heikennä kokonaisuutta. Toimiva suhde ruokaan sisältää omien hyvinvointia vahvistavien jokapäiväisten valintojen lisäksi myös sallivuutta ja ruoasta nauttimista.
Ravitsemussuositukset
- Syö kasviksia, hedelmiä, marjoja ja vihanneksia monipuolisesti jokaisella aterialla ja välipalalla. Niitä tulisi nauttia vähintään 500–800 g päivässä eli noin 5–9 annosta. Yksi annos tarkoittaa yhtä keskikokoista hedelmää, 1 desilitraa marjoja tai 1,5 desilitraa salaattia tai raastetta.
- Syö laadukkaita, kuitupitoisia hiilihydraatteja eli täysjyväviljaa, kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Täysjyväviljavalmisteita suositellaan 90 g päivässä (esim. lautasellinen kaurapuuroa, kolme täysjyväruisleipäpalaa ja noin 1 dl ohrasuurimoita ruoan lisäkkeenä). Vältä puhdistettua viljaa ja lisättyä sokeria.
- Korvaa lihaa kestävästi tuotetulla kalalla ja kasviproteiinin lähteillä. Palkokasveja suositellaan 50–100 g päivässä. Käytä lihaa kohtuudella ja lihavalmisteita (esim. leikkeleet ja makkara) mahdollisimman vähän.
- Huolehdi pehmeän rasvan saannistasi: kasviöljyjä, kasviöljypohjaisia levitteitä, pähkinöitä ja siemeniä sekä eri kalalajeja vaihdellen vähintään 2–3 kertaa viikossa.
- Huolehdi luustostasi D‑vitamiinilla ja kalsiumilla. Näiden hyviä lähteitä ovat mm. maitotuotteet tai vastaavat vitamiineilla ja kivennäisaineilla täydennetyt kasvipohjaiset tuotteet.
- Suosi vähäsuolaisia elintarvikkeita, mausteita ja yrttejä.
- Vesijohtovesi on paras janojuoma. Vältä sokeroituja juomia ja alkoholijuomia.
Ikääntyneiden ravitsemussuositukset ovat lähes samat kuin yleiset ravitsemussuositukset. Ikääntyneen tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomioita siihen, että päivän aikana saa riittävästi energiaa ja proteiinia. Lisäksi yli 75-vuotiaille suositellaan D‑vitamiinia 20 µg/vrk läpi vuoden.
Kestävää terveyttä ruuasta — kansalliset ravitsemussuositukset 2024 (julkari.fi)
Työkaluja ohjaukseen
Työkaluja ravitsemustottumusten arviointiin:
- Testaa syömistottumuksesi (sydän.fi)
- Testaa ruokailutottumuksesi (sydän.fi)
- Ruokavalion laatutesti ikääntyneelle (ruokavirasto.fi)
Työkaluja muutossuunnitelman laatimiseen:
- OTA-ravintolomake (sydän.fi)
- Avaintekijät (sydän.fi)
- Helpompi Tapa – Monipuoliseen syömiseen (suomentule.fi)
Työkaluja neuvonnan tueksi:
Siun soten maksuton Syö terveellisemmin ‑itsehoitomateriaali antaa asiakkaalle tietoa ravitsemussuositusten mukaisesta ruokavaliosta. Asiakas saa käytännön työkaluja ja vinkkejä terveyttä edistävän ruokavalion toteuttamiseen. Tavoitteena on oppia uutta ja motivoitua tekemään hyviä valintoja omassa ruokavaliossa. Lisäksi asiakas pääsee tekemään vapaaehtoisia tehtäviä, joita voit soveltaa heti arjessa ja toteuttaa askel kerrallaan. Materiaalit ja vinkit ovat käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta digitaalisten palvelujen kautta. Digipolkuja voi käyttää tunnistautuneena sekä tietokoneella että mobiilisovelluksen kautta. Hyvinvoinnin digipolut löydät: Siun soten digitaaliset palvelut siunsote.fi/digi
Painonhallinnan itsehoito-ohjelma (terveyskylä.fi) on maksuton ohjelma, joka vaatii vahvan tunnistautumisen (verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti/varmennekortti). Ohjelma kestää 8 viikkoa, mutta sen voi suorittaa myös omaan tahtiin. Ohjelma auttaa pääsemään alkuun elintapamuutoksessa ja saamaan hyvinvointia tukevia tottumuksia osaksi arkea erilaisten harjoitusten avulla.
