Hoito- ja palveluketju on kuvaus aikuisen lihavuuden hoitopolusta Siun soten alueella.
- Lihavuus on pitkäaikaissairaus, jossa kehon rasvakudoksen määrä on liian suuri. Lihavuuden ehkäisyn ja hoidon tavoitteena on estää lihavuuden paheneminen, auttaa potilasta painonhallinnassa, ehkäistä ja hoitaa lihavuuden aiheuttamia sairauksia sekä parantaa työ- ja toimintakykyä ja elämänlaatua.
- Terveydenhuollossa lihavuutta tulee ehkäistä ja hoitaa erityisen aktiivisesti
- henkilöillä, joilla on lihavuuden lisäksi liitännäissairauksia tai niiden vaaratekijöitä
- henkilöillä, joilla on vaikea lihavuus (BMI ≥ 35 kg/m2)
- naisilla, jotka ovat lihavia ja suunnittelevat raskautta tai ovat raskaana tai on vaikeuksia raskaaksi tulemisessa
- Lihavuuden hoito toteutetaan pääasiassa perusterveydenhuollossa (terveysasemilla ja työterveyshuollossa). Erikoissairaanhoidossa voidaan hoitaa sairaalloista lihavuutta (BMI yli 40) ja vaikeaa lihavuutta (BMI 35–40) silloin, kun siihen liittyy sairauksia, joissa laihtumisesta on hyötyä. Ellei konservatiivinen hoito ole tuottanut toivottua tulosta, voidaan laatia lähete keskussairaalan lihavuuspoliklinikalle (Sisätaudit Endokrinologia) lihavuuden hoidonarvioon.
Hoitoketjun tavoitteena on yhtenäistää aikuisten lihavuudenhoitoa Siun soten alueella.
Ennaltaehkäisy
Elintapaohjaus
Painonnousun ehkäisy on aina helpompaa kuin painon pudottaminen tai jo saavutetun laihdutustuloksen ylläpito. Painonhallinta ehkäisee useiden pitkäaikaissairauksien syntymistä ja hidastaa jo puhjenneen sairauden etenemistä. Terveyttä edistävä ruokavalio, säännöllinen ateriarytmi ja kohtuulliset annoskoot sekä riittävä fyysinen aktiivisuus ja uni ovat painonhallinnan lähtökohtia.
Lisätietoa ja tukea elintapojen muutokseen löydät Siun soten elintapaohjauksen polulta. Asiakkaan polku sisältää työkaluja ja testejä omien elintapojen ja elintapamuutosvalmiuksien arvioimiseksi, tietoa terveellisistä elintavoista sekä tukea elintapamuutoksen aloittamiseen omahoito-ohjelmien avulla.
Elintapaohjaus
Painonnousun ehkäisy on aina helpompaa kuin painon pudottaminen tai jo saavutetun laihdutustuloksen ylläpito. Painonhallinta ehkäisee useiden pitkäaikaissairauksien syntymistä ja hidastaa jo puhjenneen sairauden etenemistä. Terveyttä edistävä ruokavalio, säännöllinen ateriarytmi ja kohtuulliset annoskoot sekä riittävä fyysinen aktiivisuus ja uni ovat painonhallinnan lähtökohtia.
Lisätietoja elintapaohjauksen tueksi löydät Siun soten elintapaohjauksen polulta. Polku toimii ammattilaisten työkaluna elintapaohjauksen toteuttamiseen. Se sisältää valmiita malleja puheeksiottoon, menetelmiä motivointiin, työkaluja elintapaneuvontaan sekä ohjeet potilaan ohjaamiseen Siun soten prosessinomaisiin elintapaneuvonnan palveluihin ja eri toimijoiden palveluihin tai toimintaan. Jokainen ammattilainen voi ohjata potilaan myös asiakkaan polulle, josta löytyy työkaluja elintapamuutoksen aloittamiseen.
Tunnistaminen
Lihavuus lisää merkittävästi riskiä seuraaviin sairauksiin: esidiabetes ja tyypin 2 diabetes, rasvamaksa, kohonnut verenpaine, rasva-aineenvaihdunnan häiriöt, sepelvaltimotauti, lisääntymisterveyden ongelmat ja metabolinen oireyhtymä. Lihavuus kuormittaa niveliä ja heikentää unenlaatua ja voi johtaa uniapneaan. Vaikutukset voivat heikentää myös mielen hyvinvointia. Alla linkit syömistapakyselyyn (BES-testi) ja syömishäiriökyselyyn. Kyselyiden avulla voit arvioida omaa syömiskäyttäytymistäsi sekä suhtautumistasi omaan kehoosi ja ruokaan.
Lihavuus on pitkäaikaissairaus, jossa kehon rasvakudoksen määrä on liian suuri.
Lihavuus voidaan luokitella painoindeksin (BMI) ja vyötärönympärysmitan mukaan. Rasvan kertyminen etenkin vyötärölle on haitallista terveydelle, sillä tällöin rasvaa kertyy myös sisäelimiin. Vatsalle kertynyttä rasvaa voidaan arvioida mittaamalla vyötärönympärys. On huomioitavaa, että pelkkä painoindeksi ei anna riittävästi tietoa henkilön terveydentilasta tai hyvinvoinnista.
BMI lasketaan paino (kg) jaettuna pituuden neliöllä (m2)
- Laskuri painoindeksin laskemiseen yli 18-vuotiaille: Painoindeksin (BMI) laskuri (terveyskirjasto.fi)
- Normaalina painoindeksinä voidaan pitää arvoja 18,5–24,9 kg/ m2 välillä.
- BMI-arvon ylittäessä 25 kg/ m2 lisääntyy monien sairauksien riski
- Yli 65-vuotiaiden normaali BMI 23–29 kg/ m2
- Painon pudotusta voidaan harkita terveydellisistä syistä terveydenhuollon ammattilaisen seurannassa
- Ikääntyneen painonpudotukseen liittyy lisääntynyt riski lihas- ja luumassan vähenemiseen, joka voi vaikuttaa toimintakyvyn heikentymiseen
Vyötärönympäryksen mittaaminen:
- Mitataan seisten paljaalta iholta. Mittauskohta löytyy kyljistä alimman kylkiluun ja suoliluun harjun puolivälistä. Mittanauha asetetaan vyötärölle vaakasuorassa painon ollessa tasaisesti molemmilla jaloilla. Mittaus aloitetaan hengittämällä sisään ja sitten ulos. Lukema katsotaan uloshengityksen lopuksi. Mittanauha ei saa kiristää eikä olla liian löysällä.
Kuva vyötärönympäryksen mittaamisesta sekä taulukko tulosten arviointia varten:
Terveysasemien yhteystiedot ja puhelinajat löytyvät alla olevasta linkistä:
Terveysasemien yhteystiedot (siunsote.fi)
Kirjaudu sivustolla Digitaaliset palvelut — siunsote.fi tunnistautuneena. Valitse asiointi kanavaksi pitkäaikaissairaudet ja aloita keskusteltu ammattilaisen kanssa.
Milloin ja miten ottaa paino puheeksi?
Paino tulisi ottaa puheeksi terveystarkastusten ja neuvolakäyntien yhteydessä, vastaanotoilla perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa sekä sairauksien seurantaan liittyvissä yhteydenotoissa ja käynneissä. Tarkoitus on, että painosta puhutaan vastuullisesti, hienotunteisesti ja syyllistämättä.
Painon voi ottaa puheeksi kysymällä:
- Mitä ajattelet omasta painostasi?
- Oletko itse huomannut painossasi tapahtuneen muutoksia viime aikoina?
- Miten painosi on muuttunut eri elämänvaiheissa?
- Toivotko apua painonhallinnan tueksi?
- Onko sinulla tällä hetkellä jotain huolia terveytesi / painosi suhteen?
- Mitä ajattelet, jos keskustelisimme painostasi?
- Mitä sellaista elämässäni on tapahtunut, joka on saanut painon nousemaan?
Painon punnitseminen ei ole välttämätöntä, jos siihen liittyy vaikeita tunteita ja stressiä. Painon mittaamisen sijasta voidaan käyttää painonhallinnan mittarina esimerkiksi vaatekokoa. Mikäli painon tietäminen on välttämätöntä hoidon kannalta, voidaan tarjota potilaalle vaihtoehtona punnitsemista, jossa potilas ei itse näe tai kuule painolukemaa.
Lihavuus on pitkäaikaissairaus, jossa rasvakudoksen määrä on energiansaannin ja ‑kulutuksen epäsuhdan vuoksi lisääntynyt liiallisesti.
Lihavuus lisää tiettyjen sairauksien riskiä, kuten tyypin 2 diabetes tai sen esiaste, rasvamaksa, uniapnea, valtimotauti sekä muut metabolisen oireyhtymän sairaudet (verenpainetauti, dyslipidemia), astma, kantavien nivelten nivelrikko ja PCOS (munasarjojen monirakkulaoireyhtymä).
Lihavuuden taustatekijät ovat moninaisia:
Tietyt lääkkeet voivat vaikuttaa syömisen hallintaan ja aiheuttaa painonnousua. Näitä ovat esimerkiksi keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet:
- Masennuslääkkeet (mirtatsapiini, paroksetiini, amitriptyliini)
- Psykoosilääkkeet (olantsapiini, sertindoli, ketiapiini, klotsapiini, paliperidoni, risperidoni)
- Litium ja epilepsialääkkeet (karbametsepiini, valproiinihappo)
Kortikosteroidit voivat myös altistaa painon nousulle. Suositellaan, että kortikosteroideja käytetään mahdollisimman pienellä annoksella lyhyinä jaksoina. Näitä valmisteita käyttäviä potilaita on ohjattava painonhallinnassa.
Lihavuus voidaan luokitella painoindeksin ja vyötärönympärysmitan mukaan.
Aikuisten lihavuuden luokitus painoindeksin (BMI, kg/m2) perusteella
Kuva: BMI (painoindeksi) taulukko (Lähde: Terveysportti)
Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset) (kaypahoito.fi)
Vyötärönympäryksen mittaaminen:
- Mitataan seisten paljaalta iholta. Mittauskohta löytyy kyljistä alimman kylkiluun ja suoliluun harjun puolivälistä. Mittanauha asetetaan vyötärölle vaakasuorassa painon ollessa tasaisesti molemmilla jaloilla. Mittaus aloitetaan hengittämällä sisään ja sitten ulos. Lukema katsotaan uloshengityksen lopuksi. Mittanauha ei saa kiristää eikä olla liian löysällä.