Uni on elimistölle välttämätöntä lepoaikaa. Unen aikana aivojen nestekierto aivosolujen välissä tehostuu ja haitallisia aineita poistuu aivoista. Aivot siis puhdistuvat kuona-aineista, kun nukumme.
Ikääntymisen myötä unen määrä ja laatu muuttuu. Normaaleja vanhenemiseen liittyviä ilmiöitä ovat: syvän perusunen ja unien näkemisen määrän väheneminen, yöllisten heräilyjen lisääntyminen sekä vuorokausirytmin aikaistuminen. Muutoksista huolimatta uni on riittävää, jos päiväaikaan kokee itsensä virkeäksi ja toimintakykyiseksi.
Unella on monia tärkeitä tehtäviä:
- Fyysinen lepo ja elimistön voimien palautuminen.
- Muistin ja oppimisen tukeminen.
- Tulehdussairauksien torjunta ja vastustuskyvyn ylläpitäminen.
- Haitallisten aineenvaihduntatuotteiden ja kuona-aineiden poistuminen aivoista.
- Muutokset hormonitoiminnassa syvän unen aikana.
Unentarve on yksilöllinen. Normaali unentarve on yleensä 6–9 tuntia. Unisuositus on nukkua 7–8 tuntia vuorokaudessa.
Hyvää unta voidaan edistää yksilöön itseensä ja ympäristöön kohdistuvilla toimilla, joita ovat:
- terveydentilasta huolehtiminen ja sairauksien hoito
- ravitsemus ja liikunta
- nautintoaineiden kohtuukäyttö
- työn ja levon suhde
- säännölliset nukkumisajat
- rentoutuminen
- sosiaaliset suhteet
- harrastukset
- perheen ja ystävien kanssa vietetty aika
- elämän vaikeuksien kohtaaminen päivällä eikä vuoteessa
- työaikajärjestelyt epäsäännöllisiä työaikoja noudattavilla
Unettomuudella tarkoitetaan kyvyttömyyttä nukkua. Se on häiriötila, jossa pääasiallisena vaivana on vaikeus nukahtaa tai unesta kesken herääminen ja vaikeus pysyä unessa. Unettomuudesta kärsivä ei virkisty unestaan vaan on väsynyt. Unihäiriöiden hoidoksi voi kokeilla seuraavia keinoja: liikunnan lisääminen, vuorokausirytmin säännöllistäminen (esim. nukkumaanmeno ja herääminen aina samaan aikaan), nukkumisympäristön rauhoittaminen sekä kirkasvalohoito.
Unettomuuden taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä esim. temperamentti (esim. herkkyys, ylivireys), perinnöllinen alttius, monet sairaudet ja niihin liittyvä lääkitys, masennushäiriöt ja päihteiden käyttö. Ikääntyessä on myös hyvä huomioida muistisairauden yhteys unettomuuteen.
Ammattilaisena unettomuudesta kärsivän asiakkaan kanssa on tärkeää kartoittaa mahdolliset mielialaoireet sekä päihteiden käyttö.
- Tilapäinen unettomuus kuuluu tavanomaiseen elämään.
- Jos ihminen herää aamulla virkeänä ja kokee elämänlaatunsa hyväksi, kyseessä ei ole sairauden asteinen, välttämättä hoitoa edellyttävä unettomuus.
- Pitkäkestoinen unettomuus suurentaa monien sairauksien ja tapaturmien riskiä, heikentää toimintakykyä ja huonontaa elämänlaatua.
- Vastikään alkaneen unettomuuden tunnistamisella ja hyvällä hoidolla on mahdollista ehkäistä pitkäaikaisen unettomuuden kehittyminen.
- Unettomuuden diagnoosi perustuu ensisijaisesti huolelliseen anamneesiin, kliiniseen tutkimukseen ja nukkumispäiväkirjan pitämiseen.
Työkaluja unen arviointiin:
- Unettomuuden haitta-asteen arvio (käypähoito.fi)
- Sovellettu hoidollinen unipäiväkirja (ekhva.fi)
Työkaluja muutossuunnitelman laatimiseen:
Työkaluja neuvonnan tueksi:
Siun soten maksuttoman Nuku paremmin- itsehoitomateriaalin tarkoituksena on auttaa asiakasta ymmärtämään ja parantamaan unen laatua ja määrää. Unenhuollolla tarkoitetaan nukkumistottumuksiin ja elämäntapoihin liittyvää unen laatua ja vireystasoa lisäävää ohjeistusta. Ohjeistuksen tavoitteena on säännöllistää unirytmiä sekä ennaltaehkäistä unta häiritseviä sisäisiä ja ulkoisia tekijöitä. Näihin tavoitteisiin pääseminen edellyttää unettomuudesta kärsivältä aiempaa tietoisempaa suhtautumista valveaikaan, elämäntapavalintoihin sekä nukahtamiseen ja unenaikaisiin toimintoihin. Melko pienilläkin toimilla voit hyötyä suuresti. Materiaalit ja vinkit ovat käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta digitaalisten palvelujen kautta. Digipolkuja voi käyttää tunnistautuneena sekä tietokoneella että mobiilisovelluksen kautta. Hyvinvoinnin digipolut löydät: Siun soten digitaaliset palvelut siunsote.fi/digi.
Päihteiden riskikäytön ja riskipelaamisen varhainen tunnistaminen ja tuki on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää niihin liittyviä haittoja. Lisätietoa päihteiden ja pelaamisen puheeksioton, tuen antamisen ja hoitoonohjaukseen, saat Siun soten ehkäisevän päihdetyön polulta.
Suun omahoidon ohjeet (omahoito tarkoittaa oman, läheisen tai hoidettavan päivittäistä suun hoitoa)
- Harjaa hampaat 2 x päivässä fluoripitoisella hammastahnalla.
- Sähköhammasharjan käyttö on suositeltavaa hyvän harjaustuloksen varmistamiseksi.
- Puhdista hammasvälit päivittäin.
- Irrotettavat proteesit puhdistetaan 2 x päivässä proteesiharjalla ja astianpesuaineella sekä huuhdellaan aina ruokailujen jälkeen.
- Hampaaton suu puhdistetaan 2 x päivässä esim. Harsotaitoksella ja huuhdellaan aina ruokailujen jälkeen.
- Noudata ateriarytmiä: ruokailut 5–6 kertaa päivässä. Älä napostele ruokailujen välissä.
- Syö monipuolisesti ravitsemussuositusten mukaan.
- Vältä liiallista sokerin käyttöä (sokeriset herkut, virvoitusjuomat, energiajuomat, runsaasti lisättyä sokeria sisältävät tuotteet).
- Juo janojuomana vettä.
- Vältä tupakointia ja nikotiinituotteita.
- Vältä alkoholia.
- Käy säännöllisesti suun terveystarkastuksissa hammaslääkärisi suositteleman tarkastusvälin mukaisesti.
Alla lisätietoja suun terveyden erityispiirteistä.
Huoltajat ovat vastuussa lasten hampaiden hoidosta aina yläkouluikään asti. On hyvä huomioida, että harjaukseen tarvittava hienomotoriikka kehittyy vielä kouluiässäkin. Tavat ja tottumukset kehittyvät jo lapsuudessa ja hyvät rutiinit kantavat läpi elämän, minkä vuoksi on tärkeää aloittaa säännöllinen hampaiden harjaus jo ensimmäisen maitohampaan puhjetessa ja jatkaa säännöllistä puhdistusta läpi elämän. Vanhempien antama esimerkki säännöllisestä hampaiden omahoidosta ohjaa myös lasten tottumuksia. Maitohampailla ja niiden terveydellä on merkittävä vaikutus pysyviin hampaisiin. Lapsia ei kannata totuttaa paljon sokeria sisältäviin ruokiin ja herkkuihin, esim. mehut, maustetut jugurtit.