Kuva vyötärönympäryksen mittaamisesta sekä taulukko tulosten arviointia varten:
Painoindeksi ja vyötärön ympärys (kaypahoito.fi)
Lihavuuden kokonaisarviointiin liittyvät painoindeksin ja vyötärönympärysmitan lisäksi
- terveydentilan ja hyvinvoinnin kartoittaminen
- elämäntilanteen, elintapojen, painohistorian ja sukutaustan selvittäminen
- sairauksien, lääkitysten ja laboratoriokokeiden arviointi
- Selvitetään syömishäiriön mahdollisuus BES ‑testillä (mielenterveystalo.fi)
- Muiden riskitekijöiden kartoitus esim. verenpaineseuranta, alkoholin käyttö AUDIT (käypähoito.fi)
- Diabetesriskitesti (terveyskirjasto.fi)
- FINRISKI-testi (terveyskirjasto.fi)
- Ohjelmoidaan tarvittaessa laboratoriokokeet: PVK, Krea, lipidit, fP-Gluk, Hba1c, TSH, ALAT ja FIB4(kun BMI yli 30). Harkinnan mukaan glukoosirasituskoe
Yli 65-vuotiaiden normaali BMI 23–29 kg/ m2, suositellaan painon vakaana pitämistä
- Lihavuuden hoito yli 65-vuotiaalla voi tulla kyseeseen, mikäli BMI on > 35 kg/ m2 tai, tapauskohtaisesti kun BMI on > 30 kg/ m2 (esim. Kun tarve sairauksien hoitotasapainon hallintaan, ja tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ja toimintakyvyn ylläpitoon)
- Yli 65-vuotiaiden painonpudotuksesta ei ole tehty tutkimuksia perusterveydenhuollossa, joten tutkimusnäyttö on heikkoa.
- Mikäli painonpudotukseen päädytään, tulee arvioida potilaan kokonaistilanne, painonpudotuksen hyödyt ja haitat ja ottaa huomioon lihaskadon (sarkopenia) ja luumassan vähenemisen ehkäisy. Painonpudotuksen riskien takia ENE-dieettiä ei suositella yli 65-vuotialle
- Vajaaravitsemuksen riskin tunnistamisessa voidaan käyttää MNA-testiä: mna_mini_finnish.pdf (gery.fi)
Hoito ja seuranta
Painonnousun ehkäisy on aina helpompaa kuin painon pudottaminen tai jo saavutetun laihdutustuloksen ylläpito. Painonhallinta ehkäisee useiden pitkäaikaissairauksien syntymistä ja hidastaa jo puhjenneen sairauden etenemistä. Terveyttä edistävä ruokavalio, säännöllinen ateriarytmi ja kohtuulliset annoskoot sekä riittävä fyysinen aktiivisuus ja uni ovat painonhallinnan lähtökohtia.
Ohesta löydät lisätietoa myös lihavuuden lääke- ja leikkaushoidosta.
Itsehoito — Painonhallintalo (terveyskyla.fi)
Lihavuuden hoidon tavoitteena ovat myönteiset pysyvät elintapojen muutokset ja niiden myötä riittävä laihtuminen (vähintään 5 %) tai nykypainon ylläpito (painonhallinta).
- Vähintään 5 %:n painon laskulla saavutetaan edullisia aineenvaihdunnallisia muutoksia (erityisesti diabetes, esidiabetes, rasva-aineenvaihdunta, verenpainetauti ja rasvamaksa)
- Noin 10 %:n painon laskulla saavutetaan lisää terveydellisiä hyötyjä (erityisesti rasvamaksa, uniapnea, munasarjojen rakkulaoireyhtymä, hedelmättömyys, miehen testosteronivajaus ja nivelrikko)
- Tavoitteet asetetaan yksilöllisesti potilaan ja ammattilaisen yhteistyössä kokonaisarvion perusteella
- Jos paino on ollut pitkään nousussa, jo lihomisen pysäyttäminen voi olla merkittävä tulos
- Normaalipainon tavoittelu ei useinkaan ole realistista varsinkaan vaikeasti ja sairaalloisen lihavilla
Terveyttä edistävä ruokavalio on kokonaisuus, jossa yksittäiset ruoka-aineet eivät tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä. Säännöllinen ateriarytmi ylläpitää vireystilaa yllä ja tukee syömisen hallintaa auttamalla syömään kohtuullisesti yksittäisillä aterioilla ja vähentämällä houkutusta naposteluun Monipuolisella, kasvispainotteisella ruokavaliolla voidaan turvata välttämättömien ravintoaineiden ja energian sopiva saanti. Runsaasti lisättyä sokeria tai rasvaa sisältävistä ruoista ja juomista sekä alkoholista saa paljon energiaa, mutta vain vähän tai ei ollenkaan ravintoaineita.
- Kokoa päivän ateriat lautasmallin mukaisesti:
- ¼ viljatuotteita tai perunaa
- ¼ kalaa, kanaa, papuja, linssejä tai lihaa
- ½ kasviksia, hedelmiä ja marjoja tuoreena, lämpimänä tai ruuan joukossa
- Pikavinkit terveyttä edistävään ruokavalioon:
- Syö kasviksia, hedelmiä, marjoja ja vihanneksia vähintään 500 g päivässä eli noin 5–6 annosta.
- Syö kuitupitoisia hiilihydraatteja eli täysjyväviljaa ja esim. kasviksia ja juureksia.
- Valitse pehmeitä rasvoja kovien sijaan kuten kasviöljyjä, kasviöljypohjaisia levitteitä ja siemeniä.
- Syö kalaa vähintään 2–3 kertaa viikossa.
- Vältä puhdistettua viljaa ja lisättyä sokeria.
- Käytä punaista lihaa ja prosessoituja lihavalmisteita kohtuudella.
- Suosi vähäsuolaisia elintarvikkeita, mausteita ja yrttejä.
- Huolehdi D‑vitamiinin ja kalsiumin saannista syömällä vähärasvaisia maitotuotteita ja kalaa.
- Käytä janojuomana vettä. Käytä kohtuudella sokeroituja juomia ja alkoholijuomia.
Syö hyvää ‑esite (kuluttajaliitto.fi)
Ravitsemusterapiaan tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen tekemä lähete. Ravitsemusterapiaa järjestetään lihavuuden hoitoon yksilö- ja ryhmäohjauksena. Painonhallintaryhmiä järjestetään Joensuussa Siilaisen terveysasemalla. Ryhmiin osallistuminen edellyttää sitoutumista viikoittaisiin ryhmätapaamisiin. Ryhmätapaamisia on noin 10 ja ryhmän kesto on 2–3 kuukautta.
Ravitsemusterapeutti ohjaa painonpudotusta tarvittaessa myös yksilöohjauksena. Edellytyksenä ravitsemusterapeutin ohjaukseen pääsyyn on motivaatio elintapojen muutoksiin sekä sitoutuminen yhdessä asetettuihin muutostavoitteisiin sekä annettuihin kirjallisiin tehtäviin. Yksilöohjaukseen otetaan myös asiakkaat, joilla on ravitsemuksellisia erityistarpeita, esim. lihavuuden lisäksi muita ravitsemushoitoa vaativia sairauksia. Ravitsemusterapeutin yksilöohjausta voidaan järjestää myös erikoissairaanhoidossa keskussairaalalla, kun potilaalla on jokin toinen erikoissairaanhoitoa vaativa sairaus. Tapaamiskertoja yksilöohjauksessa on yleensä enintään 3–5. Ravitsemusterapia voidaan järjestää tarvittaessa etävastaanottona.
Perusterveydenhuollon ravitsemusterapiassa voidaan myös järjestää erittäin niukkaenerginen dieetti (ENE) yksilöohjauksena tai vaihtoehtoisesti voidaan tehdä lähete keskussairaalan ENE-ryhmään.
Elintapahoidon tukena voidaan joissakin tapauksissa käyttää laihtumisen tehostamiseksi erittäin niukkaenergistä dieettiä (ENE). Sen kesto on keskimäärin 4–10 viikkoa, kuitenkin maksimissaan 16 viikkoa. ENE-dieettiä ei ole tarkoitettu käytettäväksi ainoana hoitomuotona, koska yksinään se tuottaa harvoin pysyvän lopputuloksen.
ENE-dieetti toteutetaan terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa, koska se ei sovellu kaikille ja toteutuksen ajaksi voidaan tarvita lääkemuutoksia. ENE-dieetin aloittaminen ja purku tulee suunnitella huolellisesti.
ENE-dieettiä voidaan toteuttaa
- perusterveydenhuollossa ravitsemusterapeutin seurannassa tai virtuaalisen terveyslaihdutusvalmennuksen osana. Ensin hoitavan lääkärin on arvioitava ENE-dieettiin soveltuvuus ja mahdolliset lääkemuutokset sen ajaksi.
- tai erikoissairaanhoidossa ENE-ryhmässä (tällöin tarvitaan lähete lihavuuspoliklinikalle)
Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset) (kaypahoito.fi)
Erittäin niukkaenergiainen dieetti (ENE) — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
ENE-ryhmä
Erikoissairaanhoidossa toteutettava ENE-ryhmä käynnistyy kaksi kertaa vuodessa (keväisin ja syksyisin). Ryhmää ohjaa moniammatillinen tiimi, johon kuuluu ravitsemusterapeutti, psykologi ja kaksi fysioterapeuttia. Lisäksi yhdellä ryhmätapaamiskerralla on mukana myös lääkäri. Fysioterapeutti on mukana viidellä tapaamiskerralla.
ENE-ryhmä kokoontuu kymmenen kertaa ja ne kerrat, joilla fysioterapeutti on mukana, sisältää myös tunnin liikuntaosion. ENE-ryhmä sisältää varsinaisten ryhmätapaamisten lisäksi yksilöllisiä liikuntaneuvontakäyntejä terveysasemalla ennen ryhmän alkua sekä puolessa välin ryhmää ja kuukausi ryhmän päättymisestä.
Ohjautuminen ENE-ryhmätoimintaan
ENE-ryhmään ohjaudutaan sisätautien poliklinikan, lihavuuspoliklinikan tai ravitsemusterapian kautta. ENE-ryhmään valittu asiakas saa hyvissä ajoin tiedon ryhmän alkamisesta ja ohjeen ensimmäisen liikuntaneuvontakäynnin ajanvaraukseen terveysaseman fysioterapeutille. Liikuntaneuvonnan ensikäynti toteutetaan pääsääntöisesti etävastaanottona.
Liikkumisen lisääminen kannattaa aina, koska sillä on lukuisia myönteisiä vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveyteen. Päivittäinen arkiaktiivisuus sekä yhtäjaksoisen istumisen ja muun paikallaanolon vähentäminen tukevat osaltaan painonhallintaa. Lihasvoimaharjoittelu auttaa vähentämään lihaskatoa painon pudotuksen yhteydessä. Lihaskudoksen määrä on yhteydessä energiankulutukseen ja näin osaltaan tukee painonpudotusta ja painonhallintaa painonpudotuksen jälkeen. Myös riittävä määrä hyvälaatuista unta antaa energiaa päiviin ja tukee painonhallintaa.
Terveysliikuntasuositus kiteytettynä:
- Liiku reippaasti vähintään 2,5 tuntia viikossa tai rasittavasti 1,25 h viikossa.