Lasten suun erityispiirteet
Puhkeavan hampaan kiille on erityisen altis hammaskariekselle. Ensimmäisten maitohampaiden puhkeamisen ajankohta 0,5–2 vuotiaana onkin kriittinen ikäkausi ajatellen lapsen tulevaa hammasterveyttä. Seuraava kriittinen kausi tulee poskihampaiden puhjetessa noin 5–7 vuotiaana, samaan aikaan alkaa usein maitohampaiston vaihdunta pysyviin hampaisiin. Vaihdunta on valmis noin 13-vuotiaana.
Lasten suun terveyttä uhkaa yleisimmin karies, joka infektiosairaus. Karies bakteeri (mutans-streptokokki-bakteeri) tarttuu useimmiten läheiseltä aikuiselta tai sisarukselta syljen välityksellä. Tästä syystä tulee välttää yhteisten aterimien, juomalasien tms. käyttöä.
Lapsen suun terveyttä voi haastaa hampaiston vaihdunta vaihe, jolloin harjauksen kanssa on oltava erityisen huolellinen hammasrivistön muuttuessa. Vaihdunta aikaan ajoittuu usein myös hampaiden oikomishoito, jolloin oikomiskojeet tuovat lisähaastetta hampaiden puhdistamiseen.
Lasten fluorisuositukset
Fluorisuositus muuttuu iän mukaan. Alla olevasta linkistä löydät ajantasaisesti fluorisuositukset. Suun terveyden ammattilainen voi myös suositella lisäfluorin käyttöä huomioiden potilaan yksilölliset piirteet ja riskitekijät.
Lasten suun terveystarkastukset
Siun soten suun terveydenhuolto järjestää alle kouluikäisille lapsille suun terveydentarkastukset 1,5‑vuotiaana, 3‑vuotiaana sekä 5‑vuotiaana. Tarkastuksiin lähetetään kutsut hammashoitoloista.
Kouluikäisille Siun soten suun terveydenhuolto järjestää lakisääteiset suun terveystarkastukset ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella vuosiluokalla.
Hampaat ja suun terveys ovat yhteydessä moneen asiaan kuten yleisterveyteen, syömiseen, puhumiseen ja sosiaaliseen kanssa käymiseen. Yleisimmät suun sairaudet ovat karies, eli hampaiden reikiintyminen ja parodontiitti, eli hampaan tukikudosten tulehduksellinen sairaus, joka alkaa ientulehduksesta. Karies on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä sairauksista ja ientulehduskin koskettaa melkein jokaista suomalaista. Suun ja hampaiden pudistaminen suositusten mukaan yhdistettynä terveellisiin elämäntapoihin kuten ravitsemussuositusten noudattamiseen ja säännölliseen ateriarytmiin ovat merkittävimpiä tekijöitä suu sairauksien ennaltaehkäisyssä.
Hampaiden puhdistus on tehokkain ja edullisin keino ennaltaehkäistä monia suusairauksia. Tutustu hampaiden harjaustekniikkaan ja hammasvälien puhdistamiseen alla olevien videoiden opastuksella, sekä ohjeisiin proteesien puhdistamisesta ja hampaattoman suun hoidosta. Näitä oppeja voit hyödyntää opastaessasi asiakkaan suun omahoitoa tai toteuttaessasi asiakkaan suun omahoitoa asiakkaan puolesta.
Siunsote_HAM_POTILAS_proteesienpuhdistus.docx
Siunsote_HAM_POTILAS_hampaattoman_suun_hoito-ohje.docx
Monilla aikuisiällä puhkeavilla sairauksilla ja niihin käytettävillä lääkityksillä on vaikutuksia suun terveyteen. Suusairaudet ja mahdolliset lääkitykset puolestaan voivat vaikuttaa monen yleissairauden puhkeamiseen ja niiden hoitotasapainoon.
Hyvä suun omahoito on erityisen tärkeää kroonista yleissairautta sairastavalle, kuten diabetesta, astmaa tai sydän- ja verisuonitauteja sairastaville tai henkilöille, joilla on tekonivel. Alla on linkki, josta näet tarkempaa tietoa suunterveyden merkityksestä yleisterveydelle.