- Harjoita tasapainoa, lihaskuntoa ja notkeutta vähintään 2 kertaa viikossa.
- Liikuskele lisäksi kevyesti arjessa niin paljon kuin mahdollista.
- Tauota paikallaanoloa aina kun voit.
- Nuku riittävästi.
Liikkumisen suositukset — UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi)
Liikuntaneuvontaa on saatavilla kaikilla Siun soten alueen terveysasemilla fysioterapeuttien toteuttamana. Pääpaino liikuntaneuvontatapaamisissa on liikunnallisen elämäntavan tukemisessa, mutta tapaamisilla voidaan käsitellä tarpeen mukaan myös muita elintapoihin liittyviä teemoja. Asiakkaan yksilölliset tarpeet, toiveet ja tavoitteet määrittävät lopullisen neuvontaprosessin keston ja sisällön. Liikuntaneuvontakäynnit ovat asiakkaalle maksuttomia.
Liikuntaneuvonta on tarkoitettu tyypin 2 diabetekseen ja sepelvaltimotautiin sairastuneille, ylipainoisille odottaville äideille, erikoissairaanhoidon painonhallintaryhmään osallistuville asiakkaille eli ENE-ryhmäläisille, pitkäaikaistyöttömille sekä asiakkaille, joilla on kansansairauksien riskitekijät koholla ja liikkuminen on vähäistä. Lisäksi vaaditaan riittävä motivaatio tehdä elintapamuutoksia omassa arjessa ja sitoutua 6–12 kuukauden liikuntaneuvontaprosessiin.
Ohjautuminen liikuntaneuvontaan
Liikuntaneuvontaa on saatavilla kaikilla Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen terveysasemilla. Ohjautuminen liikuntaneuvontaan tapahtuu sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilaisen lähettämänä tai asiakas voi itse hakeutua palveluun soittamalla fysioterapian palvelunumeroon (013–3302601). Ensikäynti toteutetaan pääsääntöisesti etävastaanottona.
Painonhallintatalon Terveyslaihdutusvalmennus on erikoissairaanhoidon tarjoama vuoden mittainen digitaalinen hoito-ohjelma, joka tukee kokonaisvaltaista elintapamuutosta.
Valmennukseen pääsy edellyttää lääkärin lähetettä.
Lähetteen voi tehdä perusterveydenhuollon lääkäri mistä tahansa hoitoyksiköstä.
Lähettävä lääkäri varmistaa, että lähetekriteerit täyttyvät. Terveyslaihdutusvalmennukseen ei liity lääketieteellistä arviota tai kasvokkaisia tapaamisia.
Terveyslaihdutusvalmennus — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Lihavuuden lääkehoito
Lihavuuden lääkehoito on viime aikoina lisääntynyt. Käyttöä rajoittavat kuitenkin toistaiseksi valmisteiden kallis hinta ja KELA:n varsin tiukat korvattavuuskriteerit. Lääkehoitoa voidaan toteuttaa siihen soveltuville ja motivoituneille henkilöille, aina elintapahoito lääkehoitoon liittäen. Lääkehoito voidaan aloittaa perusterveydenhuollossa (tai työterveyshuollossa) hoitavan tahon toimesta. Hoidon seurannassa tarvitaan säännöllisiä kontrolleja ja elämäntapahoidon toteutumisen arviointia. Tällä hetkellä maassamme lihavuuden lääkehoitoon käytettävissä olevia valmisteita ovat liraglutidi, semaglutidi, bupropionin ja naltreksonin yhdistelmä sekä orlistaatti.
Lääkehoidon aiheena on BMI (painoindeksi) > 30 tai liitännäissairauksien kanssa 27 (orlistaatilla 28). Lääkehoito voidaan aloittaa myös painonlaskun jälkeen tukemaan painonlaskun pysyvyyttä. Paino pyrkii usein nousemaan lääkehoidon loputtua, joten hoidon tulee olla riittävän pitkäaikaista. Mahdollinen lopettaminen on tehtävä yhteistyössä hoitavan tahon kanssa harkiten, annosta hitaasti laskien ja painoa seuraten. Painolaskun tasannevaihe saavutetaan yksilöllisesti ja valmisteesta riippuen 6–24 kuukauden aikana, jonka jälkeen seuraa painonhallintavaihe. Lääkehoito tulee lopettaa, jos paino ei laske tai liitännäissairaudet eivät lievity 3–6 kk aikana.Milloin lihavuutta hoidetaan lääkkeillä? — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Ihon alle pistettäviä lääkkeitä, jotka vaikuttavat suolistohormonijärjestelmän kautta. Lääkkeet vähentävät ruokahalua sekä ruokailun aiheuttamia mielihyvän kokemuksia ja mielitekoja. Lääkkeet myös hidastavat mahalaukun tyhjenemistä ja täten edesauttavat kylläisyyden syntymistä ja sen pidempää kestoa. Lääkkeet ovat myös hyödyllisiä sokeriaineenvaihdunnalle ja edistävät sydän- ja verenkiertoelimistön sekä munuaisten terveyttä.
Liraglutidi (Saxenda)
- Hoito toteutetaan kerran vuorokaudessa aamuisin ihonalaisin pistoksin insuliinikynää muistuttavalla kynällä, jossa on annoksen säätömahdollisuus. Yhden kynän lääkemäärä riittää useisiin pistoksiin. Kynään käytettävät neulat vaativat hoitotarvikejakelulähetteen. Hoidon aloitus vaatii pistosohjauksen hoitajan vastaanotolla.
- Aloitusannos on 0.6 mg kerran vuorokaudessa ja annosta suurennetaan mahdollisia haittavaikutuksia seuraten 1–2 viikon välein 0,6 mg portain. Tavoiteltu hoitoannos on 3,0 mg kerran vuorokaudessa.
- Mahdollisia haittoja: Pahoinvointi on tyypillistä hoidon alussa, mutta helpottaa usein ensimmäisten viikkojen-kuukausien aikana. Ripuli tai ummetus ovat myös kohtalaisen yleisiä haittoja ja saattavat vaatia tukihoitoa esimerkiksi kuituvalmisteilla.
- Lääke on tietyin perustein peruskorvattu Kelalta erillisellä B‑lausunnolla. Hoitohenkilökuntasi arvioi mahdollisuuksiasi korvattavuuden saamiseen ajankohtaisten korvattavuuskriteerien perusteella.
Semaglutidi (Wegovy)
- Lihavuuden hoitoon virallinen käyttöaihe ainoastaan 2,4mg valmisteella
- Hoito toteutetaan kerran viikossa ihonalaisin pistoksin insuliinikynää muistuttavalla kynällä, jossa kynään on ladattuna vain yksi kerta-annos ja kynässä ei ole annoksen säätömahdollisuutta. Kynissä on mukana pistokseen tarvittavat neulat. Hoidon aloitus vaatii pistosohjauksen.
- Aloitusannos on 0,25 mg kerran viikossa. Annosta suurennetaan erillisen ohjeen mukaisesti 1kk välein tavoitellen hoitoannosta 2,4mg kerran viikossa
- Mahdollisia haittoja: Pahoinvointi on tyypillistä hoidon alussa, mutta helpottaa usein ensimmäisten viikkojen-kuukausien aikana. Ripuli tai ummetus ovat myös kohtalaisen yleisiä haittoja ja saattavat vaatia tukihoitoa esimerkiksi kuituvalmisteilla
Tirsepatidi on iholle pistettävä kahden suolistohormonin kautta vaikuttava lääke. Lääke vähentää ruokahalua sekä ruokailun aiheuttamia mielihyvän kokemuksia ja hidastaa mahalaukun tyhjenemistä edesauttaen kylläisyyden tunnetta. Lääke lisää haiman insuliinin eritystä ruokailun jälkeen ja auttaa verensokerin hallinnassa.
- Lääkkeellä on käyttöaihe lihavuuden hoidossa painonhallinnan tueksi sekä tyypin 2 diabeteksen hoitoon
- Hoito toteutetaan kerran viikossa ihonalaisin pistoksin
- Aloitusannos on 2,5 mg kerran viikossa. 4 viikon kuluttua annos suurennetaan 5 mg:aan kerran viikossa. Tarvittaessa annosta voidaan suurentaa 2,5 mg kerrallaan, kun käytössä olevaa annosta on käytetty vähintään 4 viikkoa.
- Suositellut ylläpitoannokset ovat 5, 10 ja 15 mg. Enimmäisannos on 15 mg kerran viikossa.
- Lääkkeellä ei ole vielä korvattavuutta
- Lääke on tulossa apteekkeihin loppuvuoden 2024 aikana
- Tablettimuotoinen suun kautta otettava lääke, joka vähentää ruokahalua ja lisää energiankulutusta
- Aloitusannos on 1 tabletti vuorokaudessa ja annosta nostetaan asteittain 1–2 viikon välein tavoitellen hoitoannosta 2 tablettia aamulla ja 2 tablettia illalla
- Mahdollisia haittoja: pahoinvointi, oksentelu, ummetus, suun kuivuminen, päänsärky, huimaus, unettomuus, verenpaineen nousu. Lääkkeen käyttöön voi myös liittyä mielialaongelmia. Alkoholinkäyttö lääkkeen käytön aikana ei ole suositeltavaa.
- Lääkkeeseen liittyy useita varoituksia ja vasta-aiheita, joita hoitava lääkäri käy läpi kanssasi ennen lääkkeen määräämistä
- Lääke on tietyin perustein peruskorvattu Kelalta erillisellä B‑lausunnolla. Hoitohenkilökuntasi arvioi mahdollisuuksiasi korvattavuuden saamiseen ajankohtaisten korvattavuuskriteerien perusteella.
- Kapselimuotoinen suun kautta otettava valmiste, joka estää ruoan rasvojen imeytymistä
- 60 mg valmiste on itsehoitotuote ja 120 mg valmiste on reseptilääke
- Valmiste käytetään 1–3 kertaa vuorokaudessa pääaterioiden yhteydessä
- Tehon saavuttaminen ja haittojen välttäminen edellyttää vähärasvaista ruokavaliota
- Mahdollisia haittoja: rasvaiset ulosteet, ulostamispakko tai tuhriminen
- Valmiste voi pitkään käytettynä aiheuttaa rasvaliukoisten vitamiinien puutostiloja ja suositeltu hoidon kesto onkin korkeintaan 3kk
Ellei konservatiivinen hoito ole tuottanut toivottua tulosta, voidaan harkita lihavuuden leikkaushoitoa.
Leikkaushoidon edellytyksenä on aikaisempi konservatiivinen (ei-kirurginen) hoito. Tämä voi olla terveydenhuollon toimintayksikön toteuttama noin kuuden kuukauden yksilö‑, ryhmä- tai internetpohjainen hoito, joka on johtanut elämäntapamuutoksiin ja noin 5% suuruiseen laihtumiseen. Kriteerin tarkoituksena on varmistaa potilaan sitoutuminen hoitoon sekä leikkauksen edellyttämiin ruoka- ja liikuntatottumusten muutoksiin. Hoidosta ei saisi olla kulunut yli viisi vuotta.