Vanhemmiten perussairauksien sekä käytettävien lääkitysten määrä usein lisääntyy, mikä osaltaan lisää riskiä suusairauksille. Iän myötä myös syljen eritys usein heikkenee ja tämä osaltaan vaikuttaa suun terveyteen. Yleisin lääkkeen tai useamman lääkkeen yhteisvaikutus suussa on suun kuivuminen. Suu sairauksien ennaltaehkäisemiseksi kuivankin suun tärkein hoito on säännöllisen ja huolellisen omahoidon ylläpitäminen sekä terveellisten elintapojen noudattaminen.
Lääkkeet voivat vaikuttaa myös makuaistiin, limakalvoihin ja ikeniin, leukaluun metaboliaan ja suun hiivainfektioihin.
Kuiva suu altistaa hampaiden reikiintymiselle, mutta sillä on myös monia muita ikäviä vaikutuksia.
- Vaikeus niellä
- Vaikeus puhua
- Proteesien heikompi pysyvyys
- Suun ja/tai kielen arkuus/kirvely
- Huulten rohtuminen
- Maku muutokset suussa ja jatkuva paha maku
- Pahanhajuinen hengitys
Kuivan suun hoito
- Huolellinen omahoito korostuu: hampaiden harjaus fluorihammastahnalla 2 x päivässä, proteesien puhdistus 2 x päivässä harjaamalla ja hammasvälien puhdistus päivittäin.
- Ksylitoli tuotteet lisäävät syljen eritystä ja ovat hyväksi myös hampaille.
- Hammastahnoissa kannattaa välttää limakalvoja ärsyttäviä aineita, kuten natriumlauryylisulfaattia. Suuvettä käyttäessä tarkista, ettei suuvesi sisällä alkoholia.
- Veden riittävä juonti sekä happamien ruokien ja juomien välttäminen.
- Apteekit myyvät monenlaisia kuivan suun hoitotuotteita, kuten limakalvoja ja suuta kostuttavia suihkeita, geelejä ja sylkeä stimuloivia imeskelytabletteja. Myös useimmat ruokaöljyt sopivat suun kostuttamisen.
- Vältä muita kuin ksylitolipastilleja, suun kuivuuden oireiden hoidossa.
Lisätietoa kuivasta suusta
Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen
Suun terveydestä huolehtiminen vaatii riittävän hyvää motivaatiota, käden hienomotoriikkaa ja tietoa & ymmärrystä mitkä tekijät vaikuttavat suun terveyteen. Ikä, sairaudet ja elämäntilanteet voivat vaikuttaa yksilön kykyyn huolehtia omasta suun terveydestään. Alle on koottu linkkejä lisätietoa sekä vinkkejä omaisen/hoidettavan suun terveydestä hoitamiseen, silloin kun asiakas ei sitä pysty itse toteuttamaan.
Elintapaohjauksessa kannattaa käyttää ohjausmenetelmiä, jotka lisäävät asiakkaan oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta. Avointen kysymysten avulla keskustelua voi johdatella asiakkaalle tärkeisiin asioihin. Asiakkaan selkeä käsitys omista arvoistaan, auttaa häntä tekemään arjessa valintoja, jotka tukevat hänen terveyttään. Voit vahvistaa asiakkaan motivaatiota esimerkiksi motivoivan haastattelun tai hoitavan viestinnän menetelmillä, näistä lisää Neuvonta-osiossa.
Parhaimmillaan elintapaohjauksessa kaksi asiantuntijaa, ammattilainen ja asiakas, pohtivat tasavertaisesti erilaisia muutosvaihtoehtoja ja ammattilainen tukee asiakkaan päätöstä. Asiakkaan elintapamuutoksen todennäköisyys kasvaa, jos voit tarjota asiakkaalle mahdollisuuden riittävään tukeen ja seurantaan. Vaikuttavaksi todettu elintapaneuvonta sisältää seuraavat osatekijät: lähtötilanteen kartoitus, tiedonvaihto, tavoitteen asettaminen ja suunnitelman laatiminen, säännölliset seurantakontaktit sekä palautteen antaminen.