Kun kriteerit täyttyvät, lääkäri voi tehdä lähetteen lihavuuspoliklinikalle.
Ensiarvio tehdään lihavuuspoliklinikalla (sisätautien poliklinikalla) ja sen jälkeen leikkaukseen soveltuvuus arvioidaan moniammatillisessa työryhmässä. Kirurgi päättää leikkaustyypistä.
Kun lähete on hyväksytty, lihavuusleikkausarviota varten tulee aika lääkärille sekä ravitsemusterapeutille. Ennen lihavuuspoliklinikan aikaa postitetaan ennakkotehtävät, jotka tuodaan mukanaan poliklinikalle. Sairaanhoitaja antaa tarvittaessa lääkeohjausta.
Ennakkotehtävät ja ennakkoon tutustuttavaksi:
Ylipaino ennakkotehtäväpaketti.doc (sharepoint.com)
Lihavuuden hoito — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Lisätietoa löytyy lisäksi Terveyskylän painonhallintatalosta:
Lihavuusleikkaus — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Kuinka hakeutua lihavuusleikkaukseen? — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Leikkauksen jälkeen ensimmäisen vuoden ajan seuranta on keskussairaalassa. Kun seuranta erikoissairaanhoidossa päättyy, on erittäin tärkeää käydä säännöllisesti perusterveydenhuollossa kontrolleissa loppuelämän ajan. Vuosikäyntien yhteydessä seurataan laboratorioarvoja, joiden avulla mahdolliset ravitsemusongelmat voidaan havaita oikea-aikaisesti ja puuttua näihin ennen kuin niistä aiheutuu haittaa.
Potilaan tulee muistaa itse varata aika vuosittaiselle seurantakäynnille terveysasemalle tai työterveyshuoltoon.
Siun Soten ohje leikkauksen jälkeisestä seurannasta:
Lihavuusleikkauksen jälkeinen seuranta — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Muodokkaiden vertaistukiryhmä
Siun soten alueella toimii lihavuusleikattujen Whatsapp-vertaistukiryhmä, johon liittyminen on vapaaehtoista. Ryhmään haluavat ilmoittautuvat sähköpostitse ryhmän ylläpitäjälle, jonka yhteystiedon välittää ravitsemusterapeutti. Ryhmä kokoontuu lisäksi lähitapaamisena noin kahdesti vuodessa ja tuohon tapaamiseen voidaan ohjata myös lihavuusleikkausta odottavia henkilöitä. Tapaamisista ilmoitetaan ryhmään kuuluville tai tiedon tapaamisesta antaa ravitsemusterapeutti.
Vertaissivut leikatuille
Leikkauksen jälkeen voi liikkua jo leikkauspäivänä voinnin mukaan. Varhainen liikkeellelähtö ehkäisee veritukosten muodostumista ja edistää toipumista. Raskasta fyysistä rasitusta sekä painavien tavaroiden nostelemista on kuitenkin syytä välttää kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen. Kävely on suositeltavin liikkumismuoto leikkauksesta toipumisen aikana.
Terveysaseman fysioterapeutin ohjaama liikuntaneuvontakäynti on neljän viikon kuluttua leikkauksesta. Aika varataan verkkoajanvarauksen (siunsote.fi) kautta tai soittamalla fysioterapian palvelunumeroon (013–3302601). Käynti toteutetaan pääsääntöisesti etävastaanottona. Huomioi aikaa varatessa, että olet käynyt leikanneen lääkärin jälkitarkastuksessa ennen liikuntaneuvontaan menoa. Terveysaseman liikuntaneuvontakäynti on asiakkaalle maksuton.
Liikunnalla on runsaasti myönteisiä vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveyteen sekä sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Toipumisvaiheen jälkeen voi palata asteittain liikunnan pariin leikkauksen jälkeisen ohjeistuksen mukaisesti. Voit tutustua liikkumisen terveysvaikutuksiin ja terveysliikuntasuosituksiin Siun soten elintapaohjauksen asiakkaan polulta. Saat polulta myös tukea liikkumisen aloittamiseen ja vinkkejä itselle mieluisan liikkumistottumuksen löytämiseen.
Voimaharjoittelu | Painonhallintatalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)
Mielen keinot lihavuuden hoidossa
Ihmisen psykologisen kokonaisuuden hahmottaminen ja ymmärtäminen on avainasemassa kaikissa elämäntapamuutokseen pyrkivissä hoitomuodoissa. Elämässä on vaihtelevia, isompia ja pienempiä kuormitustekijöitä, joiden ristitulessa muutosten tekeminen ja säilyttäminen on haasteellista. Pysyviä muutoksia kohti pienin askelin edetessä suuretkin asiat ovat kuitenkin saavutettavissa! Tästä osiosta voit löytää tukitoimia itsellesi tärkeää muutostasi tukemaan.
Jos koet, että psyykkinen tilasi on merkittävämmin häiriintynyt ja koet esimerkiksi selkeää masennusta ja/tai ahdistuneisuutta tai epäilet itselläsi syömishäiriötä, niin sinun on perusteltua ottaa yhteyttä terveysasemallesi tai mielenterveyspalveluiden hoitokoordinaattoriin tarkempaa tilannearviota varten.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut (siunsote.fi)
SMART-TAVOITTEET ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN TUEKSI (katso lisää tästä)
S eli selkeästi ja konkreettisesti määritelty: mitä aiot tehdä? Kuvaa tavoitteet ja suunnitelmasi mahdollisimman tarkkaan.
M eli mitattavissa olevat tavoitteet. Mistä tiedät, että suunta on oikea? Mistä tiedät, että tavoite on saavutettu? Pohdi, millä eri keinoilla tavoitteen saavuttamista on mahdollista havainnoida ja mitata.
A eli aikataulu. Koska aiot tehdä suunnitelman asiat ja toimenpiteet? Laita tähän tarkka ajankohta, jos mahdollista (päivämäärä, kellonaika).
R eli realistisuus. Mitä tavoitteen saavuttaminen edellyttää? Pohdi omia resursseja (aika, raha, terveys, tietotaidot, tuki jne). Mahdollistavatko nämä tavoitteeseen pääsemisen?
T eli tavoittelemisen arvoinen. Mitä sinulle merkityksellistä ja tärkeää kohti tämä suunnitelma vie sinua? Mikä kaikki minulle mahdollistuu tavoitteen saavuttamisen kautta?
ARVIOI myös, miten todennäköisesti toteutat suunnitelmasi (0–10)?
— mikä kannustaa ja auttaa toteuttamaan suunnitelman?
— mikä hidastaa tai estää suunnitelman toteuttamista?
— keneltä saat tukea suunnitelman toteuttamiseen?SYVÄLLISEMPÄÄ LUETTAVAA JA MUITA TUKIKEINOJA (katso lisää tästä)
Voit poimia näistä itsellesi tärkeimpiä asioita tai käydä läpi koko materiaalin. Motivaatiovaaka ja painonhallintapolku ovat kuitenkin perusteltuja toteuttaa suunnitellussa järjestyksessä.
Stressinhallinta — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Mielentaidot tukena painonhallinnassa — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Painonhallinnan motivaatiovaaka — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Painonhallintapolku — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Lihavuuden hoidon tavoitteena ovat myönteiset pysyvät elintapojen muutokset ja niiden myötä riittävä laihtuminen (vähintään 5 %) tai nykypainon ylläpito (painonhallinta).
- Vähintään 5 %:n painon laskulla saavutetaan edullisia aineenvaihdunnallisia muutoksia (erityisesti diabetes, prediabetes, dyslipidemia, verenpainetauti, rasvamaksa)
- Noin 10%:n painon laskulla saavutetaan lisää terveydellisiä hyötyjä (rasvamaksa, uniapnea, PCO, infertiliteetti, miehen toiminnallinen hypogonadismi, nivelrikko, uniapnea)
- Tavoitteet asetetaan yhdessä potilaan kanssa ja se kirjataan potilaskertomukseen.
- Jos paino on ollut pitkään nousussa, jo lihomisen pysäyttäminen voi olla merkittävä tulos.
- Normaalipainon tavoittelu ei useinkaan ole realistista varsinkaan vaikeasti ja sairaalloisen lihavilla
Lihavuuden mini-interventio tai elintapahoito kuuluu osaksi kaikkia lihavuuden hoitomenetelmiä. Mini-intervention tavoitteena on motivoida potilasta omatoimiseen lihavuuden hoitoon ja jokainen ammattilainen voi toteuttaa sitä osana omaa perustyötään. Lisäksi ammattilainen voi ohjata asiakkaan tarpeen mukaan ravitsemusterapiaan tai fysioterapeutin liikuntaneuvontaan. Lisäksi lääkäri voi tehdä lähetteen Painonhallintatalon Terveyslaihdutusvalmennukseen.
Mini-interventio toteutetaan osana vastaanottokäyntiä tai sitä varten varataan erillinen aika.
Mini-intervention vaiheet ovat:
- Lihavuuden ja elintapojen puheeksiotto.
- Lihavuuden arvioiminen (BMI, vyötärönympärys, lihavuuden liitännäissairaudet)
- Keskustelu painosta ja sen vaikutuksista terveyteen sekä voimavaroista ja motivaatiosta elintapamuutokseen.
- Voit hyödyntää Painonhallintatalon lihavuuden lyhytohjaus ‑lomaketta.
- Konkreettisen omahoitosuunnitelman laatiminen yhdessä elintapamuutoksesta motivoituneen asiakkaan kanssa.
- Voit hyödyntää Painonhallintatalon Omien ruokailutottumusten arviointi ja suunnitelma ‑lomaketta tai Oman liikkumiseni arviointi ja suunnitelma ‑lomaketta.
- Jatko-ohjautumisvaihtoehtojen esittely:
- Painonhallintatalon itsehoito –sivut ja Painonhallintatalon –itsehoito-ohjelma tai
- Paikkakuntakohtaisesti tarjolla olevat keinot painonhallinnan ja laihdutuksen tueksi
- Mini-intervention toteutus ja suunnitelma kirjataan potilastietojärjestelmään.
- Mini-intervention toteutumista voidaan tarvittaessa tukea muutaman seurantakäynnin avulla.
Lisätietoa Painonhallinnan itsehoito-ohjelmasta (katso lisää tästä)
Painonhallinnan itsehoito-ohjelma (terveyskylä.fi) on maksuton ohjelma, joka vaatii vahvan tunnistautumisen (verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti tai varmennekortti). Ohjelma kestää 8 viikkoa, mutta sen voi suorittaa myös omaan tahtiin. Ohjelma auttaa pääsemään alkuun elintapamuutoksessa ja saamaan hyvinvointia tukevia tottumuksia osaksi arkea erilaisten harjoitusten avulla.