Sisällytä tukeen ja seurantaan nämä elementit:
Auta asiakasta asettamaan tavoite, joka on
- täsmällinen (riittävän selkeästi määritelty)
- ajankohtainen (omaan lähtötilanteeseen ja arkeen sopiva)
- realistinen
- mitattavissa
- aikaan sidottu
Tavoitteiden kannattaa olla riittävän pieniä ja realistisia. Keskustele asiakkaan kanssa, mistä olisi helpoin aloittaa. Usein helpointa on vahvistaa jo olemassa olevaa hyvää. Tavoitteiden saavuttaminen lisää onnistumisen kokemuksia ja asiakkaan motivaatio kasvaa. Kun muutoksia toteuttaa riittävän pieni askel kerrallaan, ne ovat todennäköisemmin myös pysyviä.
Kirjatkaa suunnitelma
Tavoite täsmennetään toimintasuunnitelmaksi eli miten, missä, milloin ja kenen kanssa?
- aikataulu
- keinot
- seurantasuunnitelma
- kannusta asiakasta sekä tarjoa työkaluja ja tukea
- anna asiakkaalle suunnitelma mukaan valokuvana, tulosteena tai tiedostona
Anna asiakkaalle suunnitelma mukaan valokuvana, tulosteena tai tiedostona.
Paras suunnitelma on joustava suunnitelma, koska elintapamuutos harvoin etenee suoraviivaisesti laaditun suunnitelman mukaisesti. Asiakkaalle on hyvä sanoittaa sitä, että epäonnistumisten sijaan, kaikki kokemukset ovat tärkeitä, koska vain kokeilemalla voi oppia, mikä toimii itselle. Jos alkuperäinen suunnitelma ei toimi, laaditaan uusi toimivampi suunnitelma aikaisempien kokemuksien pohjalta.
Seuranta
- sopikaa seurantakontakteista tarpeen mukaan
- seurantatapaamisen voi sopia kasvotusten, puhelimitse tai digitaalisia viestintäkanavia hyödyntäen
- asiakkaan on hyvä seurata myös omaa edistymistään (esim. ruokapäiväkirja, aktiivisuusmittari)
Palaute
- Anna asiakkaalle säännöllisesti palautetta, jolla vahvistat asiakkaan kokemusta omasta pystyvyydestä elintapamuutoksessa.
- Huomaa hyvä asiakkaan arjessa ja sanoita sitä asiakkaalle ääneen. Poimi asiakkaan puheesta pienetkin onnistumiset ja oivallukset.
- Sanoita ongelmat kehittämisen kohteiksi.
Työkaluja elintapamuutosprosessin tukemiseen:
Jatko-ohjaus
Mikäli elintapasi tai kaatumisen pelko herättävät sinussa huolta, voit aina ottaa elintavat puheeksi eri vastaanotoilla hyvinvointialueella asioidessasi. Yli 65-vuotiaat itsenäisesti kotona asuvat henkilöt voivat olla yhteydessä alueelliseen ikäneuvolaan.
Ammattilainen voi tarpeen mukaan ohjata sinut sopivaan elintapaneuvonnan palveluun. Joillakin terveysasemilla toteutetaan elintapaohjausta ryhmissä eri kohderyhmille lähi- tai etätapaamisina. Kysy lisää elintaparyhmistä asioidessasi terveysasemilla.
Voit myös itse etsiä sinulle sopivia palveluita järjestöjen tai paikkakuntasi liikuntapalveluiden kautta. Alla olevien linkkien takaa löydät lisätietoja palveluista ja toiminnasta:
- Lähellä.fi
- Joensuu
- Kontiolahti
- Liperi
- Juuka
- Ilomantsi
- Nurmes
- Heinävesi
- Rääkkylä
- Tohmajärvi
- Kitee
- Polvijärvi
- Outokumpu
- Lieksa
Siun soten digitaalisissa palveluissa kirjautuneena saat neuvontaa suun ja hampaiden terveysasioissa maanantaista torstaihin kello 10–14 ja perjantaisin kello 10–13.
Digitaaliset palvelut — siunsote.fi
Suun terveydenhuollon yksiköt (palvelupaikat) löytyvät osoitteesta: https://www.siunsote.fi/suun-ja-hampaiden-terveydenhuolto1
Prosessinomainen elintapaneuvonta on yksilöllistä, suunnitelmallista, tavoitteellista ja vaiheittain etenevää. Tuki ja seuranta kestää pidempään ja sisältää useita tapaamiskertoja. Tämänhetkisen tutkimusnäytön perusteella prosessinomainen elintapaneuvonta on tehokkain keino vaikuttaa pysyvästi ihmisten elintapoihin.