Jos aika elintapamuutokseen ei ole asiakkaalle otollinen juuri tällä hetkellä, tarjoa hänelle tietoa siitä, minne voi ottaa yhteyttä, jos kokee tarvitsevansa tukea myöhemmin. Asiakasta ymmärtävä ja hänen valinnanvapauttaan arvostava suhtautuminen voi edistää asiakkaan omaehtoisen motivaation ja muutosvalmiuden lisääntymistä. Lisätietoa asiakkaan motivaation ja elintapaohjauksen tukemisesta löydät Siun soten elintapaohjauksen polulta.
Liikuntaneuvontaa on saatavilla kaikilla Siun soten alueen terveysasemilla fysioterapeuttien toteuttamana. Fysioterapeutit auttavat asiakasta löytämään sopivia liikkumistapoja osana asiakkaan arkea, mutta yksilöllisten tarpeiden mukaisesti voidaan käsitellä myös muita elintapoihin liittyviä teemoja tai ohjata asiakas toiselle asiantuntijalle. Fyysisen aktiivisuuden lisääminen on merkittävä osa pitkäaikaissairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa, jossa asiakkaan oman motivaation tukeminen on tärkeässä roolissa.
Liikuntaneuvonta on tarkoitettu tyypin 2 diabetekseen ja sepelvaltimotautiin sairastuneille, ylipainoisille odottaville äideille, erikoissairaanhoidon painonhallintaryhmään osallistuville asiakkaille eli ENE-ryhmäläisille tai lihavuusleikatuille sekä pitkäaikaistyöttömille ja asiakkaille, joilla on kansansairauksien riskitekijät koholla ja liikkuminen on vähäistä. Lisäksi vaaditaan riittävä motivaatio tehdä elintapamuutoksia omassa arjessa ja sitoutua 6–12 kuukauden liikuntaneuvontaprosessiin.
Ohjautuminen liikuntaneuvontaan (ammattilainen)
Ammattilainen voi lähettää asiakkaan liikuntaneuvontaan (ajanvaraus fysioterapeutin ajanvarauskirjalle tai tiedoksi-viestillä) tai asiakas voi itse hakeutua palveluun varaamalla ajan verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla fysioterapian palvelunumeroon (013–3302601). Ensikäynti toteutetaan pääsääntöisesti etävastaanottona. Liikuntaneuvontakäynnit ovat asiakkaalle maksuttomia asiakasmaksulain perusteella.
Ravitsemusterapian organisoimia painonhallintaryhmiä on Siilaisen terveysasemalla. Ryhmiin osallistuminen edellyttää sitoutumista viikoittaisiin ryhmätapaamisiin ja ryhmän kesto on noin 2–3 kuukautta. Potilaan voi ohjata ryhmään tekemällä työviestin RAV-lehdelle tiedoksi ravitsemusterapeutti, Joensuu. Muita elintaparyhmiä voit tiedustella omalta terveysasemaltasi.
Potilas voidaan lähettää keskussairaalan ENE-laihdutusryhmään, jolloin tehdään lähete obesiteettipoliklinikalle (kts. kohdasta hoidon porrastus). Ravitsemusterapeutti vastaa ENE-dieettiä edeltävästi syömiskäyttäytymisen arvioinnista (BES- ja AUDIT-kyselyt) ja ENE-dieetin aikaisesta seurannasta.
Lähete tehdään työviestillä ravitsemusterapialehdelle potilaalle, jolla on motivaatiota sitoutua hoitoon, mutta ei mahdollisuutta osallistua painonhallintaryhmään. Ravitsemusterapia voidaan järjestää tarvittaessa etävastaanottona. Yksilökäyntejä tarjotaan enintään 3–5. Perusterveydenhuollon ravitsemusterapiassa voidaan myös järjestää erittäin niukkaenerginen dieetti (ENE) yksilöohjauksena, jolloin terveysaseman lääkäri tarkistaa tarvittavat lääkemuutokset ja laboratoriokokeet.
Potilas lähetetään perusterveydenhuollon ravitsemusterapiaan lihavuuden hoitoon ensisijaisesti aina, kun lähettävä taho on perusterveydenhuollon toimija, esim. yleislääkäri, ja muu lihavuuden hoito toteutetaan perusterveydenhuollossa. Jos potilaalla on säännöllinen hoitosuhde ESH-puolella, voidaan lihavuuden hoito toteuttaa myös keskussairaalan ravitsemusterapiassa.
Elintapahoidon tukena voidaan joissakin tapauksissa käyttää laihtumisen tehostamiseksi erittäin niukkaenergistä dieettiä (ENE). Sen kesto on keskimäärin 4–10 viikkoa, kuitenkin maksimissaan 16 viikkoa. ENE-dieettiä ei ole tarkoitettu käytettäväksi ainoana hoitomuotona, koska yksinään se tuottaa harvoin pysyvän lopputuloksen.
ENE-dieetti toteutetaan terveydenhuollon ammattilaisen, yleensä ravitsemusterapeutin, ohjauksessa, koska se ei sovellu kaikille ja toteutuksen ajaksi voidaan tarvita lääkemuutoksia. ENE-dieetin aloittaminen ja purku tulee suunnitella huolellisesti.
ENE-dieettiä voidaan toteuttaa
- perusterveydenhuollossa ravitsemusterapeutin seurannassa tai virtuaalisen terveyslaihdutusvalmennuksen osana
- tällöin hoitava lääkäri arvioi soveltuvuuden ENE dieettiin sekä tarvittavat lääkemuutokset
Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset) (kaypahoito.fi)
Erittäin niukkaenergiainen dieetti (ENE) — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Niukkaenergiainen dieetti ENE-valmisteita käyttäen — TerveyskyläPRO (terveyskyla.fi) (vaatii kirjautumisen TerveyskyläPRO- osioon)
Painonhallintatalon Terveyslaihdutusvalmennus on erikoissairaanhoidon tarjoama vuoden mittainen digitaalinen hoito-ohjelma, joka tukee kokonaisvaltaista elintapamuutosta.
Valmennukseen pääsy edellyttää lääkärin lähetettä.
Lähetteen voi tehdä perusterveydenhuollon lääkäri mistä tahansa hoitoyksiköstä, myös HUS:n ulkopuolelta.
Lähettävä lääkäri varmistaa, että lähetekriteerit täyttyvät. Lähete ei siirrä hoitovastuuta. Terveyslaihdutusvalmennukseen ei liity lääketieteellistä arviota tai kasvokkaisia tapaamisia
Kriteerit
- Terveyslaihdutusvalmennus sopii 18–65 (-70)-vuotiaille, joilla on motivaatiota käyttää verkkopohjaista ohjelmaa ja osaa hyvin suomenkieltä tai ruotsinkieltä.
- Hyväksymiskriteerinä on BMI yli 30, jos lähettävä lääkäri näkee painonpudotuksella olevan terveydellisiä perusteita.
- Elintapahoidon tukena voidaan joissakin tapauksissa toteuttaa erittäin niukkaenergiainen dieetti (ENE). Lähettävä lääkäri arvioi asiakkaan soveltuvuuden ENE-dieettiin terveydentilan ja lääkitysten kannalta
- Perusterveydenhuollossa toteutunut ensin vähintään 3kk seuranta ja sen jälkeen on 1 vuoden verkko-ohjelmaan halukas sitoutumaan
Läheteohjeet:
Lähete Terveyslaihdutusvalmennukseen — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
HUS laskuttaa lähettävää hyvinvointialuetta sovitun ESH konsultaation hinnaston mukaisesti
Terveyslaihdutusvalmennus — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Lihavuuden lääkehoito
Lihavuuden lääkehoito on viime aikoina lisääntynyt. Käyttöä rajoittavat kuitenkin toistaiseksi valmisteiden kallis hinta ja KELA:n varsin tiukat korvattavuuskriteerit. Lääkehoitoa voidaan toteuttaa siihen soveltuville ja motivoituneille henkilöille, aina elintapahoito lääkehoitoon liittäen. Lääkehoito suositellaan aloitettavaksi perusterveydenhuollossa (tai työterveyshuollossa), hoidon seurannassa tarvitaan säännöllisiä kontrolleja ja elämäntapahoidon tukea.
Tällä hetkellä (alkuvuosi 2024) maassamme lihavuuden lääkehoitoon käytettävissä olevia valmisteita ovat liraglutidi, semaglutidi, bupropionin ja naltreksonin yhdistelmä sekä orlistaatti. Lääkehoidon aiheena on BMI > 30 tai liitännäissairauksien kanssa 27 (orlistaatilla 28). Lääkehoito voidaan aloittaa myös painonlaskun jälkeen tukemaan painonlaskun pysyvyyttä.
Lääkehoidon kesto
Paino pyrkii usein nousemaan lääkehoidon loputtua, joten hoidon tulee olla riittävän pitkäaikaista. Toistaiseksi ei ole riittävää tieteellistä näyttöä hoidon optimipituudesta. Tiedetään kuitenkin, että lääkityksen lopettamisen jälkeen painolla on taipumus nousta kohti ennen lääkehoitoa ollutta lähtöpainoa. Täten mahdollinen lopettaminen on tehtävä harkiten, annosta hitaasti laskien ja painoa seuraten. Painolaskun tasanne saavutetaan yksilöllisesti ja paljolti valmisteesta riippuen 6–24 kuukauden aikana, jonka jälkeen seuraa painonhallintavaihe. Näyttöä lääkehoidon muutosten vaikutuksista painonhallintavaiheessa ei toistaiseksi ole. Lääkekuorman ja kustannusten pienentämiseksi voi lääkehoidon annoksen vähentämistä tai annostelun harventamista pohtia kliinikon harkinnan mukaan tarkassa seurannassa. Lääkehoito tulee lopettaa, jos paino ei laske 5% tai liitännäissairaudet eivät lievity 3–6 kk aikana.
Ihon alle pistettäviä lääkkeitä, jotka vaikuttavat suolistohormonijärjestelmän kautta. Lääkkeet vähentävät ruokahalua sekä ruokailun aiheuttamia mielihyvän kokemuksia ja mielitekoja. Lääkkeet myös hidastavat mahalaukun tyhjenemistä ja täten edesauttavat kylläisyyden syntymistä ja sen pidempää kestoa. Lääkkeet ovat myös hyödyllisiä sokeriaineenvaihdunnalle ja edistävät sydän- ja verenkiertoelimistön sekä munuaisten terveyttä.
Liraglutidi (Saxenda)
- Hoito toteutetaan kerran vuorokaudessa aamuisin ihonalaisin pistoksin insuliinikynää muistuttavalla kynällä, jossa on annoksen säätömahdollisuus. Yhden kynän lääkemäärä riittää useisiin pistoksiin. Kynään käytettävät neulat vaativat hoitotarvikejakelulähetteen. Hoidon aloitus vaatii pistosohjauksen.
- Aloitusannos on 0.6 mg kerran vuorokaudessa ja annosta suurennetaan potilaan sietokyvyn mukaan 1–2 viikon välein 0,6 mg portain. Tavoiteltu hoitoannos on 3,0 mg kerran vuorokaudessa. Annostukset voidaan kirjata samaan reseptiin.
- Mahdollisia haittoja: Pahoinvointi on tyypillistä hoidon alussa, mutta helpottaa usein ensimmäisten viikkojen-kuukausien aikana. Ripuli tai ummetus ovat myös kohtalaisen yleisiä haittoja ja saattavat vaatia tukihoitoa esimerkiksi kuituvalmisteilla.
- Valmisteella on rajoitettu peruskorvattavuus:
Semaglutidi (Wegovy)
- Lihavuuden hoitoon virallinen käyttöaihe on ainoastaan 2,4mg valmisteella
- Hoito toteutetaan kerran viikossa ihonalaisin pistoksin insuliinikynää muistuttavalla kynällä, jossa kynään on ladattuna vain yksi kerta-annos ja kynässä ei ole annoksen säätömahdollisuutta. Kynissä on mukana pistokseen tarvittavat neulat. Hoidon aloitus vaatii pistosohjauksen.
- Aloitusannos on 0,25 mg kerran viikossa. Annosta suurennetaan 1kk välein käyttäen seuraavia annosvahvuuksia; 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg, 1,7 mg, 2,4 mg
- Tavoiteltu pysyvä hoitoannos on 2,4 mg kerran viikossa
- Jokainen annosvahvuus tarvitsee erillisen reseptinsä
- Mahdollisia haittoja: Pahoinvointi on tyypillistä hoidon alussa, mutta helpottaa usein ensimmäisten viikkojen-kuukausien aikana. Ripuli tai ummetus ovat myös kohtalaisen yleisiä haittoja ja saattavat vaatia tukihoitoa esimerkiksi kuituvalmisteilla.
- Valmisteella ei ole korvattavuutta
- Jos tyypin 2 diabetesta sairastavalla ei ole saavutettu riittävää glukoositasapainoa muun lääkeryhmän diabeteslääkkeellä ja BMI on yli 30, voidaan hakea B‑lausunnolla erityiskorvausta semaglutidille (Ozempic) sekä useille muille GLP1-analogeille. Korvaus myönnetään tällöin glukoositasapainon hoitoon, mutta lääkitys on painon kannalta edullinen.
Huomioitavaa GLP1 ‑analogeista
Useita erilaisia GLP1-analogeja on ollut jo vuosien ajan käytössä diabeteksen hoitoon. Huomattavien painoa laskevien vaikutuksiensa sekä turvallisuutensa vuoksi näitä molekyylejä on alettu käyttää laajasti lihavuuden hoitoon myös potilailla, joilla ei ole diabetesta. Kyseessä on epävirallinen, ns. off label-käyttö, joka on osaltaan johtanut viime vuosina ko. lääkkeiden vaikeisiin saatavuushäiriöihin. Saatavuushäiriöt vaikeuttavat merkittävästi diabetespotilaiden hoitoa ja epäviralliseen hoitoon liittyy aina omat riskinsä. Tästä syystä on suositeltavaa käyttää lihavuuden hoitoon ainoastaan virallisen käyttöaiheen mukaisia lääkehoitovaihtoehtoja.
Tirsepatidi on iholle pistettävä kahden suolistohormonin kautta vaikuttava lääke. Lääke vähentää ruokahalua sekä ruokailun aiheuttamia mielihyvän kokemuksia ja hidastaa mahalaukun tyhjenemistä edesauttaen kylläisyyden tunnetta. Lääke lisää haiman insuliinin eritystä ruokailun jälkeen ja auttaa verensokerin hallinnassa.
- Lääkkeellä on käyttöaihe lihavuuden hoidossa painonhallinnan tueksi sekä tyypin 2 diabeteksen hoitoon hoito toteutetaan kerran viikossa ihonalaisin pistoksin
- Aloitusannos on 2,5 mg kerran viikossa. 4 viikon kuluttua annos suurennetaan 5 mg:aan kerran viikossa. Tarvittaessa annosta voidaan suurentaa 2,5 mg kerrallaan, kun käytössä olevaa annosta on käytetty vähintään 4 viikkoa.
- Suositellut ylläpitoannokset ovat 5, 10 ja 15 mg. Enimmäisannos on 15 mg kerran viikossa.
- Lääkkeellä ei ole vielä korvattavuutta
- Tablettimuotoinen (8mg/90mg) lääke, joka vähentää ruokahalua ja lisää energiankulutusta
- Aloitusannos on 1 tabletti vuorokaudessa ja annosta nostetaan asteittain 1–2 viikon välein — tavoiteltu hoitoannos on 2 tablettia aamulla ja 2 tablettia illalla
- Mahdollisia haittoja: pahoinvointi, oksentelu, ummetus, suun kuivuminen, päänsärky, huimaus, unettomuus, verenpaineen nousu. Lääke myös alentaa kouristuskynnystä ja alkoholinkäyttö suositellaan tästäkin syystä hoidon aikana minimoimaan. Lääkkeen käyttöön voi myös liittyä mielialaongelmia ja itsemurha-ajatuksia.
- Lääkkeeseen liittyy useita varoituksia ja vasta-aiheita, joiden läpikäyminen on hoitavalta lääkäriltä välttämätöntä ja riskiarviota varten on olemassa tarkistuslista, jota tulee hyödyntää lääkettä määrättäessä:
- Valmisteella on rajoitettu peruskorvattavuus:
- Kapselimuotoinen valmiste, joka estää ruoan rasvojen imeytymistä
- 60 mg valmiste on itsehoitotuote ja 120 mg valmiste reseptilääke
- 60–120 mg 1–3 kertaa vuorokaudessa pääaterioiden yhteydessä, edellyttää vähärasvaista ruokavaliota
- Mahdollisia haittoja: rasvaiset ulosteet, ulostamispakko tai tuhriminen
- Voi pitkään käytettynä aiheuttaa rasvaliukoisten vitamiinien puutostiloja ja suositeltu hoidon kesto on korkeintaan 3kk.
- valmisteella ei ole korvattavuutta
Milloin lihavuutta hoidetaan lääkkeillä? — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Lihavuuden lääkehoito — TerveyskyläPRO (terveyskyla.fi) (ammattilaisten sivusto, vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen)
Mielen keinot lihavuuden hoidossa
Ihmisen psykologisen kokonaisuuden hahmottaminen ja ymmärtäminen on avainasemassa kaikissa elämäntapamuutokseen pyrkivissä hoitomuodoissa. Elämässä on vaihtelevia, isompia ja pienempiä kuormitustekijöitä, joiden ristitulessa muutosten tekeminen ja säilyttäminen on haasteellista. Tästä osiosta voit löytää tukitoimia potilaasi tärkeän muutosprosessin tukemiseksi.
Jos koet, että potilaan psyykkinen tila on merkittävämmin häiriintynyt ja epäilet esimerkiksi selkeää masennusta ja/tai ahdistuneisuutta tai epäilet selkeää syömishäiriötä, niin sinun on perusteltua arvioida kokonaistilannetta ensisijaisesti näiden ongelmien näkökulmasta. Tarvittaessa voit ohjata potilaan lääkärin vastaanotolle tai harkinnan mukaan suoraan miepän hoitokoordinaattorille.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut (siunsote.fi)
SMART-TAVOITTEET ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN TUEKSI (katso lisää tästä)
Voit tukea potilastasi tavoitteiden märittelyssä seuraavan rakenteen avulla:
S eli selkeästi ja konkreettisesti määritelty: mitä aiot tehdä? Kuvaa tavoitteet ja suunnitelmasi mahdollisimman tarkkaan.
M eli mitattavissa olevat tavoitteet. Mistä tiedät, että suunta on oikea? Mistä tiedät, että tavoite on saavutettu? Pohdi, millä eri keinoilla tavoitteen saavuttamista on mahdollista havainnoida ja mitata.
A eli aikataulu. Koska aiot tehdä suunnitelman asiat ja toimenpiteet? Laita tähän tarkka ajankohta, jos mahdollista (päivämäärä, kellonaika).
R eli realistisuus. Mitä tavoitteen saavuttaminen edellyttää? Pohdi omia resursseja (aika, raha, terveys, tietotaidot, tuki jne). Mahdollistavatko nämä tavoitteeseen pääsemisen?
T eli tavoittelemisen arvoinen. Mitä sinulle merkityksellistä ja tärkeää kohti tämä suunnitelma vie sinua? Mikä kaikki minulle mahdollistuu tavoitteen saavuttamisen kautta?
ARVIOI myös, miten todennäköisesti toteutat suunnitelmasi (0–10)?
- mikä kannustaa ja auttaa toteuttamaan suunnitelman?
- mikä hidastaa tai estää suunnitelman toteuttamista?
- keneltä saat tukea suunnitelman toteuttamiseen?SYVÄLLISEMPÄÄ LUETTAVAA JA MUITA TUKIKEINOJA (katso lisää tästä)
Voit ohjata potilastasi tutustumaan materiaaleihin kiinnostuksen mukaisesti. Painonhallinnan motivaatiovaaka ja painonhallintapolku ovat kuitenkin perusteltuja toteuttaa suunnitellussa järjestyksessä.
Stressinhallinta — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Mielentaidot tukena painonhallinnassa — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Painonhallinnan motivaatiovaaka — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Painonhallintapolku — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Lihavuuden hoito toteutetaan pääasiassa perusterveydenhuollossa (terveyskeskuksissa ja työterveyshuollossa). Erikoissairaanhoidossa voidaan hoitaa sairaalloista lihavuutta (BMI yli 40) ja vaikeaa lihavuutta (BMI 35–40) silloin, kun siihen liittyy sairauksia, joissa laihtumisesta on hyötyä. Ellei konservatiivinen hoito ole tuottanut toivottua tulosta, voidaan laatia lähete keskussairaalan lihavuuspoliklinikalle (Sisätaudit Endokrinologia) lihavuuden hoidonarvioon.
Lihavuuden aktiivihoitomuodot erikoissairaanhoidossa
- ENE (erittäin niukkaenergiainen) dieetti ‑ryhmässä
- lihavuuden leikkaushoito
- Yksilöohjaus ravitsemusterapiassa
Lähetteeseen toivotaan tietoa, läheteteenkö ensisijaisesti ENE-ryhmään vai leikkaushoidon arvioon.
Edellyttää aina lähetettä lihavuuspoliklinikalle, jossa alkuarvio.