Siun soten alueella prosessinomaista elintapaneuvontaa toteutetaan terapiapalveluissa (fysioterapia) ja geriatrisessa osaamiskeskuksessa (alueellinen ikäneuvola) sekä eri palvelualueiden ryhmätoiminnoissa.
Ravitsemusterapiaa toteutetaan kaiken ikäisille kaikilla terveysasemilla ja erikoissairaanhoidossa. Ravitsemusterapiaa toteutetaan usein kertaluontoisesti, mutta yksilöllisen tarpeen mukaan on mahdollisuus varata muutamia seurantakäyntejä tai ‑soittoja. Terapian toteutus kuitenkin vaihtelee aina tapauskohtaisesti ja eri sairausryhmien mukaan.
Ohjautuminen ravitsemusterapiaan
Voit ohjata elintapamuutoksesta motivoituneen asiakkaan ravitsemusterapiaan tietyin kriteerein työviestillä.
Liikuntaneuvontaa on saatavilla kaikilla Siun soten alueen terveysasemilla fysioterapeuttien toteuttamana. Liikuntaneuvontakäynnit ovat asiakkaalle maksuttomia.
Voit ohjata elintapamuutoksesta motivoituneen asiakkaan liikuntaneuvontaan, jos joku seuraavista kriteereistä täyttyy:
- Tyypin 2 diabetekseen ja sepelvaltimotautiin sairastuneille,
- ylipainoisille odottaville äideille,
- erikoissairaanhoidon painonhallintaryhmään osallistuville,
- pitkäaikaistyöttömille sekä
- asiakkaat, joilla on kansansairauksien riskitekijät koholla ja liikkuminen on vähäistä.
Ohjautuminen liikuntaneuvontaan
Ohjautuminen liikuntaneuvontaan tapahtuu sote-ammattilaisen lähettämänä (ajanvaraus fysioterapeutin ajanvarauskirjalle tai tiedoksi-viestillä) tai asiakas voi itse hakeutua palveluun varaamalla ajan verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla fysioterapian palvelunumeroon (013–3302601).
Alueellinen ikäneuvola toteuttaa osana omaa palvelutarjontaa prosessinomaista elintapaneuvontaa painonhallintaan, ravitsemukseen, liikkumiseen ja unettomuuden lääkkeettömään hoitoon koko Siun soten alueella. Palvelu on tarkoitettu yli 65-vuotiaille itsenäisesti kotona asuville henkilöille ja se on asiakkaalle maksutonta.
Voit ohjata elintapamuutoksesta motivoituneen asiakkaan alueelliseen ikäneuvolaan, jos joku seuraavista kriteereistä täyttyy:
- riski sairastua elintavoista johtuviin sairauksiin,
- tahto ja motivaatio tehdä muutoksia,
- itsenäisesti kotona asuva henkilö, jolla on
- ruokahalun muutoksia tai muu tarve ravitsemusohjaukseen
- liikkuminen vähentynyt
- unihäiriöitä
- mahdollisesti yksi tai useampi seuraavista:
- BMI 25–35
- RR yli 135/85 kotimittauksessa
- Paastosokeri 6–6.9
- LDL yli 3
- muistisairauden riskitestin pisteet 6 tai yli
Ohjautuminen ikäneuvolaan
Tterveyden- ja sosiaalihuollon ammattihenkilö voi ohjata asiakkaan ikäneuvolaan tiedoksi viestillä (Tiedoksi-PTH, Ikäneuvola_Gerosa). Asiakas voi varata myös itse ajan ikäneuvolaan soittamalla oman alueen terveydenhoitajalle virka-aikana tai varaamalla yhteydenottopyynnön sähköisen ajanvarauksen kautta osoitteesta www.siunsote.fi/ajanvaraus. Asiakas voi myös asioida digitaalisissa palveluissa elintapaohjaukseen liittyvissä asioissa Siun sote sovelluksella tai osoitteessa www.siunsote.fi/digi.
Lisätietoa ikäneuvolasta:
Joillakin terveysasemilla toteutetaan elintapaohjausta ryhmissä eri kohderyhmille. Tiedustele ryhmien toteutumista kunkin terveysaseman henkilöstöltä.
Ryhmässä käsiteltäviä aiheita voivat olla ravitsemus, liikunta, uni ja palautuminen sekä mahdollisen sairauden omahoito ja seuranta. Ryhmät sisältävät myös osallistujien elintapamuutosprosessin tukemista, minkä vuoksi ryhmät kestävät useamman kuukauden, jotkut jopa vuoden. Ryhmiä toteutetaan työparityöskentelynä tai moniammatillisesti.
Kysy ikääntyneeltä rutiininomaisesti kaatumisista. Mikäli ikääntynyt kokee voimakasta huolta kaatumisestaan ja rajoittaa sen vuoksi liikkumistaan hänet voi ohjata tai hän voi hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle kaatumisriskin, tasapainon ja kävelyn tarkempaan arvioon.
Siun sote_TER_ TYOOHJE_Kaatumisen_ehkaisy_kolme_kysymysta_fysioterapeutit.docx
Siun sote_ TERVAS_TYOOHJE_ Kaatumisen_ehkaisy_kolme_kysymysta_pilotti_hoitajat.docx
Voit konsultoida potilaan suun terveysasioista alueesi hammaslääkäreitä/suuhygienistejä laittamalla sähköpostia osoitteeseen [email protected]. Käytä konsultaatiossa potilaan Mediatrinumeroa tunnistetietona. Sähköposti puretaan arkipäivisin ja viestit välitetään alueen mukaan hammaslääkäreille/suuhygienisteille.
Tästä suun terveydenhuollon yksikkötietoihin (siunsote.fi)
Asiakas ei aina tarvitse Siun soten palveluita vaan voi hyötyä erilaisesta matalan kynnyksen toiminnasta, jota järjestöt ja kunnat tarjoavat. Yksilöllistä liikuntaneuvontaa toteutetaan tällä hetkellä seuraavissa kunnissa: Liperi, Juuka, Kontiolahti, Ilomantsi, Polvijärvi, Joensuu ja Kitee. Voit käydä tutustumassa asiakkaasi kanssa järjestöjen tai asiakkaan paikkakunnan liikuntapalveluihin alla olevien linkkien kautta.
Kun asiakkaan kanssa otetaan liikkuminen, ravitsemus tai uni puheeksi tai toteutetaan elintapaneuvontaa, kirjataan asiakkaan tietoihin
• Miten asiakkaan elintavat toteutuvat arjessa
• Tieto, onko asiakkaalla esidiabetes
• Tieto, onko asiakkaalle annettu elintapaneuvontaa
• Tieto elintapaneuvonnan tavoitteesta, suunnitelmasta ja seurannasta
Terveydenhuollon ammattilaiset kirjaavat potilastietojärjestelmä Mediatriin erillisen Siun soten kirjaamisohjeen mukaan:
Terveysasemien ammattilaiset kirjaavat elintaparyhmät potilastietojärjestelmä Mediatriin erillisen Siun soten kirjaamisohjeen mukaan:
Heli Aalto, kehittämisjohtaja (omistaja)
Raimoaho Reeta, projektiasiantuntija (vastuuhenkilö)
Lehikoinen Elina, projektisuunnittelija
Eerika Jormanainen, projektisuunnittelija
Pellinen Elina, sairaanhoitaja (terveysasema)
Hasunen Satu, apulaisosastonhoitaja (diabetesosaamiskeskus)
Pykäläinen Kati, fysioterapeutti (terapiapalvelut)
Heikura Maija, ravitsemusterapeutti (ravitsemusterapia)
Voutilainen Tarja, terveydenhoitaja (geriatrinen osaamiskeskus)
Hovisalo Taru, muistihoitaja (geriatrinen osaamiskeskus)
Mutikainen Airi, kokemusasiantuntija
Päivitetty 1/2025
Omia tietoja voit tarkastella Kanta.fi sivustolla.
Ja asiakkaan oikeuksista lisätietoja pääset siunsote.fi sivulta.