Läheteindikaatiot
- BMI yli 35
- ikä pääsääntöisesti 18–65 vuotta
- kyky ja halukkuus sitoutua pitkäjänteiseen ryhmähoitoon (2 krt/kk)
- laihdutus perusterveydenhuollon menetelmin ei ole onnistunut tai tulos on ollut väliaikainen
- ei ole tunnettuja ENE laihdutuksen vasta-aiheita (normaali paino, vaikea sairaus, tyypin 1 diabetes, raskaus, imetys, syömishäiriö ja psykoosi)
- ei aiempaa keskussairaalan ENE-ryhmään osallistumista
ENE ‑ryhmien toiminta
- 2 ryhmää vuodessa, enintään 12 henkilöä / ryhmä
- arvioidaan ENE diettiin soveltuvuus sekä tarvittavat lääkitysmuutokset
- ENE-dieetin vasta-aiheet, lääkitysmuutokset ja haittavaikutukset (kaypahoito.fi)
- ENE-dieetti 10 viikkoa, jonka aikana kokoontuminen kaksi kertaa kuukaudessa viiden kuukauden ajan
- ryhmää ohjaa moniammatillinen tiimi (ravitsemusterapeutti, psykologi, kaksi fysioterapeuttia ja lääkäri yhdellä tapaamiskerralla)
- fysioterapeutti on mukana viidellä tapaamisella ja kyseiset tapaamiskerrat sisältävät tunnin liikuntaosion
- lähetetyt potilaat arvioidaan lihavuuspoliklinikalla lääkärin ja ravitsemusterapeutin toimesta
- Siunsote_SIS_tyoohje_laihdutusryhmään_ENE_tulevan potilaan hoitopolku.docx (sharepoint.com)
Seuranta
- ryhmän loppuvaiheessa laaditaan jatkohoidon ja seurannan suunnitelma
- lähetetään potilaalle, lähettäneelle lääkärille ja mahdollisesti jatkoseurantapaikkaan
ENE-ryhmä sisältää yksilöllisiä liikuntaneuvontakäyntejä terveysasemalla ennen ryhmän alkua sekä puolessa välin ryhmää ja kuukausi ryhmän päättymisestä. ENE-ryhmään valittu asiakas saa hyvissä ajoin ohjeen ensimmäisen liikuntaneuvontakäynnin ajanvaraukseen terveysaseman fysioterapeutille. Ensikäynti toteutetaan pääsääntöisesti etävastaanottona.
Liikuntaneuvonta sisältää alku- ja lopputestaukset. Lisäksi asiakkaita ohjataan omatoimiseen askelmittaukseen ja –seurantaan. Ensimmäisellä käynnillä sovitaan ajankohta liikuntakokeilulle ja seurantakäyntiaika. Terveysaseman liikuntaneuvontakäynnit ovat asiakkaalle maksuttomia.
Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset) (kaypahoito.fi)
Erittäin niukkaenergiainen dieetti (ENE) — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Leikkaushoidon edellytyksenä on asianmukainen aikaisempi konservatiivinen hoito (ks. läheteindikaatiot), eli lähete leikkausarvioon voidaan tehdä vasta, kun konservatiivista hoitoa on toteutettu.
Ensiarvio tehdään lihavuuspoliklinikalla (sisätautien poliklinikka) ja sen jälkeen leikkaukseen soveltuvuus arvioidaan moniammatillisessa työryhmässä obesiteettitiimissä. Kirurgi päättää leikkaustyypistä. Leikkauksen jälkeen erikoissairaanhoidossa seurataan 1 vuoden ajan, jonka jälkeen seuranta ohjeistetaan takaisin lähettäneeseen yksikköön.
Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset) (kaypahoito.fi)
Lihavuusleikkaus — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Kaikkien kriteerien pitää täyttyä ja niistä on oltava maininta lähetteessä
- Ikä pääsääntöisesti 18 – 65 v
- BMI 40 – 60 tai yli 35 ja lihavuuteen liittyvä sairaus
- Jos BMI > 60, on ensin järjestettävä tavanomainen laihdutus turvalliseen leikkauspainoon pääsemiseksi
- Tyypin 2 diabetesta sairastavilla voidaan harkita leikkausta jo painoindeksillä 30–35, jos lihavuuden ja diabeteksen konservatiivinen hoito ei ole tuottanut riittävää tulosta
- On halukas leikkaukseen, kun hänelle on siitä kerrottu (riittävä oma motivaatio)
- Henkilön arvioidaan kykenevän muuttamaan syömistottumuksiaan leikkauksen edellyttämällä tavalla
- Ei tiedossa olevaa syömishäiriötä eikä merkittävää psykiatrista sairautta
- Ei selviä vasta-aiheita leikkaushoitoon (erityishuomio: sepelvaltimotauti, aivoverenkiertohäiriö, veren hyytymishäiriö, etenevä neurologinen sairaus, vaikea psykiatrinen sairaus, vatsan alueen aiemmat leikkaukset)
- Ei alkoholiriippuvuutta
- On aiemmin saanut asianmukaista lihavuuden hoitoa terveydenhuollossa (vähintään 6 kk hoitojakso edeltävien 5 vuoden aikana), mutta se ei ole tuottanut toivottua tulosta painonhallinnassa.
- Asianmukainen konservatiivinen hoito: Asianmukainen konservatiivinen hoito tarkoittaa perusterveydenhuollon toimintayksikön toteuttamaa laihdutusryhmähoitoa, yksilöllistä hoitoa tai internetpohjaista hoitoa, joka on kestänyt vähintään 6 kk ja joka on johtanut elämäntapamuutoksiin ja vähintään 5 % laihtumiseen, mutta tulos ei ole riittävä terveyden kannalta tai paino on noussut uudestaan. Hoidosta ei saisi olla kulunut yli viittä vuotta. Hoito on sisältänyt ruokavalio- ja liikuntaohjausta sekä mahdollisesti lääkehoitoa. Laihdutusryhmähoidon toteutuksessa perusterveydenhuollossa voidaan käyttää apuna alueravitsemusterapeuttia tai muuta asiaan perehtynyttä terveydenhuollon ammattilaista. Myös yksilöhoitoa ja Painonhallintatalon (HUS) Terveyslaihdutusvalmennusta on mahdollista käyttää.
Lisäksi lähetteeseen liitetään tiedot potilaan perussairauksista ja niiden hoidosta lääkityksineen.
Oheisessa työohjeessa on kuvattu tarkemmin leikkaushoitoon tulevan prosessi sairaalassa:
Työohje: Sairaalloisen lihavuuden leikkaushoito, Siun soten hoitopolku
Moniammatillinen hoitotiimi:
Sisätautilääkäri/endokrinologi, kirurgi, hoitaja, ravitsemusterapeutti, psykologi, psykiatri
Lihavuusleikkauskandidaatit käsitellään moniammatillisessa obesiteettimeetingissä (1 x/kk)
Seuranta
- Lihavuusleikkauksen jälkeinen seuranta lihavuuspoliklinikalla ad 12 kk
- tehdään hoitoyhteenveto, joka lähetetään potilaalle ja jatkohoidosta huolehtivaan yksikköön seurantaohjeineen
- Jatkoseuranta tapahtuu perusterveydenhuollossa
- jatkoseurannan ohje annetaan myös potilaalle itselleen.
Potilasohje:
Tietoa:
Elämä lihavuusleikkauksen jälkeen — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Lihavuusleikatun fysioterapia/liikuntaneuvonta
Asiakkaat käyvät keskussairaalassa leikanneen lääkärin kontrollissa 1 kk kuluttua leikkauksesta, joka on varattu jo osastolta lähtiessä. Asiakas varaa ajan itse oman terveysaseman fysioterapeutin liikuntaneuvontaan noin kuukauden päähän leikkauksesta, kuitenkin aika tulee olla vasta lääkärin kontrollin jälkeen. Asiakkailla ei ole enää tässä vaiheessa rajoituksia liikkumisen suhteen.
Liikuntaneuvonnan tavoitteena on tukea asiakasta liikkumisen aloittamisessa ja liikunnallisen elämäntavan omaksumisessa. Lisäksi tavoitteena on lisätä asiakkaan tietoa itselle sopivien, oman alueen liikkumis- ja harrastamismahdollisuuksista. Asiakas asettaa itselleen tavoitteet liikuntaneuvonnassa. Jatkokäynnit ja seuranta toteutetaan asiakkaan tavoitteiden ja tarpeiden mukaisesti. Liikuntaneuvontakäynti on asiakkaalle maksuton. Lihavuusleikatut asiakkaat käyvät tiiviisti ravitsemusterapiassa, missä tapahtuu ravitsemukseen liittyvä ohjaus.
Muodokkaiden vertaistukiryhmä
Siun soten alueella toimii lihavuusleikattujen Whatsapp-vertaistukiryhmä, johon liittyminen on vapaaehtoista. Ryhmään haluavat ilmoittautuvat sähköpostitse ryhmän ylläpitäjälle, jonka yhteystiedon välittää ravitsemusterapeutti. Ryhmä kokoontuu lisäksi lähitapaamisena noin kahdesti vuodessa ja tuohon tapaamiseen voidaan ohjata myös lihavuusleikkausta odottavia henkilöitä. Tapaamisista ilmoitetaan ryhmään kuuluville tai tiedon tapaamisesta antaa ravitsemusterapeutti.
Vertaissivut leikatulle
Potilas voidaan lähettää keskussairaalaan ravitsemusterapiaan lihavuuden hoitoon silloin, kun lähettävä taho on ESH-puolen toimija ja potilaalla on jo olemassa oleva hoitosuhde, jonkin toisen sairauden hoitoon erikoissairaanhoidossa. Keskussairaalan ravitsemusterapiaan ohjautumiseen ei vaadita lihavuuspoliklinikan lähetettä, mikäli muut ravitsemusterapian lähettämiskriteerit lihavuuden hoitoon täyttyvät (kts. työohje alla).
Mitä YPS tarjoaa lihavuuspotilaille
Yleissairaalapsykiatrian poliklinikka vastaa somaattisen erikoissairaanhoidon hoitokontaktissa olevien erikoissairaanhoitotasoista psykiatrista hoitoa vaativien potilaiden hoidosta.
OBE-potilaiden kohdalla, tämä edellyttää keskussairaalan OBE-poliklinikan hoitokontaktia. OBE-poliklinikka arvioi tapauskohtaisesti poliklinikan terveyspsykologin haastattelun jälkeen, onko potilaalla sellaista psykiatrista problematiikkaa, joka psykiatrian hoidon porrastuksen mukaisesti vaatii erikoissairaanhoidon tasoista psykiatrista hoitoa ja laatii tarvittaessa konsultaatiopyynnön yleissairaalapsykiatrialle.
Mikäli potilaalla on jo olemassa oleva psykiatrian hoitokontakti perusterveydenhuollon Miepä-palveluissa tai vaihtoehtoisesti psykiatrian muussa erikoissairaanhoidon yksikössä (esim. aikuispsykiatrian poliklinikka), ohjataan konsultaatiopyyntö jo olemassa olevalle hoitotaholle.YPS psykologinen tuki
Hoitoon pääsyn edellytyksenä on vaikea, psykiatrian hoidon porrastuksen mukaisesti, erikoissairaanhoidon tasoista hoitoa vaativa psykiatrinen oireisto.
Yleissairaalapsykiatrian poliklinikka tarjoaa OBE-potilaille psykologista tukea kohdennettuna potilaan yksilöllisen oirekuvan perusteella. Tällaisia kysymyksenasetteluja voivat olla esimerkiksi
- psyykkisen sairauden tai päihdeongelman omaavan potilaan lihavuusleikkausarvio
- vaikea syömishäiriö syömishäiriöiden hoidonporrastuksen mukaisesti
- vaikeasti psyykkisesti traumatisoituneet potilaat (PTSD, C‑PTSD)
- vaikeasti persoonallisuushäiriöiset potilaat
Mini-intervention jälkeen: Ei säännöllistä seurantaa. Potilas tarvittaessa uudelleen yhteydessä terveysasemaan.
Intensiivisemmän yksilö- tai ryhmäohjauksen jälkeen: Suositellaan seuraavaa seurantaprotokollaa hoitajan vastaanotolla 3 ensimmäisen vuoden ajan painonpudotuksesta
- 3kk puhelinvastaanotto
- 6kk lähivastaanotto
- 9kk puhelinvastaanotto
- 12kk lähivastaanotto
- 18kk puhelinvastaanotto
- 24kk lähivastaanotto
- 36kk lähivastaanotto
Mikäli potilaalla on muita sairauksia, jotka vaativat vuosittaista kontrollia lähivastaanotolla (esim. Tyypin 2 diabetes), tulee painonpudotuksen seuranta yhdistää näihin.
Seurantakäynnin aikana kartoitetaan ajankohtainen tilanne ravitsemuksen ja liikunnan suhteen sekä motivoidaan potilasta jatkamaan terveellisiä elämäntapoja. Lisäksi kartoitetaan potilaan kokemat haasteet ja tuetaan potilasta omien ratkaisujen löytämisessä. Potilasta tulee myös motivoida seuraamaan painoa säännöllisesti, esimerkiksi kerran viikossa.
Lähivastaanoton aikana mitataan/puhelinvastaanoton aikana kysytään: RR, P, pituus, paino, vyötärönympärysmitta. Lisäksi ennen lähivastaanottoa pyydetään potilasta täyttämään alla olevat kyselyt ja käydään kyselyt läpi vastaanotonaikana (kyselyt tulisi lähettää potilaalle ajanvarauksen yhteydessä):
Laboratoriokokeet: Lipidit, Fib4, HbA1c, fP-Gluk 2–3 vuoden välein (jos ei ole todettuja liitännäissairauksia tai lääkkeitä).
Mikäli potilaan paino nousee seurannan aikana yli 30% aktiivihoidon aikana menetetystä painosta, tulee potilaalle tarjota elämäntaparyhmän uudelleen aloitusta ja/tai lääkärin vastaanottoa mahdollisten hoitojen arviointia varten.
Mikäli potilaalla on muita sairauksia, jotka vaativat vuosittaista kontrollia lähivastaanotolla (esim. tyypin 2 diabetes), tulee painonpudotuksen seuranta yhdistää näihin.
Seuranta
- Lihavuusleikkauksen jälkeinen seuranta lihavuuspoliklinikalla ad 12 kk
- tehdään hoitoyhteenveto, joka lähetetään potilaalle ja jatkohoidosta huolehtivaan yksikköön seurantaohjeineen
- Jatkoseuranta tapahtuu perusterveydenhuollossa
- jatkoseurannan ohje annetaan myös potilaalle itselleen.
Potilasohje:
Työohje ammattilaiselle:
Tietoa:
Elämä lihavuusleikkauksen jälkeen — Painonhallintatalo (terveyskyla.fi)
Hoidon porrastus
Lihavuuden hoito toteutetaan pääasiassa perusterveydenhuollossa (terveysasemilla ja työterveyshuollossa). Erikoissairaanhoidossa voidaan hoitaa sairaalloista lihavuutta (BMI yli 40) ja vaikeaa lihavuutta (BMI 35–40) silloin, kun siihen liittyy sairauksia, joissa laihtumisesta on hyötyä.
Ellei konservatiivinen hoito ole tuottanut toivottua tulosta, voidaan laatia lähete keskussairaalan lihavuuspoliklinikalle (Sisätaudit Endokrinologia) lihavuuden hoidonarvioon.
Perusterveydenhuollon lääkäri voi tehdä myös lähetteen Painonhallintatalon Terveyslaihdutusvalmennukseen.
Lihavuuspoliklinikan seurannassa olevien ravitsemusterapia on erikoissairaanhoidossa. Jos taas muu lihavuuden hoito on perusterveydenhuollossa, tällöin ohjataan perusterveydenhuollon ravitsemusterapeutille.
Lihavuuden aktiivihoitomuodot erikoissairaanhoidon lihavuuspoliklinikalla
- ENE (erittäin niukkaenergiainen dieetti) ‑ryhmä (kriteerit jäljempänä)
- lihavuuden leikkaushoito (kriteerit jäljempänä)
Läheteindikaatiot ENE-ryhmään
- BMI yli 35
- ikä 18–65 vuotta
- kyky ja halukkuus sitoutua pitkäjänteiseen ryhmähoitoon (2 krt/kk)
- laihdutus perusterveydenhuollon menetelmin ei ole onnistunut tai tulos on ollut väliaikainen
- ei ole tunnettuja ENE laihdutuksen vasta-aiheita (normaali paino, vaikea sairaus, tyypin 1 diabetes, raskaus, imetys, syömishäiriö ja psykoosi)
- ei aiempaa keskussairaalan ENE-ryhmään osallistumista
Läheteindikaatiot lihavuuden leikkaushoitoon
Kaikkien kriteerien pitää täyttyä ja niistä on oltava maininta lähetteessä
- Ikä pääsääntöisesti 18 – 65 v
- BMI 40 – 60 tai yli 35 ja lihavuuteen liittyvä sairaus
- Jos BMI > 60, on ensin järjestettävä tavanomainen laihdutus turvalliseen leikkauspainoon pääsemiseksi
- Tyypin 2 diabetesta sairastavilla voidaan harkita leikkausta jo painoindeksillä 30–35, jos lihavuuden ja diabeteksen konservatiivinen hoito ei ole tuottanut riittävää tulosta
- On halukas leikkaukseen, kun hänelle on siitä kerrottu (riittävä oma motivaatio)
- Henkilön arvioidaan kykenevän muuttamaan syömistottumuksiaan leikkauksen edellyttämällä tavalla
- Ei tiedossa olevaa syömishäiriötä eikä merkittävää psykiatrista sairautta
- Ei selviä vasta-aiheita leikkaushoitoon (erityishuomio: sepelvaltimotauti, aivoverenkiertohäiriö, veren hyytymishäiriö, etenevä neurologinen sairaus, vaikea psykiatrinen sairaus, vatsan alueen aiemmat leikkaukset)
- Ei alkoholiriippuvuutta
- On aiemmin saanut asianmukaista lihavuuden hoitoa terveydenhuollossa (vähintään 6 kk hoitojakso edeltävien 5 vuoden aikana), mutta se ei ole tuottanut toivottua tulosta painonhallinnassa.
- Asianmukainen konservatiivinen hoito: Asianmukainen konservatiivinen hoito tarkoittaa perusterveydenhuollon toimintayksikön toteuttamaa laihdutusryhmähoitoa, yksilöllistä hoitoa tai internetpohjaista hoitoa, joka on kestänyt vähintään 6 kk ja joka on johtanut elämäntapamuutoksiin ja vähintään 5 % laihtumiseen, mutta tulos ei ole riittävä terveyden kannalta tai paino on noussut uudestaan. Hoidosta ei saisi olla kulunut yli viittä vuotta. Hoito on sisältänyt ruokavalio- ja liikuntaohjausta sekä mahdollisesti lääkehoitoa. Laihdutusryhmähoidon toteutuksessa perusterveydenhuollossa voidaan käyttää apuna alueravitsemusterapeuttia tai muuta asiaan perehtynyttä terveydenhuollon ammattilaista. Myös yksilöhoitoa ja Painonhallintatalon (HUS) Terveyslaihdutusvalmennusta on mahdollista käyttää.
Lisäksi lähetteeseen liitetään tiedot potilaan perussairauksista ja niiden hoidosta lääkityksineen.
Lähetetiedot lihavuuspoliklinikalle
Lähetteeseen toivotaan tietoa, lähetetäänkö ensisijaisesti ENE-ryhmään vai leikkaushoidon arvioon.
- BMI, vyötärönympärys, painon kehitys, aiemmat painonpudotukset, motivaatio
- lihavuuteen liittyvät sairaudet ja niiden hoito
- muut sairaudet, ajantasainen lääkitys
- uniapnean selvitys ennen leikkaushoitoon lähettämistä
- tarvittaessa laboratoriokokeita kuten: PVK, krea, K, Na, fP-gluk tai glukoosirasitus, (HbA1c jos diabetes), lipidit, uraatti, TSH, ALAT, FIB‑4 sekä muita perustaudeista riippuen
Lasse Nieminen, yleislääketieteen erikoislääkäri
Päivi Rautiainen, endokrinologian ylilääkäri (sisätautien klinikka)
Reeta Raimoaho, palveluasiantuntija
Elina Pellinen, sairaanhoitaja
Janita Suutarinen, sairaanhoitaja
Anu Kareinen, sisätautien erikoislääkäri (sisätautien klinikka)
Annika Huttunen, terveydenhoitaja
Sonja Hynynen, laillistettu ravitsemusterapeutti
Sini Kujala, sairaanhoitaja
Sirkku Mikkonen, psykologi
Anu Voutilainen, fysioterapeutti
Kati Pykäläinen, fysioterapeutti
Anu Kinnunen, ylilääkäri (psykiatrian klinikka)
Mirja Huuskonen, johtava ravitsemusterapeutti
Irinja Kauhanen-Haugvig, terveyskeskuslääkäri
Tavoitteena on, että puheeksi ottaminen ja tuen tarjoaminen lihavuuden hoitoon lisääntyy nykytilaan nähden. Tavoitteeseen pääsyä seurataan vuosittain. Mittareina käytetään kirjausten sekä koulutusten määrää. Lisäksi ohjataan ammattilaiset käyttämään yhtenäisiä toimenpidekoodeja potilastietojärjestelmässä, joten jatkossa saadaan yhtenevää tietoa.
Tavoitteena on, että ammattilaisten osaamista ja perehdyttämistä lisätään perusterveydenhuollon koulutuksilla, joiden osallistujamäärää seurataan ja osallistujien osaaminen testataan.
Tavoitteena on nuorten aikuisten (<30 v.) painonhallinnan edistäminen. Mittarina 18–30 vuotiaiden BMI rakenteisten kirjausten määrä lisääntyy.
Päivitetty 04/2024
Omia tietoja voit tarkastella Kanta.fi sivustolla.
Ja asiakkaan oikeuksista lisätietoja pääset siunsote.fi sivulta.